Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АПОСТОЛЪТ ИЛИ ДЕСЕТ ГОДИНИ БЕЗ НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

Е-поща Печат PDF

В спомените си Максим Горки описва разговор с Чехов и предава думите на Антон Павлович – докато е жив Толстой, докато той е сред нас, всички ние сме спокойни за съдбата на руската литература.

Нещо подобно изпитвахме и ние, съвременниците на Николай Хайтов – докато той беше жив и беше сред нас, ние бяхме спокойни не само за днешната българска литература, но и за писателския съюз и за обществения живот. Хайтов бе човек канара, с необикновено борбен дух, с нетърпимост към всички явления, които застрашават националния ни дух и националното ни самочувствие. Спомням си как реагира на едно изказване, в което финансовите операции на милиардера Дж. Сорос се сравняваха с личното тефтерче на Апостола... Николай Хайтов води титанична и дълголетна борба за установяване на гроба на Васил Левски, изпълнена и с поражения, и с успехи.

 

До главния редактор на в. “Нова Зора”

Е-поща Печат PDF

Уважаеми г-н Минчев,

По призива на вашия вестник събирам подписи за референдума за АЕЦ „Белене”. Миналия път пак събирах подписи, организирах група и събрахме 300 подписа! Когато изкарах копие на формуляра, който публикувахте в бр. 21 / 29 май 2012 г., собствениците на ксерокса проявиха интерес и след като им обясних за какво става дума, веднага се подписаха. Когато в квартала събирах подписи, някои, които подкрепят идеята, се отказаха заради ЕГН-то. “Готови сме – казват - да се подпишем, готови сме и адреса си да дадем, но ЕГН-то – не! Страхуваме се да не пострадаме и от властта, и от престъпниците.

 

НАЙ-ЕДРОМАЩАБНИЯТ ОБИР НА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Задачата е много лесна, дори за малки деца... Запитайте някое първолаче, което вече познава числата, кое число е по-голямо – един милион или един милиард. Няма да сбърка. А ако е по-отракано, ще допълни – “1 милиард съдържа 1000 милиона!” Кратко и ясно. Да, де. Но много наши държавници, когато разпродават държавните предприятия, не могат или не искат да решат тази най-най-проста задача и продават кон за кокошка. Препрочитам няколко пъти едно интервю от юни 2007 г. и една статия от февруари 2012 г. (в. “Дума” от 11.02.2012 г., б.а) на наши видни специалисти, и не мога да проумея на какво се дължи проявеното безгрижие на държавните ни мъже към страната ни и към участта на народа.

 

ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД РОДОПА КЪРМИЛНИЦА

Е-поща Печат PDF

На 21 юни т.г., в една от залите на софийския хотел “Триада”, бе представена книгата на Тодор Коруев “Овньо льо вакал, каматан... Жалба по славното родопско овчарство”. За книгата, за автора и за българската съдба говориха директорът на изд. “Захарий Стоянов” Иван Гранитски, академик Антон Дончев, автор на незабравимото “Време разделно”, писателят Владимир Арденски, г-жа Мария Петкова, бивш председател на Съюза на преводачите в България.  Авторът изказа специални благодарности за работата върху книгата на Валерия Симеонова, на художника Жеко Алексиев и на художника-фотограф Христо (Тити) Юскеселиев. И на първо място на Иван Гранитски, благодарение на чиято енергия и убедителност книгата от идея се превръща в материален факт!

 

ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА И ИСТОРИЧЕСКИЯТ ПОДЕМ НА РУСИЯ

Е-поща Печат PDF

• Фашизмът, Западът, или кой какво избра и кой е изолиран?

На Запад толкова упорито говореха за митичната “изолация” на Русия, че тази дума, волно или неволно, навлезе здраво в предпразничния политически лексикон. И както се изясни, не случайно.

По време на юбилейния военен парад на столичния Червен площад алегорията за “изолация” ни идваше на ум винаги при преминаването покрай празничната трибуна на равния строй на поредната чуждестранна колона  участници. И тихичко, крачка след крачка, в такт с движението на парадните карета по историческия паваж, се появяваше и нарастваше усещането, че изолацията, както се казва, наистина я има. И че в нея се оказа не някой друг, а Западът, който в навечерието на славния победен юбилей усилено копаеше яма за Русия: не само  санкционна, но и морално-политическа; и главно - историческа. Но в резултат сам попадна в нея, докато се опитваше да организира неуспешна “блокада” и “бойкот” на майските тържества.

В това време по площада, марширувайки под знамената на Великата победа, минаваха воински подразделения от страните на ОНД. При това не само най-близките съюзници на Русия от Организацията за колективна сигурност (ОДКБ), а и представители на армиите на КНР, Индия, Монголия, Сърбия и редица африкански страни. Всъщност това е голямата и без съмнение по-добрата част на човечеството. А зад борда на този всеобщ, колективен празник, се оказаха Европа и Северна Америка. И още, техният японски придатък или “непотопяем самолетоносач”.

 


Страница 223 от 382