Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОБРЪЩЕНИЕ

Е-поща Печат PDF

Уважаеми читатели,

приятели,

патриоти,


Приключи тежката за „Нова Зора“ 2019 г. С нея приключи и абонаментната кампания за новата 2020 г., в която на 14 май вестникът, който обичате, ще изпълни своите 30 календарни години. През тях бяхме винаги с вас, защото във ваше лице, чрез вашите мисли и вашите чувства, се прислушвахме в тътена на живота, и чрез вашите сърца следвахме пулса на народа ни.

Бяха години, в които не споделяхме своите трудности по пътя. Откликвахме при възможност на всяка болка и тревога, която споделяхте с нас. И не съжаляваме за това. Огънят, в който гореше България, пареше в сърцата ни и чрез вас бяхме силни и всеотдайни.

Улавям се, че говоря в минало време, а би ми се искало да говоря за бъдещето, в  което няма да спре да звучи утвърждаващата воля за надежда – „Зора е!“

Позволявам си да споделя с вас, че не успяхме да покорим заветната кота от 1000 целогодишни абонамента. Не успяхме да стигнем дори половината от тях!.. Ще бъде тежко, да не кажа невъзможно без вашата подкрепа. Не е никаква утеха, че много от вас ще съжаляват. Непоносимо е, че много повече ще бъдат ония, които ще се радват и ще тържествуват че ни няма; че никакъв мобилизационен план не може да вдигне на крака родолюбивия порив и да усили свободния глас на правдата.

Продължавам да твърдя, че всеки компромис по пътя на мнимото спасение е път към несвободата, а всяка несвобода не води до истината. И значи ни прави ненужни.

Моят избор продължава да бъде вие да сте тези, които ще решите съдбата на „Нова Зора“. Направете и вие своя избор. Все още има възможност за това. Знам, че не е лесно, но кога на честния, на бедния човек му е било широко и удобно?

И все пак нека ви напомня: до всяко 15-о число на месеца, всяка пощенска станция приема абонамент за „Нова Зора“ – за 1, за 3, за 6 и за 9 месеца.

Подкрепете каузата, в която близо 30 години бяхме рамо до рамо. Ненаситната мелница на времето премля много надежди и много сили. Отидоха си достойни мъже, замлъкна гласът на пера, неподражаеми в своята честност и отговорност пред Отечеството. Те воюваха от страниците на „Зора“ и на „Нова Зора“, за България, за народа ни, за земята, за българския дух и неумиращата българска надежда. Останахме малко, но без бой няма да напуснем своя пост. Ще следваме вашия избор и вашата воля. И силата, която ни кара да вярваме, че Бог няма да изостави България.

Зора е! Бъдете здрави и честити!

Да живее Отечеството!


Минчо Минчев,

главен редактор


 

МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ - СИНДРОМЪТ НА ХАДЖИ ФРАТЮ

Е-поща Печат PDF

Улисани в ежедневните безумия на сегашното българско управление, мнозинството от българите не усещат и не виждат пропастта, която е пред тях. Упоени са почти всички сетива, които могат да алармират елементарния човешки инстинкт за самосъхранение. Повечето от нас са се замислили за силиконовите бюстове на чалга певиците и гледката, която те представляват на плажа по монокини. Не малко са и тези, които гледат света с бинокъл, обърнат наопаки и са щастливи... защото не знаят колко са нещастни. Други с удивителен възторг в сутрешните телевизионни блокове гледат „експертите” на Сорос, които без капка свян редят опашати лъжи от екрана на телевизора и си заработват тлъстата надница.

 

ЦАРСТВОТО НА ИДИОТИТЕ

Е-поща Печат PDF

През последните дни на рухващите цивилизации на власт идват идиотите.

Идиоти генерали водят нескончаеми войни, които не могат да бъдат спечелени, но стават причина за банкрута на държавата.

Идиоти икономисти призовават за намаляване на данъците на богатите и за съкращаване на социалните програми за бедните, а също така предричат икономически растеж, базирайки прогнозите си върху небивалици.

Идиоти индустриалци замърсяват водата, почвата и въздуха, съкращават работни места и поддържат заплатите, които плащат, на ниско равнище.

Идиоти банкери извършват спекулации на финансовия пазар и налагат на гражданите съсипваща дългова зависимост.

Идиоти журналисти и идиоти интелектуалци представят деспотизма за демокрация.

Идиоти разузнавачи оганизират свалянето на правителствата на други страни и превръщат тези държави в средища на беззаконие и фанатизъм.

Идиоти професори, „експерти“ и „специалисти“ оправдават политиката на управниците, като си служат с неразбираем език и развиват мистериозни теории.

Идиоти от шоу-бизнеса и продуценти създават потресаващи зрелища на секс, кръвопролитие и фантасмагории. Един изчерпателен списък, илюстриращ пътя ни към изчезването.

Идиотите знаят само една дума – думата „още“.

Те не са обременени от някакъв здрав разум. Трупат богатства и ресурси, докато работниците не могат да свържат двата края, а инфраструктурата се руши. Живеят в изолирани привилегировани жилища, където ядат шоколадова торта и нареждат извършването на ракетни удари върху други страни. Те гледат на държавата като на въплъщение на собствената си суетност.

Много империи се провалиха, защото прищевките и маниите на управляващите идиоти бяха въздигнати в ранг на закон.

Доналд Тръмп е лицето на нашия колективен идиотизъм. Той е това, което се крие зад маската на нашите привидни вежливост и разум – един пръскащ слюнки, самовлюбен и кръвожаден грандоман. Той изпраща армии и флоти срещу „прокълнатите на земята“ (фраза на социолога Франц Фанон, заимствани от първия стих на оригиналния френски текст на „Интернационала“), весело игнорира катастрофалното човешко страдание, причинено от климатичната промяна, граби в интерес на глобалните олигарси, а вечер седи с увиснало чене пред телевизора преди да отвори своя „красив“ профил в туитър. Тръмп е нашата версия на римския император Нерон, похарчил големи държавни средства, за да придобие магически способности, на китайския император Цин Шъхуанди, финансирал експедиции до митичния остров на безсмъртните, за да му донесат вълшебна отвара за вечен живот, на прогнилата руска царска фамилия Романови, които редели карти таро или викали духове докато войната покосява народа им, а по улиците кипяла революцията.

Сегашният исторически момент отбелязва края на една дълга и тъжна история на алчен грабеж и убийства, извършвани от белите раси.

Беше неизбежно, преди да падне последната завеса, да избълваме една уродлива фигура като Тръмп. В продължение на пет века европейците и американците завладяваха, ограбваха, експлоатираха и отравяха земята в името на човешкия прогрес. Те използваха своето технологично превъзходство, за да създадат най-ефикасните машини за убийство на планетата, насочени срещу всеки и всичко, особено против местните култури, които им заставаха на пътя. Те ограбваха и трупаха богатствата и ресурсите на планетата. Те вярваха, че този оргия на кръв и злато никога няма да свърши, вярват го и сега.

Те не разбират, че мрачната етика на безкрайната капиталистическа и империалистическа експанзия обрича и експлоататорите, а не само експлоатираните. Но дори и сега, когато сме застанали на ръба на изчезването, на нас ни липсват интелигентността и въображението, необходими, за да скъсаме със своето минало.

 

(Chris Hedges. Reign of idiots, Nation of Сhange, May 2, 2017)


 

 

БЪЛГАРИЯ – ЕКСПЕРИМЕНТАЛНАТА ЛАБОРАТОРИЯ

Е-поща Печат PDF

• За големия трансатлантически пазар или големия обир

На 1 октомври 2014 г., в НДК, г-н Николай Малинов, тогава издател на в. „Дума“, и проф. Венко Кънев, директор на издателство „Монд“, представиха книгата „Дракула срещу народите“, от Патрик льо Ярик, директор на в. „Юманите“ и депутат в Европейския парламент.

Г-н Ярик, в качеството си на депутат, успява да се сдобие със секретния текст на мандата за воденето на преговори между ЕС и САЩ за създаването на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции - ТПТИ. Той го предоставя за превод, понеже е само на английски език, и го коментира член по член. На същата среща г-н Беноа Бревил, зам.-главен редактор на в. „Монд дипломатик“, обясни рисковете и последствията от това споразумение.

След като в Европа стана известно какво бъдеще се готви на европейските народи, те спонтанно се надигнаха на протести.

Нашето Народното събрание не прие темата за ТПТИ да се обсъжда публично в пленарната зала, и на 13 май 2015 г. се проведоха две дискусии на граждани с противоположни становища. Из цяла Европа се искат обяснения и промени на споразумението. Искат се гаранции и защита на интересите на хората и държавите и дано разумът надделее!

 

БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Късче от синьото небе

са твоите очи лазурни,

а сноп от златното поле

са твоите коси тъй буйни.


Със рокля алена си ти

от хилядите рози нежни,

с дантелки си сребристи ти

от твойте преспи белоснежни


Лицето твое розовее

като от хубав шипков цвят,

в гласа ти сякаш птица пее.

Безброй орли над тебе бдят.


А твоята десница бяла,

със гривни - витите реки...

Чаровна си сега ти цяла

със свойте редки красоти


 


Страница 221 от 382