Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

МОЯТ ДЕВЕТИ МАЙ

Е-поща Печат PDF

Наричам Девети май – “мой” не от самомнение и нескромност, а защото този ден не е техен. И се радвам, че те – нужно ли е да пояснявам, кои са тези “те”, дето обръщат високомерно гръб и се преструват, че не забелязват най-великия ден на 20 век – 9 май 1945 г. Когато Европа за един кратък миг бе единна и обединена, макар и върху собствените си развалини.

 

КАК ЙОСИФ СТАЛИН „ДИАЛОГИЗИРАШЕ” СЪС СЪЮЗНИЦИТЕ

Е-поща Печат PDF

След историческия Парад на Победата в Москва на 24.06.1945 г. съветското ръководство предлага на съюзниците да се проведе парад на всички съюзнически войски в част на победата над нацистка Германия в самия Берлин. Скоро е получен положителен отговор. Било решено парадът да се проведе през септември в района на Райхстага, до Бранденбургската врата, където са завършили боевете за превземането на Берлин. Било решено парадът да се привърже към завършването на Втората световна война с капитулацията на Япония. Съгласно постигнатата договореност, парадът е трябвало да приемат върховните главнокомандващи на войските на СССР, САЩ, Великобритания и Франция. В последния момент обаче съюзниците информирали СССР, че поради някои съображения Върховните главнокомандващи няма да участват в парада, а вместо тях ще участват Главнокомандващите бойни генерали. Маршал Жуков веднага докладва на Й. Сталин. Изслушвайки внимателно маршала, Сталин му казва: „Те искат да принизят Парада на Победата в Берлин... Почакайте, те в бъдеще ще ни въртят много подобни фокуси. Затова не им обръщайте внимание и лично приемете парада, още повече че ние имаме много по-голямо право от тях за това” (Г.К. Жуков, Воспоминания и размышления. Из-во АПН. Москва, 1970. Стр. 665-666).

 

САЩ: ТРЪМП ЛЪСКА ОРЪЖИЯТА СИ ЗА 2020 ГОДИНА

Е-поща Печат PDF

Антуражът му хвърля съмнение относно мирното предаване на властта, ако той се провали на следващите президентски избори.


Какво очаква САЩ и света в годината, когато Тръмп може да се наложи да напусне Белия дом? Продължение на гражданската война, или мирно предаване на властта? На тези въпроси се опитва да отговори Филип Жели. Представяме ви неговия коментар, публикуван във френския „Фигаро“.

„Зора“


Посланието би могло да мине незабелязано в постоянния поток от туити, но не убягна на някои от неговите приближени и на неговите най-горещи поддръжници. Отхвърляйки започването на множество парламентарни анкети срещу неговата кампания, неговото президентство и частните му афери, на 9 февруари Доналд Тръмп пусна следния туит: «Демократите се опитват да спечелят едни избори през 2020 г., на които знаят, че не могат да победят легитимно.».

Думата «легитимно» веднага бе отбелязана от бившия агент на ФБР Джош Кембъл, преподавател в университета на Калифорния (USC), като «сериозно безпокойство за националната сигурност». Три седмици по-късно Майкъл Коен, бившият личен адвокат на президента, сметна за полезно да предупреди Конгреса: «Съдейки от моя опит в служба на господин Тръмп, боя се, че ако той изгуби изборите през 2020 г., никога няма да има мирно предаване на властта.».

Изглежда, че основания за това му е дал Кейлиф Макинейни, говорител на кампанията за втори мандат.<<Надявам се, че тези демократи знаят, че не могат да победят президента през 2020 г.. В такъв случай се впускат в едно срамно преследване с едничката цел да объркат американския народ и да се доберат до властта, което имат нулев шанс да постигнат легитимно>>, заяви той в  едно комюнике. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс замести израза „не може да бъде победен“ в изречението, че „опозицията по принуда търси нелегитимни средства“. Председателят демократ на Камарата на представителите Нанси Пелоуси, обаче, изключи на 10 март една процедура с такова предназначение: <<Един такъв акт поражда прекалено много разделения. Знам, че ще трябва да постигнем най-малкото един двупартиен консенсус върху непосилни елементи. И това не си заслужава труда>>.

Президентският лагер само активира отново твърдения, използвани вече през 2016 г. Въпреки своята победа  в лоното на избирателната кампания Тръмп беше отхвърлил така наречената „масова измама“, което щеше да му коства народния вот. Създадена беше една анкетна комисия, поверена на Крис Кобач, републиканец от Канзас, адепт на същите теории, която обаче се разпусна  година по-късно, без да произведе никакъв доклад.

Аргументът за едни откраднати избори звучи като призив за грабване на оръжието в една страна, толкова разделена, че членовете на едно и също семейство вече не си говорят, заради президента. В края на февруари бившият прокурор Джо ди Дженова, по някое време юридически съветник на Белия дом, заяви по „Фокс Нюз“: <<Ние сме в гражданска война. Пресата е изцяло на страната на левицата (…), те ненавиждат Тръмп. Човек не може да си представи, че в тази страна може да има граждански дискурс за предвидимото бъдеще. В ход е тотална война (…). Що се отнася до мен, аз гласувам и си купувам оръжие.>>.

По неговите следи, гуруто на тръмпизма Стив Бенън обяви по CBS, че <<2019 година ще бъде най-хапливата в американската политика след Войната за Отделяне, предсказвайки, че Доналд Тръмп ще излезе от нея „не отслабен, а кален за битката“ >>.

В понеделник представителят на Айова Стив Кинг, неотдавна прогонен от всички комисии, в които заседаваше, заради расистки изказвания, пусна във „Фейсбук“ кратък коментар за тази „гражданска война“, за която всички говорят: „Един лагер с 8000 млрд. топки, докато другият не знае колко тоалетни да използва, – намек за дебата за трансджендърите. Аз се питам, кой ще спечели“, добави той с едно намигване.

2019 година ще бъде най-хапливата година в американската политика след Войната за независимост.

Стив Бенън, гуру на тръмпизма.

Глен Бек, бивш служител на „Фокс Нюз“, заяви тази седмица пред „Сийн Хенити“:<<Ако републиканците изгубят следващите избори с Доналд Тръмп, мисля, че това официално е краят на тази страна, такава, каквато я познаваме>>. Реч, подкрепена от консервативното списание „Американ Тинкър“. „Втората гражданска война вече започна“, написа там Уйлям Дженсърт този месец, използвайки американския израз Война за отделяне. „В деня, в който демократите вземат властта, Гражданската война ще избухне, защото те биха искали да ни вземат оръжията. Въоръжените граждани са свободни граждани и те не могат да приемат това“.

Тези тревоги вече не са единственият апанаж (зестра) на радикалните бойци. Джошуа Гецлер, преподавател по право в университета на Джорджтаун, преценява, че страната ще трябва да се подготви за „възможността Доналд Тръмп да откаже да напусне властта мирно“. А една група бивши бойци, VoteVetes, сметна за добре да публикува следното предупреждение: „Не купувай оръжия за да ги използваш срещу своите съграждани!“


Филип Жели

(„Фигаро“/ 22.03.2019)


Превод: Петко Петков


 

СЛЕД ОМИР, И ОРФЕЙ ЩЕ ПРАВЯТ... ТУРЧИН

Е-поща Печат PDF

• Турската “културна” инвазия в България върви с ускорени темпове

Доктрината „Йозал”, цивилизационен принос на на турския политик Тургут Йозал, за която можем да прочетем в книгата му „Турция в Европа” (чийто превод на основните езици в Европа е субсидиран от Р Турция с пропагандна цел), представя несъстоятелните претенции на страната да стане „световна сила” и да „възстанови Османската империя”. Чрез груба и елементарна манипулация и най-безцеремонно фалшифициране на фактите от историята, авторът се опитва да защити тезата, че мястото на тази азиатска държава е в Европа. Според неговите „доказателства” нашата европейска цивилизация била всъщност... турска! Турция била „майка на много други цивилизации от... ”най-дълбока древност”, дори на древногръцката, йонийската, чието правилно име било ”анадолска”.

 

РУСИЯ ИМА ВЕЛИКА ИСТОРИЯ И ВЕЛИКО БЪДЕЩЕ

Е-поща Печат PDF

На 7 май в големия Кремълски дворец се състоя тържествена церемония по встъпването на Владимир Путин в длъжността президент на Руската федерация. Церемонията започна с тържествено внасяне в Андреевската зала на Големия Кремълски дворец на държавния флаг на Русия, щандарта на президента, Конституцията на Русия и знака на президента на Русия. Владимир Путин положи клетва за вярност към народа на Русия.

 


Страница 260 от 364