Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВИНОВНА БИЛА “СИСТЕМАТА”

Е-поща Печат PDF

• Огромните недокументирани разходи на Пентагона

Военното министерство на САЩ, т. нар. Пентагон (името идва от формата на сградата - бел. ред.), е похарчило за периода 1998-2015 г. 21 трилиона долара, за които няма съответни документи.

 

Тези огромни прикривани разходи, по-големи от брутния вътрешен продукт на САЩ, който е 18,6 трилиона, се обясняват доста абсурдно с някакви “недостатъци в системата”.

Бившият министър на отбраната Робърт Гейтс каза в една своя реч през 2011 г., която медиите отминаха тихомълком, че никой не знае къде отиват парите в Пентагона, че е почти невъзможно да се получи точна информация, както и да се отговори на въпросите колко пари са похарчени и колко хора са ангажирани да работят във ведомството!

Ако се окаже, че покритите недокументирани разходи на Пентагона надхвърлят с много данъчните постъпления в държавната хазна, това означава, че правителството с лека ръка печата пари и съществува опасност да се разрази инфлация.

Освен това американското правителство често твърди, че няма пари за обществени нужди, но пари, за да се сеят бомби и смърт, има. Сега правителството хвърля над 100 бомби дневно, всяка от които струва над милион долара.

Парите, изхарчени за войни и смърт - документирани или не, - са толкова огромни, че с тях би могло да се ликвидират бедността и гладът по целия свят. Но американското правителство явно е твърдо решено да покаже, че се стреми единствено към печалбата от смърт и човешки нещастия.

В същото време правителството на САЩ не може да намери средства за здравеопазване и образование, за бездомниците, за ветераните и старите хора. Всъщност, може да ги намери, но не иска.

Наскоро властите на щата Луизиана разпратиха до 30 хиляди възрастни хора, които досега ползваха програмата “Медикейд”, уведомления, че ги изритват от старческите домове, в които живеят. Значи може да се избълват трилиони в черната дупка на военните разходи, а не може да се намерят пари за стари и бедни жители на страната.

Големите американски корпоративни медии не дискутират по въпросните недокументирани 21 трилиона долара. Никак не е чудно, те са рупори на големите оръжейни корпорации, където отива огромна част от парите на Пентагона, а са и близки до военно-промишления комплекс, от който получават бонуси. Медиите отчаяно се стремят да покажат, че тяхната основна цел е да бъдат опора на морално банкрутиралата американска империя. Когато не се занимават с активна пропаганда на воденето на войни, медиите омаломощават и запушват до последната клетка умовете на хората с всевъзможни глупости и идиотщини.  И докато тази пиеса се разиграва, зад гърба на американците и под маската на грижата за “националната сигурност” се извършва огромна кражба.

 

Превод Бистра СТАЙКОВА

(Truthdig, May 18, 2018, със съкращения)


 

ЕЛЕГИЯ

Е-поща Печат PDF

Кажи ми, кажи, бедний народе,

кой те в таз рабска люлка люлее?

Тоз ли, що спасителят прободе

на кръстът нявга зверски в ребрата,

или тоз, що толкоз годин ти пее:

“Търпи, и ще си спасиш душата?!”

Той ли, ил някой негов наместник,

син на Лойола и брат на Юда,

предател верен и жив предвестник

на нови тегла за сиромаси,

нов кърджалия в нова полуда,

кой продал брата, убил баща си?!

Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!

Глухо и страшно гърмят окови,

не чуй се от тях глас за свобода:

намръщен само с глава той сочи

на сган избрана - рояк скотове,

в сюртуци, в реси и слепци с очи.

Сочи народът, и пот от чело

кървав се лее над камък гробен;

кръстът е забит във живо тело,

ръжда разяда глозгани кости,

смок е засмукал живот народен,

смучат го наши и чужди гости!

А бедният роб търпи и ние

без срам, без укор, броиме време,

откак е в хомот нашата шия,

откак окови влачи народа,

броим и с вяра в туй скотско племе

чакаме и ний ред за свобода!


 

СМЪРТ ЗА БЪЛГАРСКАТА ГОРА

Е-поща Печат PDF

Само така може да се окачествят приетите от мнозинството промени в Закона за горите, които позволяват строежа на ски-комплекси на терени от горския фонд, без да се сменя предназначението им. Така застроените територии пак ще се водят гора, но само по документи.

Депутатите от ГЕРБ се погрижиха за всички екстри на бизнеса. Терените ще се предоставят след търг, а инвеститорът ще се освобождава от таксата за смяна на предназначението на земята. Инвеститорът ще плаща само за отстъпено право на строеж за определен срок, не по-дълъг от 30 години. Така на практика пада мораториумът върху разпоредителни сделки с терени от горския фонд.

 

“ШЕВРОН” И УОРЛИК ВСЕ ПАК СЕ НАЛОЖИХА

Е-поща Печат PDF

Опитните политици и бизнесмени знаят - когато нещо не може да стане от раз, се прави тихомълком след време.

Когато обществото позабрави за какво става дума.

Така подходи и лобито на американската компания “Шеврон” по въпроса за добива на шистов газ. Парламентът одобри редакцията на забраната на технологията за неговото търсене и добиване, с която отвори вратичка за извършване на все още спорните проучвания. С 92 гласа “за”, 12 - “против” и шестима “въздържали се”, от текстовете на забраната отпадна уточняването, че хидравличното разбиване (хидрофракинг) при търсене и добив на нефт и газ не може да се прилага с налягане над 20 атмосфери.

 

ПЪТ КЪМ ИЗКУСТВОТО

Е-поща Печат PDF

Проф. Иван Веселинов е творец, който има своя територия и специфична творческа физиономия в културата на съвременна България. Роден е на 22 март 1932 г. в с. Крушун, Ловешко, и първоначално завършва Ветеринарна медицина, а по-късно и Приложна графика и плакат в Художествената академия при проф. Александър Поплилов - през 1962 г. Иван Веселинов е почетен професор на Нов български университет, където преподава анимационна режисура. Името му е емблематично за жанра анимационно кино, също както и в карикатурата.

 


Страница 228 от 378