Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПОПРАВКИТЕ В ЗВС ПРЕВРЪЩАТ БЪЛГАРИЯ В АБСОЛЮТНО НЕСУВЕРЕННА ДЪРЖАВА

Е-поща Печат PDF

„Мархаба, аскер” – този поздрав ще чуват българските военнослужещи, след като приемете тези позорни поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили. Това ще се чува за българските военнослужещи! Няма кого да заблуждавате, няма кого да лъжете със сладките, медени приказки, които се леят от тази трибуна.

Шесторната коалиция се готви да приеме поправки, с които български военнослужещи на българска територия ще бъдат командвани от турски офицери!

Моят съвет към българските военнослужещи, колкото са останали от тях все още, е да започват учат турски, тъй като ще ги командват на турски език. Братята по оръжие от НАТО ще ги командват и ще им казват какво да правят.

Тези поправки се приемат бързо, спешно, пожарно – няма да кажа „пожарникарски”, защото така искат от Вашингтон! И докога военният министър и други представители на управляващата шесторна коалиция ще ходят по студиата на телевизиите и ще лъжат, че Сидеров плаши някого с война, а то нямало нищо подобно?! Че Сидеров казвал, че тук ще се открие Военен център на НАТО, че ще има и база на НАТО и че сме на фронтовата линия – това изобщо не било вярно!

 

РАЗПОЗНАВАНЕ ЧРЕЗ ОБИЧ

Е-поща Печат PDF

В препълнената зала на художествена галерия „Дарение Светлин Русев” в Плевен, на 23 март, беше представен творчески портрет на поетесата Детелина Павлова.

Организатор на литературното събитие среща е творческо обединение „Зора” при сдружение „Евразия”.

„Тя пише искрено и не обича ребусите на словото, предпочита да се изповядва, да бъде чута, че любовта и свободата на този свят вървят ръка за ръка”. С тези думи на Евтим Евтимов започна представянето на Детелина Павлова. След това поетът Васил Милев посочи най-запомнящите се щрихи в нейния творчески портрет.Детелина Павлова е човек, който знае, че от тресавището на думите може да се излезе само с цената на едно сърце, което разпознава себе си в страданието и обичта”. Васил Милев говори вдъхновено за творчеството на Павлова, и предостави самата тя да нанесе по-ярките щрихи в изясняването на своя творчески образ.

 

СЛЕД НАС И ПОТОП

Е-поща Печат PDF

След повече от 20 години безогледно разграбване на огромното национално богатство за ГЕРБ май наистина не остана много. Но днешните управници все намират какво още да продадат. Дори с риск да гарантират максимален ефект от евентуално природно бедствие

 

КОЯ Е СЛАВЯНКАТА В „ПРОЩАНИЕ СЛАВЯНКИ”?

Е-поща Печат PDF

Най-популярният марш в света безспорно е „Прощание славянки”! Мнозина още мислят, че той е създаден за руската/или даже за съветската!/  армия и е посветен на руската жена, но не е така.

На 5 октомври 1912 г. започва Балканската война , в която българската армия мобилизира над 600000  мъже, които се бият на различни фронтове и жънат победи над Турция! Това е българската „отечествена” война! Тя предизвиква бурни реакции в целия свят и особено в Русия, където се записват стотици доброволци. Роднини на воините от 122-ри Тамбовски пехотен/мускетарски/ полк , стражавали се в Руско-турската война, също заминават доброволци за България.

 


Никому неизвестният  щабен тръбач от VII Тамбовски кавалерийски полк, 28-годишният Василий Агапкин е въодушевен от победите на българската армия и замисля да създаде свой марш. За него няма нищо по-тъжно от раздялата, прощаването  на българските воини с техните майки, сестри, жени, любими…И той създава марша ”Прощание славянки”!

За първи път маршът е изпълнен в град Тамбов по време на строеви преглед през 1912г. Само за месеци той набира огромна популярност със своята мелодичност, напевност, темброво-динамичен контраст и плавност. През 1915г е издадена и първата грамофонна плоча с този марш. След това плочите се разграбват като топли пирожки,а маршът придобива световна известност!

Първоначално маршът се изпълнява само като мелодия, без думи. Текстът/или по-точно текстовете/ са написани по-късно. Нещо повече – по време на Първата световна война, на Октомврийската революция от 1917г и Гражданската война, маршът се ползва с огромна популарност и сред белите и сред червените. Под името „Сибирски марш” се изпълнява в частите на адмирал Колчак!

Днес този марш се счита за шедьовър в световната музикална култура и нещо като музикална визитна картичка на Русия.Маршът е обявен за официален химн на Тамбовска област. Всяка година там се провежда международен фестивал на духовите оркестри, посветен на този марш! На фестивала през 2012г, Владимир Шишкин – внук на Василий Агапкин, изпраща до организаторите писмо от неговата майка-Аза Свредлова /Агапкина/, в което се казва: ”Много сме радостни, че този фестивал започна и завърши с марша, който дядо ми е написал още през 1912г за ознаменуване на Балканската война”!

 


Всички паради в Русия ,в т.ч. и най-важният: този на Червения площад на 9-ти май, започват с „Прощание славянки”! Под неговите звуци заминават международните влакове от Москва и други градове. На въпроса:защо този марш е така обичан по света, един капелмайстор отговаря така: ” В него има някаква магнетичност, каквато има само в усмивката на Мона Лиза!”

Василий Агапкин умира през 1964 и е погребан във Ваганковото гробище в Москва. Всеки, който е добре запознат с  консервативните руски традиции знае, че това е огромно признание, като се има предвид, че там са погребани едни от най-известните руски синове и дъщери: Владимир Висоцки, Сергей Есенин, Булат Окуджава....На паметника на Василий Агапкин са изсечени нотите от първите тактове на „Прощание славянки”!

Всъщност,защо разказвам всичко това? Защото, уважаеми сънародници, безспорен факт е , че най-известният марш в света е написан за България! Той възпява българската жена, славянката, която изпрати по фронтовете на Балканската война над 600 хиляди свои синове.

„Славянката”-това са нашите баби и прабаби!

Маршът възпява подвига на тези 48000 истински българи, които загинаха във войната. В тази война е участвал и моят дядо Стефан! Знам, че има десетки участници и загинали и от Чепинско в Балканската война.

Тогава възниква страшният въпрос: защо никой у нас не се сеща за този факт? През 2012г отбелязахме 100, а през 2017г-105годишнината от Балканската война! Да сте чули нещо за този марш? Колко и кои са музикалните произведения, посветени на Балканската война, която е не само военна победа, но и победа на освободения български дух? Защо никой досега не е посетил и не се е поклонил на гроба на Василий Агапкин в Москва?

Срамно мълчание и тишина!

Преди един век един неизвестен руски тръбач от стотици километри разбра, удиви се и се възторгне от подвига на „братята българи”  и ги възпя в марш-легенда! Ние както винаги се ослушваме и отново чакаме някой „голям брат” да ни каже какво да правим. Отбелязваме „традиционния” български празник-Хелоуин, пеем „традиционната” българска песен „Jingle Bells” и внимаваме да не засегнем някого!

О, неразумний и юроде! Поради что се срамиш от победите и възпяването на българските воини и жени? Защо не припознаеш „Прощание славянки" като свой марш?

 


 

 

СТРАНАТА НА МОДЕРНОТО РОБСТВО

Е-поща Печат PDF

Щастливци! Великобритания вчера окончателно забрани “модерното робство” и прие наказанието за него да бъде доживотен затвор. Терминът “модерно робство” описва хора, които работят при ужасяващи условия, с много ниски доходи, обикновено жертви на трафик на хора, които са принудени да работят денонощно, за да възстановят дълга си към хората, финансирали тяхното пътуване...

И сега се замислете. Дали е възможно в България да бъде прието подобно законодателство. Че тук “модерното робство” е основен начин на живот. Как може да живее с пенсия от 120 лева един човек, ако няма кой да му помогне? В България такава пенсия е правило. Възрастните хора са захвърлени в дълбока мизерия и никой пет пари не дава за тях. Как може да се издържа семейство със заплата от 300-400 лева, колкото обикновено получават хората в малките градове? И повечето от тях цял ден не подгъват крак, защото са потънали в дългове към кредитори, банки, денонощно тормозени от частни съдебни изпълнители и всякакви други лихвари.

 


Страница 311 от 378