Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗЪРНО

Е-поща Печат PDF

Не станеш ли на хляб, стани на семе,

спокойно лягай в черните бразди.

Но никога, и в най-жестоко време,

храна за гарваните не бъди!


Това е моята съдба. Това е

на зърното пшенично участта.

Тоз, който иска да ме опознае,

той трябва тук да дойде, сред пръстта.


Да чуе как пищи над равнината -

над голата смълчана равнина -

смразяващия ноемврийски вятър

и да усети първата слана.


Да преживее мойта дълга зима,

безмълвен под леда да издържи.

И ако смелост и достойнство има,

под слънцето със мен да продължи.


Да го опие буйството зелено,

внезапно да усети зрелостта.

И после под небето нажежено

да чака саможертвено смъртта.


Но смърт ли е това? Това е жетва.

Железен сърп. Железен барабан.

Благословена, тиха саможертва.

И път, от прадедите начертан:


Не станеш ли на хляб, стани на семе,

спокойно лягай в дългите бразди,

но никога, и в най-жестоко време,

храна за гарваните не бъди!..


О, нека черно гарваново ято

над мен да грачи, рови и кълве!

Спокойно аз потъвам във земята

и чакам есенните дъждове!


 

РУСИЯ НЕ Е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРИЯ НЕ Е ВРАГ НА РУСИЯ!

Е-поща Печат PDF

Председателят на БСП Михаил МИКОВ пред в. “Нова Зора” в разговор с Минчо МИНЧЕВ

• за впечатленията, срещите и разговорите в Москва на водената от него делегация на БСП

Г-н Миков, наскоро бяхте в Москва. Какви са причините и най-вече резултатите от визитата е безспорно най-важният въпрос, но първо бих искал да Ви попитам какви нагласи и настроения усетихте в руското общество по отношение на България?

- Най-важното, което дълбоко ме удовлетворява, е, че в Русия – официалните представители, политиците, руският народ – не виждат враг в България, въпреки оглушителната конфронтационна риторика на отделни български политици и институции, които водят хибридни войни, инвестират във виртуална сигурност и искат 800 млн. за превъоръжаване. Говоря за президента, военния министър, външното министерство. Можем да добавим към тях и хронично болните от русофобия коментатори и анализатори, които не разбират колко са омръзнали на публиката.

 

ВОЙНАТА НА ВЛАСТТА СРЕЩУ ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ

Е-поща Печат PDF

Историята на България, от времената, които наричаме коварно, подло и неистински “преход”, би могла да се разкаже най-добре като призрачен роман. Някога, някъде, в далечното минало, са сътворени такова голямо количество безумия, престъпления и грешки, че техните призраци днес се завръщат като демони от ада и пируват с останките на това, което някога е било прилично общество с идеята за бъдеще.

Тези дни виновното минало напомни за себе си, когато стана ясно, че БТК, два мултиплекса и два военни завода се продават за едно евро на регистрираната съвсем наскоро фирма LIC33.

Какво реформаторско възмущение се изля!

Ама какви протестърски декларации и статуси се написаха!

Ама как само издивя дясното блогърство!

Лелеее, колко ужасени бяха десните шамани.

 

БЪЛГАРСКАТА КРИЗА ЩЕ НАДЖИВЕЕ И ЕС

Е-поща Печат PDF

„Европа се намира в критична ситуация, тъй като фокусът върху мерките за бюджетни икономии тласка континента към самоубийство. Никога не е имало успешна програма за бюджетни икономии в която и да е голяма страна. Бюджетните икономии ще доведат до висока безработица, която ще се окаже политически неприемлива и ще задълбочи дефицитите допълнително.”

 

О, БЪЛГАРИНО, ТИ, КОЙТО ТЪРСИШ СВОБОДА

Е-поща Печат PDF

Изминаха 140 години от величавия български Април 1876 г., но все така жив, парещ и грохотен е в сърцата ни онзи чутовен взрив на волята за свобода, чието незаглъхващо ехо люлеят вековете на незатъмимата слава и подвиг на героите. Необяснимата химия от сливането на една сурова решимост с възторжената воля за бъдност раждат експлозията на онзи дух, в който помръкват небесата от страшния лъх на трагична отдаденост в святото дело и съзнанието за саможертва.

„Отечеството ни вика да умрем за него и ние идваме!” – това е волята на един народ, отписан от историята, забравен от Бога и света.

В темелите на своята свобода България влага и вгражда сенките на трийсет и пет хиляди жертви. Толкова са погиналите в пламъците на този бунтовен Април. На следващата година, по време на Руско-турската война, кръвта на още толкова жертви напоява „тази робска земя”. И кой казва, че свободата е дошла даром?

Вслушайте се в гласа на Васил Петлешков, вгледайте се в дима на главните, преди да изгори жив, и ще прочетете отговора: О, българино, ти, който търсиш свобода!.. Многоточието можем да допишем днес.

 


Страница 257 от 366