Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОКАЗА СЕ, ЧЕ ПАК ТОДОР ЖИВКОВ Е ВИНОВНИЯТ

Е-поща Печат PDF

Напоследък все по често се случват разни сакатлъци – новопостроените магистрални лотове започнаха да стават... новоразрушените. Тук зейнал кратер, там пропаднало платното, онам се срутил мост или цяла детелина. За щастие свободната преса бързо установи виновника – самият Тодор Живков саботира подло чак от оня свят магистралния плам на своя бодигард!

 

ДОШЛО Е ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

Е-поща Печат PDF

• 24 АПРИЛ: ГЕНОЦИДЪТ ИЛИ ПОБЕДАТА?

Съвпаденията в политиката, както и в историята, почти винаги са отражение на закономерността и на определени държавни и класови интереси. Например когато на 24 април тази година Армения и арменската диаспора по света ще почете за пореден път жертвите на геноцида в Османската империя през периода 1915-1916 г., управляващите неоосманисти в Анкара планират да проведат среща на световните лидери и да отбележат тържествено победата на османлиите при Чанаккале срещу днешните съюзници в НАТО Великобритания и Франция. Победа, извоювана над стоварените в южната част на п-ов Гелиболу (Галиполи) австралийски и новозеландски „доброволци”, изпратени на заколение от британското военно командване. В действителност в Турция честват тази победа два пъти – на 18 март и на 25 април. На 18 март 1915 г. са били най-ожесточените боеве с преминалите през Дарданелите британски и френски бойни кораби. Съгласно плана, представен на британския премиер през септември 1914 г. от тогавашния министър на флота на Обединеното кралство Уинстън Чърчил, те трябвало да завладеят Истанбул и да осигурят надежден път за снабдяване на руската армия. Но битката при Чанаккале си има предистория.

 

ЕЗИКЪТ НИ – СВЕЩЕН ИЛИ УНИЗЕН?

Е-поща Печат PDF

Сред печалните „постижения”, с които днешното 41-во народно събрание ще остане в историята, е и това, че остави българския език без закон. Опитът да бъде приет такъв, се провали безславно на 2 май т.г., когато народните представители отделиха два часа, за да спорят трябва ли чистотата на българския език да се пази от специален закон. Два законопроекта предизвикаха споровете - на Любен Корнезов, депутат от ПГ на „Коалиция за България”, и на Огнян Стоичков, депутат от ПГ на “Атака”. В крайна сметка с 15 гласа “за”, 18 “против” и 78 “въздържали се” народните избраници отхвърлиха и двата проекта.
Кое налага приемането на Закон за българския език?
Според Любен Корнезов вече две десетилетия ние не сме изпълнили повелите на Конституцията. Нещо повече, както посочва левият депутат, такива закони има в Полша, Франция, Литва, Латвия, Естония, Канада, Китай, Белгия, Люксембург, Ирландия и др. В някои от посочените държави има два и повече официални езици, но така или иначе тяхното ползване е уредено нормативно. Законът за българския език, посочва още Корнезов, не е за правописа или граматиката, за пълния и кратък член в него. Той е за езика, който е основен градивен елемент на нацията. Чрез езика, припомня депутатът, през вековете се е съхранила българската нация. И като правист, Корнезов акцентира на факта, че неслучайно всяка държава регламентира въпроса с езика в основния си закон. В нашата Конституция това са чл. 3 и чл. 36, който изисква да се приеме закон за ползването на официалния език. Без език няма нация, категоричен бе червеният народен представител!
Законът е един нормативен акт, който предлага единна държавна политика по опазване и обогатяване на българския книжовен език, допълва доводите на Корнезов другият вносител на проектозакон - Огнян Стоичков.

 

САЩ ПЛАНИРАТ НОВА ЕСКАЛАЦИЯ НА ВОЙНАТА В ИРАК

Е-поща Печат PDF

Американският министър на отбраната Аштън Картър и председателят на Съвета на началник щабовете генерал Джоузеф Дънфорд съобщиха на 25 март т.г., че през следващите седмици се очаква увеличаване на броя на американските войски в Ирак, които в момента възлизаха на близо 5000 военнослужащи, включително 200 души от силите за специални операции. Така се подтвърдиха сигналите, че Пентагонът е запланувал нова ескалация на военната интервенция в Ирак 13 години след англо-американската инвазия през март 2003г., която се базираше на империалистическите лъжи за някакви несъществуващи оръжия за масово унищожение в страната. Във връзка с тази годишнина британската антивоенна жуналистка Фелисити Арбътнот писа, че империалистическата агресия против Ирак представлява най-голямото терористично нападение в съвременната история.

 

70 ГОДИНИ ОТ БОЕВЕТЕ ПРИ ДРАВА И МУР

Е-поща Печат PDF

• ГЕРОЯТ АРТИЛЕРИСТ МАЙОР ТАНЬО КАВАЛДЖИЕВ

През пролетта на 1945 г. войната клони към дългоочаквания й край. В атмосферата над Европа и света се затайва въздишката на умората, на облекчението, на смесена радост и споделена скръб, на удовлетворение и съмнение... А българските войници нта фронта все повече си представят завръщането, радостта, прегръдката с близките... И още колко мисли, планове, надежди има у хората. Валякът на войната неотклонно приближава територията на Германия.

Което пък кара хитлеристите да жилят още по-лошо. Да събират сили за последен отпор, с последна надеждица за спасение. И те тръгват в настъпление. Планът на германското командване е да нанесе удар в стика между Първа българска армия и 57-ма съветска армия, да излезе в тила им и да ги обкръжи. Настъплението на 91-ви германски корпус в направление Долни Михоляц – Харкан – Печ започва на 6 март 1945 г. Това е и началото на Дравската отбранителна операция, останала в историята с героичните боеве на Първа българска армия, с командващ генерал-лейтенант Владимир Стойчев, и помощник командващ полковник Щерьо Атанасов.

 


Страница 210 от 292