Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РУМЪНСКИ ОПИТ

Е-поща Печат PDF

Българинът по стародавна инерция гледа с прeнебрежeние на северните си съседи. За масовата публика те са “мамалигари”. По-образованите пък цитират Бисмарк, че да си румънец, не е народност, а професия. Уви, трябва да гледаме истината в очите. А именно, че Румъния определено ни води - не само в областта на икономиката и жизнения стандарт, но и като общество. За какво иде реч?

 

СЛЕД ВСЯКА СПОРНА ЗОНА - НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА...

Е-поща Печат PDF

Дилетантството в българската външна политика през последните 20 години се увенча с още един „венец”: след Турция и Македония ето че и „приятелска” Румъния предяви  гранични и малцинствени претенции към България. На 20 март 2012 г., в интервю за местната телевизия „Digi 24”, румънският министър на външните работи Кристиан Дяконеску „изненадващо” (за кого ли?) заговори за нерешен граничен спор с България в изключителните икономически зони на двете страни в Черно море и за „проблеми с румънското малцинство” у нас.

 

ЗАРАЗЯВАТ НИ С „МОЛДОВСКИЯ СИНДРОМ”

Е-поща Печат PDF

Румъния пак е отворила уста - да глътне Молдова. Поредното „обединение” на двете държави бе подготвяно от Букурещ през изминалите 20 години с последователна политика на „засмукване” на Кишинев. Ключов момент бе раздаването на румънски паспорти на килограм, а техните притежатели, по неофициални данни, надхвърлят 700 хиляди души.
Не бяха жалени и усилия за спечелване на влияние сред политическия, икономическия и културния елит на Молдова. Така постепенно румънските управляващи, независимо от партийната им принадлежност, успяха да изградят своя пета колона в „по-малката сестра”. Днес, по всичко личи, часът за действие на тази колона е ударил!

 

“БАЛАНСИРАНИЯТ БЮДЖЕТ” Е ВРАГ НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ

Е-поща Печат PDF

Шансовете на милиони хора да осъществят американската си мечта все повече се топят – заедно с топенето на снега и работните места, заедно със спестените бели пари за черни дни, заедно с отнемането на милиони семейни жилища от ненаситните банкери.
Президентът Джон Кенеди някога бе казал, че приливът издига всички лодки. Но днес, във времето на отлива, американците започват да забелязват, че богоизбраните, с високите мачти, са ги изпреварили значително. По време на прилива милиони хора повярваха, че наистина имат шанс да осъществят американската си мечта. Днес тези мечти си отиват с прилива.

 

ЕДИН БЪДЕЩ ЕВРАЗИЙСКИ СЪЮЗ БИ СТЪПИЛ НА ОТКОЛЕШНИ ОСНОВИ

Е-поща Печат PDF

През последните три десетилетия сегашният модел на глобализация все по-често е подлаган на критики главно поради това, че действа като синоним на американизацията във всичките й аспекти: от широко налаганата идеологема за всемогъществото на пазара, през двете златни арки на “Макдоналдс” до ежедневната реклама “Нещата вървят по-добре с Кока-кола”.
Много анализатори предричат изместване центъра на световната политика на Изток. На сцената ще излязат, смятат те, развиващи се до вчера държави, и по-специално такива от Азия, начело с Китай и Индия. Китай е вече втори световен износител, втората по сила икономика и пръв по наличен творчески потенциал.

 


Страница 316 от 364