Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

В БСП ПРОТИЧАТ СМУЩАВАЩИ ПРОЦЕСИ

Е-поща Печат PDF

• Становище на сдружение „Генерали и офицери от запаса – членове на БСП, относно дискусията в партията,
свързана с отчетно-изборната кампания и подготовката
на предстоящия 48-ми конгрес

През 90-те години на 20 век човечеството преживя една от рядко срещащите се в историята катастрофи. Без войни и външно икономическо и политическо насилие, СССР, социалистическата система в страните от Средна и Източна Европа и Варшавския военен пакт се разпаднаха. Тази катастрофа предизвика нови геополитически процеси в глобализиращия се капиталистически свят, които пораждат ново съотношение на силите в международен мащаб и нови противоречия между тях. Настъпи нова историческа епоха в историческия ход на човечеството. В бившия СССР и социалистическите страни започна невиждана криминална реставрация на капитализма. В България този процес доведе до непознат в историята ни икономически, социален, политически и духовен разпад.

 

SOFT POWER СРЕЩУ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА

Е-поща Печат PDF

• НОВИ ТЪМНИ ЗАВЕРИ СРЕЩУ РУСИЯ И ВЛАДИМИР ПУТИН СЛЕД ПРОВАЛА НА „БЯЛАТА РЕВОЛЮЦИЯ”

Както стана въпрос и в предишна публикация, външнополитическата стратегия на САЩ за налагане на „демокрация” в страните на света се реализира чрез използването на т.нар. умна сила, което пък е съчетание от прилагане на „твърда” и „мека” сила. През 1990 г. Джоузеф Най, сътрудник на Съвета по международни отношения (Council on Foreign Relations ) и съратник на Збигнев Бжежински, използва за тези методи понятието “мека власт” или “находчива власт” (soft power). Според харвардския професор по международни конфликти Джоузеф Най „Soft Power(меката власт) е форма на външнополитическо въздействие, насочено към манипулиране дейността на хора и правителства чрез духовни ценности, които са привлекателни и имат морален авторитет”. В интерес на истината понятието, което налагат професорът и неговият настойник Бжежински, малко се различава от определението на Пентагона за психологическата война. Основните пропагандни клишета за soft power на САЩ са „американският начин на живот”, „ценностите на демокрацията” и „правата на човека”. Първото успешно използване на новата стратегия и първо нейно завоевание бе перестройката.

 

ПАРИ НЕМА - ДЕЙСТВАЙ!

Е-поща Печат PDF

Горе долу в ситуацията от популярния комитски виц ще изпаднат българските общини. Поне така излиза казаното от регионалния министър Лиляна Павлова пред форума за имоти “БалРек”.  В следващия програмен период на оперативна програма “Регионално развитие” държавата вече няма да финансира безвъзмездно проекти, независимо от размера на инвестицията. Според нея бизнесът трябва да определя кой и къде да инвестира, а приносът на държавата да бъде осигуряването на дългосрочен нисколихвен кредит и предоставянето на терен.

 

НЕ СЕ ОБРЪЩАМ С ГНЯВ НАЗАД

Е-поща Печат PDF

Среща на поетесата Надя Попова с плевенската общественост

 

На 27-ми март т.г., в ХГ „Светлин Русев“, по покана на областната организация на ПП „Нова Зора“ и творческо сдружение „Зора“ при Сдружение „Евраазия“, гражданите на град Плевен, имаха възможност да се срещнат с творчеството на един от най-талантливите творци на словото, поетесата Надя Попова. Разностранен и доказан талант, Надя Попова, е изтъкнат публицист и преводач на руска поезия, публицистика, философия, драматургия и проза. Едни от най-значимите имена на руската класика, както и поетите от „сребърния век“, наред с най-талантливите творци на съвременна Русия, са представени на български език чрез съвършеното преводаческо майсторство на Надя Попова – главен редактор на в. „Словото днес“, член на СБП и СБЖ, на българския ПЕН клуб, на Съюза на преводачите в България. Забележителна е дейността на Надя Попова и в Славянската литературна и артистична академия, но над всичко изброено стои неповторимия свят на нейните поетически вълнения. Възпитаничка на Литературния институт „Максим Горки“, тя успя между всеотдайната и дългогодишна работа в редакция Култура на програма „Христо Ботев“ на БНР и издателство „Народна култура“, да заяви още със стихосбирките си „Линия на Живота“, „Новолуние“, „Къщи за събаряне“, своето място в българската поезия и да го отстоява с неповторимата всеотдайност и взискателност на своето последващо творчество. Стихотворните й книги „Без словесни празници“ - 1993 г., и „Рисунки по памет“ - 2003 г., са не само категорично потвърждение на таланта й отличен с националните награди „Владимир Башев“ и „Извора на Белоногата“, но преди всичко са отговор на големите въпроси, които разтърсиха всяка българска душа обгорена от събитията в края на миналия и началото на новия век. Същевременно обаче те издават и характера на една жилава и неизтребима надежда, която съумява да живее в душата на артиста и поета, редом с чувството за стоицизъм и отстраненост от суетата.

 

Надя Попова


Както сама заявява Надя Попова, „на мен не са ми присъщи изкушенията на Фауст и Дориян Грей за вечна младост. За мен подобен избор не съществува, всичко преживяно е трябвало да се случи. И дори да не е трябвало, никога не съм се обръщала с гняв назад. Мнозина, споделя Надя, пренаписаха своите биографии, за да изглеждат низвергнати в едно минало, в което не са били нищо друго освен угодници. Но те забравят, че това се знае и помни“.

Такива и други мисли сподели Надя Попова със своите почитатели препълнили зала „Светлин Русев“. Тя прочете свои стихове и преводи от руски поети пред притихналото множество, в което сякаш на никого не му се искаше тази среща да свърши.

Певческата формация „Пендара“ с ръководител Магдалена Георгиева, внесе допълнителен емоционален щрих към това значимо културно събитие за града. Надя получи поздравителен адрес от Евгения Иванова, председател на областната организация на ПП „Нова Зора“ и председател на Сдружение „Евраазия“ от ръководството на българо-руския клуб „Дружба“, от много граждани на Плевен, които в разговор с нея измолиха за нова среща в близките месеци.


 

ФИЛОЛОГИЯ

Е-поща Печат PDF

На Ристо Койвисто


Финландецът, живял в България, ми каза,

че паузите в техния език не са мълчание

и често изравняват се по смисъл с думите,

а ние с непрестанното си бъбрене

запушваме пролуките на смисъла;

(това, последното, той закодира в пауза,

обаче

учтивата му северна усмивка

допълни неизреченото.)


Можех ли да възразя? Отколе

в земята, дето все докрай не зазорява,

май празнодумците са глашатаи,

а мъдреците ни напускат рано,

смъртта заключва вещите им устни.


И слънцето все тъй трепти, захожда,

но млад юнак си коня не извожда

и ако мерне се развята грива –

то не на бой, а на пазар отива,

и аз започвам вече да се плаша,

щом някой думи изведе на паша,

щом им засвири сладко със кавала…


Прав си, потомъко на Калевала.


 


Страница 260 от 341