Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

„АЛО, АЛО“ КЪЩА РАЗВАЛЯ…

Е-поща Печат PDF

„Да обереш банка не е по-голямо престъпление от това да отвориш банка“

Бертолд Брехт


Колко малко трябвало за да се разклати уж стабилното управление на ГЕРБ и Обединените патриоти! И по-точно, басните, разказвани от „съдружниците в престъплението“ за политическата и финансовата стабилност в най-бедната и най-корумпираната, според „Трансперънси Интернешънъл“, държава в целия Европейски съюз. Държава, на която трябваха цели пет години, за да започне дело за източването и фалирането на някога най-фаворизираната от властите банка КТБ, чийто мажоритарен собственик Цветан Василев живее в Белград и чака съдния ден за разгрома на КТБ. Специализираният наказателен съд ще съди наличните „виновници“ за фалита на КТБ, вместо тези, които не само си затваряха очите за щедрите лихви, кредити  и „инвестиции“ на „банкера на годината“ Василев, но и принудиха държавните фирми да си вложат парите в новата финансова пирамида. Делото за КТБ се развива на фона на друг скандал, свързан с ремонта на Ларгото.


След скандалите „Ало, Ваньо“, „Суджук гейт“, „Кум гейт“ и „Великата българска ограда“, управляващите ни сервираха и един „Ларго гейт“ с над двегодишна история. И отчаяно се опитват да омаловажат злоупотребата с европейски и български пари, приписвайки авторството на скандала на опозиционната БСП. Защо, санким, депутатът Елена Йончева баш сега извадила на показ аудио записа, направен от бившия служител на разузнаването, на Министерството на културата, сега служител в Министерството на образованието и науката, Ангел Ангелов? На който запис се чува как тогавашният заместник на Вежди Рашидов, днес министър на културата Боил Банов нарежда да се изготвят постфактум фалшиви актове №10 и №11 (за спиране и възобновяване на строително ремонтните работи СРР, б.а.). За да не се наложи да се водят дела срещу фирмата изпълнител, допуснала доказани нарушения и забавяния на СРР. И най-вече, да не се наложи да се връщат пари на ЕС. Тогава държавата в лицето на Министерство на културата не само се е отказала да прибере близо 1 милион лева неустойки, а и е предплатила за несвършена работа. И с пари на данъкоплатците е доплатила за отстраняването на констатираните пропуски и лошото качество на СРР.

Всичко това заслужава специално внимание от страна на Прокуратурата и Съда. Но какво видяхме от страна на българската Темида? Спец прокуратурата се само сезира едва след пресконференцията на БСП, на която бе пусната част от въпросния аудио запис. След това министър Боил Банов и Елена Йончева бяха привикани да дадат показания.

Тоест, ако записът и другите доказателства във връзка с ремонта на Ларгото бяха дадени направо на Прокуратурата, можеше да ги сполети съдбата на записите „Ало, Ваньо“ и „Шефе, нали ти си го избра?“: да бъдат обявени за незаконни, противоречащи на Конституцията и негодни за пред съда. Конституцията наистина постановява, че никой не може да бъде записван, филмиран или фотографиран без негово съгласие и без надлежно разпореждане на съдия. Но кога Прокуратурата у нас е разследвала действащ министър? Кога се е интересувала от съдържанието на доказателствата за извършено престъпление повече, отколкото от това кой ги е предоставил? Адвокатите и говорителите на ГЕРБ като Тома Биков, Антон Тодоров, Георги Коритаров, Илиана Беновска, Маноил Манов и Спас Гърневски, лежат точно на това ухо, опитвайки се да оневинят сгафилия министър на културата. Казват, че атаката срещу него била част от предизборната „черна пропаганда“ на БСП и опит за реванш заради разследването на Елена Йончева за пране на пари и източване на КТБ. А това разследване не започна ли, след като тя показа далаверите около оградата по границата, кадруването в Хасково на депутата Делян Добрев и полагането на асфалт с варовикови камъчета, довело до гибелта на над 20 души в Своге? Тези, които заставиха държавните фирми да си оставят парите в КТБ, които награждаваха Цветан Василев с грамоти за „Банкер на годината“, обвиняват БСП и Елена Йончева за фалита на тази финансова пирамида! А кой забърка „Суджук гейт“? ГЕРБ или БСП? Кой изпрати полиция в Държавната агенция за българите в чужбина, добила европейска известност с търговията с удостоверения за български произход? Удостоверения, които със съдействието на Министерство на правосъдието на Цецка Цачева, се превръщат в български паспорти. Кой прие поправките в Закона за българското гражданство, награждаващи всеки, който „инвестира“ тук 1 милион евро? Някой пресметнал ли е досега какъв е реалният икономически ефект от тази търговска практика? Не се ли превърна в търговия и определянето на степените на инвалидност в ТЕЛК? Защо патриотите, които влязоха в НС с обещанието да анулират фалшивите инвалидни пенсии трябваше да чакат две години, докато Прокуратурата и МВР започнат да разследват и арестуват членове и председатели на ТЕЛК, злоупотребили със служебното си положение? Внезапното активизиране на Специализираната прокуратура няма ли връзка с предстоящия избор на нов Главен прокурор и с европейските избори? Очевидно има, но управляващите уверяват, че ги движи единствено желанието за справедливост. Твърдят също, че няма коалиция ГЕРБ-ВМРО-ДПС, а подкрепата им за „избора“ на изтребителите F-16 Block 70 не е лобизъм, а политически и стратегически мотивирана. Докато президентът Радев лобирал за шведския „Грипен“, който не се произвежда в държава от НАТО.

Не ще да е случаен фактът, че след като НС „разреши“ на правителството да преговаря с правителството на Тръмп за закупуването на още непроизведените изтребители, зам председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заместник министърът на спорта Валя Колева, заместник кметът на София Тодор Чобанов и депутатите Пламен Нунев и Жельо Бойчев заминават на молитвена закуска в Белия дом.


Както биха казали някои зевзеци: „Нашта маса поздравява вашта маса! Яж, пий, Тръмп черпи!“ При това Цветанов ще участва и във форума по сигурността в Сената на САЩ, организиран от председателя на Комисията по отбраната сенатор Джеймс Инхоф и бившия министър на отбраната на Албания през периода 2005-2008 г. Фатмир Шейдиу. Темата на форума е многозначителна: „Актуални предизвикателства пред Югоизточна Европа и противодействие на злонамереното влияние на Русия в региона“. Сякаш не Тръмп, а Путин заплашва да изпрати войски във Венецуела, които да свалят избрания легитимно президент Николас Мадуро и да го заменят с „временния президент“ Хуан Гуайдо! Впрочем, българското правителство в лицето на МВнР „призна“ председателя на венецуелския парламент за временен президент на страната. Това стана след като Тръмп го обяви за „временен президент“ и ЕП повтори като ехо казаното от американския лидер. Казват, че във Венецуела имало недоволство от инфлацията и липсата на храни и медикаменти, но забравят да споменат за санкциите, наложени на Каракас от САЩ. В САЩ няма ли недоволство и протести срещу Тръмп. Ами „жълтите жилетки“ във Франция. Ако от Каракас заявят, че признават Нанси Пелоуси за временен президент на САЩ, дали т.нар. „международна демократична общност“ ще поиска Тръмп да си ходи? Впрочем ако Мадуро реши да подаде оставка, съгласно Конституцията на Венецуела трябва да го замени не председателят на парламента Хуан Гуайдо, а вицепрезидентът. А що се отнася до икономическата криза и хипер инфлацията, те са следствие най-вече на санкциите, наложени от САЩ срещу Венецуела. Някои от кадрите с празни магазини, които ни се пробутват от „свободните“ медии, са направени в САЩ около урагана „Катрина“. А златото на Венецуела, за което тръбят че било натоварено на самолети и отнесено в Русия, всъщност е блокирано в една британска банка, благодарение на същите санкции. Президентът Радев не случайно призова правителството да не взема страна в конфликта във Венецуела, но какво да прави с тези, които имат уши само за Тръмп? Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види. Нашето правителство постъпва точно като в един виц за Настрадин ходжа. В дома му влязъл крадец и започнал да пълни чувала си, докато ходжата се правел на заспал под юргана. Когато крадецът си тръгнал, Настрадин ходжа го последвал с юргана на гръб. Щом прекрачили прага на къщата на крадеца, последният се обърнал и попитал: „Ти кой си и каква работа имаш тука?“. На което ходжата отвърнал кротко: „Нали се пренасяме у вас, та затова съм тук!“

Нашите „ходжи“ пък ходят на молитвени закуски в Белия дом. Какво пренасят там никой не знае. Известно е само това, което донасят. Например, „политическото решение“ за избора на F-16 Block 70. Нещо, което разбира се не е лобизъм…

Дано поне Тръмп да разбере, че България и Албания са страни от Балканите, а не от Африка. И дано Цветанов и Борисов да играят на лошото и доброто ченге. При което, според тоягата и случая, Цветанов се прави на русофоб и атлантик, а бившият огнеборец Борисов - на скрит русофил, путинофил и проевропеец. Пък може и Господ да пази България!

Европейските фондове си заслужават една литургия, нали? Боим се, обаче, че след излизането на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег, полето за маневриране на България ще се стесни. И, току виж правителството поискало от НС да му „разреши“ да започне преговори с Белия дом относно разполагането на американски ракети на българска земя. Евентуално решение за това също ще бъде обявено за „политическо“, което не означава, че съответства на българските национални интереси. Не и, докато българските националисти се делят фиктивно на русофили и русофоби, а фактически са евро и доларофили.

Както казваше един шегаджия: „Нашето знаме е месалят!“.

Разбирай, кърпата, с която някога покриваха изваденият от пеща топъл хляб.


 

КАТО ВЪРХА НА КОПИЕТО...

Е-поща Печат PDF

Напоследък българските медии все по-често, с голям интерес, подробно и почти с обич проследяват ежедневието на доскоро недолюбвания от тях самите президент Георги Първанов – къде е бил, с кого се е срещал, какво е казал, най-вече какво възнамерява да прави и кога ще действа... Още сега се чувства нетърпеливото им очакване, голямата им тръпка от предполагаемата буря, за която и те грижливо събират черни облаци...

 

КАК НЕ МОЖАХМЕ ДА СТИГНЕМ ГЪРЦИТЕ

Е-поща Печат PDF

„Ако не бях аз, щяхме да сме като Гърция”-

Бойко Борисов

 

Тази пророческа  и единствено вярна констатация в цялото близо 10 годишно управление на премиера Борисов бе направена от него преди повече от три години (10.07.2015 г.) в миг, може би  на раздвоение на съзнанието му. Тогава в Момчилград при прерязване лентичката на поредния впохален градеж, размекнат от своята величава роля на съзидател, той си позволи нескромността да се самопохвали пред една пречиствателна станция, която не съумя да отдели миризмата на лъжата и чувството за гнилост.

Може и да звучи парадоксално, но ако оракулът от Банкя и свитата му  не бяха на власт изказаните пророчества, за радост на целия български народ, може би  биха се сбъднали и щяхме да сме като Гърция днес. За радостта обаче, по-нататък. Но понеже министър-председателя Борисов и правителството му говорят и  управляват все едно, че не съществува ЕВРОСТАТ,все едно че Гърция е през девет земи в десета, че няма Интернет, че в Гърция няма работещи българи спасили се от „щедроста” на приближените на властта олигарси и работодатели, сме длъжни да кажем някои истини по въпроса. И така, какво е положението в нашата съседка, чието плашило премиерът таку размахва, когато е притиснат от социалните искания на работещите и на пенсионерите?

Преди това  обаче следва да направим две много важни уточнения, които медийните правителствени  охранители никога няма да направят: Първото уточнение е , че гърците в 2015г.- (годината на „пророчеството”)  бяха много зле ,а сега са по-добре. Второто много важно уточнение, което сами изпитваме на гърба си е че преди правителството на ГЕРБ начело с Борисов да дойде на власт през 2009г. ние не бяхме кой знае колко зле ,но сега 10 г. след това ние сме много, много по-зле.

Какви все пак са фактите?

Както е известно през 2015 година ,шест месеца преди  „пророческите“ думи на нашият премиер , в съседна Гърция, след спечелени парламентарни избори на власт дойде Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, а министър-председател стана младият строителен инженер Алексис Ципрас. Правителството му ясно обяви в своята програма, че тежестите на кризата трябва да паднат върху имотните слоеве, обяви се за борба с бюрокрацията и корупцията и пое курс за модернизация на държавната администрация; обяви стимули за частните инвестиции и в крайна сметка си постави за цел възстановяване на социалната държава, която партиите Нова Демокрация и ПАСОК в сговор с брюкселските бюрократи и големите западни банки бяха ликвидирали.

Три години след идването на Радикалната левица  на власт в Гърция ,благодарение на последователно и стриктно изпълнение на изборната програма от кабинета на Алексис Ципрас, през август 2018г. южната ни съседка излезе успешно от последната си „спасителна” програма,  договорена преди три години, която трябваше да помогне на страната да се справи с последиците от дълговата криза. Това го призна официално и т.н. спасителен фонд на еврозоната - Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ).

„Днес ние можем да приключим благополучно програмата на ЕСМ без повече допълнителни спасителни програми, тъй като, за първи път от началото на 2010 г., Гърция вече може да си стои стабилно на краката си”, каза в изявление председателят на Управителния съвет на Спасителния фонд Мариу Сентену.

Използвайки сгодния случай, правителството на Алексис Ципрас най-напред обяви, че няма да има повече спасителни програми и побърза  да възстанови правата на работещите гърци и колективното трудово договаряне. В оставащото време до края на конституционния срок на своя мандат, т.е. до октомври 2019 г., правителството се зае с провеждането на серия леви и прогресивни реформи.  Обяви увеличаване на минималните заплати и премахване на долния праг на минималната работна заплата за младите хора; прие законодателни инициативи в защита на първия дом както и нова рамка на жилищната политика и опрост редица просрочени дългове. От 28.01.гръцкото правителство повиши минималната работна заплата. От 1-ви февруари минималната месечна заплата вече е 684 вместо 586 евро:

„Доверието в нашата икономика расте. Ние можем да си го позволим. Дължим го на онези, които понесоха най-много страдания по време на кризата”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Това на юг. В същото време - България –„отличникът” и още свеж ротационен председател на ЕС благодарение на „компетентното” 10 годишно  управление на ГЕРБ обаче удари дъното сред страните от Евросъюза с минимална работна заплата от 261 евро! Във „фалиралата” по думите на нашият премиер Гърция тя е 684евро! Но и това не е действителната цифра,защото гърците под формата на различни надбавки получават средно още около 175 евро.Това са 24 бонуса, свързани с минималната работна заплата, обезщетения за непълна заетост , обезщетения за майчинство, пенсионна надбавка, възстановяване на разходите на студенти, надбавки за деца и др. Освен тези и други бонуси гърците получават годишно 14 заплати! Разлика, както казваше дядо ми от тук до Битоля!

Пет месеца след излизането на Гърция от трите последователни спасителни програми и наложените  мерки за икономии от нейните кредитори, парламентът в Атина през декември 2018г., разгледа законодателство, с което се въвеждат облекчения за милиони гърци, плащащи имотни данъци. Най-чувствително е намалението на имотният данък, известен със съкращението ENФIA, който бе сред най-суровите данъци, наложени в най-трудните години на кризата. Данъкът  ENФIA или „убиец”, както неофициално го нарекоха самите гърци и който бе въведен като част от мерките за икономии засяга над 5 млн. души, сред тях и хиляди българи, които също имат имоти в страната. Облекченията са в зависимост от стойността на имота,но най-облагодетелствани са дребните собственици. Например данъкът върху недвижимо имущество до 60 хил. евро се намалява средно с 30% (а в по-бедни региони - с 50%).  И това ще става поетапно в следващите две години. За малка част от по-имотните собствениците може да има и увеличения. Средното намаление на данък ENФIA за апартамент до 60000 Евро, до 2020г.ще падне с 40%:с 21.8% през 2019г.и още 19% през 2020г. Тези, които притежават имот на стойност до 60 000 евро, от тази година ще плащат 30 процента по-нисък данък. Мярката отговаря на твърдението на премиера Алексис Ципрас, че за разлика от опозиционната „Нова Демокрация” кабинетът му защитава социално слабите, а не само за „елитите”, както правят консерваторите.

Според Независимата балканска новинарска агенция (IBNA) ще бъде намален и корпоративният данък, чиято ставка сега е 29%, а в следващите 2 г. ще падне съответно до 28 и 25 на сто.

Другата важна стъпка на лявото правителство на СИРИЗА в социалната сфера, бе да се пребори с Брюксел и да се откаже от постигнатата при последния Меморандум договорка с ЕС за ново орязване на пенсиите.  Важно е да се отбележи също, че правителствата на ПАСОК и НД, които управляваха Гърция до 2015г. приложиха орязвания на пенсиите точно 11 пъти! Когато договори първата си „спасителна” програма с ЕС и МВФ, Ципрас също пое ангажимент да намали пенсиите,но сега ловко използва ситуацията с изявлението на  председателят на Управителния Съвет на спасителния фонд Мариу Сентену и излизането си от програмата ,за да се откаже от този ангажимент. Тази трудна задачата Ципрас първоначално възложи на министъра на труда г-жа Ефи Ахциоглу, която освен с усилената си кореспонденция с ресорните органи в ЕС се обърна с настоятелно писмо и към председателя на ЕК –Жан Клод Юнкер. Вместо да се целува и хвали с приятелството си с Юнкер, както обича често да прави нашия премиер ,без всякакво стеснение тя му написа буквално следното:

„Последните ни изчисления сочат, че излишъкът в бюджета  може да достигне 1,3 милиарда евро до края на годината което позволява договореното с ЕК намаляване на пенсиите от следващата година да бъде отменено. Да се настоява за още съкращения на пенсиите, докато гръцките пенсионери едва свързват двата края, определено не е начинът да се справиш с общественото недоволство, поради което се налага да се откажем от тази мярка”. След демарша на премиера Ципрас в Брюксел, Европейската комисия одобри решението на гръцкото правителство.

„Дойде време хората да бъдат възнаградени за техните жертви”, изтъкна премиерът Алексис Ципрас преди гласуването на решението за отмяна  намаляването на пенсиите, като нарече стъпката „необходима глътка въздух за възрастните хора ... чиито пенсии и достойнство бяха накърнени”.

Във връзка с примера с гръцкия излишък възниква един законен въпрос:   Къде отива нашият бюджетен излишък, който в края на годината достигна 3 милиарда лева (1.5 млрд. евро)? Със сигурност, отговорът  за сега знаят само двама души – премиерът и финансовият министър Горанов. Иначе за народа – тайна велика ест! Той трябва да се досеща, че се задават нови избори, че освен с рязане на лентички сигурно има и други начини за спечелване на електоралната любов.

Но да спрем поглед на въпроса

как стои въпросът с пенсиите у нас,

след евро председателството и пламенните целувки и прегръдки с брюкселските бюрократи?

Както е известно  от 1 юли 2018г социалната пенсия за старост  се увеличи с 4 лева и 60 стотинки, т.е.има няма 3 евро.  Размерът на социалната пенсия три години след въпросното премиерско просветление в Момчилград и по време на евро председателството ни стана 125 лева и 58 стотинки т.е.по- малко от 65 евро! В проекта за бюджета на ДОО е заложено от 1 юли 2019 година социалната пенсия да „скочи” както казват „правилните” медии от 125,58 лв. на 132,74 лв. т.е. с още 3 евро. Останалите пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 година вкл., да се увеличат 5,7 на сто. От 1 юли 2019 г. минималната пенсия ще се увеличи от 207,60 на 219,43 лв. В същото време данните на  ЕВРОСТАТ показват , че през 2018г., 31% от пенсионерите в Гърция получават около 500 евро, а 66,3% – под 1000 евро на месец. Едни от най-високите пенсии са тези на работилите в сферата на отбраната гърци. В определени области на отбраната, както при военните парашутисти, например, прослужените години се удвояват – при 10 години стаж в парашутно-десантните части, стажът автоматично става 20 г. Така може да се излезе в пенсия на 40-годишна възраст. Независимо в какъв род войски е служил грък, ако той почине, неговите неомъжени дъщери получават полагащата му се пенсия в пълен размер!.. Това за сведение на нашето унизително и бедно офицерството.

Но да си дойдем на думата.

Такова е положението със съотношението на заплатите и пенсиите във „фалирала”  Гърция и в „отличника” на ЕС България. Както показват тези съотношения българите продължават да са най-бедните европейци. Това го казваме ние и което е по-важно за управляващите , това го  сочи проучване на статистическата агенция на ЕС, „Евростат“ от септември 2018г. Точно 2 767 000 българи са на ръба, което е 38,9 процента от населението. Тази цифра ни прави нас българите най-бедни в ЕС. За 11-те години, като откакто сме членове на ЕС и 10 от които управлявани от ГЕРБ и  Борисов, България ние никога не е изпускали първото място в класацията по мизерия.

Днес, всеки трети българин изпитва затруднения в плащането на сметките, да се отопление и осветление; да се храни редовно с месо, да посреща извънредни разходи, а камо ли да пътува през отпуската си, поне за седмица годишно,както диктуват европейските норми. Докато в  Гърция, която премиера ни постоянно обича да дава като лош пример, хората в това положение са 21,2% от всички гърци т.е. един от петима има такива затруднения. А от бившите ни братя от соцлагера-чехите само 3,7 са на нашия хал.

Езикът  на цифрите е убийствено точен. Но за съжаление много малко вестници и СМИ сериозно и добросъвестно го коментират и анализират. „Правилните” медии развяват  само внушенията за „стабилността на властта”. Но какво става около нас, няма кой да ни каже. Друго, разбира се, не може и да се очаква, медиите под контрол имат задължението да изпълняват политическите поръчки на властта. Те са заставени да мълчат за престъпленията и корупционни им схеми и да  заглушават истината. Елена Йончева и Валя Ахчиева са пред очите на всички. И за пример. И за назидание.

Това налага да мислим с главите си, а не с телевизорите, които са ангажирани със задачите да обясняват колко зле са нашите съседи, как ние сме стабилни, но трябва да бъдем пестеливи защото „няма пари” при положение, че 10 млрд.лева годишно се прибират от джоба на бедните данъкоплатци и отиват в джобовете на няколко души.

 

 

Лявото гръцко правителство на Алексис Ципрас вече три години нагледно ни показва, как трябва да се управлява и защитава националния интерес и кой трябва да носи тежестите на кризата. И как трябва да се разпределят излишъците.  Видя се, а и изстрадахме тези 10 години! Време е за промяна, която не може да бъде осъществена без волята на всички мислещи хора.

Пасивността ни обрича на гибел!


 

ИЗТОКЪТ НАКАЗВА СЛАБОСТТА

Е-поща Печат PDF

Два месеца преди терористичния акт в Брюксел, сякаш е имал предчувствие, известният руски политически анализатор Александър Плеханов публикува на сайта km.ru текста „Самоубийството на Европа не започва от днес или не дори от вчера”, която бе посрещната с голям интерес в Русия. Надяваме се, че тя ще представлява интерес и за нашите читатели, още повече че проблемите, които се поставят, и прогнозите на автора, просто се сбъдват пред очите ни и освен това пряко ни засягат. Статията е предупреждение към днешните политически елити на Запад, които наивно вярват, че с мантрите си за либерална толерантност и с циничния алъш-вериш, който правят с ислямистките терористи, могат да осигурят собственото си политическо оцеляване. Със сигурност те ще трябва да си отговорят и на въпроса случайно ли бе, че четири дни преди клането в Брюксел и веднага след като получи първите 3 млрд. евро, за да „спира” похода на „бежанците” на Запад, неоосманистът Ердоган цинично заяви: „Няма никаква причина бомбите да се взривяват в Брюксел или в някой друг европейски град”.

Статията е полезно четиво и за онези българи, които живяха с илюзиите за ползите от членството ни в изпразнения откъм съдържание ЕС, но и за онези, които наивно повярваха на измамата, внушавана от нашите невежи и продажни управници и слугинажа им от медиите, че богатият католически Запад, който е естествен враг на православието, може да ни приеме за част от своята „цивилизация”.

 

КРИЛАТИТЕ СЪРЦА НА ОТЕЧЕСТВОТО

Е-поща Печат PDF

До тържественото събрание по случай 100 години българско въздухоплаване и военна авиация и в памет на нейния строител ген. Симеон Симеонов, с. Шейново, община Казанлък

В Балканската война преди 100 години изригва не само вековната храброст и твърдост на българина, тръгнал да освобождава брата роб, но и онова, удивляващо умовете чувство за новост, за откривателство в живота и в боя.

 


Страница 264 от 319