Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕСЪКРУШИМА КРЕПОСТ НА НАДЕЖДАТА

Е-поща Печат PDF

ДО

Г-н Минчо Минчев

Главен редактор

До членовете на

Редакционния съвет на в-к „Нова Зора“


Уважаеми приятели,


Приемете нашите поздравления по случай 30-тия рожден ден на списвания от Вас вестник „Нова Зора“.

Ние, социалните хуманисти – Ваши верни читатели оценяваме голямата значимост на един от най-родолюбивите,почтени и свободомислещи вестници в днешната българска действителност, вестник „Нова Зора“.

Всяка седмица вашето творение е любимо четиво на българските родолюбци и сторонници на социалната справедливост, на хуманизма на социалистическото общество.

Вие, непоколебимо отстоявате, със завладяващ и емоционален подход, българщината в изконните й измерения.

Напомняте на днешните поколения голямата роля на българския народ, държава и православна църква за развитие на славянството, чрез разпространение на писмеността и християнската култура,на делото на светите братя Кирил и Методий.

Назовавате с истинското му име петвековното безправно, унизително и мрачно съществуване на българската рая и същевременно извиквате в нашето съзнание гордост за делата на нашите възрожденци и революционери.

Защитавате историческата истина за огромните усилия и жертви на нашия народ и младата българска държава след Освобождението, за обединение на земите, населявани от българското племе, в Мизия, Тракия, Македония и Добруджа.

Отдавате дължимата признателност към Русия и руския народ за огромната роля за раждането и развитието на днешната българска държава, поддържате братските чувства между двата народа.

Борите се срещу попълзновенията на чужди и наши поклонници на неолибералните „демократични“ ценности като джендър идеологята, чрез които световните кукловоди рушат хилядолетните християнски традиции, морал и култура.

На страниците на вестника, ние вашите читатели намираме верни отговори по въпросите на международната и местна българска политика.

Издигате постоянно глас за обединяването на българската левица, способна да даде по добра алтернатива на днешното олигархично управление, подвластно в голяма степен на чужди интереси.

Зовете за национално обединение в името на социалносправедлива, просперираща и защитаваща националната си идентичност и интереси България.

Г-н главен редактор, уважаеми приятели честит празник на вас и на всички ваши сътрудници и автори на поместваните във вестника материали.

Желаем Ви здраве, себеотрицание, мъжество и талант и занапред да държите гордо знамето на вестник „Нова Зора“.

Бъдете все така несъкрушима крепост на надеждата !

„България над всичко!“


С другарски привет,

Ст.н. инж.Александър Радославов

Председател на ПП

„Движение за социален хуманизъм”


Народен представител от Коалиция за България в 40 и 41 ОНС на Р.България

9.05.2019 г.


 

Турция: НИКОЯ ПАРТИЯ, ОСВЕН ПАРТИЯТА НА ЕРДОГАН НЕ МОЖЕ ДА ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ!

Е-поща Печат PDF

Веднага след местните избори в Турция на 31 март 2019 г., когато Висшата избирателна комисия (YSK) разпореди да се броят отново бюлетините в десетки изборни секции в Истанбул, Измир, Анкара, Къркларели и други населени места, вниманието ни привлече една фраза, свързана с Истанбул. Тя гласеше така: „Имамоглу спечели изборите, сега работи за спечелване на преброяването на гласовете“. Екрем Имамоглу е кандидатът за кмет на Истанбул от Народнорепубликанската партия/НРП/, който спечели с десетина хиляди гласа срещу кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието/ПСР/ Бинали Йълдъръм.

След като повторното броене на невалидните и валидните бюлетини не стопи разликата между двамата съперници, управляващата ПСР се обърна към Висшата избирателна комисия с директно искане за анулиране на изборите за кмет в Истанбул и насрочването на нови. Подобно на нашата ЦИК, Висшата избирателна комисия на Турция, начело със Сади Гювен, се беше сдобила с удължаване на мандата от декември 2018 г.. Това бе реализирано от правителството на ПСР, и година по-късно YSK си изплати борча, анулирайки кметските избори в Истанбул. Със 7 срещу 4 гласа тя реши изборите за кмет в мегаполиса да се повторят на 23 юни. Единият от аргументите заслужава да бъде анализиран от психиатър: понеже някои от членовете на изборните комисии не били държавни служители, а между тях имало и хора, свързани с движението на Фетхуллах Гюлен. Според вестник „Джумхуриет“ (07.05.2019), на заседанието на комисията, на което бе решено да се повторят изборите в Истанбул, между представителите на ПСР и НРП в YSK, се разразила кавга за „балдъзи и шуреи“. Представителят на управляващите Реджеп Йозел твърдял, че за председатели на избирателни комисии са били назначени балдъзи и шуреи на хора,  членували във Фетхуллахчийската терористична организация /ФЕТО/. А пък този на ПСР, Хадими Якупоглу, обвинил управляващите, че са назначили за посланик Шабан Дишли брат на арестувания гюленист Мехмет Дишли. Той да беше дошъл да види ГЕРБ какви хора назначава за посланици и консули! Хвани Надежда Нейнски, удари Едвин Сугарев!

Както и да е. Заплашена от коалиционния партньор на Ердоган, председателя на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели, че ако дискутира Републиканския Алианс /ПСР-ПНД/, все едно че дискутира Републиката, Висшата изборна комисия прие решение, с което не само погази правото и демокрацията, но и постави под въпрос собствената си легитимност. Решението й бе разкритикувано от германския президент и ЕК, а канцлерът на Австрия Себастиан Курц направо призова за преустановяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. От управляващите у нас, както и от ДПС и ДОСТ – ни вопъл, ни стон! А решението на Висшата избирателна комисия на Турция изобилства от противоречия и непоследователност. Факт е, че при отварянето на урните, представителите на ПСР и ПНД в изборните секции не са сигнализирали за никакви нарушения и злоупотреби. Тоест, ако техният кандидат Бинали Йълдъръм бей, както го нарича Ердоган, беше спечелил, изборите щяха да бъдат обявени за редовни, демократични, прозрачни и легитимни. След като сметката на ПСР не излезе, от нейното ръководство заявиха, че някои от членовете на избирателните комисии са били свързани с ФЕТО. Обаче в решението на Висшата избирателна комисия няма и ред за това. От 4 бюлетини в изборните пликове, комисията е намерила за нередовна само 1 и я е анулирала. Що се отнася до неподпечатаните бюлетини, такива имаше и по време на референдума от 16 април 2017 г., но тогава същата комисия не ги обяви за невалидни. Това жонглиране с изборното законодателство породи масови протести. Опозиционната НРП декларира, че въпреки всичко, ще участва в повторните избори и обяви мобилизация. От Истанбулската адвокатска кантора заявиха писмено: „Подозрителни са не самите избори, а решението за тяхното касиране!“ Бившият председател на Великото национално събрание на Турция Хюсаметтин Джиндорук призова членовете на Висшата избирателна комисия да подадат оставки („Джумхуриет“, 08.05.2019). А актрисата Бергюзар Корел, известна у нас от сериала „Приказки от 1001 нощ“, каза: „Чувствам се като боклук!“ (Джумхуриет, 07.05.2019).

Най-оригинален в критиките си към Висшата избирателна комисия беше Хайдар Аджун от „Мармара Кепитал“. В програмата, представена от Ачил Сезен в „Блумбърг“, той заяви: <<Въведете като чл. 1 в Конституцията това разпореждане: „Никоя партия, освен ПСР, не може да печели изборите!“>>.


 

ДЕВЕТИ МАЙ – ПРАЗНИКЪТ НА ПОБЕДАТА

Е-поща Печат PDF

Денят, в който преди 74 години бе сложен край на най-страшната и кървава война в историята на човечеството за поредна година бе отбелязан пред Паметника на Съветската армия. За да се преклонят пред подвига на героите, пред Паметника в София дойдоха представители на дипломатическия корпус, депутати, политици, общественици, представители на военно-патриотични и обществени организации, на творчески съюзи, руски съотечественици, делегация от Съвета на Федерацията на Руската федерация,  ветерани от Москва, поети от московската организация на Съюза на руските писатели, хиляди граждани. Внушителен бе и походът на българския „Безсмъртен полк“ начело със знамето на Победата, който тръгна от Паметника на Незнайния воин и се вля към множеството пред Паметника на Съветската армия.

 


В 10 часа Карина Смирнова и Венислав Емилов тържествено запалиха жертвения огън в чест на Победата.

В словото си Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България, по желание на множеството произнесе своето слово без превод. В него той призова да не забравяме войната, огромните жертви, които Русия дава за спасяването на човечеството, за да има мир. Подчерта не само подвига на Съветската армия, но и приноса на българските антифашисти в борбата срещу фашизма.

В блестяща емоционална реч Снежана Тодорова, председател на Координационен съвет „България – Русия“ се обърна към всички честни хора, съпричастни с Деня на Победата, приканвайки да отдадем не само почит, но и да не забравяме цената за нейното постигане. Тя изтъкна високия морален дух на руските войни, но и на хиляди знайни и незнайни герои от тила, обикновени хора и учени. Всички по своему допринесли за победния 9 май със съзнанието за бъдещето на човечеството.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от:

- посолствата на Руската федерация, Азербайджан, Армения,  Беларус, Венецуела, Германия, Казахстан, Куба, Палестина, Северна Македония, Сирия и др.

- от г-н Явор Нотев, заместник-председател на Народното събрание и зам. предс. на партия Атака, от Парламентарната група „БСП за България“, Националния съвет на БСП и ГС на БСП. От Областен управител на област София, от Политическа партия „Нова зора“ и др.

 


Свои мисли и вълнения в стих пресъздаде председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Свои стихове прочете и руската поетеса Татьяна Аксенова.

Координационният съвет „България – Русия“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“ с председател Станка Шопова и тази година се погрижиха за празничното настроение на присъстващите с концерт от любими български и руски песни в изпълнение на Грета Ганчева, Раиса Полякова, Николай Манолов, хор „Планинарска песен“, Дмитрий Быстрий и Светлана Быстра, Надя Валентинова, вокален ансамбъл „Душата пее“ към Руски клуб – София. За тържественото отбелязване на 9 май допринесе и професионалното участие на водещите Красимира Събева и Николай Манолов. Възторжената публика с радост пя любими патриотични и руски песни  в чест на Деня на Победата.


 

ХОРА, НИКОГА НОВА ВОЙНА!

Е-поща Печат PDF

На 9-ти май пред мемориала в Горноплевенските гробища на трима съветски руски летци и един разузнавач, възстановен от Общинската организация на ПП „Нова Зора“ се събраха повече от 150 души. На тържеството организирано от Евгения Иванова, председател на ПП „Нова Зора“ в обл. Плевен, в Деня на победата, дойдоха хора запленени от подвига на съветските войни погинали в тази най-жестока и човекоунищожителна война, кървава мелница на човешки животи и съдби. Вълнуващият митиг в прослава на 9-ти май, започна с реквиема „Никто не забыт и ничто не забыто!“ . Разтърсващата песен „День победы” изпълнена от ВК „Дружба“ с ръководител Атанаска Пеловска, от село Подем, общ. Долна Митрополия, зададе историческите координати на великия подвиг на съветските хора в спасяването на Европа и света от фашистката чума. Евгения Иванова произнесе вълнуващо слово и напомни за този ден, който остава незабравим за всеки честен човек и който винаги ще е жив в световната история. Тя поздрави всички хора обичащи мира и работещи неуморно за него: „Нека има мир в Европа! Нека чувстваме радостния глас и смях на децата! Не позволявайте нова война, господа управници!“, завърши словото си Евгения Иванова.

Бяха поставени цветя пред паметните плочи на този мемориал изтръгнат от бурените на забравата, заради преклонението пред подвига на тримата съветски летци и разузнавача, останали завинаги на българска земя. Този мемориал е почитан всяка година, на този ден и е превърнат в място за признателност на плевенчани, след като от площада, в центъра на града, бе свален Плевенският Альоша.

Хора, бдете!


 

 

ОТ УПОР

Е-поща Печат PDF

(РАПЪРСКО)“ а вий...вий сте идиоти!”

Христо Ботев
Ний се движим в света напосоки -

без компас и небе звездооко.

Ний сме в стрес перманентен, във шок и

май не знаем защо сме...Жестоко!

Просто супер! Ефекта на чипа.

Май такъв ни е, брат, генотипа.

Все пестим за насъщния залък

и живота ни земен е жалък.

Вечно боси и жадни, и гладни,

яко дъвчем, каквото ни падне,

но за “Бьоф Строганов” или “Фризи

не събрахме излишни мангизи.

Затова сме всеядни голтаци.

Затова сме дрипари-леваци.

Затова сме мутанти безгласни,

т.е. шерпи от клас “Тревопасни”.

Тъй, че ние по принцип сме лошите

тъпанари в панелните кошери.

А добрите герои сте вие -

само вие и винаги вие!

Вие, дето си хапвате здраво

от софрата на тази държава.

Вие - нашите смели апаши!

Вие - нашите мъдри търгаши!

Вие - нашите сноби мастити,

тунеядци и рой паразити,

братовчеди и близки авери -

все творци на безброй далавери,

подлеци и лъжци надарени,

службогонци, драскачи, кретени,

парвенюта, заформили каста,

мушмороци и мутри на власт и

шуренай-бабалъшки “династии”...

Вие просто сте сган вездесъща.

Алчността ви е кръвно присъща.

Присвоихте я тази сиротна

земя и тъй както е модно,

закрепихте законно грабежа

на безликата маса невежи.

Кадрово подредени по писти

и нива във ведомствени листи,

настървени и зли, напористи,

вий гребете нонстоп с лапи мечи

на хазната меда. Кой ви пречи?

Е, гребете до край “неразбрани”! -

дай Бог нещо, все пак, да остане...

Вий сте вече държавни кумири,

въплатили властта в келепир и

във депозити с множество нули.

Вий сте рупор на злостните хули,

абонати на чужд интерес и

джендър-фигури. Мъжки метреси.

Дупедавци по нрав и по сметка.

Топ-ласкатели с галещи четки.

Дерибеи и бонзи, преяли

от безбожни печалби. Нахали.

Но красиви и умни! Богати.

Ренегати от сой. Тарикати,

надробили с огризки попарата,

дето сърба беззъба България.

Вий поставихте нашата драма,

а се тюхкате, вашата мама!

Ний ви храним с труда си привичен,

но за вас сме товарни добичета.

Осребрихте всеобщата болка

арогантно и ловко. За колко?

Кой ще каже? Ще каже ли някой?

Ний отново безмълвно ще чакаме

да потънат от срам спекуулантите,

да не сплитат сплетни интригантите,

да помолят за прошка и бандите

от платени биячи...Банално,

но навярно ще плачете жално,

че света ни не е идеален...

Ще дарявате щедро парцалки ,

варива, багрила и близалки,

и локум, и чорбести каши,

та така да ви чувстваме наши,

вас, двуличните празни позьори.

Вас, елитния кръг рекетьори.

Вий изтръгнахте общия корен

и сега сте лица на позора.

Вий сте кликата местни деспоти.

Вий сте още ерзац-патриоти.

Вий, мерзавци, сте клан мафиоти,

а ний...ний сме идиотите...

“НАРОДЕ????”  *


* Цитат от бележника на Васил Левски.


 


Страница 238 от 364