Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДЕВЕТИ МАЙ – ПРАЗНИКЪТ НА ПОБЕДАТА

Е-поща Печат PDF

Денят, в който преди 74 години бе сложен край на най-страшната и кървава война в историята на човечеството за поредна година бе отбелязан пред Паметника на Съветската армия. За да се преклонят пред подвига на героите, пред Паметника в София дойдоха представители на дипломатическия корпус, депутати, политици, общественици, представители на военно-патриотични и обществени организации, на творчески съюзи, руски съотечественици, делегация от Съвета на Федерацията на Руската федерация,  ветерани от Москва, поети от московската организация на Съюза на руските писатели, хиляди граждани. Внушителен бе и походът на българския „Безсмъртен полк“ начело със знамето на Победата, който тръгна от Паметника на Незнайния воин и се вля към множеството пред Паметника на Съветската армия.

 


В 10 часа Карина Смирнова и Венислав Емилов тържествено запалиха жертвения огън в чест на Победата.

В словото си Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България, по желание на множеството произнесе своето слово без превод. В него той призова да не забравяме войната, огромните жертви, които Русия дава за спасяването на човечеството, за да има мир. Подчерта не само подвига на Съветската армия, но и приноса на българските антифашисти в борбата срещу фашизма.

В блестяща емоционална реч Снежана Тодорова, председател на Координационен съвет „България – Русия“ се обърна към всички честни хора, съпричастни с Деня на Победата, приканвайки да отдадем не само почит, но и да не забравяме цената за нейното постигане. Тя изтъкна високия морален дух на руските войни, но и на хиляди знайни и незнайни герои от тила, обикновени хора и учени. Всички по своему допринесли за победния 9 май със съзнанието за бъдещето на човечеството.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от:

- посолствата на Руската федерация, Азербайджан, Армения,  Беларус, Венецуела, Германия, Казахстан, Куба, Палестина, Северна Македония, Сирия и др.

- от г-н Явор Нотев, заместник-председател на Народното събрание и зам. предс. на партия Атака, от Парламентарната група „БСП за България“, Националния съвет на БСП и ГС на БСП. От Областен управител на област София, от Политическа партия „Нова зора“ и др.

 


Свои мисли и вълнения в стих пресъздаде председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Свои стихове прочете и руската поетеса Татьяна Аксенова.

Координационният съвет „България – Русия“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“ с председател Станка Шопова и тази година се погрижиха за празничното настроение на присъстващите с концерт от любими български и руски песни в изпълнение на Грета Ганчева, Раиса Полякова, Николай Манолов, хор „Планинарска песен“, Дмитрий Быстрий и Светлана Быстра, Надя Валентинова, вокален ансамбъл „Душата пее“ към Руски клуб – София. За тържественото отбелязване на 9 май допринесе и професионалното участие на водещите Красимира Събева и Николай Манолов. Възторжената публика с радост пя любими патриотични и руски песни  в чест на Деня на Победата.


 

ОТ УПОР

Е-поща Печат PDF

(РАПЪРСКО)“ а вий...вий сте идиоти!”

Христо Ботев
Ний се движим в света напосоки -

без компас и небе звездооко.

Ний сме в стрес перманентен, във шок и

май не знаем защо сме...Жестоко!

Просто супер! Ефекта на чипа.

Май такъв ни е, брат, генотипа.

Все пестим за насъщния залък

и живота ни земен е жалък.

Вечно боси и жадни, и гладни,

яко дъвчем, каквото ни падне,

но за “Бьоф Строганов” или “Фризи

не събрахме излишни мангизи.

Затова сме всеядни голтаци.

Затова сме дрипари-леваци.

Затова сме мутанти безгласни,

т.е. шерпи от клас “Тревопасни”.

Тъй, че ние по принцип сме лошите

тъпанари в панелните кошери.

А добрите герои сте вие -

само вие и винаги вие!

Вие, дето си хапвате здраво

от софрата на тази държава.

Вие - нашите смели апаши!

Вие - нашите мъдри търгаши!

Вие - нашите сноби мастити,

тунеядци и рой паразити,

братовчеди и близки авери -

все творци на безброй далавери,

подлеци и лъжци надарени,

службогонци, драскачи, кретени,

парвенюта, заформили каста,

мушмороци и мутри на власт и

шуренай-бабалъшки “династии”...

Вие просто сте сган вездесъща.

Алчността ви е кръвно присъща.

Присвоихте я тази сиротна

земя и тъй както е модно,

закрепихте законно грабежа

на безликата маса невежи.

Кадрово подредени по писти

и нива във ведомствени листи,

настървени и зли, напористи,

вий гребете нонстоп с лапи мечи

на хазната меда. Кой ви пречи?

Е, гребете до край “неразбрани”! -

дай Бог нещо, все пак, да остане...

Вий сте вече държавни кумири,

въплатили властта в келепир и

във депозити с множество нули.

Вий сте рупор на злостните хули,

абонати на чужд интерес и

джендър-фигури. Мъжки метреси.

Дупедавци по нрав и по сметка.

Топ-ласкатели с галещи четки.

Дерибеи и бонзи, преяли

от безбожни печалби. Нахали.

Но красиви и умни! Богати.

Ренегати от сой. Тарикати,

надробили с огризки попарата,

дето сърба беззъба България.

Вий поставихте нашата драма,

а се тюхкате, вашата мама!

Ний ви храним с труда си привичен,

но за вас сме товарни добичета.

Осребрихте всеобщата болка

арогантно и ловко. За колко?

Кой ще каже? Ще каже ли някой?

Ний отново безмълвно ще чакаме

да потънат от срам спекуулантите,

да не сплитат сплетни интригантите,

да помолят за прошка и бандите

от платени биячи...Банално,

но навярно ще плачете жално,

че света ни не е идеален...

Ще дарявате щедро парцалки ,

варива, багрила и близалки,

и локум, и чорбести каши,

та така да ви чувстваме наши,

вас, двуличните празни позьори.

Вас, елитния кръг рекетьори.

Вий изтръгнахте общия корен

и сега сте лица на позора.

Вий сте кликата местни деспоти.

Вий сте още ерзац-патриоти.

Вий, мерзавци, сте клан мафиоти,

а ний...ний сме идиотите...

“НАРОДЕ????”  *


* Цитат от бележника на Васил Левски.


 

ЦИВИЛИЗАЦИЯТА РУСИЯ

Е-поща Печат PDF

В северните покрайнини на Москва, зорко охраняван от служители на вътрешни войски, се е притаил бившият засекретен институт на Службата за външно разузнаване. Сега на фасадата му над входа се чете надпис със златни букви: Руски институт за стратегически изследвания. Но това “цивилно” название не обърква посветените – тук над двеста сътрудници коват аналитичния щит на родината. Ще има ли нова война в Югоизточна Украйна? Кой стои зад президента на САЩ? Защо бихме могли да наречем мнозина от собствените си чиновници идейни агенти на влиянието?

На тези и редица други въпроси на “АН”, претегляйки по навик всяка своя дума, отговаря директорът на РИСИ Леонид РЕШЕТНИКОВ

Съперници на един и същ терен

– Вие имахте сериозна “шапка” – СВР (Служба за външно разузнаване). Защо изведнъж разсекретихте службата?

- Наистина бяхме закрит институт за външно разузнаване, специализиран върху анализа на достъпна информация, свързана с чужбина и новообразуваните страни, влизали някога в състава на СССР. Т. е., върху информация, необходима не само на разузнаването, но и на структурите, определящи външната политика на страната ни. Колкото и да е странно, администрацията на президента на Русия нямаше подобен сериозен аналитичен център. За сметка на това беше пълно с “учреждения”, състоящи се главно от директор, секретарка и жената на директора в ролята й на анализатор. На президентската администрация й липсваха сериозни специалисти и разузнаването бе принудено да й ги осигури.

Понастоящем наш учредител е президентът на Русия, а всички държавни поръчки за изследвания подписва главата на администрацията Сергей Иванов.

 

ДА ИЗЛЪЖЕШ ЛЪЖЕЦА ИЛИ САГА ЗА ПОЛЕТИЯ ПОЛИВАЧ

Е-поща Печат PDF

Изразът „полетият поливач”, много популярен във Франция, се употребява, когато някой „излъжи-господ” стане жертва на собствените си интриги и лъжи. У нас в България просто казваме: „С Бойковите камъни, по Бойковата глава!”.

Когато преди година опозицията алармира, че строителите на АМ „Тракия” слагат сгурия в настилката, управляващите в лицето на премиера Борисов и тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев отхвърлиха обвиненията като клевета.

 

ДИРЕКТНА И ОЧЕВИДНА ЗАПЛАХА

Е-поща Печат PDF

• Целят се в Путин, улучват Тръмп

„Оценката на държавната хазна най-добре отразява мнението на администрацията на САЩ”, заяви в началото на тази година прессекретарят на президента на САЩ Джош Ърнест, отговаряйки на журналистически въпрос, който визираше обвинения в корупция срещу Путин във филм на Би Би Си. Така Вашингтон всъщност озвучи официално позицията си – президентът на Руската федерация е корупционер и покровител на корупцията.

Обвинението е пределно сериозно. Абсолютно невъзможно е да си представим, че Белият дом би се изказал по подобен начин за френския президент, за германския канцлер, за премиера на Великобритания или за председателя на Китайската народна република. Но какъв ти Китай, боже мой, американците не си позволяват такова говорене дори за саудитското кралско семейство.

Но за Русия и нейния президент – може.

 


Страница 257 от 382