Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДЕМОНТАЖ НА НАРОДА

Е-поща Печат PDF

В някои свои книги (“1917. Разгадка русской революции”, „Народ против экспорт революции”) Сергей Кара-Мурза описва положението в Русия през 1990-2005 г. Разбира се, в Русия има демокрация, но либерална демокрация. Демосът (народът) не включва цялото население, а само елита (олигарсите, висшите магистрати, политиците...) На простолюдието е отредена ролята на тълпа (охлос), за чието деградиране се работи целенасочено. Сега на елита не е нужен многомилионен охлос. След 2005 г. се забелязват положителни промени, но набраната инерция се преодолява трудно.

Кара-Мурза пише: В царската и съветската Русия съществуваше устойчиво понятие за народа. Народът е над личностна и „вечна” общност на всички онези, които се считат за деца на Родината-майка и бащата-държава.”

„Мисълта, че населението на СССР (а след това и на РФ) съвсем не е народ, а народ е само скритото до някое време особено малцинство, се развива от нашите демократи, започвайки от средата на 80-те години. Това беше възприето като обозначаване на обогатилото се малцинство, макар че първоначално се разработваше за обозначаване на ония, които отхвърляха именно „духа на Отечеството” (”новите руснаци”).

 

ВОЙНА С МИНАЛОТО

Е-поща Печат PDF

Тия дни написах дописката „Хоризонти пред Миризливеца“ - за перипетиите около „Златният скункс“. И едва тогава си дадох сметка, че отдавна не съм срещал/чувал думата „хоризонт“. Сякаш е заточена в някой лагер за неприятни думи. Щом сме в НАТО и ЕС – и техният корсет ни пристяга здраво - няма нужда да говорим за хоризонти. Дори не е прилично да се взираме по-далеч от носа си. Свели сме поглед – и вървим нанякъде. Отгоре на всичко ни казват, че не е нужно да поглеждаме назад. Дори е забранено.

* * *

Новите пунгаши от 27 години воюват с Миналото. Гледат да го изтърбушат, да го превърнат в някакъв парцал. Причините са ясни. Колкото и да се стараят обаче въпросните типове, днешният ден очевидно се срамува от Миналото. Дотам сме я докарали. А аз все се питам: Дали вече не сме бежанци от собствената си памет? Или по-скоро – в собствената си пустош?

 

ЗАЩОТО РУСИЯ ГРАНИЧИ С БОГА

Е-поща Печат PDF

• ИЛИ ПРОИЗХОД НА ВИДОВЕТЕ В ПЕРИФЕРИЯТА НА КОНТИНЕНТА

Човекът, когото наричат русофоб, е прозападно ориентиран, англосаксонски патриот, демократ и либерал. В България е десен и антикомунист. Рядко ляв. Важно е да се отбележи, че съзнателно или несъзнателно този човек се преживява като антропологична норма, като образец за глобално разпространение. Разполага с мандат от историята за „нормализация” на света. „Периферията” подлежи на либерално обучение и демократична стандартизация по американски образец. Периферията иска това, но не на всяка цена знае какво иска или може да го изрази. Дълг е да чуем и това, което тя не казва, но би искала да каже. Ние сме тълкувателите. Разнообразието на културите е неравенство на културите. Слабо модернизираните култури съзерцават предразсъдъци и суеверия, наричани „ценности”, и влачат жалко съществувание на лишени от икономически растеж. Нуждаят се от „инвестиции” и просвещение. Америка има месианско предназначение да демократизира света. Русия пречи.

С това леко карикатурно самомнение на „вечно дете” (puer aeternus) в „зряла либерална възраст” този човек е най-често, ако не и задължително – русофоб. Доколкото Русия е нелиберална страна. Вечно нелиберална.

Русофобското клише гласи следното: Русия е евразийски имперски комплекс с вътрешно присъщ деспотизъм и непредвидимо външно поведение. Излъчва заплаха. Ще ни нападне.

***

Чисто психологически русофоб е всеки, който подозира руснаците повече, отколкото е абсолютно необходимо. Тази иронична дефиниция съдържа опасна аналогия с антисемитизма, някои нарекоха русофобите „антисемити на XXI век”.

Руснаците са нещо като евреи с хубава литература.

Врагове на цивилизацията с поетичен дар.

 

В МОМЕНТА ТЕЧЕ РЕАЛНА ПОДМЯНА НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

Д-р Калоян МЕТОДИЕВ пред Горан ИГИЧ в интервю за сръбското списание „Геополитика“

- Д-р Методиев, от Ваша гледна точка приключил ли е преходът в България и каква е сегашната картина на България? Ние в Сърбия често говорим за моралния и демографския упадък на сръбския народ. Има ли подобни проблеми и в демографията на България?

- Преходът приключи с приемането на страната в Европейския съюз. Тогава започна нов етап в историята й. След евроеуфорията последва едно отрезвяване. Проблемите ни са много общи. Бих поставил демографския на първо място. Без хора не може да има държава. Това е най-ценният ресурс. Който има хората на място, той контролира ситуацията. Такива са реалностите.

За съжаление, в момента сме донор на население за Западна Европа. Като проблеми бих откроил мигрантската заплаха, неравномерното развитие на регионите и разбира се, корупцията сред политическия елит. Това е коктейлът, който създава проблемите в страната.

- Какво е геополитическото положение на Балканите?

- Както винаги, през последните двеста години положението тук е сложно и напрегнато. Мигрантските потоци могат да взривят полуострова. Западна Европа няма да се поколебае да ни отдели като буферна зона между себе си и Азия, за да печели време. Преди година Никола Саркози предложи в Сърбия и България да се изградят лагери за задържане на мигрантите. Представете си, ако стане президент... Това е огромна заплаха.

Босна е бомба със закъснител. Гърция и България са подложени на огромен натиск от Турция, която не спира потоците, а според много анализатори ги насочва към Балканите. Косово трудно функционира като държава. Сърбия, Черна гора и Хърватия се борят помежду си. Новият регионален лидер се казва Румъния.

 

ЗЕМЕТРЪСЪТ ТРЪМП

Е-поща Печат PDF

Светът се разлюля като при земетресение. И изтръпна. Доналд Тръмп победи в президентските избори на САЩ. Трусът бе така зашеметяващ, че тектоничният му резонанс не можеше да бъде обхванат нито от скалата на Рихтер, нито в графите на Шпонхойер-Медведев. Джордж Фридмън написа, че степента на изумление от неговата победа е безпрецедентна. Тома Томов я определи като експлозия в мозъка. А ние в „Зора” просто въздъхнахме: сбъдна се пророчеството наше. Нескромно е да го подчертаваме, но нали само преди брой бяхме писали (“Речта на Тръмп, която взриви Америка”), че президентските избори ще променят този свят, изправен пред бездната. И че Тръмп е осъден да спечели. Основанията за това са много и сега няма да ги припомняме. Още повече че и когато изричахме тези думи, ние не мислехме за щастието на Америка и за всемирната въздишка на облекчение, а за тази тежка, жестока, безока българска съдба, която ни заставя да сме все в крокодилските челюсти на световната геополитическа захапка на епохите. Защото историята сякаш развива своята низходяща спирала и ни изправи като самотна топола в ледената пустош на безвремието – направо в 14-ия безмилостен век! Сами като вятъра в прерията, както би казал поетът, сами като бутилка на маса без хора. И този стих е може би най-кратката характеристика на българската участ в тези два торпилиращи всяка надежда мандати на Барак Хюсеинович и неговият държавен секретар Хилари Клинтън, неслизаща от вещерската метла на безразсъдството.

 


Страница 3 от 176