Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВЪЗЕЛЪТ КЪРДЖАЛИ

Е-поща Печат PDF

Искам да напиша за Александър Симов. И това не би трябвало да е трудно. Той сам в голяма степен изгради своя образ. Оцениха го и в БСП. Като публицист с ярка обществена позиция ми е особено близък. Може би защото ни сродява посоката на погледа. И все пак ми е трудно. Защото темата е за град Кърджали. За 9-и МИР, където в листата на коалиция “БСП за България” Сашо съвсем заслужено е на първо място. И аз, от цялото си сърце, желая той да успее там, където други не са успявали.


В последните месеци, сякаш че по изчислена орбита, темата за Кърджали, подобно на комета, пресече хоризонта на делничните ни въжделения и освети отново тревожното небе на българската съдба. Подхванаха я телевизонни влъхви; обговаряха я вестникарски спецове; обсъждаха я мастити авторитети с научни титли и звания; подлютяваха я като едва заръбила рана лаици и нихилисти; късаха ризи и се биеха в гърдите патриоти и грешници; мекерета съскаха из ганковите кафенета на България, сменили набързо кожите си на пълзящи твари... А тя като бледен лихвар се оглеждаше във водното огледало на града и обещаваше с блясъка на алтъните и звездите слава за гадателя, който може да разкрие тайната на този възел на вековете, наречен Кърджали.

 

АМЕРИКАНСКИТЕ САНКЦИИ, ПРЕВЕДЕНИ НА РАЗБИРАЕМ ЕЗИК

Е-поща Печат PDF

ОЗАДАЧЕНИТЕ РУСНАЦИ, АРТИСТИЧНОТО СВИРКАНЕ И ТЯХНАТА ПРЕДИСТОРИЯ

Най-накрая приключихме с неопределеността. В известен смисъл.

Държавната хазна на САЩ все пак оповести списъка на руските предприятия и отделни лица, които биха могли (при определени условия!) да бъдат санкционирани от северноамериканската държавна хазна в съответствие с H.R.3364 - “Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции” (CAATSA).

Ето и два кратки примера от доклада, които обясняват защо казвам “биха могли”: “За изготвяне на списъка на лицата, заемащи високо политическо положение, Департаментът на Министерството на финансите разгледа определението CAATSA, раздел 241 (с) (2), което се позовава на определението “чуждестранни лица с високо политическо положение” в раздела 1010.605, чл. 3, “Сборник от федерални нормативни актове”. В рамките на несекретната част на доклада, това са следните лица: 1) висши длъжности на президентската администрация на Русия; 2) членове на Министерския съвет, министри със статут на членове на правителството и ръководителите на ключови учреждения и органи на изпълнителната власт; 3) други политически дейци от висок ранг, включително ръководството на Думата и на Съвета на федерацията; други членове на Съвета за сигурност на Русия и директори на държавни предприятия. Тези лица са изброени в Приложение 1 на въпросния доклад”,

и другият пример,

“Докладът е подготвен и представен най-вече като отговор на Раздел 241 на CAATSA. Това не е санкционен списък, включването на отделни лица или предприятия в доклада или в допълненията и приложенията към него по никакъв начин не бива да се интерпретира като налагане на санкции срещу отделни лица или предприятия. Включването в доклада не означава, че която и да е агенция, лице или предприятие е определено като отговарящо на критериите за налагане на каквато и да било програма за санкции.

 

НОВАТА РУСКА ДЪРЖАВНОСТ И ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРАВОСЛАВИЕ

Е-поща Печат PDF

Текстът на Валентин Вацев, доктор по философия, бе представен на Международната научна конференция “Руската държавност и съвременността: проблеми на идентичността и историческата приемственост”.
Конференцията се проведе на 17 април т.г. в Москва и бе посветена на 1150-годишнината на руската държавност. Докладите са ориентирани в три основни теми - Руската държавност и руската култура като уникално явление на световната цивилизация; Историческите митове за Русия като идеологическо средство за създаване на негативен образ за нея; Руската държавност вчера и днес: проблеми на историческата приемственост.

 

ЗА КОГО БИЕ КАМБАНАТА?

Е-поща Печат PDF

Президентът Румен Радев, по повод на споровете дали да купим шведски изтребители „Грипен“, или американски „F-16“ заяви „Цветанов не разбира от самолети, той разбира от апартаменти!“ Първата част от изявлението не се нуждаеше от доказване тогава, а втората – от опровержение сега. Защото апартамент 315 кв. метра на последния етаж на сграда „Летера“ на улица „Латинка“ №8, обявена за „Сграда на 2017 година“ не остава никакви съмнения, че човекът си разбира и от заменките и от преговорите с фирма „Артекс“. За аргументите и обстоятелствата не си струва да се говори преди да се е произнесла Прокуратурата дали има нарушение на закона. Защото какво ли не е бивало! Негово Величество, например се изтърва навремето да даде обяснение по одумките за „възвърнатите си обществени и семейни имоти“, със следната формула: „може да не е морално, казва, но е законно!“. В случая - дребна подробност е, че и замяната, и покупката са станали в един и същи ден, като сделките са изповядани пред един и същи нотариус. Както и това, че купувачът на двата стари апартамента Симеон Велков е бил в предизборния щаб на ГЕРБ, ръководен от самия Цветанов, но преди две години е напуснал, за да заработи в Ръководство Въздушно движение (РВД). Скоро ще стане ясно дали това са поредица от „случайности“, през които си пробива път „историческата необходимост“. Според нас доста напрежения има по върховете на управляващата партия и нищо чудно до няколко дни да видим кой-кого?!


Удивително е че „приятелски огън“ по Цветанов откри не някоя медия на БСП, за да бъде квалифицирана като „предизборен медиен залп“, а възстановеното за оперативен медиен простор „Радио Свободна Европа“. Впечатляващо е също, че като аргумент за възкресението на този «рупор на демокрацията» беше...»отсъствието на достижения демокрация». И в България, въпреки че из „правилните“ телевизии шестват „адвокати на дявола“, като Георги Харизанов, както и други „говорещи глави“, те всички, очевидно, изчакват реакцията на падишаха в Банкя или някакъв нишан за мнението и волята на Хегемона. Няма съмнение, че „случаят Цветанов“ ще се отрази негативно на публичния рейтинг на ГЕРБ преди европейските избори. Още повече, че подозренията не са само към него. По същия начин с луксозни апартаменти на не пазарни цени са се сдобили и Цецка Цачева и Вежди Рашидов. Последният казва, че парите, с които си е купил апартамент, са честно спечелени, но не е ясно дали осъзнава, че по този начин поставя под съмнение честността на имотните придобивки на другите двама. А това вече е само по себе си изобличение.

Под натиска на опозицията, Прокуратурата и КП КОНПИ вече се заеха да разследват сделката с апартаментите на Цветанов. Но като се има предвид как той беше оправдан по четири дела, по две от които беше осъден на първа инстанция, нямаме съмнение, че това разследване ще бъде функция от тежката дума на Борисов или от снизхождението на Хегемона. Нашето мнение е, че ако до излизането на броя и не повече от 3-4 дни след 26 март не стане ясна съдбата на новодомците, включително и на Цветанов, това ще означава началото на демонтирането на проекта „Борисов“. Защото ако министър председателят тръгне да оправдава заподозрените, в очите на народа това ще е все едно да се признае за съучастник в аморалните деяния. Не може, обаче да се направи и на ни лук ял, ни лук мирисал. В обществото казусът се коментира с все по-големи подробности и непрестнно. Още повече, че едва има допълнително утежняващо обстоятелства: одобряват решението на ръководството да отстъпи две избираеми места в евро листата на партията за СДС – една политическа сила с почти минусов рейтинг! И в случая едва ли аргументите за някакво дясно единство, за някакви препоръки, пък били и те на „Джоузеф“ (Жозеф) Дол, са в състояние да послужат като оправдание. Може ЕНП да е скъпа на сърцето на Борисов, но евродепутатската заплата по-тежко тегли за „гражданите за европейско развитие на България“. Пък и за техните съдружници от ОП. Заради това „обединените патриоти“ се изпокараха и разделиха, формирайки още по-причудливи коалиции. Маневрите на Марешки с излизането (и влизането) на ПП „Воля“ в НС също могат да имат за цел ГЕРБ да им отстъпи някое избираемо място в листата за ЕП.


Зер ако „Париж си заслужава една литургия, какво тук значи едно място и за „Воля“ е ЕП“. Важно е да се доберем до пълния мандат за управление. В тази атмосфера на политически алъш-вериш, прегрешенията на Цветанов, Цачева и Рашидов са си съвсем съизмерими. Защото, както пише Стефан Цвайг: „Тя, политиката, има толкова общо с етиката, колкото астрономията и геометрията“. А ние ще добавим, че днешната българска политика има още по-малко отношение към морала и т.нар. европейски ценности, към които всеки се досеща защо се добавя и „атлантически“. Ако Борисов е решил да скъса опашката на гущера, като остави Цветанов на кучетата, значи е осъзнал, че той вече е заплаха не само за ГЕРБ, а и за самия него. Ако Хегемона не му позволи да действа, ще означава, че камбаната този път бие за него. Остава само да се намери някой, който да рече като Бай Ганьо след падането на Стамболов: „ГЕРБ боклатмъш!“. Сиреч, гражданите за европейско развитие да са олайнявили работата. И всички останали ще въздъхнем – бактън! До гуша му дойде на народа.


 

МЕРКИТЕ НА СИЛАТА

Е-поща Печат PDF

• С тревога за Венецуела

На 9 март т.г. бе оповестена заповедта на президента на САЩ Барак Обама за изпълнение и разширяване сферата на Закона за защита на човешките права и гражданското общество на Венецуела, генерирана през 2014 г. “Много пъти сме виждали как правителството на Венецуела се опитва да отвлече вниманието от собствените си действия, обвинявайки САЩ или други членове на международната общност за случващото се във Венецуела... Жалко е, че във време, когато сме поели ангажимент с всеки един от народите в Западното полукълбо, Венецуела избра да поеме в грешната посока.”

Това е откъс от официалното прессъобщение на американската държавна служба, което - както добре знаем вече, - прехвърля проблемите от болната на здравата глава, фигуративно казано. Загрижеността на американската империя за Западното, но добре знаем, че става дума и за Източното полукълбо на земния шар, не е изненадваща. Нали преди време тяхната доктрина оповести, че американските национални интереси може да са застрашени в рамките на целия съществуващ свят! Е, това в психологията и психиатрията се нарича мегаломания, но какво да се прави, никой не е съвършен... Сега трън в очите на вашингтонските ястреби стана Венецуела, държавата на Уго Чавес от по-ново време, преди това - на Симон Боливар. Тази държава, която се опитва да си запази природните богатства в името на оцеляването и просперитета на собствения си народ, няма как да не е пречка на американската империя - по израза на Уилям Блум, - защото едва ли има държава в онова полукълбо, която да предвижда толкова цялостна и разнопосочна дейност в областта на социалното дело, здравеопазването, образованието и природните ресурси.

 


Страница 267 от 346