Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОМАГЬОСАНИЯТ КРЪГ НА БЕДНОСТТА

Е-поща Печат PDF

Над 15 000 ученици са отпаднали от образователната система през миналата година, съобщиха от Икономическия и социален съвет към Министерския съвет.

В същото време 14 % от младите хора между 20 и 24 години са с основно и с по-ниско образование. И затова едва една четвърт от тях са намерили работа на пазара на труда.

А най-страшното е, че не става въпрос само за цигански девойки, продадени вече като булки от родителите си. Страшното е друго - 150 отличници над 16 години са се отказали от образование, защото родителите нямат пари да плащат пътните и дневните им разходи.
Нищо чудно - ученическите стипендии не са актуализирани от... 1996 година!
Ето това е омагьосаният кръг, в който кукловодите на “новия световен ред” успяха да вкарат България – “ниско образовано население - малко инвестиции, особено в областта на технологии - бедност - ниско образовано население”...

 

 

НЯМА ДА ЗАПУШИТЕ УСТАТА НА ИСТИНАТА

Е-поща Печат PDF

Съвсем в духа на демократичните ценности, цивилизования диалог и свободата на словото, на един народен представител, уличен в най-смъртния грях като националист, му бе отнета думата. Просто му изключиха микрофона. И то не кой да е, а весталката на парламента г-жа Цецка Цачева, която фуриозно и недиалогично врътна копчето на БНТ и остави на “Канал 3” да прави историята с предаване на живо. Каква беше причината за такава крайна мярка – ще попита някой. Ами много просто – становището на ПГ на “Атака” за предложените промени в Закона за въоръжените сили, които превръщат България в страна дори без остатъчен суверенитет. И разбира се, протичащите маневри в Черно море със съюзниците от НАТО и антируската истерия, която направо ни удави в последните седмици. Затова предаваме директно какво каза председателят на “Атака”, което не можа да бъде чуто от тв-зрителите и радиослушателите, но има пряко отношение към българското минало и най-вече към българското бъдеще

Зора

• Изказване на ВОЛЕН СИДЕРОВ от името на парламентарната група на ПП „Атака” (11.03.2015 г.)

Госпожо председател, дами и господа народни представители, господин министър-председател, дами и господа министри,

Виждам, че целият кабинет е тук и това е добре. За да не каже някой после, че не ме е чул, тъй като както винаги от тази трибуна ще говоря за важни неща. Освен това ще ви дам възможност малко да си съберете мислите за дебатите, защото виждам, че в някои групи все още няма избистрено решение по въпроса. Така че ще поговоря за нещо, което тревожи нас, парламентарната група на “Атака”, както и милиони българи. Става дума, господин министър-председател, отново за военната ескалация, която е тук в нашия район. Знаете, че във водите на Черно море в момента има 6 американски кораба...

 

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ Е СЪДБОВНА

Е-поща Печат PDF

За пръв път посланик на Русия посети  централата на ГС на БСП - София

 

Председателят на БСП - София Калоян Паргов посрещна посланика на Руската федерация Н. Пр. Анатолий Макаров в Градския съвет на ул. “Леге“ №10. Двамата обсъдиха актуалните теми от международната политика и геополитика, както и отношенията между Русия и България. След срещата Калоян Паргов и посланик Анатолий Макаров бяха гости на традиционната дискусия, организирана от клуб "Млад дипломат" към Районния съвет на БСП "Средец", с председател Николай Маринов. На дискусията присъства и посланик Володя Нейков, който представи Н. Пр. Анатолий Макаров пред присъстващите гости, препълнили залата на Градския съвет на БСП - София. Дискусията, продължила над два часа, премина при огромен интерес. Посещението на Н. Пр. Анатолий Макаров във вторник вечерта беше първо на руски посланик в Градския съвет на БСП - София, отбелязаха домакините.

 


"С Русия сме свързани толкова много и исторически, и геополитически, и стратегически, и религиозно - ние сме православни християни, и родово дори от гледна точка на това, че сме братски славянски народи и съдбовно - на Русия благодарим за свободата си, коментира Калоян Паргов. - Ние, социалистите и антифашисти, помним всички тези факти. За съжаление, в последните 30 години много неща в България се промениха. Уверих обаче Н. Пр. Анатолий Макаров, че в Градската организация на БСП в София правим и ще продължим да правим всичко възможно, за да не допуснем изкривяване на историята. Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и това е неизбежен факт, въпреки опитите да бъде забит клин между нас".

Темата, която предизвика голям интерес и дискусия, беше за руските паметници в България. Калоян Паргов обясни ситуацията с паметника на Съветската армия, който периодично предизвиква горещи дебати в българското общество, а редовно преди определени дати от календара бива поругаван. "Паметникът на Съветската армия е държавна собственост, обясни председателят на БСП - София. - През 90-те години на миналия век беше направен опит от нашите идеологически противници от СДС собствеността да бъде прехвърлена на Столична община, за да бъде по-лесно ликвидирането му. И като управляващи, и в опозиция БСП не допусна това. И досега ние атакуваме отговорните фактори и на държавно, и на общинско ниво по повод периодичното поругаване на този паметник преди важни дати като 9-и май, 9-и септември, 2-и юни...".

 


Калоян Паргов добави, че групата на БСП в Столичния общински съвет има категорична и еднозначна позиция по отношение на поставянето на бюст-паметник на граф Игнатиев в София. "Заедно с Инициативния комитет за издигането му в момента търсим подходящо място по улица "Граф Игнатиев", където да бъде поставен, обясни той. - За съжаление, от около година нашите идеологически опоненти от дясно водят антикампания, те обругават личността на граф Игнатиев и оспорват приноса му в освобождението на България и развитието й след 1878 г. Градският съвет на БСП, групата на социалистите в СОС и народните представители от София обаче ще продължим с всички средства, с които разполагаме, да се борим за поставянето на този паметник, въпреки очевидното нежелание на управляващото мнозинство".

Н. Пр. Анатолий Макаров отбеляза, че проблемът с руските паметници в България е много сериозен. "Досега не веднъж на всички съм казвал - вие имате едно определение "обект на културното наслество", имате и специален закон, който регулира тези обекти на културно наследство. Паметниците може и трябва да са част от него, коментира посланикът на Русия. - Сигурно знаете, че дори паметникът на Цар Освободител няма никакъв статут. Това не е нормално. Този паметник може да бъде обект на културното наследство и да попадне вече в съвсем друга категория. Този паметник е безспорен. Затова, давайте да се захванем и да решим този въпрос. Колкото до граф Игнатиев - неотдавна в Русия направиха филм за него. 45-минутен, документален - "Граф Игнатиев, графът на българите". Защо да не го покажем по българската телевизия? Мисля, че това би бил подходящ отговор на антиигнатиевската кампания, за която говорите. Този филм прекрасно показва ролята му във всичките процеси, особено в последната фаза на Руско-Турската война, когато е подписан Санстефанският мирен договор. Не е случайно, че улица в София е била кръстена “Граф Игнатиев”. Имало е сериозна причина за това, а сега политическата конюнктура се опитва да изтрие собствените си решения от миналото. Аз така го разбирам".

 


Калоян Паргов припомни също, че през 2019-а има две много важни кръгли годишнини. Едната е 140 години от обявяването на София за столица на България - на 3-и април, а другата е 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. "Мисля, че можем да помислим и заедно да отбележим тези кръгли годишнини. В крайна сметка, те имат и дълбока връзка помежду си", предложи председателят на БСП - София.


 

 

ХУДОЖНИКЪТ ОТ ГРАДА НА СИНИТЕ КАМЪНИ

Е-поща Печат PDF

• 200 години от рождението на Димитър Добрович

Центърът „Българо-европейски културни диалози” на Нов български университет организира честването на 200-годишнината от рождението на първия български художник с академично образование Димитър Добрович. Основните събития, с които ще бъде припомнено за талантливия и значим живот на Димитър Добрович, са представителна изложба с картини на Добрович в Националната художествена галерия и Международна конференция „Романтиката на XIX век. Димитър Добрович (1816-1905) - живот и творчество”.

Конференцията ще се проведе в периода от 16 до 18 ноември 2016 г. в Нов български университет и ще бъде фокусирана в следните панели - „Историографски дискурси – факти, процеси, явления, личности“, „Художествен живот в Европа и на Балканите през XIX век – академии, художествено образование, културни диалози“; „Изкуството на Димитър Добрович (1816-1905)“; „Изкуството и влиянието на техническите постижения на епохата върху неговото развитие – фокус върху фотографията“.

 

НАЗАД КЪМ ФЕОДАЛИЗМА

Е-поща Печат PDF

След 1989 г. България уж стана част от т. нар свободен свят. Хеле пък след като ни приеха в НАТО и ЕС... Само дето Отечеството ни не само не върви напред, но и се връщаме назад – кажи-речи, до Средновековието.

 


Страница 310 от 378