Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НОВОТО ИЗДАНИЕ НА МИТОЛОГЕМАТА “БЪЛГАРИЯ – 16-АТА РЕПУБЛИКА НА СССР” 4

Е-поща Печат PDF

В доклада на Тодор Живков пред декемврийския пленум на ЦК на БКП от 1963 г. се отстояват два вида интеграция: едната, между България и Съветския съюз, следващата - между всички европейски социалистически държави. Според Живков СИВ, като предусловие, трябва да формира “единен планов орган”, като се “пристъпи към единно планиране на икономиката на всички страни – членки на СИВ”. Час по-скоро е нужно СИВ да регулира отношенията между страните членки, защото те се намират на различно икономическо равнище и имат различни интереси “по конкретни въпроси на международното социалистическо разделение на труда, по кооперирането и специализацията, по външната търговия и валутните взаимоотношения”.

 

МИСИЯ РИМ

Е-поща Печат PDF

Като си спомним за „подаръка”, който поднесе на папа Франциск българският президент Росен Плевнелиев, направо сме щастливи, че премиерът Бойко Борисов, който посети Папата на 23 май 2015 г., му дари само една икона. Тоест, във Ватикана не им се наложи да разбиват стени, за да отворят място за нов шедьовър на глупостта... А можеше подаръкът да е и някаква жива твар, като например жребец от конезавода “Кабиюк”, недалеч от Шумен. Така направил емирът на Катар, изпращайки 53 атове на турския президент Реджеп Ердоган (според в. „Миллиет”, 27 май т.г.). Бойко Борисов му обеща „български мерцедеси”, сиреч агнета, а емирът праща жребци на Ердоган! Няма правда на този свят! Пак според същия вестник кенийският адвокат Феликс Кипрано предложил на президента на САЩ Барак Обама 150 животни (50 крави, 70 овце и 30 кози) за 16-годишната му дъщеря Малая. Избрал си я бил човекът за жена още през 2008 г., когато Малая била едва деветгодишна. „Любовта ми е истинска!” - уверява кандидат-зетят на Обама, отхвърляйки упреците, че преследва богатството на знатното семейство.

 

ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА проф. НИКОЛАЙ ТЮТЮЛКОВ

Е-поща Печат PDF

Последният олимпиец на теоретичната химия - на 85 години

Колко незаслужени обиди, арогантност от управляващи и финансови унижения е претърпяла по време на т. нар. преход българската академична общност, пролича преди десетина дни на тържественото отбелязване на 250-годишнината на „История славяноболгарская” в големия салон на БАН. Словото но доц. Пламен Митев – декан на Историческия факултет на СУ, в което той зададе риторичния въпрос: „Дали за такава именно България мечтаеше хилендарският монах?.. България на бедността и неграмотността, на мутрите и на корумпираните политици, на безхаберниците и послушковците...

 

НАРОДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

Е-поща Печат PDF

Това гениално обществено творение на българския патриот, героя от Лайпциг Георги Димитров не е случайно. Той работи по този проблем още от 20-те години на 20 век. Изучава условията на класовото разслоение и борба в България, Франция, Испания, Германия, Унгария и особено в СССР.

Той открива в трудовете на К. Маркс и Ф. Енгелс обективната закономерност за развитието на производителните сили и съответстващите им производителни отношения, което означава, че производителните сили обективно налагат съответни на тях производствени отношения, а не обратно.

 

ДА ПРОЧЕТЕМ ДОКРАЙ УРОЦИТЕ НА ПАИСИЙ

Е-поща Печат PDF

На 19 юни в Големия салон на централната сграда на Българската академия на науките в София се състоя тържествено събрание по повод 250-ата годишнина от създаването на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски. Събитието бе съпроводено и от изложба на илюстрации към „Историята...”, дело на талантливия художник Евгений Босяцки. В периода 1988 - 2001 г. Босяцки изписва на ръка, оформя, илюстрира, прави орнаменти и заглавни букви с перо на Паисиевата “История славянобългарска”.

 


Страница 228 от 399