Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПАК ЛИ ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТ КРАЙ ВАРДАР?

Е-поща Печат PDF

Кървав бе отминалият Великден за Македония. Телата на петима убити македоски младежи бяха открити в навечерието му от рибари в района на Железарското езеро край Скопие. Убийствата предизвикаха бунт и тъга, сълзи и барикади в македонската столица. Скопие се превърна в балкански Бейрут. Някои улици на града заприличаха на истинско бойно поле по време на протеста на 16 април 2012 г. - над 1000 младежи се изсипаха пред зданието на македонското правителство.
Гневът на участниците в протеста, организирани във фейсбук, бе предизвикан от  спекулациите, че убийците са албанци.

 

Откритието на Исландия: МОЖЕЛО И БЕЗ ЕС. А БЕЗ НАТО?

Е-поща Печат PDF

„Голям шок за ЕС! Отказаха се от присъединяване. Министърът на външните работи на Исландия Гунар Браги Свенсон уведоми с кратко изявление за печата временното латвийско председателство на ЕС, че е оттеглил молбата на своята страна за присъединяване”. Това написа в. „Миллиет” на 13.03.2015 г. А в рубриката „Горещи новини” на електронния вариант на в. „Сега” това събитие бе отбелязано с неутралното заглавие: „Исландия се отказа от ЕС”.

По-късно стана ясно, че Исландия не желае основният й поминък риболовът да бъде „регулиран” от ЕК. Тоест, Брюксел да й диктува колко риба да лови и къде да я продава. Ден по-късно, същият печатен орган цитира още едно „шокиращо” изявление, този път от страна на гръцкото правителство, начело с Алексис Ципрас: „Ако напуснем еврозоната, Италия и Испания са следващите”.

Казано с езика на един от Вазовите герои от произведението му „Чичовци”, въздухът трепери в Европа!

Тромавата и свръхбюрократизирана структура, наречена Европейски съюз, се пука по шевовете и става все по-малко привлекателна за страните кандидатки за членство. И докато някои пророкуват разпадането на Русия на Путин, току виж се оказало, че сме се качили на същински европейски „Титаник”. И причините, поради които той ще потъне, са много повече, отколкото при сблъсъка на оригиналния „Титаник” с айсберга в Северния Атлантик през 1912 г. Най-сериозните от тези причини, стимулиращи европейския „сепаратизъм”, са: зависимостта на общата европейска външна политика и политиката на сигурност от капризите и интересите на Вашингтон; бюрократичната тирания на Брюксел по отношение на по-малките страни членки на ЕС (стигаща до регламентиране на дължината и формата на краставиците и на кокошето щастие); превръщането на Европа в заложник на американските планове за изолиране на Русия и „смяната на режима” в нея. Най-голямата по територия и природни богатства страна в света, половината от която е в Европа, изкуствено се превръща във враг на Европа. И то, за да се поддържа илюзията за някакви „евроатлантически ценности”, главната от които се оказва енергийната независимост от Русия.

 

ПОИСКАЙ ПРОМЯНАТА

Е-поща Печат PDF

• Предизборната платформа на БСП – гаранция  за спечелване на изборите от коалиция „БСП за България ”

Публикуваме основните положения от Предизборната платформа на БСП, озаглавена „Поискай промяната”, с която коалиция „БСП за България”се бори за спечелване на изборите на 44-то народно събрание на Република България, насрочени за 26 март т. г. Публикацията на платформата има за цел да подпомогне предизборната агитация, извършвана от членовете на ПП „Нова Зора”, като част от коалицията и нейното реализиране след изборите.

Продължение от бр. 11

• Ангажиране на държавата към образованието на българските деца, живеещи в чужбина.

• Поетапно и справедливо увеличаване на заплащането на труда на учителя. Увеличаване на учителските заплати с не по-малко от 15 % през първата година на мандата и 40 % в края на мандата.

• Включване на учителската професия в списъка на регулираните професии.

• Въвеждане на стандарти за спортна инфраструктура и пособия за училищата и университетите.

• Финансиране, позволяващо развитие. Средствата в държавния бюджет да достигнат през 2010 г. за образование: - 5 % от брутния вътрешен продукт (при 3,5 % за 2017 г.), за научно-изследователска дейност – 1 % от брутния вътрешен продукт (при 0.19 за 2017 г.).

 

СЪБУЖДАНЕТО НА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

Вазов нарече „пиянството на един народ” бунтовния кипеж в Българско през пролетта на 1876 г. Всъщност Априлската епопея беше едно събуждане след близо 500-годишното люлеене на българите в робска люлка, която умниците в МОН се опитаха да представят ту като „присъствие”, ту като „съжителство”. Но ако жадуващите свобода и държавна самостоятелност българи от онова време са се вдъхновявали от Великата Френска революция (1789 г.) и борбите на Гарибалди за освобождение и обединение на Италия, днес самата Западна Европа има нужда от събуждане. Защото само няколко дена след подписването на „историческото” споразумение с Турция за реадмисия на нелегалните имигранти, на летище „Завентем” и метростанция „Мьоленбек” в Брюксел се взривиха ислямски фанатици. Загинаха 31 невинни граждани и стотици бяха ранени.

И като заваляха едни обвинения към силите за сигурност, че не са обърнали внимание на „приятелските” предупреждения за терористична заплаха – свят да ти се завие! Дори ислямистът Ердоган си спомни, че турските сили за сигурност са заловили единия от атентаторите на летище „Завентем”, Ибрахим Ел Бакрауи. След което Турция го екстрадирала и предала на Белгия или Холандия, а белгийците го пуснали на свобода.

 

ЦРУ ПРЕВЗЕМА ДИПЛОМАЦИЯТА НА САЩ

Е-поща Печат PDF

• Майкъл Помпео и Джина Хаспъл, новите имена на опасното напрежение и поляризацията в света

След близо година на слухове и козни около кариерата на бившия държавен секретар Рекс Тилърсън, който бе сред по-умерените и трезво мислещи хора в управлението, на 13 март президентът на Съединените щати Доналд Тръмп най-накрая „взе решение” за неговото уволнение.

За сериозните анализатори официалният мотив - „различия в мненията с президента”, звучи всъщност като непреодолими противоречия с ястребите в Конгреса, със силовите структури и с Държавния департамент... Помежду си в тези среди наричаха Тилърсън „приятелят на Путин”, тъй като докато бе председател на Съвета на директорите на петролния гигант “Ексон мобил” (Exxon Mobil), получи руски орден за укрепване на икономическите  връзки между двете страни. Медиите, които добре знаем, че са доста зависими от силовите структури, дълго раздухваха различни слухове, например, че Тилърсън категорично не поддържа линията на външна политика на Тръмп, или че главният дипломат на Америка някак не съвсем  дипломатично в тесен кръг наричал шефа си „идиот”. Тилърсън се противопостави на отмяната на ядрената сделка с Иран, работеше за мирно уреждане на положението на Корейския полуостров, което никак не се понрави на „ястребите”. И всъщност той плати с кариерата си на първи дипломат на САЩ.

Всички други аргументи за неговото уволнение звучат несериозно. Тилърсън може да се нарече “последният мохикан” в днес управляващия истаблишмънт, който адекватно си даваше сметка за необходимостта от нормализиране на отношенията с Русия.

Наивно е обаче и твърдението на „Газета.ру”, и някои други руски неолиберални трибуни, че Тилърсън бил уволнен и защото обвинил Русия и руските власти в съпричастност към отравянето на Сергей Скрипаля в Англия. Но ако го е направил, това влиза в “оркестъра на русофобията”, който в момента надува свирката... И всъщност това е най-малкото, за което може да бъде уволнен един държавен секретар. Знаем, че и президентът Тръмп изрази публично аналогична позиция.

Що се отнася до наследника на Тилърсън на поста - Майкъл Помпео, в медиите вече се разнасят данни от източник, близък до него, според които Помпео знаел от месеци, че ще бъде поканен за държавен секретар. И също, че съвсем наскоро инструктирал екипа си да работи по детайлите на промяната.

 


Страница 239 от 292