Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЕПОХАТА НА ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ И ГОЛЯМАТА ПУСТОТА

Е-поща Печат PDF

• Историята след „Краят на историята”

Как се озовахме именно тук

Много лесно е да забравиш колко плашещо звучеше някога т. нар. доброто старо време. Говоря за 50-те години на 20 в., за това райско време на комедията „Татко знае по-добре”... Петдесетилетие, за което днес Доналд Тръмп толкова тъгува и жадува да го върне, за да „направи Америка отново велика”. В сравнение с апокалиптичните страхове от онези години днешните американски страхове биха изглеждали като празни приказки, ако можеше да се открие начин да спрем звука на нашите медии, които правят от мухата слон двайсет и четири часа в денонощие.

На първо място, естествено, имам предвид терористичните нападения на всевъзможни „вълци единаци”, доминиращи в новините. Това са едни свръхвъзбудени люде, които се хващат за месарския нож или щурмовата винтовка и хукват към най-близкия мол или клуб, или колежански кампус, или пък натискат газта смъртоносно срещу тълпата с едничката мисъл да направят хаос и убийства. През 2016 г. в нашия свят, все по-секюритизиран (също както и езикът ни), тези люде получиха официален специфичен акроним: доморасли неистови екстремисти (ДНЕ).

 

ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, УЧЕБНИЦИТЕ И ОЩЕ НЕЩО...

Е-поща Печат PDF

„Който владее миналото, той владее и бъдещето.

Който владее настоящето, владее миналото.“

Джордж Оруел

Човекът е продукт на своето мислене и неговият свят и живот се разпадат, когато той загуби своята идентичност и спре да вярва в ценността си. В ход е преднамерената промяна на реалността чрез историята. Що се отнася за историята като наука, съвременният информиран човек е наясно, че „Историята, такава, каквато се изучава в учебниците, се пише от победителите”, че „Историята на всеки народ е неговият нравствен живот”, че „Днешната истина е вчерашната ерес”.

Наясно е и с факта, че историята се тълкува, манипулира и фалшифицира; историята се премълчава, забранява и унищожава; че историята се търси, изучава и отстоява. Защото историята е Наука и Политика, Отношение и Съпреживяване; историята е Памет, Мисия и Прозрение; историята е Наследство и Завещание, Самочувствие и Вдъхновение, т.е. историята на един народ е и неговата сага през вековете...

По повод своя Учебник по Родинознание, историкът и директор на РИМ, Добрич Костадин Костадинов (2016 г.), написа: „Идеята с подмяната на българската история е да бъде подменено националното самосъзнание на българите и всъщност децата, които влизат в училище да излизат от там като една аморфна маса без национално самосъзнание, възпитание и без изграден национален български дух. Това е нещо, което се случва в момента и не е изолирано явление, а е процес, който продължава повече от 26 години. В един момент вървеше по-бавно и плавно като сега фактът е, че намаляват съпротивителните сили на нашия народ, защото през последните 26 години намаляхме с около 2 млн. души. Очевидно е, че след 10 години, когато във всички български училища българите станем малцинство, трябва да има нови учебници, които да бъдат съобразени с новите демографски и етнически реалности в нашата страна. Това е процес, който очевидно върви към своя край и затова се случва по-видимо и по-рязко. Това, което наричате подмяна, не е само това, но и фалшификация на българската история. Аз бих нарекъл това антибългарско съдържание.”

 

Откритието на Исландия: МОЖЕЛО И БЕЗ ЕС. А БЕЗ НАТО?

Е-поща Печат PDF

„Голям шок за ЕС! Отказаха се от присъединяване. Министърът на външните работи на Исландия Гунар Браги Свенсон уведоми с кратко изявление за печата временното латвийско председателство на ЕС, че е оттеглил молбата на своята страна за присъединяване”. Това написа в. „Миллиет” на 13.03.2015 г. А в рубриката „Горещи новини” на електронния вариант на в. „Сега” това събитие бе отбелязано с неутралното заглавие: „Исландия се отказа от ЕС”.

По-късно стана ясно, че Исландия не желае основният й поминък риболовът да бъде „регулиран” от ЕК. Тоест, Брюксел да й диктува колко риба да лови и къде да я продава. Ден по-късно, същият печатен орган цитира още едно „шокиращо” изявление, този път от страна на гръцкото правителство, начело с Алексис Ципрас: „Ако напуснем еврозоната, Италия и Испания са следващите”.

Казано с езика на един от Вазовите герои от произведението му „Чичовци”, въздухът трепери в Европа!

Тромавата и свръхбюрократизирана структура, наречена Европейски съюз, се пука по шевовете и става все по-малко привлекателна за страните кандидатки за членство. И докато някои пророкуват разпадането на Русия на Путин, току виж се оказало, че сме се качили на същински европейски „Титаник”. И причините, поради които той ще потъне, са много повече, отколкото при сблъсъка на оригиналния „Титаник” с айсберга в Северния Атлантик през 1912 г. Най-сериозните от тези причини, стимулиращи европейския „сепаратизъм”, са: зависимостта на общата европейска външна политика и политиката на сигурност от капризите и интересите на Вашингтон; бюрократичната тирания на Брюксел по отношение на по-малките страни членки на ЕС (стигаща до регламентиране на дължината и формата на краставиците и на кокошето щастие); превръщането на Европа в заложник на американските планове за изолиране на Русия и „смяната на режима” в нея. Най-голямата по територия и природни богатства страна в света, половината от която е в Европа, изкуствено се превръща във враг на Европа. И то, за да се поддържа илюзията за някакви „евроатлантически ценности”, главната от които се оказва енергийната независимост от Русия.

 

ПАК ЛИ ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТ КРАЙ ВАРДАР?

Е-поща Печат PDF

Кървав бе отминалият Великден за Македония. Телата на петима убити македоски младежи бяха открити в навечерието му от рибари в района на Железарското езеро край Скопие. Убийствата предизвикаха бунт и тъга, сълзи и барикади в македонската столица. Скопие се превърна в балкански Бейрут. Някои улици на града заприличаха на истинско бойно поле по време на протеста на 16 април 2012 г. - над 1000 младежи се изсипаха пред зданието на македонското правителство.
Гневът на участниците в протеста, организирани във фейсбук, бе предизвикан от  спекулациите, че убийците са албанци.

 

СЪБУЖДАНЕТО НА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

Вазов нарече „пиянството на един народ” бунтовния кипеж в Българско през пролетта на 1876 г. Всъщност Априлската епопея беше едно събуждане след близо 500-годишното люлеене на българите в робска люлка, която умниците в МОН се опитаха да представят ту като „присъствие”, ту като „съжителство”. Но ако жадуващите свобода и държавна самостоятелност българи от онова време са се вдъхновявали от Великата Френска революция (1789 г.) и борбите на Гарибалди за освобождение и обединение на Италия, днес самата Западна Европа има нужда от събуждане. Защото само няколко дена след подписването на „историческото” споразумение с Турция за реадмисия на нелегалните имигранти, на летище „Завентем” и метростанция „Мьоленбек” в Брюксел се взривиха ислямски фанатици. Загинаха 31 невинни граждани и стотици бяха ранени.

И като заваляха едни обвинения към силите за сигурност, че не са обърнали внимание на „приятелските” предупреждения за терористична заплаха – свят да ти се завие! Дори ислямистът Ердоган си спомни, че турските сили за сигурност са заловили единия от атентаторите на летище „Завентем”, Ибрахим Ел Бакрауи. След което Турция го екстрадирала и предала на Белгия или Холандия, а белгийците го пуснали на свобода.

 


Страница 233 от 287