Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ – ВАЖНА БИТКА ЗА БСП

Е-поща Печат PDF

Под това мото на 21 и 22 март 2015 г. в гр. Варна, комплекс „Слънчев ден”, хотел „Марина”, се проведе съвместен семинар на ПЕС и БСП във формат: ПГ на БСП, ИБ на БСП, НПЩ (национален предизборен щаб), областни председатели на БСП, коалиционните партньори в коалиция „БСП Лява България”, евродепутатите социалисти, областни координатори на Младежкото обединение в БСП, кметове на БСП, председатели на общинските съвети на БСП в областните центрове, кметове на областните градове, ръководствата на предизборните щабове в София и в Пловдив, председателите на общинските съвети и районните председатели от Варна, пресцентър и екип от централата на БСП.

Семинарът се проведе в няколко панела с участието на говорители от БСП и външни говорители. В първия ден бяха изведени политическите послания на семинара, а във втория бяха разгледани конкретни примери от предизборните кампании в Германия, Швеция и Хърватия, както и актуалните проблеми, касаещи провеждането на предстоящата предизборна кампания за местни избори в България.

 

ФЕРДИНАНД - В ПОЛЗА ИЛИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Вън от съмнение е значението на появата на явлението „политическа фамилия“. Достатъчно е да споменем примерите със семействата, които играят важна обществена роля в продължение на векове, като Медичите в Италия, Папандреу и Караманлис в Гърция, Гор и Буш в САЩ, Ганди в Индия и пр. В тази сфера на българския политически живот централно място заема фамилията на Кобургите, която дава три последователни поколения държавници, заемали най-важните постове в управлението на страната: княз, цар и министър-председател. Измерено с цифри това означава 115 години на историческа сцена.

Възловият проблем, който стои зад този факт, е как подчертаната доминация на Кобургите (и конкретно на Фердинанд) се е отразила върху съдбата на България. На този въпрос е посветена и книгата на проф. Димитър Саздов „ Мисията на Фердинад в България“, излязла наскоро.

В сравнение с „пълзящия емпиризъм“ на повечето исторически изследвания, монографията на Димитър Саздов е живо и сочно написана. На историческите факти авторът придава вътрешен живот, превръщайки ги в жива действителност. Документите и свидетелствата, които при традиционната историография се явяват в сухо, претрупано с подробности изложение, у него са представени сбито, интересно, обобщено, с акцент върху психологията на отделните събития. Ето защо “Мисията на Фердинанд в България“ носи и познавателна, но и емоционална стойност.

 

СТРАТЕГИЯТА НА РУСИЯ

Е-поща Печат PDF

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. обърна процеса, започнал с появяването на Руската империя през 17 век. Крайната цел на този процес беше обединяването на четирите основни елемента: Източна Европа, Централна Азия, Кавказ и Сибир. Сърцевината на това обединение беше оста Санкт Петрбург - Москва, а центърът на гравитация - Русия, Белорусия и Украйна.

Границите на този конгломерат са били винаги динамични, в повечето случаи в посока на разширяване, като разбира се, е имало и случаи на свиване, когато международната ситуация е давала основания. Най-голямото си разширение те достигнаха в периода 1945 – 1989 г,. достигайки до Централна Германия, територия, в която доминираха земите, заграбени през Втората световна война.

 

И ПАМЕТНИКЪТ СЯКАШ ОЖИВЯ

Е-поща Печат PDF

Общинската и областната организация на ПП „Нова Зора“ в гр. Плевен, попълниха партийния календар от смислени и обществени прояви с ново издание на своята идейна съпричастност и социална отдаденост. На 2-ри и 3-ти април, група активисти и симпатизанти, се заеха с реновирането, почистването и освежаването на градинката и паметника на героите, изправили се срещу безпощадната машина на смъртта в антиконституционния преврат на 9 юни 1923 г.

Издигнат в прослава на загиналите конституционалисти в местността Табията, паметникът на жертвите от юни 1923 г., се бе превърнал в материално свидетелство на духовното опустошение и нихилизма на сменящите се една след друга градски власти.

Дело на скулптора Росица Тодорова и архитекта Атанас Петров, паметникът от бял врачански камък е издигнат в далечната вече 1973 г., за ознаменуване на 50 годишнината от Юнското анти-фашистко въстание. Вълнуващата композиция от фигура на въстаник, придържащ смъртно ранения си другар, сякаш бе попила в себе си миязмите, калта и саждите на 30-те светли години на демокрацията и отрицанието. И за да бъде забравата пълна, и в духа на безпаметството, и удобното пренаписване на историята, ни знак, ни слово бяха оставени да свидетелстуват, кой и заради какво е вдъхнал душа и сърце на каменната композиция.

Оказа се, че сведенията за този паметен знак, могат да се намерят единствено, в архива на Историческия музей в града. Така бе възстановено авторството на създателите на паметника.

 


Евгения Иванова, общински и областен председател на ПП „Нова Зора“, в тези първи априлски дни, бе разпределила прецизно задачите - според талант и умения. Така човекът, който умее да разговаря с камъка – Петър Зарков, получи поръчението да изработи паметната плоча с надпис: „На героите от юнското антифашистко въстание 1923 СЛАВА“; Тихомир Данов се зае с пароструйката и след него паметникът грейна и сякаш отново оживя.

Активно се включиха в начинанието Димитринка Велчева, Нина Тодорова, Нели Заркова, Красимир Вълчев, Илия Тодоров, Николай Шойлеков, Атанас Нанков, Севда Горанова, Васил Жилевски, Пламен Йончев, Георги Георгиев, Станислв Георгиев, както и младежи от центъра за настаняване семеен тип „Трите бора“.

Всички те боядисваха пейките в градинката на ул. Цар Самуил, почистваха и прекопаваха цветните лехи и засаждаха цветя. Минувачите се спираха, гледаха учудени и зарадвани работното множество, клатеха глави и питаха: „Какво е това?“, „По какъв европейски проект сте се сдобили със средствата?“. И когато разбираха, че са доброволни, и безвъзмездни, и трудът и материалите, отминаваха усмихнати по своя път. Една възрастна жена дори отрони: „Може пък Господ да е решил да съхрани България. Помагай, Господи!“

И се прекръсти.

 


 

 

Михаил ГЛОК: “ТЕПЪРВА НИ ПРЕДСТОИ ДА ИЗЯДЕМ ТАЗИ УКРАИНСКА ЖАБА”

Е-поща Печат PDF

На 25 март т.г. руският информационен сайт KM.RU публикува коментар на полския историк и политолог Михал Глок за случващото се в Украйна днес и последиците от украинската авантюра на Запада за бъдещето на Европа и в частност на Полша. Категоричното му мнение е, че Украйна я очаква втора вълна на „революцията”, много по-кървава от тази преди една година. И че именно Европа е отворила кутията на Пандора: първо с разпадането на Сърбия, а днес и с украинската криза. Според него сценарият Косово е съвсем реален за Украйна. И колкото и полските политици да отричат своята съпричастност към метежа на киевския майдан (те отричаха и наличието на полска земя на тайни затвори на ЦРУ, а днес изплащат компенсации на измъчваните в тях лица), точно Полша ще понесе  негативите от това „общоевропейско безумие”, не само като се сблъска с потока икономически имигранти от рухналата икономически и финансово Украйна, а и когато ще трябва да отбива атаките на бандеровци срещу градовете в полския югоизток. Няма добро ненаказано!

Ето какмво пише Михал Глок и колко е логичен въпросът кого и защо защитават нашите „укрофили”?

Що се отнася до това кой ще плати сметката за техните безумия, не се съмнявайте, че платците ще сме всички ние!

Зора

 


Страница 292 от 378