Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗА ИСТИНАТА, КОЯТО ОБЕЗСИЛВА ЛЪЖАТА

Е-поща Печат PDF

Писмото на “Дружба “Родина”, което публикуваме, е изпратено до упоменатите институции на 9 май 2016 г. В него, както става ясно, организацията отново алармира държавния и политическия елит за продължаващата злосторническа манипулация на общественото мнение.

Проблемът за т. нар. възродителен процес, за ислямизацията на българите мохамедани, за откровеното и неправомерно - меко казано, - въвличане на огромни маси хора от смесените (колко неправилна и грозна дума) райони в битката на две религии и две култури - това са темите, които Дружба Родина проучва, аргументира, оповестява и декларира на висок глас с благородната цел да събуди обществените сетива на българския гражданин.

Фактите по проблема за манипулирането на историята, и особено въпросът за турското робство, за турското самосъзнание, за насилствената българизация на т. нар. турци в България, за митовете и легендите на неолибералната повърхностна и затова добре отплатена „мартирология”, че видите ли, няма Батак, няма Перущица, има добросъседство и взаимно проникване на културите и т.н., са толкова много и толкова красноречиви, че само едно добре платено продажно малцинство може да аплодира успехите в полето на интеграцията и добросъседството между поробители и поробени.

 

НА ЗАЗОРЯВАНЕ

Е-поща Печат PDF

Аз съм от хората, които не помнят рождените дати дори и на най скъпите ми хора. Добре е, че те деликатно ми напомнят за неблагодарността, която отвива на човека същността и тя вехне ако той е ползвал хитрост за оправдание на късата си памет. Тия дни научих, че В-к “НОВА ЗОРА“ на 14 май 2019 г. закръгля 30 календарни години. Този факт може нищо да не значи на някого, но за мен е повод да изкажа благодарността си на Главния редактор на вестника Минчо Минчев, за това, че отдели място в страниците на “Нова Зора” и отпечата мои мисли за събитията на времето, както и началните ми опити да разказвам за живота публично.

 


Не е в моите възможности да оценявам вестника, но аз знам кога и от какво душата ми просветлява, знам как нежната сила на словото се настанява в душата на човека и го калесва да мисли. Защото човек, който не мисли не е човек. Няма друга равна на словото сила, която да играе тая извънредно трудна и сложна роля при очовечаването на човека. Аз пораснах до нивото на мислещите благодарение на ненадминатата сила на правдата. Ето защо в-к “Нова Зора” е грял и грее в душата ми като зазоряване на нова ера, на нова епоха за Отечеството. И тя е която дава кураж и вяра на мислещите, че утре ще съмне.

 

 

ФИЛИПИКИ И ПРЕЗРЕНИЕ

Е-поща Печат PDF

Когато Демостен преди няколко хиляди години громеше на агората попълзновенията на Филип Македонски (Гръцки), той едва ли е разбирал, че създава нов литературен жанр. Независимо от това гневните тиради на древногръцкия философ против опитите на завоевателя със съблазън и обещания да омилостиви и така отвътре да превземе отвън непревзимаемата Атина, останаха в историята с названието филипики - по името на Филип, т.е. разобличения и обвинения в двуличие с користна цел.

Така беше тогава, а какво да кажем за сега. Няма ли го всичко онова, което някога събуждаше благородния гняв на мъдреца Демостен? Има и попълзновения, прерастващи в агресия навред по света, има и вълци в овчи кожи, продаващи невинност срещу доверие, има и управници, наричащи себе си за благозвучие бащи на нацията, има и кръв и унищожение, повод или резултат от безогледно насилие и терор, има и съблазън под формата на обещания за щедро партньорство и примамливо сътрудничество, има обещания за взаимноизгодно общуване, има големи сили, които мачкат малките държавици, и малки, които се оставят да бъдат мачкани в името на някаква ефемерна надежда за щастие, която като хоризонта, колкото по се доближаваш до него, толкова повече се отдалечава в необозримото бъдеще.

 

БИТКА ЗА СЪРЦЕТО НА РОДОПА

Е-поща Печат PDF

В историята на съсипването на българщината в Родопите тези дни бе записана още една срамна страница. На 5 май 2012 г. в Смолян бе проведена научна конференция на тема: „Помаците: версии за произход и съвременна идентичност”. Основен доклад на форума на тема “Идентичност и идентичности на помаците в България” изнесе Евгения Иванова от Нов български университет. Учената предизвика шумен скандал с твърдението си, че имало „все по-отчетлив процес за обособяване на отделен етнос, обхванал не само елитите, но все по-големи масиви от хора“... С изявлението си, че помаците са турци, скандал предизвика и турският учен проф. д-р Ахмед Гюншен. На високия сбор в Смолян се чуха дълбоки прозрения, че целите на възродителния процес се покривали с идеите на Дружба „Родина“, нещо, което скандализира присъстващите, сред тях бе и народният представител от ДПС от родопския град Ариф Агуш.

 

ДРАГИ МИНЧО,

Е-поща Печат PDF

По случай 30-тия рожден ден на вестник „Нова зора“,  приеми моите най-искрени другарски поздравления!


Познаваме се не от вчера, още от времето когато беше локомотивен машинист в депо София. До ден днешен ти израсна като поет, политик и безсменен главен редактор на уважавания и обичан вестник „Нова Зора“. Твоята честност и правдивост личат от всяка страница на вестника, който така вярно  служи на българската идея. Неслучайно в „Нова зора“ намериха присъствие такива изключителни за нацията хора като големия Николай Хайтов, като Илчо Димитров, Георги Близнаков, Христо Малеев...

Пожелавам на теб и на прекрасния вестник, който винаги чета с интерес и одобрение, да бъде все така смислен, съдържателен и верен на идеите ни!

С уважение


 


Страница 252 от 382