Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА С МАГИСТРАЛИТЕ

Е-поща Печат PDF

Вече 20 години България не може да опъне една нормална магистрала от столицата до морето. Не защото няма пари, хора или машини, а защото става въпрос за наистина невероятна далавера. Шосето не е завод, нито супермаркет, където някои неща просто няма как да не ги направиш според изискванията. Тук винаги може да спестиш от качеството и количеството на асфалта, или да подмениш чакъла със сгурия, или нещо от сорта тури му пепел...

 

ЗА ДЪЛБОКАТА КРИЗА В БСП – ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА

Е-поща Печат PDF

Проф. Чавдар ДОБРЕВ пред в. „Нова Зора” в разговор с Минчо МИНЧЕВ

- Неведнъж на страниците на нашия вестник си коментирал политиката на БСП. Как я оценяваш днес?

- Свикнал съм да говоря без уговорки. Като член на БСП и десет години член на Висшия й съвет (1994–2004 г.), едва ли мисля по-различно от мнозинството привърженици на лявата идея. БСП понастоящем изживява дълбока криза, придружена с късогледство, която обхваща основните сектори на нейната дейност. А това тревожи не само мен. На последните парламентарни избори извънредно малко българи дадоха гласа си за нея. Преди двайсет години за социалистическата партия гласуваха над два милиона и триста хиляди наши сънародници, а през 2014 г. - 15%, тоест, петстотин хиляди души. Суровият език на фактите показва, че от партия с решаващо значение за българския живот БСП се превръща в третостепенна политическа сила.

- И все пак тя е втора политическа сила в парламента . Това не противоречи ли на твоята констатация?

 

ЦЕЛУНАТ ОТ БОГА

Е-поща Печат PDF

Да имаш око за красотата и съвест за правдата; да не се огъва езика ти в думите, да вдъхваш вяра и доверие; да знаеш що е мъжка дума и чест, и как те се отстояват; да имаш сърце да твориш и когато държиш ръкохватката на електрожена или пускаш отвеса, а като ябанджийски псета подлеците да подвиват опашка, когато те видят, че си сключил вежди или стискаш зъби; да имаш изправен гръб и да нямаш гърбица в душата си, и ако Светлин Русев може да нарисува за поета „една руса светлина“, ти да построиш за него „един Карабалкан“! Всичко това означава да се казваш Георги Карауланов! И да не те мори отровата нито на дребните чиновници, нито на световните въхви; да не си подвластен на никакви служебни прогнози и на нито един акт, който трябва да удостоверява твоята смърт!

Защото си Георги Карауланов. И значи, че си целунат от Бога! И като всеки истински талант носиш гордо и отговорно искрата божия, която може и да свисти в горчивата пот на битието, но тъкмо поради това става все по неугасима през годините.

Тя рано определи своята „кръвна група“; от рано се научи да отсява „зърно от плява“; позна победи, загуби, възходи и крушения, но не измени на коравия залък, на правдата за хляба, на големите работнишки ръце, на калта, която може и да жвака във високите ботуши на строителя, но затова пък пречиства, проветрява и осветява душата му, като порив на Кремиковски вятър и слънце, влетели през отворената врата или прозореца на работническата барака.

Георги Каралуланов е близък до сърцето на много хора със своя пример на творец и човек, чиито талант съумява чрез тайните формули на сърцето да пресътвори света на създадените от него материални блага в неизмеримото богатство на духовните ценности.

И новите му три миниатюри, които поместваме в този брой, потвърждават неговото кредо!

На 4 декември, през отминалата 2018г., той изпълни дълбоката крина на своите години с един красив юбилей. 85-тия километър на неговия достоен път бе отбелязан със сборника „Гасена вар“ - една пречистваща метафора за неотменимата потребност на всеки човек да съумее да погледне в душата си, честно и открито и съвестта му да освети неговият път, отвесно и пряко, както слънцето осветява олтара на храма.

Честито приятелю! Желая ти несвършващи километри, крепко сърце и онова перо на талантливите мъжествени и честни таланти, което ти не посрами!

Белосвай с гасена вар одимените от дългата, несвършваща зима стени на живота ни. Варта пречиства. Тя освежава.

И наоколо светва.

А пролетта побеждава!


 

 

България В ЕВРОПА: МЕЖДУ ПРЕСЕЛЕНИЕТО И ТЕРОРА

Е-поща Печат PDF

Докато премиерът Борисов потушаваше „бунта на кораба” - гласно изразеното с декларация на ПГ на ГЕРБ недоволство от продължаващото присъствие във властта на „опозиционната” формация ДСБ на Радан Кънев, светът се беше вторачил другаде. Първо – върху ситуацията в Сирия; второ – върху споразумението ЕС-Турция за реадмисия на нелегалните имигранти; трето, върху атентатите на „Ислямска държава” в Турция и Брюксел. Борисов каза, че атентатите на летището в Брюксел и в метростанцията, близо до сградите на ЕС, били показали, че ефективността на борбата с терора е нищо. Белгийците ни дишат праха, така както румънците правят в борбата с корупцията, обобщи самоуверено премиерът. В Румъния министрите крадели, затова ги вкарвали в затвора, а президентът им търсел политическо убежище в Молдова. И да се чуди човек защо тогава румънците не бягат в България? Глупава сган!

 

КАТО ВЪРХА НА КОПИЕТО...

Е-поща Печат PDF

Напоследък българските медии все по-често, с голям интерес, подробно и почти с обич проследяват ежедневието на доскоро недолюбвания от тях самите президент Георги Първанов – къде е бил, с кого се е срещал, какво е казал, най-вече какво възнамерява да прави и кога ще действа... Още сега се чувства нетърпеливото им очакване, голямата им тръпка от предполагаемата буря, за която и те грижливо събират черни облаци...

 


Страница 298 от 364