Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДРАГИ МИНЧО,

Е-поща Печат PDF

По случай 30-тия рожден ден на вестник „Нова зора“,  приеми моите най-искрени другарски поздравления!


Познаваме се не от вчера, още от времето когато беше локомотивен машинист в депо София. До ден днешен ти израсна като поет, политик и безсменен главен редактор на уважавания и обичан вестник „Нова Зора“. Твоята честност и правдивост личат от всяка страница на вестника, който така вярно  служи на българската идея. Неслучайно в „Нова зора“ намериха присъствие такива изключителни за нацията хора като големия Николай Хайтов, като Илчо Димитров, Георги Близнаков, Христо Малеев...

Пожелавам на теб и на прекрасния вестник, който винаги чета с интерес и одобрение, да бъде все така смислен, съдържателен и верен на идеите ни!

С уважение


 

БЪЛГАРСКОТО ОТМЪЩЕНИЕ ЗА ЕДНО РУСКО ПОРАЖЕНИЕ

Е-поща Печат PDF

На 31.05.1223 г., на бреговета на река Калка, се срещат войските на руско-половецката коалиция и на държавата-конфедерация на Чингис хан. Тежката битка завършва със страшно поражение на коалицията, което днес се се смята за най-тежкото военно поражение в руската история.

В началото на 13-и век в Източна Азия възниква нова империя. Неин създател е монголецът Темуджин, известен като Чингис хан (1162 – 1227 г.) – талантлив пълководец и мъдър управник. Монголската империя е най-голямата държава, създадена в света, а Чингис хан – един от най-успешните военачалници.

В 1222 г. армията на Чингис хан разгромява Азербайджан и Грузия, преминава през Дербентския проход и нахлува в Северен Кавказ, в земите на аланите и половците.

 

ПРЕКРАСНИТЕ НОВИ УЧЕБНИЦИ…

Е-поща Печат PDF

Учебник по литература за 5 клас, изд. “Просвета” 2017 г., цена 21,33 лв. Автори Албена Хранова, Лъчезар Бояджиев, Тина Велева

 

В анотацията за този учебник се казва: “Учебникът по литература за 5. клас на издателство “Просвета” изцяло отговаря на новата учебна програма на МОН и цели овладяването на базисни знания, умения и отношения, свързани с митологията, с фолклора и с литературата и с изграждането на компетентности на ученика. Учебното съдържание е представено по достъпен и интересен за децата начин, като са отчетени особеностите на хетерогенните образователни групи. В различни рубрики се предлагат варианти за осмисляне на задължителните текстове. Приложените подходи целят да улеснят работата на учители и ученици за обогатяване на общата и специфичната литературна култура на петокласниците.”

 

Представяме факсимиле на една само страница от този учебник, за да може читателят да направи сам своите изводи. Ако читателят е достатъчно образован, не е трудно да провиди, че съдържанието на текста за Гергьовден е далеч не само от образователен дискурс, но е изцяло политкоректен, както казваме днес. Тук няма фалшиви новини, има деформиран образ на празника на Св. Георги, който очевидно отговаря на разбиранията за етническа, верска и т. н. толерантност на автори и утвърдени от образователното министерство програми.

Тези нещица, които са публикувани на страничката, преди десетилетието на ромското включване, и преди продължаването му с още петнайсет години, ги пишеше в един скандален учебник за ромските деца. Технологията, по която се подменят истинските знания с оглед най-новия ни цивилизационен избор, е простичка и удобна. Само че още колко хартия ще трябва да се изпише, за да се покаже, че у нас никой никога не е притеснявал нито цигани, нито мюсюлмани, нито български граждани с друго етническо и религиозно самосъзнание. Нима не е ясно, че подобни учебници (и не само учебници) преследват една неназована явно цел - да отъпяват българските деца още от най-ранна възраст, защото такива “биологични единици”, и когато пораснат, лесно се управляват и направляват... И още - по-лесно привикват да възприемат “придобитата имуществена неравнопоставеност” на днешното време, а после обръщат поглед и към джендър-идеологията. Всичко това - просто пътем. Но темата е дълбока и сериозна.


 

 

НО КЪДЕ Е ВСЪЩНОСТ СЪБИТИЕТО, КОЛЕГА?!

Е-поща Печат PDF

• ...написано и публикувано в България

В броя на в. „Литературен вестник“ от 23-29 март т. г. е публикувана статията на Пламен Антов -  „Под игото“ като философия на историята: творбата срещу своя автор“. Да се развенчае “легендата” за Априлското въстание, и за Априлската епопея е стар мерак на наште доморасли свободомислещи и свободнопишещи, но не открито, демонстративно, а тихомълком и под сурдинка. Рядко се споменава дори думата „въстание“, повече се говори за „бунт“, „събитие“, „карнавал“... Специално място и внимание в текста са отредени на подробното описание на ситуацията в Бяла черква. В това малко градче е извършена огромна работа „по подготовката“ на Събитието. Но Събитието не се случва. Въстание няма...

Основа, главен критерий в статията е разбирането на блестящия М. Бахтин за трите елемента, които трябва да присъстват, върху които да бъде изграден модерният роман. Пламен Антов смята, че в литературата все още няма създадено такова произведение, което да притежава тия три елемента, проявени във висока художествена форма: в епопеи като „Война и мир“, „Тихия дон“, „Клетницитеима народност, но няма карнавалност – нито „отгоре“, откъм авторовата идея, където народното е рационализирано и плътно приближено към модерния логос на Историята, нито „отдолу“, в образната органика на самата творба. Селякът Платон Каратаев е изразител на „народна идея“ във високия логос на Историята, мислена и манипулирана от Толстой; но той не е народна фигура в собствения, вътрешен смисъл на народното per se (an Sich); и затова не е могъл да бъде карнавална фигура“.

И малко преди това: „Но дори повърхностното сравнение с класически епоси като „Война и мир“ или „Тихият Дон“, да не говорим за любимите на Вазов „Клетници“, които са затънали до уши в романтизъм, показва същностната отлика на „Под игото“.

 

ЗА ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Вече три десетилетия вестник „Нова Зора” непоколебимо изпълнява мисията си на камбанен звън и възторжен будител на националната свяст на хиляди свои почитатели. В тяхното съзнание всеки негов нов брой се превръща в бойно поле на битката за светлина и правда и в храм на непобедимото оръжие, наречено Слово. А словото, когато е заредено с могъщата сила на истината, се превръща в непревземаема крепост.

Горд съм, че от самото начало съм в редиците на нейните защитници. Аз не само съм постоянен сътрудник, но и редовен негов читател. Най-възторжените отзиви съм получавал за публикациите си в неговите страници. Всяка седмица очаквам с нарастващо вълнение пристигането му наред с другите леви издания като „Земя”, „Дума”, „Жарава” и сп. „Сигурност”. Така „Нова Зора” за мен остава нещо повече от вестник в традиционния смисъл на думата. Той е четиво с трайно значение. Живея с чувството, че ако престане да излиза, българската национална свяст ще загуби една могъща трибуна на политическия разум.

По случай 30-тия му юбилеен рожден ден, пожелавам на неговия творчески екип и издател сили и воля за нови победи, за да завещаем на идните поколения една свободна, горда, благоденстваща и единна България, с мъдра нация, достойна дори и за най-скъпите жертви.

За да пребъде тя във вечността.

Май 2019 г.


 

 


Страница 202 от 339