Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СТРАТЕГИЯТА НА ПУТИН ЗА ЕВРОПА В РАЗВИТИЕ

Е-поща Печат PDF

Путин положи клетва за трети път като президент на Русия. Връщането му в президенството не беше неочаквано; на практика той никога не се е разделял с мястото си на лидер на Русия, дори по времето на президентството на Димитрий Медведев. Това се случва в момент, в който като че ли в Европа се налага една тенденция за загуба на властта от „титулярите”.
Съвсем наскоро тенденцията беше демонстрирана и от социалиста Франсоа Оланд - кандидат за президент на Франция, който победи Саркози в проведените наскоро президентски избори.

 

КАКВА ИРОНИЯ НА ИСТОРИЯТА!

Е-поща Печат PDF

Дали на 14 април, лето Господне 2015-о, Бърдоквата от Банкя (ББ), находящ се в Лувър, ведно с придворния си културен министър, патронирайки изложбата „Епопея на тракийските царе“, и под оглушителното араламбене на полегналите ни медии, знаеше, че точно на този ден се навършват 810 години от битката при Одрин, при която войските на Царя на българи и власи Калоян Асен (Йоаница), разгромяват смърдящата, некъпана и неграмотна сган на първите евроатлантици на континента, именуващи се за благозвучие в казионната историография кръстоносци, финансирани от еврейските венециански банкери.

И че отивайки същия ден на крака на поклонение при Никола Шаркози, когото той нарича “свой приятел”, знаеше, че точно това е бившият кмет на парижкото предградие Ньой сюр Сен, средновековно графство, чийто владетел граф дьо Ньой, дясна ръка на Балдуин (Бодуен) от Фландрия, погинал със смъртта на позорните край Адрианопол през 1205 г., и заради което България е принудена да подпише мирния договор след Първата световна война именно в това парижко предградие, за да бъде унизена заради българския триумф 714 години по-рано.

Каква ирония на историята!

Какъв саморазрушителен комплекс!

 

НЯКОЙ ОБЪРКА ПОЛИТИКАТА С „ЕВРОВИЗИЯ”

Е-поща Печат PDF

„Искам да си купя кон, но нямам възможност. Мога да си купя коза, но нямам желание”
Арабска поговорка


„България ще бъде първата страна от Европейския съюз, която ще получи азербайджански газ през южния газов коридор”. Така проправителственият вестник „Стандарт” резюмира резултатите от последната „най-успешна” визита на премиера Борисов, осъществена в столицата на Азербайджан.
Сиреч, от поредната демонстрация на българския „политически туризъм”. За разлика от разходката до Тунис и „плажуването” в Катар преди време тази визита мина без участието на вицепремиера Цветанов и министъра на външните работи Николай Младенов. Така че ако наистина е била успешна, значи двамата са излишни.

 

ВРЪЗКАТА С НАРОДА Е КЛЮЧЪТ КЪМ ДОВЕРИЕТО

Е-поща Печат PDF

Редовната конференция на Движение на ветераните в БСП бе проведена на 13 април 2016 г. в София. За председател бе избран Динко Желев.

По повод изнесения доклад от проф. Владимир Топенчаров станаха оживени разисквания. Основната тема бе вътрешнополитическата обстановка в страната и дейността на Движението на ветераните като необходим коректив на мъдростта и опита.

Уважаеми другарки и другари делегати, ще си позволя да изкажа моето мнение по проблема на БСП – загубеното доверие. Ясно е, че трудно ще го възстановим, но все пак трябва да почнем от анализ на грешките.

Нарушихме основни правила. Първо, политиката е колективна игра, основана върху идеи и морални принципи. Второ, диалогът в тази колективна игра е задължителен както вътре в партията, така и вън от нея. Трето, нужна е постоянна връзка с хората от народа, информация за техните проблеми, настроения, за спонтанно възникнали движения, а пък ако щете и за вицове, защото народът изразява мнението си и във вицовете, които се разпространяват бързо.

Каква партия сме, каква е спойката, идеята, която ни сплотява и какви морални ценности съхраняваме?

 

ДЕКЛАРАЦИЯ на “Движение за социален хуманизъм”

Е-поща Печат PDF

В България става все по-трудно да се живее. Този факт се осъзнава от все по-голяма част от населението. Всяка година от страната емигрират; желанието им да се завърнат е изключение. Нацията е намаляла драстично.

Икономиката не функционира нормално: скандали поради законодателни и управленски недомислия бележат отношенията между държавата и бизнеса. Фалитите са ежедневие за малкия и средния бизнес. Предприемаческата инициатива е под петата на бюрокрация, политици, лобистки групи и корупция. Поради тази неадекватна бизнес среда крупни чужди инвеститори напускат страната. Външният дълг е нараснал безпрецедентно. Шансовете за погасяването му са минимални. Средствата от фондовете на ЕС остават целеви и често непохарчени по субективни причини.

Общественото съзнание е обхванато от синдрома “живот на заем”, от грижата да се оцелее днес, без мисъл за утрешния ден, още по-малко за бъдните поколения. Което поставя оцеляването на нацията сериозно под въпрос.

Във всички области на обществения живот се вихри хаос, избухващ често в спонтанни протести, които не могат да решат назрелите проблеми. Опитите недоволството да се овладее чрез симулиране на т. нар. реформи и популизъм, само засилват впечатлението за неадекватност и некомпетентност на властта, извеждат на повърхността нови тежки негативизми на системата.

 


Страница 209 от 288