Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПОЛИТИЦИТЕ ОСИГУРИХА ВСЕВЛАСТИЕ НА БАНКИТЕ У НАС

Е-поща Печат PDF

Прекалено големите правомощия на банковия сектор в България, без преувеличение, е продължение на цялостната политика за дестабилизиране на страната и за ограбване на българите.

Каквото и да говорят водещите политици, каквито и аргументи да вадят обратно на тази реалност. Защото никой от т.нар. елит не желае да погледне сериозно на въпросите за неравенството в правата между банките и техните клиенти, които поставяме, отказват дори да ги коментират. Чудя се дали това е от преднамереност или от незнание. Всъщност, не допускам да се прави от незнание.

Обикновено за лошите практики на банките в България научаваме от Брюксел. У нас едни и същи гласове от години говорят за банковия рекет над обикновените граждани, но те се неглижират, запушва се устата на такава критика. Помните за подготвяния закон, който предвиждаше затвор за “опасно” говорене срещу банките и който, слава Богу, не се прие. Но фактът, че БНБ и депутати като Йордан Цонев направиха такъв опит, е показателен.

 

КРЕПОСТТА КИРИЛИЦА

Е-поща Печат PDF

На 2 май 2015 г. Карен Алексанян откри прекрасния Двор на кирилицата с параклиса и картинната галерия, отразяваща делото на Кирил и Методий - в комплекса „Стара Плиска”.

През август същата година бе открита и лятната градина с водопад, басейн, страноприемница, боилски бани и пр.

Досега този културно-исторически и развлекателен комплекс е посетен от над 100 хиляди души. Всички остават с отлични впечатления за неговата уникалност по замисъл и изпълнение. Възхваляват дарителя на това богатство – Карен Алексанян, дошъл в България, и то в нашия град Шумен.

Карен Алексанян е скромен човек, но няма да е погрешно, ако кажем, че е велик в голямата цел на своя живот. През 2017 г. той издигна величествената крепост Кирилица. Тя смайва както с външния вид, така и с интериора си. Гледана отблизо и отдалече, изглежда като че ли е била там от векове. Избраният цвят на камъка, бойните кули и тесните процепи на прозорците придават автентичност, която е сякаш продължение на руините, неподвластни на времето... Плиска имаше нужда от това.

Крепостта е на два етажа. На първия етаж е залата „Създатели на кирилицата”. Още с влизането грабват вниманието фигурите на Климент, Наум и Ангеларий, изработени от силикон, и дотолкова сполучливо, че изглеждат като живи. Залата е просторна, подобаващо украсена. Предназначена е за читателски конференции, представяне на книги, срещи с писатели и поети, пишещи на кирилица.

На втория етаж се стига по външно каменно стълбище. Там е „Залата на славата”. Срещу входа е застанал хан Аспарух на коня си, с протегната дясна ръка. Усещането е, че чуваме неговото „България ще бъде тук! Казах!” Зад него е окачен знакът на Българския календар - първи и най-точен в света. Следват фигурите на Кубрат, владетеля на Велика България, и най-видните владетели на Първото българско царство. Всеки е показан с най-характерното: Кубрат - със снопа пръчки, Крум - с чаша от главата на Никифор, Тервел с арабски шлем под ръка и др.

 

QUI BONO?

Е-поща Печат PDF

Още в Древния Рим е формулирано правилото при оценката на което и да е човешко деяние, с известен или неизвестен извършител, да се задава въпросът: Qui bono? (Кому е изгодно?). И много често при така наречените политически убийства истинските поръчители тиражират „шум в системата”, за да отвлекат вниманието в изгодна за тях посока.

Спомнете си за „българския чадър” при убийството в Лондон на дисидента Георги Марков, или за „българската следа” в атентата срещу папа Йоан-Павел II, която ЦРУ тиражира посредством италианските тайни служби и измислиците на Клеър Стърлинг. Известно беше, че физическите извършители на двете покушения не бяха българи, че „сивият вълкМехмед Али Агджа е застрелял главния редактор на вестник „Миллиет” Абди Ипекчи и с помощта на турските тайни служби е избягал от затвора в Истанбул, за да отиде през България в Рим и да участва в най-голямата провокация от периода на „Студената война”. Арестуван след атентата на площад „Свети Петър” в италианската столица Агджа си „спомни” подробности от жилището на нашия Сергей Антонов, с които италианският съд „доказваше” връзката на България с атентата. После се изясни, че Агджа е описвал апартамента на долния етаж, но издевателствата над служителя на БГА „Балкан” не спряха, докато не го превърнаха в развалина. Освободиха го „поради липса на доказателства”, вместо да го оневинят.

 

НАСТЪПЛЕНИЕТО НА ДЖАМИИТЕ

Е-поща Печат PDF

Когато през далечната 1990 г. предупредихме за стратегията на Турция за създаването на “зелен” (т.е. ислямски) коридор от Истанбул до Тирана и Сараево, ни се смееха и ни наричаха параноици. Днес май и най-яростните ни тогавашни критици вече са обезпокоени от ставащото на религиозния фронт на Балканите.

 

ОПЕРАЦИЯ „ИЗТОЧЕН ГУТА”

Е-поща Печат PDF

Животът на 416 души е бил отнет в Източен Гута само за няколко дни, съобщи агенция Франспрес на 23 февруари. 95 от убитите са деца, загинали след въздушните удари в окупирания от бунтовниците сирийски анклав, източно от Дамаск. ... Анклавът е обсаден от 2013 г., но ситуацията се влоши значително от последния ноември насам в резултат на боевете между правителството и бунтовниците. Последните бомбардировки бяха сред най-жестоките за цялата сирийска война, която навлиза в осмата си година.

По данни на ООН повече от 580 души са били убити от 18 до 23 февруари. Лекари, които работят в областта, описват ситуацията като “катастрофална”: хората са оставени без вода, без лекарства и без подслон.

В своя статия журналистът Робърт Фиск от “Индипендънт” (23 февруари т.г.) пита: “Кои са точно намиращите се в Източен Гута  - “бунтовници” / ”терористи” / ”ислямисти” / ”въоръжена опозиция” – сами изберете предпочитаната мантра – е един друг факт от кървавата баня в Гута, който не се засяга, не се споменава, не се посочва и дори не се признава.

Бойците от “Ан Нусра” / “Ал Каида” в Гута, независимо дали използват цивилните в предградието като жив щит, са част от движението “Ал Каида”... В Сирия те често са готови да си сътрудничат с ИДИЛ – злокобният култ, който САЩ, ЕС, НАТО и Русия (добавете тук и всички останали обичайни защитници на цивилизацията) са се зарекли да унищожат. В Източен Гута “Нусра” са съюзници с “Джаиш ал Ислам” (“Армия на исляма”)... много странна ситуация. Никой не трябва да се съмнява в мащаба на клането в Гута. Или в страданието на цивилните... Само за няколко дни чухме становища от САЩ, от ООН, от НПО и от лекари, поддържащи връзка с болниците в Източен Гута. Според тях предградието става сцена на “скандални военни престъпления от епичен мащаб”, “денят на Страшния съд”, “клането на 21 век”, и на “истерично насилие” – каквото и да значи това. От бедното старо ООН също заявиха, че насилието в Гута е “отвъд въображението” до такава степен, че “останали без думи”...!

 


Страница 240 от 282