Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОБЕЗОРЪЖЕНИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ

Е-поща Печат PDF

Повод за тази статия е изготвеното предложение за Директива на Европейския парламент и на съвета за изменение на Директива 91/477/ЕИО на Съвета относно контрола на придобиването и притежаването на оръжие (Брюксел 18.11.2015 г.COM(2015) 750 final 2015/0269 (COD). Директивата е отпечатана и на български, като евродупетатът г-н Ангел Джамбазки пръв озвучи тази тема. На 21 страници се развиват мотиви за промените и самите промени, които много съществено засягат действащото в момента оръжейно законодателство в отделните страни, членове на ЕС, съобразено с основната директива и промяната й през 2008 г., в посока ограничаване законното притежаване и използването на огнестрелно оръжие от европейските граждани, включително в България.

• За оръжейното законодателство в България

Притежаването и употребата на огнестрелно оръжие от гражданите през последните няколко столетия винаги се е смятало от властимащите като дейност с повишена обществена опасност. Затова отделните държави са се стремили да сътворят правни норми, които да въведат определен порядък в тази деликатна сфера на обществените отношения под претекст за защита на обществената безопасност и правовия ред, но и за да гарантират своята власт над народа. Защото въоръженият народ е много по-категоричен в претенциите си спрямо управляващите и е в състояние при определени условия да се противопостави ефикасно на незаконосъобразните им действия.

 

КОАЛИЦИЯТА НА ЛЪЖЦИТЕ

Е-поща Печат PDF

Последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) не направи изключение от правилото участниците да се разотиват по-скарани, отколкото са влезли.

Лидерът на ПП „Воля” Веселин Марешки дори не изчака края на дискусията, а замина да запълва дупките по булевардите на Варна... Разбирай, да нагледа своя горивен и аптечен бизнес. А пък заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов, изтълкува пред медиите не текста на приетата от КСНС резолюция, а този на проекта за такава, предложен от екипа на президента Румен Радев!?! Четейки го, както дяволът чете Евангелието, Цветанов отбеляза, че ако бил приет президентският проект, България щяла да излезе от НАТО и ЕС!!! Видите ли, евроатлантическият избор на България е в опасност, понеже президентът Радев работи за чужди държави. И по-конкретно, за Русия, защото в предложения текст не се осъждала употребата на химически оръжия от страна на режима на Башар Асад и подкрепящата го Русия, а се подчертавало, че ракетните удари на САЩ, Великобритания и Франция по обекти на сирийската програма за производство на химически оръжия са нанесени без санкция на Съвета за сигурност на ООН, на НАТО и ЕС. Вероятно Цветанов недоумява и защо Радев е против западните санкции срещу Русия, при положение че от Москва не са му подарили дори едни копчета за риза, както направиха от ЦРУ... За присъствието му на молитвените закуски в Белия дом, сега - не, за тях да не говорим.

Както винаги, президентът Радев не си остави каруцата в калта. Напомняи мигновено на Цветанов за значението на образованието, липсата на което пречи да се схване същността на прочетените текстове. Най-унищожителна бе бележката на Радев, че най-добрият начин за окарикатуряване на европейската идея е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер говорят за евроатлантически ценности, без да разбират смисъла и съдържанието на това понятие.

И кое от казаното от Радев е невярно?

Това, че ракетните удари по Сирия бяха нанесени в разрез с международното право ли? Имаше ли резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да ги легитимира? Нямаше. Както нямаше и решение на НАТО и ЕС техни членки да участват в агресия срещу суверенна страна, член на ООН. Нима евроатлантизмът се свежда до папагалското повтаряне на лъжите на нашите „съюзници разбойници” относно употребата от Русия и режима в Дамаск на забранените химически оръжия? Започвайки от твърденията за „анексия” на Крим и „незаконния” референдум за присъединяването му към Русия, от която е бил откъснат през 1954 г., минавайки през „отравянето” с „Новичок” на агента на МИ-6 Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри, та чак до „газовата атака” в анклава Дума на предградието на Дамаск Източен Гута – това е верига от лъжи, целящи да отвлекат вниманието от вътрешните проблеми на „съдружниците в престъплението”.

Посредством ударите с ракети „Томахоук”, нанесени по празни бараки в Сирия, Тръмп се опита да омекоти натиска на демократите в САЩ върху самия него по повод на намесата на Русия в президентските избори в САЩ. Националният демократически комитет дори заведе дело за обезщетение срещу предизборния екип на президента, руското правителство и основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асанж... понеже били повлияли върху резултата от президентските избори в полза на Тръмп. Да допуснем, че Русия и Асанж са интервенирали незаконно, но защо пък демократите съдят и предизборния екип на Тръмп! Спечелването на изборите не е ли цел на всеки предизборен щаб?!

Ако слушаме

„мамелюците на евроатлантизма”,

трябва да приемаме на вяра всичко, което ни казват от Вашингтон, Лондон, Париж и Брюксел, дори то да звучи налудничаво. Само че оттам започнаха да ни вземат на подбив, плюейки на жалките опити на нашите управляващи да поставят регионалните проблеми в дневния ред на НАТО и ЕС. Например Еманюел Макрон каза неотдавна, че не е време за евроинтеграция на страните от Западните Балкани преди ЕС да е реформирал себе си. Тогава какво ще остане от нашето председателство на Съвета на ЕС? Нищо, освен едно раздвижване на въздуха, сиреч вятър.

Относно посредничеството на България за уреждане на отношенията ЕС - Турция и ЕС - Русия и най-вече евроинтеграцията на Западните Балкани, Виктор Орбан беше прав, като каза, че Борисов е забил брадвата си в прекалено дебело дърво. Неотдавна Анкара отхвърли като „неприемливи” констатациите в доклада на ЕК за напредъка, където се казва, че Турция все повече се отдалечава от Европа. На Ердоган беше казано директно, че при настоящото положение на демокрацията и човешките права, няма да има отваряне на нови преговорни глави. Що се отнася до облекчаването на визовия режим за турските граждани, вместо Турция с такава привилегия бяха наградени ОАЕ! По този повод Хаккъ Йоджал написа в „Миллиет” (23 април): “ЕС трябваше да направи само две крачки срещу 72-те крачки на Турция: визовото облекчение и помощта за бежанците. Обаче ЕС осигури безвизов режим не за Турция, а за ОАЕ. Какви стъпки и по кой критерий са направили ОАЕ, за да заслужат тази привилегия вместо Турция? Кои човешки права съществуват в ОАЕ и другите страни от Персийския залив, а в Турция ги няма?”.

Наистина, в Саудитска Арабия едва отскоро жените могат да шофират автомобили и да излизат навън без придружител мъж. След близо 40-годишна забрана, беше разрешено и киното. Но нито САЩ, нито Великобритания или Франция са обстрелвали с ракети страната, управлявана от най-корумпираната династия на света...

Що се отнася до „канала за комуникация” между ЕС и Русия, с който Борисов оправда факта, че България не изгони руски дипломати след случая “Скрипал”, той очевидно е поверен на Волен Сидеров и отчасти на Красимир Каракачанов. Докато заместникът на Борисов по партия Цветан Цветанов говори като ястреб-русофоб. Де да беше толкова критичен към Турция или Великобритания, която със своя Брекзит постави под въпрос самото съществуване на ЕС. А в Турция приятелят на Борисов „Тайпи” се готви да възстанови султаната, прокарвайки през Меджлиса решение за провеждането на предсрочни парламентарни и президентски избори на 24 юни т. г.

Замисълът е прозрачен:

да се използва милитаристичната вълна, вдигната от операциите „Щитът на Ефрат” и „Маслинова клонка” в Африн, преди тя да е засенчена от очертаващите се икономически катаклизми и разочарованието от замразените по същество преговори с ЕС. Спечелването на тези предсрочни избори е въпрос на живот и смърт за Ердоган. Нищо че Държавният департамент на САЩ и ЕК се съмняват в демократичността на вота, който ще протече в условията на удължено за седми път извънредно положение (OHAL). При това половината от депутатите на опозиционната Демократична партия на народите са в затвора, а други опозиционни партии нямат разрешение да участват в изборите. Висшата избирателна комисия допуска до изборите само 10 партии, между които и партията “IYI Parti” (Добра партия) на отцепилата се от Партията на националистическото действие (ПНД) Мерал Акшенер. Очертават се две предизборни коалиции, като и в двете ще има по една националистическа формация.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) сключи „републикански съюз” с ПНД на Девлет Бахчели, докато Народнорепубликанската партия (НРП) на Кемал Кълъчдароглу ще се коалира с партията на Мерал Акшенер. За да се преодолеят спънките около регистрацията й за участие в изборите, по нареждане на Кемал Кълъчдароглу 15 депутати от НРП преминаха към “Добрата партия” на Акшенер и тя стана парламентарна сила. При това положение Висшата избирателна комисия я допусна до участие в изборите със 7 гласа „за” и само 2 „против”.

При желание, и от турската опозиция има какво да научим. Както има какво да научим и от Австрия, Холандия и Германия, които забраниха турски политици да правят предизборна пропаганда на тяхна земя. В нашето отечество обаче такива работи не стават. Европейци сме, ама недотам!..

 

Що се отнася до „коалицията на лъжците” и по-специално до един от нейните членове - Великобритания, британският министър Стив Бейкър, който отговаря за развода с ЕС, каза нещо, което обяснява поведението на Тереза Мей. А именно, че британските депутати можели да принудят Мей да се съгласи с провеждането на втори референдум, когато наесен парламентът гласува споразумението за раздяла с Брюксел.

Това обяснява и британското участие в ракетните удари срещу Сирия. Може би самата Тереза Мей се чуди как да се измъкне от капана Брекзит, в който я набута нейният предшественик Дейвид Камерън, обещавайки предизборно референдум за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

На свой ред и Брюксел се мъчи да насърчи завръщането на блудната овца в стадото, като се солидаризира с откровените британски бълнувания за руско нарушение на британския суверенитет.

Макрон също гони свои интереси, в името на които е готов да погази всички международни норми. Затова на фона на бурните социални протести във Франция, той се е посветил на войнствената дипломация, опитвайки се да убеди Тръмп „да остане в Сирия”. Понеже, както Макрон заяви неотдавна: „Не бива да бъдем слаби пред Путин” (23 април).

Мизерни цели, отстоявани с непочтени средства!

Но кой е казал, че политиката е поле на морала и почтеността? „Тя, пише Стефан Цвайг, има толкова малко общо с етиката, колкото астрономията и геометрията!”.

Очевидно за някои политици моралът е нужен, само ако не могат да го прескочат.

След посещението си в Белия дом на 23-24 април Макрон се похвали, че той и Тръмп били „гарантите” на световния ред. С такива лъжливи „гаранти” световният безпорядък не ни мърда!


 

 

СЪЗДАВАНЕ НА ЕДИНЕН НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ПОИСКАХА И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПП „НОВА ЗОРА” В СТАРА ЗАГОРА

Е-поща Печат PDF

Политическа партия „Нова Pора” си поставя за цел създаването на Единен нацианален фронт, който да обедини левите патриотични политически сили, за да се справят с геноцидната политика спрямо икономиката, народа и земята. Това обяви на пресконференция председателят на общинската организация в Стара Загора Николай Атанасов. Създадената през 1993 г. патриотична партия е част от „Коалиция за България” и на последните избори е подкрепила кандидатите на БСП.

 

ШАРЛ ДЬО ГОЛ – ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ПЕТАТА РЕПУБЛИКА, ПРЕДВЕСТНИК НА “НЕЛИБЕРАЛНАТА” ДЕМОКРАЦИЯ?

Е-поща Печат PDF

Преди петдесет години генерал Дьо Гол напусна президентският пост. Днес щяха да обвиняват основателя на Петата република, че не зачита свещената правова държава.

Това беше преди петдесет години. Беше преди век. Или беше преди хиляда години! Президентът на Френската република напусна поста си. Ненадейно. Заради един изгубен референдум. Без увъртане, без обвинения срещу несъвършенствата на всеобщото гласуване, без коментари за качеството, възрастта, образователното ниво на избирателите. Цинцинат се върна към плуга си.* Той се казваше Шарл дьо Гол. Парадоксът беше огромен: човекът, когото упрекваха за условията на връщането му във властта през 1958 г., даде урок на всички свои критици, по демократична безпогрешност а те го сравняваха с Наполеон III или с Мусолини.

Той даде пример, който нямаше да бъде последван: през 1992 г. Франсоа Митеран обяви, че няма да подаде оставка, дори ако Договорът от Маастрихт бъде отхвърлен. През 2005 г. Жак Ширак не напусна поста си, въпреки провала на референдума  за европейската конституция. През 2007 г. Никола Саркози (подкрепян от почти всички депутати от десницата и левицата) преоформи отхвърления от народа текст в текст, който националното представителство, прие.

 


Когато говорим за криза на демокрацията, винаги трябва да се връщаме към извора. Когато говорим за Петата република, трябва да не забравяме, че вече не са същите институциите. Когато говорим за референдум по гражданска инициатива, за да се оплачем, че избирателите не могат да изразят волята си между две президентски кампании, трябва да припомним, че до неотдавна те можеха, да постигнат промяна на мнозинството между парламентарните избори и референдумите, и дори оттегляне на държавния глава. Това се наричаше Петата република. “Жискар я разруши от суета, Митеран от гордост, Ширак от нехайство”, казваше с горчива прозорливост Мари-Франс Гаро.

Свещената правова държава

При генерал Дьо Гол Конституционният съвет не цензурираше закона, гласуван от народните представители, в името на “велики принципи”, които тълкува по усмотрение. При генерал Дьо Гол чуждестранни съдии не диктуваха нашето поведение в името на “човешките права”. При генерал Дьо Гол чуждестранни технократи не управляваха нашия франк, нито френската индустриална и търговска политика.

Днес Дьо Гол щеше да бъде обвиняван, че не зачита свещената правова държава, т.е. управлението на съдиите. Той имаше своя собствена йерархия:

“Първо Франция, после държавата и накрая правото”.

Щеше да бъде смятан от медиите за популист, от Еманюел Макрон за националист, за колбертист от либералите, за демодиран от прогресистите, за “позорен представител на белия патриархат”, въпреки че е който той даде право на жените да гласуват, за ислямофоб от антирасистите, защото не иска неговото село да стане “Коломбе-с-двете-джамии”*.

Днес Дьо Гол щеше да бъде захвърлен в позорния кюп на апостолите на нелибералната демокрация, скъпа на Виктор Орбан. Просто защото смяташе, че демокрацията е власт на мнозинството, а не тирания на малцинствата в името на велики принципи.

 

Превод от френски:

Петко Петков

 

* Луций Квинкций Цинцинат – 519 пр.н.е.; † 430 пр.н.е. римски консул през 460 пр.н.е. и диктатор през 458 пр.н.е. и 439 пр.н.е.

* Игра на думи на Colombey-les-Deux-Mosquе`es (Коломбе-с-двете-джамии) с Colombey-les-Deux-Е`glises (Коломбе-с-двете-църкви), селото, където Дьо Гол е погребан - бел. пр.


 

 

ПОЗОР ЛИ Е, ИЛИ СЛАВА?

Е-поща Печат PDF

• 43-ото народно събрание гласува “Декларация за масовото изтребление на арменците” в Османска Турция

След поредица опити на управляващите да подминат отбелязването на 100-годишнината от първия геноцид на 20 век, този над арменците в Османска Турция в периода 1915-1916 г., на 23 април 2015 г. 43-ото народно събрание на Р България прие предложението на партия „Атака” да включи в дневния ред за последния работен ден на седмицата въпроса за геноцида на младотурците. Герберите настояваха това да бъде последната точка, така че да отпадне поради започване на парламентарния контрол. Но въпреки обструкциите на ДПС и на част от депутатите от другите парламентарни групи, без „Атака”, предложението на Десислав Чуколов за извеждане на точката за арменския геноцид като първа в дневния ред на заседанието на 24 април мина, и то на две гласувания.

Не мина обаче искането на „Атака” заседанието на Народното събрание да се предава пряко по БНТ и БНР.

 


Страница 259 от 378