Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

УЮТЕН И МОДЕРЕН ДОМ НА РУСКАТА КУЛТУРА

Е-поща Печат PDF

Такъв е Руският център към Столична библиотека. Обзаведен е на съвременно ниво с интерактивна дъска, 8 места за работа с компютър, възможност за мултимедийно обслужване, включително озвучаване и широкоекранен телевизор. И разбира се, цари спокойна и приятна атмосфера за работа. Намира се на 2-рия етаж на Столичната библиотека и е изцяло дарение от организацията “Руский мир”. Центърът бе открит през ноември 2011 г. със задача да съдейства за разпространение на руската култура във всичките й аспекти, включително за изучаване на руски език, повишаване квалификацията на преподавателите – от тези в детски градини, основни и средни училища, до работещите във висши учебни заведения.

 

НЕКА ХОРАТА ОБИЧАТ „НОВА ЗОРА“ И СЕ ГОРДЕЯТ С НЕЯ

Е-поща Печат PDF

Когато човек осъзнава, че Отечеството трябва да бъде отстоявано, защото е застрашено и е изправено пред гибел; когато искат да му отнемат не само територията, а преди всичко да ликвидират народа, националната идея, цивилизационната принадлежност; когато обругават вярата и обезценяват идеалите, заради които са загивали хора и се е проливала кръв, тогава има нужда от опора, съмишленици и съратници. Сам е трудно да се бориш, а и да убеждаваш и учиш; да показваш истината и да я браниш повече от себе си.

Опората на такъв човек е вестникът „Нова зора“!

Добре е, когато интелектуалецът има своята трибуна, своето място, където да сподели с читателите мисли и идеи, слово и вдъхновение. „Нова зора“ е мястото, където хора на духа – автори и читатели  се събират, съюзяват и съединяват, за да станат едно цяло – при всичката си различност и дори противоречивост едни на други, със своето самостоятелно мислене. И това е най-важната му нравствена характеристика на този уникален и безстрашен вестник. На мене тя много ми харесва!

Не смея да мисля как вече цели 39 години, а от днес започва и 30-та юбилейна година, редакцията на вестника и главният редактор Минчо Минчев успяват да се удържат и съхранят в днешната, а и във вчерашната, (а май така ще е и в утрешната) обществена действителност. Каква устойчивост е необходима; колко сили са вложени; каква любов към Отечеството е изпълнила душите и сърцата на тези хора, за да издържат на изпитанията, преминавайки през  тях с мъчителните и неизбежни съмнения, колебания, страхове, отчаяния!

Но нали всичко е „после Отечеството“, както ни е завещал великият Ботев!

Слава Богу, че съм частица от това съдружие, за да придам и аз скромни сили, енергия, идеи и думи на „Нова зора“.

Нека хората я обичат, да й се радват и да се гордеят с нея. Нека продължава още много и много дълги години да им говори истината и да поддържа будна съвеста им. Нека все повече читатели да я очакват всеки вторник, понеже имат нужда от нея!

Честит празник!

 

Панко Анчев

Литературен критик, литературовед, философ и публицист,

Почетен доктор на Литературния институт „Максим Горки“ - Москва


 

 

ТОВА Е МОЯТ ВЕСТНИК

Е-поща Печат PDF

Думите в заглавието не са казани по повод. Не са казани и само защото съм редовен читател на изданието. „Нова зора“ е и моя трибуна. От десетилетия публикувам на страниците му статии, спомени, творчески потрети на писатели и поети, свои стихове. Много често моята лична позиция се припокрива с позицията на „Нова зора“.

Има нещо може би по-важно от всичко друго написано по-горе. Вестникът ме е сприятелил с десетки хора. Спирали са ме на улицата граждани, разбрали, че сътруднича на това издание и са изразявали радостта си, че сред стотиците заглавия в българската преса има един вестник, който се стреми да казва истината без съображения, страх или „тънки“ сметки. И сме ставали приятели. За мен това е най-ценното: един вестник, едно издание да те сприятелява с хората, да ви прави съмишленици.

„Нова зора“ успява да намери баланса между политиката, хуманизма, духовността. Във всеки брой на вестника читателят може да намери поне едно стихотворение от най-талантливите представители на родната поезия. Мен като поет това ме изпълва с куража, че поетичното слово не е загубило смисъл, че е нужно на хората.

От десетилетия публикувам в различни издания. Следя различни вестници и списания – някои заглъхват, осъдени от липсата на читателски интерес, други си отиват заедно с „танцуващите само едно лято“ политически „доктрини“ на издателите и списователите си, трети не издържат на жестоката пазарна конкуренция.

„Нова зора“ остава.

Това е моят вестник.


 

ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ, КОЯТО ТРОГВА

Е-поща Печат PDF

От първия брой на в. „Зора“ до ден днешен съм прочитал всичко, което е помествано в него. Защото последователността му в отстояване на каузата – национална и социална, е трогателна.


Прочитаме думите на великия революционер от „Житие Г. С. Раковскаго, написано от него самаго“, поместени под главата на вестник „Нова Зора“ и когато се запознаем с всички публикации се уверяваме, че те са в духа на най-съкровените му думи: „Друга обаче цел благородна – освобождение общонародно!“.

Изминалите години чертаят магистралния път на в. „Нова Зора“ в още един вектор – социалните тежнения на Г. С. Раковски, които откриваме в писмо до бесарабския българин Иван С. Иванов. Тогава Раковски е богат млад мъж. След излизането му от Цариградския затвор, където страда заедно с баща си, наклеветеният чорбаджия от Котел, умният младеж заработва като авторитетен адвокат и прекупвач на данъци. През 1849 г. откупува Узунджовския панаир. Въпреки личния си възход той изповядва в писмото си до Иван С. Иванов съкровения си социален идеал: „Но колкото и да се обогатявах... нямах никакво удоволствие, понеже опознавах вся сострадания нашего бедного народа и гледах, че от дън попада в по-големи угнетения. Това беше в мое сърце станало язва неизцелима“.

Ето тази „язва неизцелима“ в. „Нова Зора“ никога не забравя, не заобикаля. В душата ми звучат с нова сила заветните думи на Раковски: „Твое спасение от тебе зависи“.  Затова съм редовен читател на това най-дълбоко, социално ангажирано национално издание, което се списва професионално и вълнуващо, с Ботевска и Вазовска страст.

гр. София


 

ТВЪРДИНА НА МЪДРОСТТА И РАЗУМА

Е-поща Печат PDF

За всеки, който носи в душата си пламъка на националното достойнство и воля за свобода и благоденствие за всички, цели три десетилетия вестник „Нова Зора” е неотменна трибуна на вярата и надеждата за светли бъднини. Три десетилетия той поддържа духа на оптимистичния поглед към живота. Неговият творчески екип и интелектуален кръг обединява талантливи автори и здравомислещи интелектуалци, които са превърнали перото си в духовно оръжие. Във всеки брой читателят се зарежда с нова доза вдъхновение и съзидателен патриотичен порив.

В лицето на симпатизантите на славянската идея и активните радетели на славянската духовност като културен код на българската национална идентичност, вестник „Нова Зора” има своите верни и последователни читатели. Всяка сряда, когато се събират за поредното занятие на лекторията, организирана в салона на Славянското дружество, за да дискутират с най-авторитетните политически анализатори и експерти в областта на геополитическите процеси, споделят помежду си своите възторжени впечатления от новия брой на любимия им вестник.

Смятаме, че 30-тия рожден ден на „Нова Зора“ е подходящ повод да изразим нашата благодарност към авторския колектив и към неговия издател и главен редактор, големият патриот със забележително талантливо перо г-н Минчо Минчев. През годините вестникът се превърна в нестихващо бойно поле и твърдина срещу отродителните напъни на наемници и майкопродавци. „Нова Зора“ изпълнява своята мисия да поддържа будна съвестта на разума с най-вярното и най-вдъхновяващото послание, завещано ни от Г. С. Раковски.

Любовта към Отечеството превъзходи всички световни добрини.

Стоил Фердов – Председател на

Славянското дружество в България


 


Страница 255 от 382