Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ГОРЕ СЪРЦАТА, ПРИЯТЕЛИ!

Е-поща Печат PDF

• 25 години от първия брой на в. „Зора”

Казват, че когато лъжата е вече на другия край на земята, истината тепърва навлича очуканите си калеври. Така и ние тръгнахме, драги приятели, скъпи читатели и съмишленици. Преди 25 години!

Вървяхме през мастиления мрак на новата убога действителност, в която нищите духом ставаха водачи, безродниците – патриоти, посредствениците – гении... Дребните лъжци и мошеници не ги слагахме в сметката, защото истината влачеше изтерзаните си нозе и както ни се струваше, и както се надявахме, – към разсъмването, към светлината! Чрез нея и заради нея, познахме и вълчите ями, и безкръвните гилотини на тоталната инквизиция на духа, и пещерния хлад на новите мъртви времена. И оцеляхме подир всичките загуби тежки. И съпреживяхме болката на всеки погром и на всяка разруха. С едно голо сърце и с несломимия щит на правдата. Поетът би казал: „Но стига ми тази награда”! Войводата би добавил „Жив е, той, жив е!”

Днес с покрусени очи всички виждаме мъченическия лик на истината и с болка изричаме нейното име: България! България на разлютените преливащи реки, на обезлюдените и умиращи села, на запуснатите нивя, на все по-безлесните планини, на смъртно ранените убежища на българската душевност; България на жестоките пробойни в народната свяст, на размитите граници между доброто и злото, на раненото мироздание на извечните български добродетели, на историческото безпаметство, на майцеотрицателството и братоотричането, на воденичните камъни на битовия терор, на бавната отрова на предателствата спрямо българското бъдеще. Страшен е списъкът!

 

НАДНИКВАНЕ В ДЪЛБОКИЯ КЛАДЕНЕЦ НА ДУШАТА

Е-поща Печат PDF

Постъпих точно обратно на изискванията за добро възпитание – обърнах гръбчето на книгата. И не се укорявам. Никак не сбърках. Попаднах на откровение...

Дори си помислих, че ако можех да пиша стихове, щях да започна с нещо от рода на „Затворих вратата на времето. То ме намери. Скочи през прозореца. И не ме прегърна. А сега седя на прага. Вратата е отворена. Никой не иска да влезе... Дали?”

Изненадата и удоволствието да откриеш другото лице на един утвърден автор превъзхождат потресно дори фиаското от Селинджъровия разказ „Идеален ден за лов на рибка-бананка”... При Чавдар Добрев нещата са страховити! И благословени! Паралелният човек – автора на това томче стихове, сякаш не е издържал на изкушението и ни е поднесъл тайния си дневник, иска съпричастие, търси дълбоката вода, и не се страхува...

След стотици страници критика, публицистика, спомени, портрети, анализи, стиховете на този великолепен играещ професионалист – и не за първи път – изненадват и с философска дълбочина, и с изповедност, и с преследване на ефекта хайку, и с парадоксалност, неприсъща, неочаквана, неприлична, но завладяваща.

„Насаме със сърцето” – най-новата поетична сбирка на Чавдар Добрев, буквално назовава и състоянието, и пейзажа на духовната треска, овладяна от творческата воля на автора и излъчена като невероятна палитра от цвят, смисъл и дух.

 

ЗНАМЕНОСЕЦ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИОТИЗЪМ

Е-поща Печат PDF

ДО ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР

НА ВЕСТНИК „НОВА ЗОРА”


Другарю Минчев, приятелю,

Комунистическа партия на България най-сърдечно Ви поздравява, Вас и целия редакционен колектив с тридесетгодишния юбилей на вестник „НОВА ЗОРА”.

В годините на промени в нашата Родина, години на „преход” довели у нас разрухата, ограбването на сътвореното с пот и кръв от трудовите хора, безработицата, неграмотността, милионите изгнаници прокудени от нищетата в чужбина оставили пустееща родната стряха, сиянието излъчвано от вашия вестник се превърна в желан пътеводител за всички родолюбци.

Истината, вярата, любовта към Отечеството пълнеха страниците и достигаха до сърцата , вливаха сили и упование, даряваха с надежда и увереност, издигаха до висота достойнството на българите.

Изказваме убеденост, че и в бъдните дни дарованието, таланта и искреността на творческия колектив на в.”Нова зора” ще разнася правдата, ще воюва с несправедливостта и ще остане знаменосец на патриотизма в Р.България!

Честит юбилей и за много години!

 

ПЪРВИ СЕКРЕТАР на ЦК на КПБ

АЛЕКСАНДЪР ПАУНОВ


 

НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН. НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО!

Е-поща Печат PDF

Девети май, празникът на Победата, денят, в който преди 73 години бе сложен край на най-страшната и кървава война в историята на човечеството, събра столичани и гости пред Паметника на Съветската армия в София. Сред тях бяха представители на дипломатическия корпус, депутати, политици, общественици, представители на военно-патриотични и обществени организации, на творчески съюзи, руски съотечественици, хиляди граждани. Скъпи гости бяха делегацията на Московския градски съвет на ветераните и на Ямало-Ненецкия автономен окръг на Руската федерация. По улиците на София премина внушителното шествие  на българския Безсмъртен полк, начело със знамето на Победата. То се сля с множеството пред Паметника на Съветската армия, където младежи тържествено запалиха жертвения огън в чест на Победата.

Софиянци сърдечно посрещнаха словото на Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България, без превод.

Възторжено бе приет призивът да не забравяме войната, огромните жертви, които даде Русия за спасяването на човечеството, за да има мир.

В своето приветствено слово Калоян Паргов, председател на ГС на БСП и член на ИБ на НС на БСП, изтъкна приноса на антифашистките сили по време на Втората световна война и на българското участие във войната.

Приветствие до организаторите и участниците в празника изпрати г-н Петър Харампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Приветствени думи произнесе и Марина Дадикозян, председател на Координационния съвет на руските съотечественици в България, който съвместно със Съюза на ветераните от войните на България и други военно-патриотични организации подготвиха и участваха в шествието на Безсмъртния полк не само в София, но и в много градове на страната.

За поредна година координационният съвет „България–Русия“ и фондация „Устойчиво развитие за България“ организираха празничен  концерт с любими изпълнители на вечните руски и български песни: Грета Ганчева, квартет „Светоглас“, Николай Манолов, хор „Планинарска песен“, Дмитрий Быстрий и Светлана Быстра, трио „ЬI“, Ирина Панчева,  Владимир Маринов, вокален ансамбъл „Душата пее“ към Руски клуб – София. Малките ученици от Руския лицей в София спечелиха сърцата на публиката с неподправените си изпълнения на танци и песни.

Своя творба,  посветена на Русия, рецитира поетът Матей Шопкин.

Венци и цветя бяха поднесени от признателната общественост, от посолства и дипломатически мисии, обществени и военно-патриотични организации, политически партии, граждани: посолствата на Руската федерация, Азербайджан, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Венецуела, Виетнам, Германия, Казахстан, Китай, КНДР, Куба, Палестина, Сирия, Южна Африка; от зам.-председателя на НС г-н Явор Нотев, от парламентарната група „БСП за България“, Националния съвет на БСП, Парламентарната група на ПП „Воля“, ПП „Атака“, ПП “АБВ”, ГС на БСП, организациите, членове на координационен съвет „България–Русия“, Представителството на Россътрудничество в България, участниците в Безсмъртния полк в България, от Безсмъртния полк в Ирландия, Земеделския съюз „Ал. Стамболийски“, ПП “Нова Зора”, Съюз на ветераните от войните, БАС, СБП, СБЖ, Отечествен съюз, СОК „Камчия“.


 

 

ЧЕ КОЛКО СА 7 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗА МИЛИОНЕРИ КАТО НАС?!

Е-поща Печат PDF

Както е известно, всеки редови българин притежава милиони левове в банките и все не може да измисли за какво да ги похарчи.

Точно заради това строителната министърка Лиляна Павлова е изродила идея как въпросният българин да намести първите 10 бона от тях – като си санира панелката, естествено! – веднага ще се сети читателят.

 


Страница 232 от 378