Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

Е-поща Печат PDF

Налей ми вино - кръв от планината,

Изпей ми песен за Момчил юнак,

Кажи ми как се хвърлила момата

От онзи страшен, остър камънак.

Легенди за войводи страховити...

Ага-тиран, убит със кози рог.

И тих вечерник, слязъл до тревите,

Хайдушка клетва, стигнала до Бог.

Атлазен фес, бодливи ямурлуци

И остър звън от сабя в ятаган...

Тържествени, родопски, горди звуци!

О, как ще молят моите правнуци

Всевечен да е Петко капитан!


 

ПРИЗИВ – ОБРЪЩЕНИЕ!

Е-поща Печат PDF

Към членовете

и симпатизантите

на ПП „Нова Зора” и

читателите на в-к „Нова Зора”


Уважаеми български патриоти,


В навечерието на  предстоящите избори за  кметове и общински съветници, насрочени за 27 октомври 2019 г. управляващото мнозинство в Народното събрание прокара редица изменения в  Закона за политичес-ките парти и Закона за държавния бюджет на Република България. Целта е само една: Служебна победа на изборите над основната опозиционна партия, Българската социалистическа партия /БСП /  и унищожаване на малките политически партии които я подкрепят. За тази цел от „нафталина” бе изваден проведения преди около три години „референ-дум”, иниициран от шоумена Слави Трифонов и се приеха законови разпоредби с обратно действие, което е недопустимо. С тях политическите партии  бяха обвинени за неправомерно получаване на държавна субсидия от ежегодните бюджети на Република България и партиите бяха задължени да върнат „надвзетите пари” в едногодишен срок. Така политическите партии бяха наказани за допуснати нарушения при изчисляване на държавните субсидии, вместо наказанието да се понесе от съответния министър и неговия екип. Съгласно промените в Закона за политическите партии / Д.В. бр. 50/25.06.2019 г./ и заповедта на Министъра на финансите, ПП „Нова Зора” следва да върне в бюджета 3 016.00 лв., за  периода от 26.05.2016 г. до 25.03.2017 г., по време на 43 –то Народно събрание и 39 173.00 лв. за периода от 26.03.2017 г. до 31.03.2019 г. по време на 44 –то Народно събрание. Едновременно с това държавната субсидия за партиите бе намалена от 11.00 лв. за един получен действителен глас, по действащата до сега методика, на 1 лев . Наред с това политическите партии са задължени да върнат в държавния бюджет т.н. „надвзети” пари най-късно в срок до 31.12.2020 г., като за целта от полагащите им се държавни пари за всяко тримесечие /за ПП „Нова Зора” по коалиционно споразумение на коалиция „БСП за България”/, се удържат 30 % от транша за второто тримесечие на 2019 г. и по 50 % от всеки следващ  тримесечен транш в периода 2019 - 2020 г.!!! За днешните управляващи е повече от ясно, че особено малките политически партии едва оцеляват с получаваните мизерни финансови средства и не трупат влогове в банки, за да върнат своевременно „надвзетите” парични средства. Това дава основание на държавата да постъпи с тях „съгласно действащото законодателство”, т.е. да ги обяви във фалит и те да бъдат закрити! Това ние възприемаме като драстично потъпкване на демокрацията и основните свободи на гражданите, за сдружаване и участие в политическия живот, както и в управлението на страната, или с други думи, мракобесие и обикновен фашизъм в действие !

След ветото на Президента на Република България г-н Румен Радев и ожесточените дебати в Народното събрание,  управляващото мнозинство бе принудено да направи изменения в Закона за държавния бюджет /Д.В. бр. 60/ 30.07.2019 г./, като в „Заключителни разпоредби” извърши промени в 6 други закона, каквато е неправомерната практика на това управление през последните години. С промените се  дава възможност на политическите партии да получават неограничено дарения, не само от физически лица, но и от „юридически лица и еднолични търговци” /чл. чл. 21 и чл. 23 от ЗПП/. Остава разпоредбата, че когато „дарението надвишава една минимална работна заплата (560.00 лв), се изисква декларация за произход на парите”. Това  превръща малките политически партии в „просяци” и дава възможност на големите партии във властта, да получават неограничен финансов ресурс от фирми и организации за които „лобират”, и съответно да печелят „посмъртно” всеки следващ избор !

На 31.07.2019 г. Централното изпълнително бюро на ПП „Нова Зора” проведе заседание, на което беше обсъдена  създалата се ситуация и се взеха решения, насочени към съхраняване на партията. Констатира се, че това не е възможно без спешна финансова подкрепата, чрез дарения. Ето защо ЦИБ се обръща с този Призив-Обръщение към Вас, за финансова подкрепа на партията, според Вашите възможности.

Даренията се приемат срещу документ в централния офис на партията – гр. София, ул. „Пиротска“ № 3, ет. 2 – срещу паркинга на Централни хали, от 10-18 ч., без събота и неделя.


Предварително Ви благодарим !

За допълнителна информация:

Тел. 02 985 23 05;

0894 664 900 – Минчо Минчев

0894 664 933 – Тодор Предов

0879 140 122 – Трайчо Тушев


31.07.2019 г.

гр. София

ТП/ТП

ЦЕНТРАЛНО ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО НА ПП „НОВА ЗОРА” :

Председател:   Минчо М. Минчев


 

ВЪЗКРЕСЯВАТ ЛИ НАИСТИНА „ДОКТРИНАТА МОНРО“?

Е-поща Печат PDF

Идва ли краят на несвършващата война в политиката на САЩ?


• Какво ново ще предложи „Институт „Куинзи“ за отговорна държавна политика? И защо се създава?


Кой е Джон Куинзи Адамс и какво е неговото верую?Джон Куинзи Адамс е шестият президент на САЩ в периода 1825-1829 г. Той е най-големият от синовете на втория президент на САЩ  в периода 1797-1801 г. Джон Адамс и първата лейди Абигейл Адамс и е един от добрите професионални дипломати в страната, преди да стане президент. Подкрепя политиката на петия президент на САЩ Джеймс Монро, чийто принципи, изразени чрез лозунга „Америка за американците“ стават основополагащи за дълго време във външната политика на САЩ.

Принципът, изразяващ политиката на президента Джон Куинзи Адам е: „Америка „не ще ходи в чужбина в търсене на чудовища, които да унищожи“.


Помирението на вълците

На фона на нарастващото напрежение в международен, стопански, военно-политически и геополитически план, като следствие от политиката на днешния президент на САЩ Доналд Тръмп, в самите Щати протичат интересни и изключително показателни процеси. В случая става дума за създаването на нова платформа за анализи, прогнози и лобиране на политики, т.нар. Институт за отговорна държавна политика „Куинзи“. Институтът смята да отвори врати през септември 2019 г. като през есента ще се осъществи церемонията по официалното откриване на този нов мозъчен център.

Институтът носи името на шестия президент на САЩ Джон Куинзи Адамс, твърд последовател на доктрината „Монро“, т.е. - на т.нар. „изолационистка политика“ на САЩ. Напоследък особен интерес предизвика статия в „Бостън Глоуб“, от 30 юни 2019 г., със заглавие „С учудващ обрат Джордж Сорос и Чарлз Кох се обединяват, за да прекратят политиката на САЩ за "вечна война“. Авторът Стивън Кинзър е старши изследовател в Уотсъновския институт за международни и обществени  проблеми, към Университета „Браун“. В статията се цитират думите на този шести президент, който в реч по случай Денят на независимостта на Щатите през 1821 г., изрича следното: „Америка „не ще ходи в чужбина в търсене на чудовища, които да унищожи. Тя желае свободата и независимостта за всички.


Тя ще защитава и ще ръководи единствено себе си“. В тази връзка Стивън Кинзър твърди, че „Институтът „Куинзи“ ще прокарва външна политика основана на принципа „живей и дай на другите да живеят“. (Пак там).

Обявените и необявени цели на „Институт „Куинзи“

В главата на вече създадения сайт на Института „Куинзи“ се отбелязва: „Институтът „Куинзи“ насърчава идеите, които отдалечават американската външна политика от безкрайната война и водят към енергична дипломация, преследваща международен мир“. В самокритичен тон, в материал, в който е отразено нещо като „Верую“-то на този „мозъчен център“, се казва, че „Външната политика на Съединените щати се отдалечи от всякакво обосновано схващане на интересите на САЩ, както и от зачитането на правата и достойнството на човечеството. Политическите лидери (на Щатите - б.м. Н.С) все по-често разполагат военните сили по скъп, контрапродуктивен и безразборен начин като нормализират войната и третират въоръженото доминране като самоцел.

Освен това, голяма част от външнополитическата общност във Вашингтон се е поддала на интелектуална летаргия и дисфункция. Тя потиска или избягва сериозни дебати и не успява да ангажира политиците и коментаторите да бъдат отговорни за катастрофалните си политики. Тя е загубила доверието на американската общественост. Резултатът е външна политика, която подкопава американските интереси и тъпче американските ценности, като същевременно жертва онова доверие, което САЩ вече са завоювали“.

И продължава:

„Институт „Куинзи“ е насочен към действие - мозъчен тръст, който ще постави основата на нова външна политика, съсредоточена върху дипломатическата ангажираност и сдържаност в използване на въоръжена сила. Настоящият момент представлява възможност, която се отдава един единствен път на едно поколение да съедини в едно прогресисти и консерватори и да постави външната политика на САЩ на разумна и хуманна основа. Настоящите обстоятелства в нашата страна го изискват.“ (подчертаното в цитата е на редакцията).

„Това е много голямо събитие – ни убеждава Трита Парси, бивш президент на  Националния ирано-американски съвет и съучредител на Quincy Institute. – …Ние имаме намерение да поставим под съмнение основите на американската външна политика, нещо, което не се е случвало най-малко през последния четвърт век“.


„Институът „Куинзи“ – добавя от своя страна полковникът от запаса Ендрю Басевич, който е известен антивоенен публицист – кани прогресисти и консервативни противници на интервенционизма да разгледат нов, по-малко военизиран подход към политиката. - Ние сме против безкрайната,  контрапродуктивна война. Ние искаме да върнем на външната политика стремежа към мир“. (Пак там).

Тук е необходимо да споменем, че сред съучредителите на „Институт „Куинзи“ са също така редица известни американски експерти като Сюзън Ди Маджио, която  отстоява позициите да се продължава с преговорите като алтернатива на конфликтите с Китай, Иран и КНДР; професорът историк и есеист от Колумбийския университет Стивън Вертхайм и други.

Тези и други мнения, както и наличието на такива фигури като гореспоменатите, карат авторът на статията Стивън Кинзър да се надява, че  Институтът „Куинзи“ „ще се обяви за извеждане на американските войски от Афганистан и Сирия; за връщане към ядрената сделка с Иран; за по-малко агресивен подход към Русия и Китай; за прекратяване на кампаниите за смяна на режимите във Венецуела и на Куба; за рязко съкращаване на отбранителния бюджет“. (Там). По този повод може само да се коментира, че явно не са се свършили честните хора, може би ако не наивни, то поне силно желаещи нещо да се случи. И по тази причина силно вярващи в това, което желаят да се случи.

Хората и силите зад „Институт „Куинзи“ за отговорна държавна политика

Това, което прави създаването на „Институт „Куинзи“ изключително знаменателно, е фактът, че в основата на създаването му е просто един невероятен и странен на пръв поглед, съюз: от една страна, сред донорите-основатели, е „Отворено общество“ на милиардера Джордж Сорос (на 178 място в света с 8.3 милиарда долара),  а от друга, е един от братята Кох - Чарлз Кох.

За прогресиста, както днес се самоназовава т.нар. „ляв либерал“ като Джордж Сорос, както и за неговото „Отворено общество“, едва ли има нужда да се коментира. Тъй като са достатъчно известни и личността му, и дейността на създаденото от него „общество“. За родоначалници на идеята за „Отворено общество“ са сочени френският философ от полско-еврейски произход Анри-Луи Бергсон и британският философ от австро-еврейски произход сър Карл Попър. Самият Попър твърди, че идеята за „Отвореното общество“ е заимствал от Елада, в частност, от Атинската демокрация. Той заявява че тази идея е по-скоро научна, отколкото политическа. „Отвореното общество“ Карл Потър противопоставя на „затворените, тоталитарните общества“, при което слага знак на равенство между фашизма и страните на социализма, които той нарича „комунизъм“.

В своя фундаментален труд „Отвореното общество и неговите врагове“, издадена за пръви път през 1945 г. в Лондон, Попър утвърждава, че „Отворено общество“ е такова, в което „индивидите се сблъскват с лични решения", за разлика от "магическото или племенното, или колективистичното общество". Идеите са идеи, но те стават движеща сила, когато са материално подкрепени. И ето го Джордж Сорос. Роденият през 1930 г. като Schwartz György в Будапеща, Сорос е американски спекулант от унгарско-еврейски произход. Той е известен още като „Човекът, който разби Банката на Англия“.

Фондацията на Сорос „Отворено общество“ е щаб-квартирата на паяжина, която обхваща много страни и континенти. Както се заявява в някои открити източници, до 2017 г. неговите дарения „за граждански инициативи за намаляване на бедността, повишаване на прозрачността, за стипендии и университети по целия свят“, е на сума 12 милиарда щатски долара. Фактически това прави „Отвореното общество“ на Сорос ключов финансов източник за т.нар. „Нежни (цветни, кадифени) революции“ като проява на т.нар. „Мека сила“.

Що се отнася до Чарлз Кох, той заедно с брат си Дейвид, са собственици и ръководители на втората по големина след „Каргил“ (Cargill, Incorporated) частна компания в света – „Koch Industries“. Тя представлява мултинационална мултиотраслова корпорация – конгломерат, в която работят 120 000 човека в 60 страни като половината от тези хора работят в САЩ. Компанията и нейните дъщерни дружества участват в производството, рафинирането и дистрибуцията на нефт, химикали, енергия, влакна, междинни продукти и полимери, минерали, торове, целулоза и хартия, химическо технологично оборудване, фермерство, финанси, търговия със стоки и инвестиции. Съгласно списъка на милиардерите на сп. „Форбс“, за 2019 г., братята Чарлз Кох и  Дейвид Кох, всеки с 50.5 милиарда долара, си раделят 11-12-то място в света по размерите на своето богатство.

Чарлз и Дейвид Кох, в идеологически план, са известни десни консерватори в типично класически консервативен стил. Преди време са основни поддръжници на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент. Тяхната роля за неговата победа в изборите за президент е неоценима. Но между тях и Тръмп постепенно се появява пукнатина и днес те са негови противници, вместо спонсори и поддръжници.

Благодарение на донорство за създаването на „Институт „Куинзи“, са събрани досега 1.8 милиона долара, от които по 0.5 милиона са дарили Фонд „Отворено общество“ и Фонда на Кох, а 800 хиляди долара са дошли от други спонсори. Сътрудничество между десните консерватори Кох и прогресиста Сорос върви и по друга линия. Става дума за спонсорирания от „Отворено общество“ проект „After Charlottesville“, към който се присъединява и Чарлз Кох. Както е известно, през август 2017 г. в американския град Шарлотсвил, се провежда факелно шествие на крайни десни националисти и куклуксклановци. Това шествие предизвиква протестни бунтове на населението на града срещу шествието и сблъсъци на крайно десните с полицията. По-късно се ражда проектът „След Шарлотсвил“, във връзка с който се провежда среща в Сан Франциско. Представители на Института Чарлз Кох и Лигата за борба с клеветата (Anti-Defamation League (ADL), известна преди като Лига за борба с клеветата на Бнай Брит, представлява международна еврейска организация базирана в САЩ. ADL заявява, че нейната мисия е „борба срещу антисемитизма и всички форми на фанатизъм, [защита] на демократичните идеали и [защита] на гражданските права за всички“, като прави това чрез „информация, образование, законодателство и застъпничество“, както и лидерите на технологични компании като Eventbrite, Mozilla, Pinterest, Patreon и Airbnb, се присъединяват към този проект. Така постепенно се изгражда, на пръв поглед, невъзможният синтезът между леволибералния Сорос и десноконсервативния Кох.

Факторите, предопределящи новия подход

Робърт Вензъл от Института на Рон Пол за мир и просперитет коментира по следния начин създаването на „Институт „Куинзи“: „За мен изглежда, че „Институт „Куинзи“ е просто начин за позициониране срещу Тръмп, а не реално противопоставяне на войната... И Чарлз, и Джордж намират за груб и обиден стилът на омразния им Тръмп и виждат в него слабост, която те могат да използват като призовават за отговорна държавна политика. Всъщност това, което те в действителност провеждат, е Политиката на „Дълбоката държава“.

След като Тръмп бъде изхвърлен от политиката, принципите на „живей и остави другите да живеят“, както и "енергичната дипломация“ ще бъдат взривени в „Институт „Куинзи“.

Като се отнасяме с уважение към предвижданията на г-н Робърт Вензел, ние ще си позволим да изкажем едно друго мнение по повод на създаването на Институт „Куинзи“ за отговорна държавна политика като съвместно дело на „леви“ неолиберали, т.нар. „прогресисти“ в лицето на „Отвореното общество“ на Сорос и десните консерватори от Института „Кох“ и около г-н Чарлз Кох. Според нас, това „съвместно дело“ не само отразява вътрешнополитическите противоречия в САЩ с борбата на „Дълбоката държава“ срещу „президента-дисидент“ Доналд Тръмп, но то е  отражение и на важни промени в глобалния геополитически баланс.

Става дума за няколко важни момента, а именно:

Завръщането на Русия на световната сцена като ключов геополитически играч в резултат на изпреварването на САЩ в съвременната спирала на надпреварата във въоръжаването с нов клас стратегически хиперзвукови оръжия;

Стратегическото партньорство между РФ и Китай, превърнал се междувременно в мощна геоикономическа сила, съпоставима със САЩ;

Относителното отслабване на Запада, в лицето на САЩ и на Западна Европа, предвид системната криза на господстващия в тях неолиберален модел на функциониране;

В един миг, от историческа гледна точка, рязко се наклониха везните на силите не в полза на същия този съвкупен Запад. Той, след разпада на СССР, бе обявил „края на историята“, т.е. – ерата на своето неоспоримо и вековно доминиране. Обаче възникна едно „НО“, изразено чрез гореспоменатите три момента. При тези нови условия за част от външнополитическите кръгове на САЩ става ясно, че трябва да се осъществи преформатиране на външната политика. Досегашният агресивен натиск, съпроводен с военна заплаха, „вечната война“ по терминологията на „Институт „Куинзи“ става опасен за самите Щати. Ето защо „Институт „Куинзи“ следва да бъде мозъчния център, който ще генерира идеи, концепции и ще разработва работещи платформи и модели за тази нова преформатирана външна политика.

Каква може да бъде тази политика?

Нашият народ има хубава поговорка, която казва, че „Вълкът козината си мени, но нрава  - не!“ Като се има предвид, че в основата на „Институт „Куинзи“ е нашият стар „партньор“ Сорос, може с висока степен на вероятност да се очаква, че ще се залага на „меката сила“.

Хора, бдете!

Съответно може да се прогнозират нови „мутации“ на „нежни и цветни революции“, доколкото, спрямо досегашните форми в световен план, се създаде определен имунитет. Опитът в Източна Европа, в Близкия Изток, а и по други континенти и страни, показва, че в много случаи те са значително по-нискоразходни и едновременно с това по-продуктивни от пряката въоръжена намеса.

Това разбира се, не изключва напълно манипулацията на въоръжени конфликти от типа на „прокси-войните“ (proxy wars). Т.е. на войни с помощта на „чужди ръце“, особено ако за посредника, който воюва за теб, не ти е жалко, а дори тъкмо обратното. Примери много – страните от бивша Югославия, Украйна и... за съжаление нашата мила Родина. Тя също не може да бъде изключена от числото на такива „прокси-съюзници“. Затова не ни остава нищо друго освен да си спомним Юлиус Фучик.  И да кажем: „Хора, българи, бдете!!!“


 

СВИНЩИНИ В ЗАДНИЯ ДВОР НА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

Последните две години от „най-успешното“ управление, това на Бойко Борисов, с право могат да се нарекат чумави. Миналата година властта избиваше овцете и козичките на стопаните в Странджа, тази година изтребва дивите и питомните прасета по четирите краища на страната. Екзекуцията, наричана за благозвучие евтаназия, започна в областите от Североизтока: Русе, Силистра, Добрич, Разград и Шумен. След това обхвана постепенно цяла Северна България, включително Свищов, Лом, Плевен и Видин. Накрая хаосът се прехвърли в областите Сливен, Ямбол, Пазарджик, Пловдив, Хасково и Родопите.

Когато броят на огнищата на заразата надхвърли 52, а няколко десетки кметове отказаха да изпълнят безумните нареждания на по-горе стоящите власти да избият прасетата, отглеждани в дворовете на дребните стопани, „Премиерът Слънце“ изпълзя от анонимност. Той се появи като градоносен облак на среща с представители на медиите, за да „отговори“ на въпроси относно предприетите от правителството мерки за пресичане на епидемията по свинете и за минимизиране на последиците от кибер атаката срещу НАП. Хакването на информационните масиви на приходната агенция беше квалифицирано от специализираната прокуратура и ГДБОП като „кибер тероризъм“ и „Ай Ти Чернобил“. Макар че ако хакерската ОПГ е искала да търгува с личните данни на българите, нямаше да ги пусне в интернет и да ги предостави на телевизиите и сайта „Биволъ“. Единственото логично обяснение на това хакерско хулиганство, е привличането на държавата и нейните агенции като потенциални клиенти на фирмата за кибер сигурност „ТАД Груп“.


Поставихме в кавички думата „отговори“, когато споменахме за срещата на премиера с медиите, понеже Борисов най-напред нахока една журналистка, осмелила се с лист в ръка да му задава въпроси. И то не въпроси за „успехите“ на правителството и построените или ремонтирани от него „стотици“ километри магистрали, опери, театри, църкви, джамии, училища и детски градини, а за най-шумния провал с хакването на НАП и изтичането от нейните и на прокуратурата сървъри на личните данни на милиони граждани. Между тях и личните данни на самия Борисов, на главния прокурор Цацаров, на магистрати и съдии от различен ранг. „Кво са ти написали? А, кво са ти написали?“, крещеше Борисов на нещастната журналистка, дръзнала да му чете въпросите си от лист. Ако беше по-нахална, жената можеше да му отговори, че го прави, понеже е чела само „Винету“, но както и да е. Премиерът очевидно си изкарваше на нея яда, заради казаното от търговския директор на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“, Георги Янков. Според прокуратурата, в частен разговор той бил казал: „Правителството трябва да си замине с всички.С всички!“ Да не говорим за хакера, който се представи за руснак, женен за българка, квалифицирайки на английски българското правителство като „умствено изостанало“. Прощават ли се такива неща?

Ако вярваме на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов, обаче, хакерите се надявали да хванат неподготвени контратерористите, но ги „хванали за шлифера“! Те разбили паролите на компютъра на 20-годишния Кристиян Бойков „с хитрост и лукавство“, проследявайки записи от камерите за видеонаблюдение на фирмата „ТАД Груп“. Кристиян Бойков бил действал по нареждане на своите началници, а пък те изпълнявали нарежданията на външен поръчител. Крайната цел на хакването била свалянето на българското правителство. Обаче кибер терористите били станали жертва на собствената си система за сигурност, разговаряйки пред камерите за наблюдение, докато пълнят аудиофайлове. На такива обяснения може да клъвне само двукрако прасе, но за съжаление премиерът ги е приел за чиста монета. „Те си го казаха. Някой умишлено иска да сваля правителството!“, оплака се Борисов. Оставаше само да каже, че същият този душманин на правителството е пуснал у нас и африканската чума по свинете. Но, тъй като чумата върлува на много широка територия – от Грузия през Русия, Китай, Полша и балтийските републики, до България, Румъния и страните от Централна Европа, ясно е, че зад епидемията стоят държави, не отделни лица. И тези държави трябва да са крупни производители на свинско месо, които си осигуряват нови пазари. Китай, който ликвидира 200 млн. прасета и Русия, която внася свинско от чужбина би трябвало да отпаднат от кръга на заподозрените „пакостни държави“. Но Америка, която Тръмп обеща да направи отново велика, неведнъж е доказвала възможностите си за биотероризъм. Наскоро в пресата изтече информация, че Пентагонът разработвал биологично оръжие, базирано на насекоми. Какво ли да си мислим при задния двор на Европа за нилската треска? Погледнато по-нашироко не е ли логично Вашингтон да саботира животновъдството на Стария континент, който се явява световен икономически играч и конкурент в търговските войни на САЩ.

Засега властите у нас поддържат тезата, че чумата е пренесена от диви прасета, преплували Дунава, или промушили се през рехавата телена ограда по сухопътната граница с Румъния. Новото, което Борисов добави е твърдението, че чумата е внесена от румънските туристи. Те си носели храна и след като я консумирали, хвърляли остатъците където заварят. Те така обясняваха и в началото за африканската чума! Африкански студенти яли заразени консерви и ги хвърлили през прозореца на влака?! Някъде в Грузия, по една слушайност обаче на тази теритоприя, по сведение на информирани, се намират и две биологични лаборатории на Пентагона. Това – там! А у так, вредата от туризма на Ангелкова ще да е по-голяма от ползите от него за хазната, хотелиерите и концесионерите на плажовете по българското Черноморие. Ако не вярвате, станете камериерки в „Слънчев бряг“ и чакайте да ви нарита някой пиян шведски турист. Него няма да го тикнат в затвора, ще се размине с дребна глоба, но вас съдът като нищо ще ви осъди да платите разноските по делото. А ако отидете да плажувате в нашите морски курорти, концесионерите ще ви одерат живи с такси за плажен чадър или шезлонг. За компенсация, ще ви свири музика в ушите докато сте живи, въпреки антишумните кампании на Валери Симеонов. Опитайте се да разпънете хавлия на плажа и държавата ще ви глоби. Кемпери може, хавлии не може! Как тогава българинът да предпочете родното море пред плажовете в Гърция и Турция? Как да не прокълне по адрес на българските власти и избраните от тях с нагласени обществени поръчки концесионери: „Чумата да ви тръшне!“ Това пожелава българинът и на виновниците за информационния и свинския Чернобил, при който посред лято трябва да прави Коледа, или да преглъща сухи слюнки, докато ветеринарите, вместо да му лекуват и имунизират стоката, я тровят и загробват. В други страни ветеринарите лекуват животните, предпазват ги от болести, а у нас работят като касапи и гробари на животинска плът! Така, санким, щяло да бъде спасено промишленото свиневъдство в България – като интересите на собствениците на едно или няколко прасета бъдат пожертвани заради бизнеса на крупните свинекомплекси. Собствениците на последните обещават догодина да дадат прасенца на пострадалите, но едва ли опарилите се веднъж ще рискуват да повторят упражнението евтаназия през 2020 г. или след това.

Борисов казва, че не можело да се протестира против чумата, както не можело да се протестира и против рака. Но не обясни, защо раково болните у нас не ги убиват направо, а ги мъчат чрез липсата на скъпоструващи лекарства. Въпреки всички безумия на „реформаторите“ на здравеопазването, някои раково болни успяват да преборят болестта. А чумави, за щастие, още няма сред хората! На стопаните на прасетата, обречени на евтаназия без да е доказано заразяване с чума, премиерът обеща по 300 лева обезщетение, но не им каза, че ще ги вземе пак от техния и на децата и внуците им гръб. В краен случай, ще емитира нов дълг, както за изтребителите F-16 Block 70, за които получи поздравления от Държавния департамент на САЩ. Вероятно Борисов ще оправдае и новия борч с коледните и великденските надбавки на пенсионерите.

„Тъй върви светът, лъжа и робство на тази пуста земя царуват“, пише Ботев преди век и половина. Сякаш го е написал за днешното чумаво, чернобилско време, когато властта започна да вижда зелени човечета дори около поливните пръскачки пред парламента. Една прокурорка обяви, че и те били хакнати, така че да полеят височайшите посетители на Народното събрание. Да ги поръсят за здраве, значи. Или да ги изкъпят от  полепналата по тях мръсотия?

Очевидно властта вече боледува от прекалено дългия си престой в кочината на фермата, в която тя самата превърна България. „На маймуни ни направихте!“, би казал Бай Ганьо. Но диагнозата на народа за заболяването на властта не е африканска чума, а по-скоро шизофрения. В унисон с казаното от шефа на ГДБОП Спиридонов за хакерите, превърнали се в жертви на собствената си система за видео наблюдение, можем да кажем, че и управляващите станаха жертви на собствената си система за (не)сигурност. Не пред охранителните, а пред телевизионните камери те станаха за смях, опитвайки се „да хванат бога за шлифера“. Калинките във властта станаха толкова много, че просто ще счупят клона, на който са накацали. И няма кой да изхвърли най-некадърните, подобно на намърсували се котараци. Защото резервната скамейка на Борисов е по-къса и от тази на ПФК „Левски“, който беше разгромен от АЕК „Ларнака“ с общ резултат 0:7 и отпадна още в първия кръг на Лига „Европа“. При тази къса резервна скамейка, вероятността Борисов да направи големи промени в кабинета или да подаде оставка, е нищожна. И без друго при него вече „няма никой“. Но в политиката никога не казвай никога. Ако Борисов не иска да плати милиардите за непроизведените още американски изтребители F-16 Block 70, трябва да хвърли кърпата преди 1 септември 2019 г. Така поне веднъж ще направи българския народ щастлив. Ще поживеем, ще видим!


В известен смисъл всички резервни състезатели на властта са „чумави“. От замесените в „Суджукгейт“, „Кумгейт“, „Ограда гейт“, „Паспортгейт“, „Апартаментгейт“, „Къщи за тъщи гейт“, до „НАП-лийкс“ и свинския „Чернобил“. Ако смяната на кадрите не променя нищо, значи трябва да се смени кадровикът. Така правят ръководителите на футболните клубове в България. А в съседна Румъния един министър на вътрешните работи подаде оставка след само шест дена на поста. Причината е известна: отвличането, изнасилването и убийството на едно 15-годишно момиче.


 

МАМКА ИМ И ПОЛИТИЦИ, КАЗАХА ПРАСЕТАТА

Е-поща Печат PDF

През 1963 г. проф. Мъри Гел-Ман (15 септември 1929 – 24 май 2019) открива „странни и чаровни“ частици на материята. Нарича ги „кварки“ от фразата „Три кварка за мистър Марк“ на Джеймс Джойс в романа му „Бдението над Финеган“ .

През 1969 г. кварките донесоха Нобелова награда за физика на Мъри Гел-Ман – „човекът с пет мозъка“, за който едно американско списание писа: „Не е лесно да бъдеш човек с пет мозъка в свят, пълен с човеци с половин мозък“. През 1999 г. на симпозиума „Границите на науката“, проведен в град Коимбра, Португалия, Мъри Гел-Манизнася лекция, озаглавена „Плектика: наука за простотата и сложността“. Преди това той публикува книгата си „Кваркът и ягуарът. Приключения в простото и в сложното“.

Индоевропейската дума plek, през гръцката plektos, идва в българския като „сплетен“, „плетка“. Съответно simplex означава „единично сплетено“ (просто), complex – „взаимно сплетено“ (сложно), multiplex – „много сплетено“ (много сложно). И така „плектика“ (plectics) е наука за простотата и сложността – основната тема на Института в Санта Фе, Калифорния, САЩ.

Ирония

Българка – директор на Световната банка, номинирана за директор на МВФ.

Българите – едни от най-бедните в ЕС.

Българка – еврокомисар по дигитализация в ЕС.

България – държава, НАПадната от хакери.

Генетично модифициран комунизъм

Човек с ампутиран крак, продължава да усеща болка на мястото на ампутацията – нарича се „фантомен крак“. Въпреки че през 1989 г. бе направена ампутация на комунизма, сега много българи милеят за него – „фантомен комунизъм“. По-точно, ГМК.

Сиви гъски и геополитически кръст

Край поляните на Виена проф. Конрад Лоренц установява, че след като се излюпят, новородените сиви гъски тръгват след този, когото са видели първо след раждането си – и нарече това поведение „отпечатване“. Ако „първият“ се покаже след повече от 36 часа на новоизлюпеното, то остава без „отпечатък“ и върви след всеки, който е пред него. Така и цели народи вървят след имперски държави и политики. Сега България е разпъната на геополитическия кръст на САЩ, ЕС, НАТО, Русия (и Китай).

Внимание, господа политици

Вие сте отговорни, ако мигрантите основат Съеди­нени ислямски щати (СИЩ) в Европа и ние, европейци­те, станем като инките и кечуа в Перу, Боливия и Колум­бия, и като индианците в САЩ, и като аборигените в Австралия.

Еврика и етика

Тревожно е, че скоростта на евристиката е опасно по-голяма от тази на етиката – наричам това състезание „голямото разминаване“ - разрушително е.

Големият въпрос на прехода

Защо тези, които сричат, лъжат и крадат, управляват онези, които създават знания, поезия, театър, музика?

Произход на човека

Преди милиони години, човекът се изправя (Homo erectus). За да оцелее, прави сечива за убиване на животни и се превръща в убиващия човек (Homo necans). Пораснал, станал съвременният разумен човек (Homo sapiens recens), но започнал да убива и хора – превърнал се в съвременния убиващ човек (Homo necans recens).

Хомицид

Убиването на човеци е най-тъжната проява на съвре­менния човек – палеолитна памет на ловеца, библейска памет на Каин, синдром на Макиавели-Ницше-Фуко или предистория на създаването на демократични държави?

Поркосид – „геноцид на прасета“ (гръцки, porkos - прасе; латински, cide, caedo – убивам). В „Кваркът и ягуарът“, когато говори за „уплътняване“ на едно съобщение, Мъри Гел-Ман споменава за учителка в начално училище, която дала за домашна работа написване на съчинение от 300 думи. Един ученик, който играл през целия ден, на другата сутрин написал, перифразирам: „Вчера видях, че убиват прасетата на съседите. Аз се подадох от прозореца и започнах да викам: помощ, помощ, помощ…“ Така съчинението станало точно 300 думи.

Като чуха това, прасетата започнаха да викат: „Мамка им и политици, никакви се не обаждат! Мамка им и политици, никакви се не обаждат!“* - повтаряха всички прасета. И някои хора.

Другите все още не бяха декодирали "четирите въпросителни" на Левски. За което едно българско списание писа: „Не е лесно да бъдеш човек с мозък и душа в страна с много хора с половин мозък и половин душа“.

Затова прасетата (все още) питат: „Като са чумави политиците, да ги убиваме ли?“


 


Страница 6 от 302