Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗАД ИСТИНАТА ЗАСТАНЕТЕ!

Е-поща Печат PDF

На 1 юни от 18 ч., пред Българска национална телевизия, бе организирана молитвена подкрепа за преодоляване на антицърковността в предаването „Вяра и общество“, водено от Горан Благоев, печално известен със своите разколнически и хулителски изяви спрямо Българската православна църква. Тази молитвена подкрепа, която целеше да изрази църковната и гражданска позиция за преодоляване на такова опасно явление като антицърковността, както и превръщането на БНТ в рупор за насаждане на ненавист срещу вярата и Богохранимата БПЦ, се проведе дни след като агитка от най-невъздържани техни хулители, се събра изпреварващо, за да подкрепи  скверното дело на въпросния „журналист“ Горан Благоев. Мнението на Светия Синод на Българската православна църква и на Негово Светейшество Патриарх Неофит, относно предаването „Вяра и общество“, поместваме отделно, но имаме честта да  изразим, в случая своето удовлетворение от позицията на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. В своето обяснение пред СЕМ, където веднага бе привикан, той заяви, визирайки дейността на Г. Благоев: „Ако някой смята, че Църквата не работи добре, да слага расо и калимявка и да ходи да я оправя или да основе нова. Държавата и обществената телевизия имат най-малко право да се меси в тези неща.“

Кошлуков, както и участниците в молитвената подкрепа веднага бяха заклеймени като християно-талибани и християно-джихадисти, като агенти на Русия, на КГБ и на Ловчанския Митрополит Негово Високопросвещенство Гавраил. Като изобличителен контрапункт на невъздържания език и действията на тези спешно мобилизирани съидейници на Г. Благоев, бе православната вяра и християнската смиреност, с които участниците в молитвената подкрепа проведоха своето начинание.

Българската православна църква е изтърпяла, с Божия помощ, невъобразими гонения, ереси и разколи през своята многовековна история. Това обаче, което не бива да оставя обществото безразлично, е нарастващата наглост в закъснелите опити за реванш, чийто изразител и водач е въпросното лице Горан Благоев, новият Фори Светулката. Навремето Дядо Максим, при опита да бъде разбита Българската православна църква, в началните години на демокрацията, мъдро ни напътстваше с думите: „Не заставайте зад мен. Зад истината, зад истината застанете!“

Днес това е длъжност и непримирима отговорност за всеки честен българин.


 

ПАРАЛЕЛИ В СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

С какви подаръци гърците и българите посрещат Коледа и Нова година?


Въпреки оглушителното мълчание в най-големите ни и „свободни” медии, някои от които претендират да бъдат „дом на медийната независимост и обективност”, а други словоблудстват с „правото да бъдеш информиран”, в интернет мрежата от една седмица горещо се коментира  щедроста на Гръцкото правителството преди Коледа. Както стана известно то прие решение да отдели дивидент в размер на 175 млн. евро от бюджетния излишък и да го разпредели между най-уязвимите социални групи. Тук трябва веднага да направим много важно уточнение, че гръцките критерии за „уязвими социални групи” са много по-обективни, че спрямо нашите трагични критерии на оцеляване, тези групи в България спокойно щяха да бъдат определени като благодентстващи. Цифрите по-долу красноречиво говорят за това. И понеже информацията в мрежата и отчасти  дори в БСТВ за характера и размера на социалните придобивки в Гърция, както и за мотивите и намеренията на гръцкото правителство в тази сфера е непълна, поради негласната омерта от „правилните” медии и правителството на ГЕРБ, ние сме длъжни да упражним правото си да осветлим истината, както и да посочим хала, до който сме докарали нашите управници.

Още в началото следва да посочим също, че коледната щедрост на новото дясно-консервативно гръцко правителство не произтича само от обявените програмни намерения в предизборната платформа на премиера Кириакос Мицотакис. Тя бе стимулирана и от нарасналото социално напрежение – най-ясно изразено в стачните и студентските вълнения обхванали страната още в началото на есента. В тази връзка се набива на очи съществената разлика между гърците, които никога не пропускат случая чрез организирана съпротива да решат своите проблеми и българите, които отдавна са забравили, че Господ помага, но в кошара не вкарва.

По-нататък следват конкретните цифри. Те са показателни не само в стойностни измерения, но и за причините, които обославят, които обославят собствения ни хал благодарение на десетгодишното „успешно” управление на клептокрацията от ГЕРБ.

На първо место беше решено да се отдели социален дивидент в размер на 175 милиона евро, като спешна  финансова подкрепа от по 700 евро на 250 000 домакинства наброяващи 953 000 души! Кои са категориите, в които попадат домакинствата, съгласно критериите на правителството на Мицотакис?

На първо място това са семейства с 4 или повече деца с облагаем доход за 2019 г. до 20 хиляди евро! Тази категория включва 19 140 домакинства;

Следват семейства, в които поне единият родител е дългосрочно безработен, с едно дете и облагаем доход до 15 000 евро - общо 163 778 семейства;

• Семейства, в които и двамата родители са краткосрочно безработни, с едно дете и доход до 15 000 евро - общо 40 927 семейства;

• Семейства с увреждания и здравословни проблеми - засяга 25 632 семейства.

Според финансовия министър Христос Стайкурас, посочените категории бенефициенти трябва да отговарят и на следните критерии: „Един от двамата родители трябва да е пребивавал законно и постоянно на гръцката територия през последните 10 години, както следва да се докаже от данъка върху доходите плащани в Гърция т.е. и двамата родители трябва да са си плащали данъците в Гърция. Също така сумата на депозитите на домакинствата и текущата стойност на акциите не трябва да надвишава 20 хиляди евро. "

Според посочените от министъра критерии от тази придобивка ще се възползват поне половината от 250 000-те хиляди  българи, които преди 10 години успяха да се спасят от „прекрасния” живот при управлението на ГЕРБ и да потърсят постоянно препитание в „банкрутиралата”, по думите на Борисов, Гърция. Според ELSTAT, през 2018 г. прагът на бедност за домакинствата с 2 деца възлиза на 9908 евро годишно. Десет години след „успешното” управление на ГЕРБ правителството на Борисов  определя този праг на приблизително около 2160 евро. Излишно е да обясняваме как щяха да реагират гърците и какво щеше да се случи с гръцкото правителство, ако беше определило такъв праг на бедност.

И още един факт за хала до който ни докара клептокрацията от ГЕРБ: според последните проучвания на ЕВРОСТАД 39% от българите са изложени на риск от бедност! В Гърция, след последните законодателни промени и като се вземат предвид различни социални помощи, се изчислява, че само 22,8% от семействата с деца, са изложени на риск от бедност.

Министерството на финансите на Гърция препоръча на Държавната комисия по трудовата заетост и Сдружението  на работодателите да създадат необходимата организация за изплащане коледните бонуси, помощите за безработни, самонаетите лица  и бенефициентите на организацията за специална закрила на майчинството от 9 декември до 6 януари 2020 г.

Всички служители, наети в частния сектор на непълно или пълно работно време, при всеки работодател, имат право на коледен бонус!

В частния сектор, изчисляването на размера на бонусите отчита възнаграждението на наетите, на база на работната заплата.  Периодът, за който се изчислява коледният бонус, включва периодът от 1 май до 31 декември на тази година.

Бонусът  по закон в този срок е равен на една месечна заплата!

За тези, които не са били наети на пълен работен ден получават част от заплатата, пропорционална на продължителността на трудовото им правоотношение. Дори работниците, които са работили не по-малко от 19 дни, имат право на част от бонуса.

На второ място бяха обявени правителствените намерения за промяна на данъчната система, която следва да се опира на 10 стълба:

Първи стълб: Намаляване на данъка върху дохода за всички физически лица.

Втори стълб: Намаляване на данъка върху дохода за юридическите лица. Ставката на корпоративния данък се намалява от 28% на 24% за печалбите през 2019 г. за всички предприятия.

Трети стълб: Поддръжка на служителите. Специално за стартиращи фирми се осигуряват ниски данъчни ставки.

Четвърти стълб: Подкрепа за семейството. Увеличаване издръжката   с 1000 евро на дете!

Пети стълб: Привличане на преки чуждестранни инвестиции.

Шести стълб: Възстановяване на икономическите сектори.

Седми стълб: Подобряване на устойчивото развитие: Въвеждане на  пакет от мерки за насърчаване на използването на Екопродукти и зелени автомобили.

Осми стълб: Засилване на корпоративната социална отговорност.

Девети стълб: Повишаване на прозрачността и намаляване на укриването на данъци.

Десети стълб: Намаляване на бюрократичната тежест върху данъчното облагане и бизнеса и защита на средната класа.

Според новата, по-благоприятна данъчна ставка, посочена в Закона за данъците, който на 6-ти декември  беше гласуван от парламента, повече от 2,5 милиона служители и пенсионери ще получават увеличения на нетните си месечни заплати и пенсии.С горните промени, новата скала на данъка върху дохода, която ще се прилага от 2020 г. за служители и пенсионери, ще бъде следната:

• 9% данъчна ставка (вместо 22%) за частта от годишния доход до 10 000 евро;

• 22% данъчна ставка (както е днес) за сегмента от 10 000 евро до 20 000 евро;

• 28% (вместо 29%) ставка за сегмента от 20 000 евро до 30 000 евро;

• ставка от 36% (вместо 37%) за сегмента от 30 000 евро до 40 000 евро;

• 44% (вместо 45%) за частта над 40 000 евро.

Данъкът за доходите в резултат на горната скала ще бъде намален годишно със следните конкретни суми:

• 777 евро, ако няма деца;

• 810 евро, ако има едно  дете;

• 900 евро, ако има 2 деца;

• 1120 евро, ако има 3 деца;

• 1340 евро, ако има 4 деца;

• допълнително с по 220 евро за всяко дете на възраст над 5 и повече години.

Приетият на 6 декември т.г. закон предвижда също ново намаление на ДДС върху лекарствата и особено на тези за лечение на   сериозните заболявания, които стават обект на свръхнамалената ставка на ДДС от 6% до 13%. Тази ставка се простира главно върху ваксини, имунологични и лекарствени продукти, прилагани при пациенти със злокачествени заболявания като рак, диабет, ревматоиден артрит и старческа немощ.

Тройна намеса в подкрепа на семейството предвижда и новият  законопроект на правителството, внесен от министерството на труда и социалните въпроси в парламента на 9 декември т.г. Тази тройна намеса се заключава във въвеждане от 1 януари 2020 г. на: нова скала за необлагаеми доходи на по-бедните млади семейства, на следващо место въвеждане на надбавка за раждане в размер на 2000 евро, и  третата намеса, участваща в планирането на подкрепа на семействата, е в областта на косвеното данъчно облагане и в частност на ДДС.

По отношение на младите семейства с  ниски годишни доходи, без и с до 6 деца и необлагаемия минимум, коледният подарък е достатъчно ясен и без преводач от посочената по-долу диаграма.

Що се отнася до еднократната помощ при раждане прогнозите на министерството са, че новата помощ  от 2000 евро (за близнаци 4000) за всяко новородено ще бъде изплатена за петте години от 2020-2024 г. на около 400 000 семейства и е отделно от известните до сега семейни помощи.  Според измерванията на ELSTAT всяка година в Гърция се записват около 85 000-90 000 раждания. Законът определя критерии за доходи, но те няма да изключат голямата маса от граждани, тъй като новата концепция не дели гръцките граждани главно по размера на доходите, а  цели преди всичко решаването на проблемите от демографски характер. Скалата и критериите са следните:

За семейства с един родител нивото на доходите не трябва да надвишава 40 000 евро.

За семейните двойки общият им доход трябва да бъде до 60 000 евро.

За всяко дете, което вече е в семейството, прагът на доходите се увеличава с 1000 евро. Така че, ако двойка, която вече има 2 деца и им се роди още едно, за да получат 2000 евро, доходите им не трябва да надвишават 80 000 евро.

Според последния статистически бюлетин на агенция AADE, двойките без деца до 60 000 евро са 1 382 327 и потенциално са целевата група на закона.  „Нетните” финансови разходи за новата помощ се оценяват на допълнителни 120 млн.евро.

Третата намеса на социалното министерство  в подкрепа на семействата, както споменахме и по-горе е в областта на ДДС. По този начин след новогодишната нощ ДДС върху всички опаковани бебешки храни, дрехи, бебешки памперси и столчета за кола се намалява от 24% на 13%. Бюджетните разходи се оценяват на още 12 милиона евро.

Толкова за коледните подаръци на гърците,


@а сега за най-важното.


Всички споменати по-горе права и придобивки гърците ги извоюваха на площадите, а не в очакване на някаква спонтанна щедрост от своето правителство не на чаша узо  пред телевизорите или по форумите в интернет. Те не дадоха дори и сто дни на новото дясно консервативно правителство на НД начело с Кириакос Мицотакис и излязоха решително по площадите, демонстрирайки твърдото си намерение да отстояват докрай и с всички средства своите социални права и придобивки. И отново успяха.

В цяла Европа краят на отиващата си 2019 г. е белязана  с борба за защита основните права и малкото останали социални придобивки, които неолибералния капитализъм се опитва да отнеме на трудещите се хора.

Франция в момента ври и кипи. Обявени са безсрочни стачки и младежки вълнения срещу „реформата” на пенсионната система. И тяхната интензивност е такава, че заплашват да свалят правителството на Макрон. Има вече сериозни основания да се счита че борбеността, твърдостта и неотстъпчивостта на протестиращите ще доведат до победа.

В Германия. На фона на цикличните протести приключи конгресът на Социалдемократическата партия, която е част от управляващата коалиция. Конгресът  избра новото ръководство. За съпредседатели на СДПГ бяха избрани икономистът Норберт Валтер-Борянс и левият лидер Саскиа Ескен.


В неотдавнашно интервю за ZDF Ескен заяви, че подкрепя нова концепция за социална държава. Според нея германската социалдемокрация трябва да стане по-разпознаваема, а немското общество - по-справедливо. Ескен е убеден, че коалиционното споразумение предвижда възможността за извършване на корекции. Това означава, че германските социалдемократи ще търсят допълнителни изменения по въпросите за увеличаване на пенсиите и подобряване на финансирането на децата от бедни семейства.

У нас робското примирение и тишина са оглушителни. Вместо да излязат по площадите, мнозинството от  най-бедните и засегнатите стоят пред телевизорите с чаша ракия, псуват и кълнат по форумите в мрежата, но  продължават да плащат за охолния живот на клептокрацията. Определението не е мое, а на г-жа Херо Мустафа - посланик на САЩ в София. Затъналата в корупция привилегирована политическа върхушка се ползва от безплатно и качествено здравеопазване, пакет от незаконни социални придобивки, жилища вили и „къщи за гости”, безнаказано укриване на данъци, без такси, без отговорности  към икономическия срив, който те причиниха на държавата; разточителни, безсмислени и скъпо струващи задгранични командировки и участия в „симпозиуми“. За тези 10 години управление, бонзите от ГЕРБ усвоиха до съвършенство умението да източват „правилно” системата.

Над 30 милиарда външен дълг, натрупан от две правителства на ГЕРБ + патриоти; близо 2 млрд. лв. прибрани и безследно изчезнали  здравни вноски – след 2009 година от бившия финансов министър Дянков, 6 милиарда изчезнали с фалита на КТБ; 2,5 милиарда за осем нарисувани самолета, които ще бъдат произведени и доставени през 2023-2024 г.

Не е ясно и къде са тези 3 милиарда лева, за които говори  премиерът пред Цветанка Ризова, дето уж били „иззети от лошите корумпирани”. След като по негово предложение бяха отпуснати циничните 40 лв. на най-бедните пенсионери, депутатите си гласуваха 150 пъти по-висока тринадесета заплата с всичките и безотчетни месечни пари накуп за празниците. Оказа се, че тази тринадесета заплата е била заложена в още в Бюджет 2018 за разходите на Народното събрание.

Такъв е подходът и сега за Бюджет 2019, което значи, че и тя е включена в приетия вече бюджет. Според източници от Парламента, парите се давали под формата на разпределение на излишък от разходите, спестени през годината, но се залагат умишлено във всеки един бюджет години наред и не се коментират в края на годината, за да не се дразнят хората, които с търпението си насърчават това вероломство.

Според едно изявление на председателката на 44-то НС нямало нищо нередно депутатите да получат по 6000 лева допълнително за празниците, защото те не са точно като обикновените хора и имат нужда от почивка в топлите страни, за да се откъснат от напрегнатото си ежедневие и стрес в Парламента.


В заключение, Европа ни показа как трябва да се борим и не е необходимо да ходим далече. Съседите ни са най-добрият пример как и какво следва да се прави. Гърците още от древността знаят как се живее свободно и независимо и как следва да се защитават най-елементарните човешки права. И ние, българите, трябва да се учим от тях, ако искаме да не изчезнем като народ, защото тази възможност вече заплашва да придобие своята зловеща необратимост!


 

РАЗНОГЛАСИЯТА В НАТО ПОКАЗВАТ, ЧЕ ПАКТЪТ Е ИЗЛИШЕН

Е-поща Печат PDF

Двудневната среща на високо равнище край Лондон, отбелязваща 70-тата годишнина от основаването на пакта през 1949 г., трябваше да представлява огромно тържество, но вместо това се получи огромен фарс. Въпреки цялата пищност и церемониалност, придавани на срещата от официалния прием на британската кралица в Бъкингамския дворец, тази среща слезе до нивото на кавги, подигравки и удари в гърба. Макар че НАТО обявява за своя мисия „поддържането на мира и сигурността“, спречкванията между натовските лидери демонстрираха една организация, която е във война със самата себе си.

Кулминацията на комедията настъпи когато американският президент гневно напусна срещата преди заключителната сесия след като откри, че съществува видеоклип, показващ други лидери, които му се подиграват за неговите объркани пресконференции. В клипа се виждаше как Джъстин Трюдо (Канада), Борис Джонсън (Великобритания) и Еманюел Макрон (Франция) сиразменят шеги за Тръмп. В отговор Тръмп нарече Трюдо „двуличен“. На следващия ден пресата отрази случилото се със заглавия на първа страница. „Таймс“: „Тръмп напуска срещата на НАТО след като лидери са забелязани да се смеят“. „Гардиан“: „Тръмп напуска срещата на НАТО след подигравки от страна на съюзници“. „Файненшъл таймс“: „Разединение опетнява срещата на високо равнище на НАТО“, „Ню Йорк таймс“: „Кавги и несигурност хвърлят сянка върху бъдещето на НАТО“.

Проблемите на НАТО не се свеждат само до стълкновения между отделни личности. Избирането на Тръмп за президент на САЩ само накара да изплуват на повърхността отдавна тлеещи структурни и стратегически напрежения в организацията. Накратко казано, проблемът на НАТО е, че ръководеният от САЩ военен съюз продължи да се разширява без да притежава своя убедителна спояваща цел. Когато беше създаден през 1949 г., четири години след края на Втората световна война, тогава беше провъзгласено, че Атлантическият съюз бил средство за защита на Европа от съветска агресия. Всъщност беше точно обратното. Организацията НАТО беше основана, за да тормози Съветския съюз. Ето защо през 1955 г., шест години след образуването на НАТО, беше създаден ръководеният от руснаците Варшавски договор.

След рухването на Съветския съюз през 1991 г. се предполагаше, че е дошъл краят на Студената война. Но вместо да се саморазпусне, НАТО продължи да се разширява. През изминалите 30 години организацията добави към себе си 17 нови страни-членки, много от които са разположени в близост до границите на Русия. Въпреки своите официални претенции НАТО въобще не поддържа мира и сигурността в Европа. Организацията раздухва опасно напрежение с Русия, което би могло да доведе до гореща война между ядрените сили. Тези дни руският външен министър Сергей Лавров каза, че безразсъдната експанзия на НАТО поставя под заплаха международния мир. Според него организацията функционира като имперска машина за господство не само в евроатлантическото полукълбо, но и в Близкия изток.

Срещата на високо равнище на НАТО край Лондон премина под лозунга за „обновление на съюза“. Посред кавгите и неприязънта този лозунг показва отчаяния стремеж на организацията да определи своето правдоподобно предназначение в съвременния свят. Демонизирането на Русия с абсурдните твърдения, че Москва искала да нападне европейските страни, представлява опит за всяване на паника сред западната общественост.

На срещата си край Лондон НАТО обяви някои свои нововъведения. Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг съобщи пред медиите, че освен, че „защищава Европа“ от Русия, НАТО за първи път определя Китай като свое „предизвикателство“. Освен това той обяви, че организацията гледа на космоса като на поле за своите действия. Всичко това показва, че сега повече от винаги НАТО е инструмент на американския империализъм. Организацията поставя пред глобалните цели на Вашингтон фасадата, че става дума за целите на една общност от държави. Именно това господство на САЩ над европейските държави причинява в голяма степен споровете в организацията. Думите на френския президент Макрон от миналия месец, че НАТО се намира в състояние на „мозъчна смърт“, изразяват нарастващото възмущение сред европейските лидери от - както те считат - арогантния американски надзорник.

Така както ръководеният от САЩ съюз НАТО се разшири на 29 членове, а се търсят и нови държави-членки в лицето на Грузия и Украйна, така се разшириха и неговите военни бюджети. Съвкупните военни разходи на пакта възлизат на над 1 билион долара годишно, което е 20 пъти повече от военния бюджет на Русия и 5 пъти повече от този на Китай. В съответствие с експанзията на НАТО е и увеличаването на натовските войни и на операциите за смяна на режима – от бивша Югославия на Балканите до Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и др. И в тези случаи НАТО служи като фасада на американските незаконни войни, придавайки им видимост на международна подкрепа и законност когато всъщност те са открити агресии в пълно нарушение на международното право. Така само дни преди да започне натовското шоу в Лондон, семейство от 5 души, включително и млада майка, беше взривено и разкъсано на парчета от американски дрон в Афганистан. Продължаващата 18 години война на САЩ в тази страна бива сякаш оневинена и оправдана посредством участието в нея на всички страни-членки на НАТО.

Блокът НАТО е надхвърлил своя срок на годност. Неговото продължаващо присъствие и действия са една от главните причини за това, че международните напрежения между САЩ, Европа, Русия и Китай се засилват, а не намаляват. Но неоправданият милитаризъм на НАТО само ускорява неговото излизане от употреба. Разточителните военни разходи са непоносими и вредни за страните-членки на пакта. А вътрешното възмущение от господстващия Вашингтон води до все повече кавги в публичното пространство. Като не притежава за своя истинска цел поддържането на действителна сигурност, а се ограничава с вяли опити да налага империалистическите войни, блокът НАТО се е отправил към забравата. Ето защо превърналата се в цирк среща на високо равнище в Лондон, посветена на 70-тата годишнина от основаването на пакта, е може би знак за вече настъпилата излишност на НАТО.


 

СТАНОВИЩЕ НА СВЕТИЯ СИНОД ЗА ПРЕДАВАНЕТО „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“

Е-поща Печат PDF

Светият Синод на БПЦ-БП е изпратил становище, адресирано до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, във връзка с обществените вълнения, свързани с предаването „Вяра и общество“ по БНТ1 с водещ Горан Благоев. Публикуваме текста на становището.


Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия и към настоящия момент потвърждава своите нееднократно изявявани писмени становища относно предаването на Българска национална телевизия „Вяра и общество“.

Във връзка с повдигнатия въпрос в медийното пространство за и против предаването „Вяра и общество“ по БНТ, ние, като архиереи на Българската православна църква – Българска Патриаршия, намираме за нужно да споделим своето мнение по въпроса.

Предаването започна излъчване по БНТ в далечната 2006 г., като неговата цел беше по съвременен начин да представя, от една страна, религиозно-богослужебния живот на традиционните вероизповедания у нас, а от друга, по достъпен начин да представя учението им.

Като традиционно вероизповедание най-много ефирно време се отделяше на Пръвославната църква и нейното учение за мироспасителното Боговъплащение на Сина Божий. Няма да бъде пресилено, ако кажем, че с носталгия си спомняме за времето, когато всички очаквахме предаването, защото в рамките на 30 минути от него можеше да се почерпи голяма духовна полза. То радваше всички ни – и клирици, и миряни.

Тази радост бе помрачена и обичното ни религиозно-просветно предаване се превърна в трибуна, имаща за цел грубо, чрез лъжедуховници и преднамерени въпроси на зрители, да руши авторитета на Българската православна църква.

В националния ефир тенденциозно се злепоставят архиереи и свещеници.

Води се открита пропаганда срещу Българската православна църква – Българска патриаршия чрез подвеждащо и едностранно представяне на факти, както и чрез изопачено тълкуване на съдържанието на документи.

Стигна се дори до опити да бъдат хулени светци на Църквата!

Неколкократно Светият Синод се обръщаше първо с молба към водещия на предаването, а после и към ръководството на БНТ, да не се използва националният ефир за обслужване на нечии интереси, целящи уронването на авторитета на родната ни Православна църква.

Гласът на Светия Синод не само не се чу, но и с още по-голяма сила се започна пропаганда спрямо Църквата. Започна да се дава трибуна на хора, които нямат нищо общо с Църквата, не живеят нейния благодатен живот, а също така и на псевдодуховници, които да коментират пристрастно Българската православна църква – Българска Патриаршия. Не са малко и опитите на самия водещ Горан Благоев за вмешателство в делата на Църквата. Дълбоко обидно и охулващо е представянето на образите на Господ Иисус Христос и Божията майка с главите надолу като фон на надписа „Вяра и общество“, за което господин Горан Благоев е информиран в лични разговори с архиереи, но от това няма резултат. Този факт сам по себе си потвърждава, че Истината се изопачава в това предаване.

В скандалното предаване „Вяра и общество“ на Българската национална телевизия от 06.06.2020 г. отново се злепоставя Българската православна църква – Българска Патриаршия и се изопачава истината. За пореден път се потвърждава тенденциозността на водещия журналист и продуцент на предаването, Горан Благоев, към Българската православна църква – Българска патриаршия.

Убедени сме, че днешното глобализиращо се общество има особено остра нужда от предаване с религиозно-образователен характер и неговото място е именно в националната телевизия, но не и от предаване, което под прикрита външност, чрез тиражиране на откровени неистини, да насажда омраза и ненавист срещу вярата и Църквата!

Поради тази причина Ви подкрепяме във Вашите действия.

Убедени сме, че тези действия не са насочени лично срещу г-н Горан Благоев, а първо срещу уронване престижа на един от културните стожери на нацията ни – Българската национална телевизия, която винаги се е стремяла да бъде обективна и да не обслужва вредни за националната ни сигурност интереси.

Генералният директор на телевизията е длъжен да оправдае доверието, което му е гласувано. На второ място, генералният директор е длъжен да съблюдава да не бъде използван националният ефир за подмолно и непристойно уронване авторитета на институциите в България.

Нека не забравяме, че Българската православна църква е част от Едната Света Съборна и Апостолска църква, глава на която е самият Господ Иисус Христос. Тя е богочовешки благодатен организъм. Най-вече благодарение на Българската православна църква е съхранена Светата ни православна вяра и националната ни идентичност.

 

С уважение,

Председател на Светия Синод

Неофит,

Патриарх Български


 

СЕГА ПЪК ДАРИТЕЛ!

Е-поща Печат PDF

Преди седмица от „националните“ телевизии научихме за поредното похвално дело на Премиера-Строител Бойко Борисов. Бил дарил на един манастир 20 000 лева, подарени му от съпартийците по случай неговия 61-ви рожден ден – 13 юни. Дарението получил лично ловчанският митрополит. Така списъкът на „дарителите“, оглавяван от Делян Пеевски и Кирил Домусчиев, бе обогатен с първия партиен и държавен ръководител на клетата ни държавица. Да се свети името му!

Казват че и благоверният цар Петър, синът на Симеон Велики, дарявал щедро със земи и крепостни селяни църкви и манастири. Поради което бил канонизиран от БПЦ, въпреки че според „Беседа против богомилите“ на Презвитер Козма, именно при неговото почти 43-годишно царуване (927-970 г.) разцъфтяла богомилската ерес. Властването на Петър не блести с военни победи и териториални завоевания. Напротив, дълги години историците го смятаха за слаб владетел, опитал се безуспешно да привлече един истински неподкупен светец като Иван Рилски. Но, тъй като дарявал щедро официалната църква, станал един от най-тачените от нея, след Борис-Михаил Покръстител, български владетели.

По времето на „онова присъствие“ дарителите на църкви и манастири давали лични средства, в замяна на което имената им били изписвани на видно място. А днес някои „дарители“ раздават държавни, тоест на данъкоплатците пари, но „независимите“ медии ги обявяват приживе за светци. А немалко от тези „добротворци“ просто си купуват индулгенции за минали, настоящи и бъдещи грехове, както през Средновековието Папата е продавал индулгенции. Покойният основател на „Мултигруп“ Илия Павлов, например, ремонтираше сградите в Бачковския манастир, но това не го спаси от куршумите. Бойко Борисов тръби, че е ремонтирал и построил „стотици“

театри, опери, спортни зали, църкви, манастири, джамии, синагоги и други,

но това не го опази от компромати, като аудиозаписа и снимките от спалнята му в правителствената резиденция Бояна. Той отпусна милиони за стадионите на пловдивските „Ботев“ и „Локомотив“, но отказа да помогне на ПФК „Левски“, докато не се смени неговият собственик. Отказа да приеме и джиросаните му от Дубай акции, та сега Наско Сираков се чуди какво да прави с тези хартийки. Понеже клубът се нуждае от свежи пари в брой, за да изплати огромните си задължения към НАП, НОИ, ЧЕЗ, Софийска вода, футболистите, треньорите и служителите. В същото време „най-големият левскар“ Бойко Борисов ходи по църкви и манастири, колкото собственият му министър на здравеопазването да го глоби с 300 лв., задето не слага маска. И партията, която той създаде, ГЕРБ, беше глобена с 3000 лв. за неспазване на санитарните изисквания по време на срещата в партийната централа и брифинга на Лидера на 17 юни. Подмината с мълчание беше обаче сбирката с актива на ГЕРБ в една зала в „клъстера“ Стара Загора. Добре, че герберите бяха спастрили над 20 млн.лв. от субсидии, преди НС да лиши временно депутатите и министрите от заплати. Въпреки удължаването до 30 юни и след това до 15 юли на извънредното положение (под формата на „извънредна епидемична обстановка“), заплатите и партийните субсидии бяха възстановени и „дарителството“ на управляващите продължи. Господ явно не се впечатлява от фалшивата благотворителност, имайки предвид богатствата в чекмеджето на Борисов в боянската му спалня. Когато някои критици оприличават „дарителството“ на премиера на купуването на индулгенции за многобройни грехове, не са много далеч от истината. Както неведнъж сме казвали –

дарява се нещо свое, а не подарено от други или взето от държавната хазна.

За такива „дарения“ народът е казал: „С чужда пита – майчин помен!“ Нали и от отбора на Кирил Домусчиев, ПФК „Лудогорец“ Разград кандидатстваха за държавна помощ по формулата 60:40, с обещанието, че на свой ред ще я дарят на нуждаещите се? Когато някой се прави на благодетел с парите на данъкоплатците, това е всичко друго, освен дарителство. Ако чекмеджето ти е пълно с пачки евро и златни кюлчета, а на шкафчето ти стои зареден пистолет, е логично хората да си мислят за Али Баба и 40-те разбойници. Колко му е да подариш 20 000 лв. с авторекламна цел? Още повече, когато не си се изпотил за тях, а са ти ги дали съпартийците, сякаш си средновековен монарх, а те са ти васали.

Колкото по-енергично се кръсти Борисов, толкова повече се сещаме за написаното от Христо Ботев в стихотворението „Патриот“:

„И е добър християнин,

не пропуска литургия.

Но и в черква затуй ходи,

че черквата й търговия“.

Ето защо не бива да се учудваме, когато чуваме аудиозаписи и гледаме снимки, било от къщата на премиера в Банкя, било от спалнята в правителствената резиденция, чиято автентичност не се оспорва, а прокуратурата на Гешев ги подминава като „незаконни“. Или ги обявява за манипулирани, преди да са били изследвани в някоя сериозна лаборатория. Незаконно, лъжливо и манипулирано не са синоними. Нима публикуването от прокуратурата на записи от разговори на президента с командира на ВВС, или на есемеси на президентските съветници с бизнесмените Бобокови е законно? Защо размяната на такива между бизнесмена Павел Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов да е „търговия с влияние“, а аналогичната кореспонденция между хазартния бос Васил Божков и премиера Бойко Борисов не е? Парите и златните кюлчета в чекмеджето на последния как са се озовали там? Защо Гешев не разследва със същата страст кореспонденцията, която е текла между обвиняемия дубайски заточеник Васил Божков и премиера Бойко Борисов? Нали в крайна сметка самият Борисов призна, че е препращал есемеси на кирилица до Божков? За предоставянето на млади футболисти от ПФК „Левски“ на „Витоша“ Бистрица, в която самият Борисов се беше регистрирал като „най-дъртия“ професионален футболист в България. Без малко спортните журналисти щяха да го обявят за футболист на годината! А онова „Благодаря“, написано на латиница и адресирано до Васил Божков, за каква услуга е изказано? Да не би да е било за 60-те милиона „такса помощ“, поискани от хазартния бос, според собствените му твърдения? В замяна на което Законът за хазарта е бил „пипнат“ така, че вместо върху оборота, фирмите на Божков са плащали такси само върху част от печалбата, спестявайки си цели 700 млн.лева? Снимката с препълненото с евро и златни кюлчета чекмедже в боянската спалня на Борисов нищо ли не говори на Прокуратурата? Трябва ли да чуем запис без традиционните за премиера псувни и ругатни, за да кажем, че е бил манипулиран?

Впрочем, сайтът „Афера“ публикува два такива аудиозаписа.

На единия Бойко Борисов казва на бившия изпълнителен директор на „Лукойл България“ Валентин Златев: „Корнела и Радев навсякъде приказват, че ти си основния им гръб и хич не ми е приятелно, приятно… Друго говорят, Валентин Василиевич, ама ако искаш утре вечер, ако си тука, мини да ме видиш. Еее, когато ти е кеф на тебе. Айде, кат се видиме, че говориме… Когато искаш, преди, след… Дет се вика при мене все още е най-сигурно. Айде. Айде“.

Къде е това „при мене“? В боянската спалня ли? Или в къщата на Борисов в Банкя?

На другия аудиозапис премиерът упреква министъра на икономиката Караниколов, че камерите не са го записали по време на проведения на 5 февруари 2020 г. – ден след като президентът Радев сне доверието си от правителството, българско японски бизнес форум. Нарежда му да отиде в парламента и да разкаже за поредния международен успех на управляващите. „От тебе трябваше да прозвучи, че въпреки вчерашния му тон и глупости (на президента Радев, б.р.), аз отново съм бил държавнически и съм те пратил, за да не се усети в инвеститорите, в японския бизнес, в хората, каквото и да било. Отново съм бил по-мъдрият. Ма ти трябва да го изговориш това! Това искам да го чуя във вечерните новини! Че аз тръгвам да вечерям с Урсула… Трябва да му се подиграваме, да изглежда смешен… Ако не го направиш в парламента, нещо да отиде, Влади и Менда мисля, че са там, и Валери… Я ги виж и ми чукни да ми кажеш. Айде, давай! Айде…“

Понеже в тези „компромати“ липсват традиционните за Борисов цинизми и простотии, не ни се вярваше гласът на записите да е негов. Ето защо заподозряхме водещия на предаването „Документите“ по ТВ „Европа“ Антон Тодоров, по-известен като „Мумията/Мършата“, или „Тони Шайката“. Именно той нарича Корнелия Нинова „Корнела“. Явно сме надценили културата и психическата устойчивост на премиера, той и лидер на партия ГЕРБ. Борисов надмина автора на книгата „Шайка! Бойко, Цецо, Росен и други негодници“, на когото предаването „Документите“ отдавна е отесняло. Но, до превръщането му в аудиотерорист още не се е стигнало: теренът е зает от премиера! Не че Тодоров би отказал някоя мръсна поръчка, ако му се плати достатъчно.

Пази, боже, от седесар, който се е погерберил!

Справка: Тома Биков, Спас Гърневски и Георги Марков.

Кое е по-опасно за нашето психическо и физическо здраве: коронавирусът или управлението на ГЕРБ? Вирусът ще вземе каквото му се пада и ще заживеем с него, както с грипните вируси. Срещу COVID-19 може да се намерят и ваксини, и ефикасни лекарства, докато за политическия вирус ГЕРБ вече има изпитан български цяр: тоягата на улицата, която през февруари 2013 г. даде резултат. Повторението на това „лечение“ предстои. Парламентарните вотове на недоверие са просто губене на историческо време. Ако народът не се отърси от унеса и не потърси със сила правата си, вирусът на наглостта и корупцията ще прерасне в пандемия и ще го довърши!


 


Страница 5 от 371