Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДА СМЕНИМ И ПАВЕТАТА!..

Е-поща Печат PDF

Съвсем наскоро, на рождения ден на Апостола Васил Левски по стар стил, Столична община окончателно реши да разруши докрай паметника “1300 години България” пред НДК. На негово място ще бъде поставен Войнишкият мемориал с имената на близо 3000 загинали от 1-ви и 6-и полкове в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Мемориалът е открит от Цар Борис през 1934 г.

Прекрасна и родолюбива идея.

Но въпросът е защо “сметката” за такава реорганизация трябва “да плати” паметникът на маестро Валентин Старчев?!

Пространството на столицата дава достатъчно “въздух” и за паметници, и за “купчинки небостъргачи”, според новия главен архитект, и за метростанции... Разбира се, голяма част от тези урбанистични иновации се правят за сметка на зеленината и градските обитатели - хора и животински свят, но кой днес да ти мисли за света? Нали знаем, че джоб срам няма...

 

Отворено писмо

Е-поща Печат PDF

Отворено писмо

Изх. № 15/05.07. 2017 г.

Към наш изх. № 2/23.01.2017 г.

Относно: Създаването на „документалния” филм „Народен дом на терора”, получил голямата награда „Златен ритон”, Пловдив-2015 за най-добър документален филм

До г-н Камен Балкански, изпълнителен директор на Национален филмов център към Министерство на културата

 

ГЕОПОЛИТИКАТА И ГОЛЯМАТА ВОЙНА НА НАШЕТО ВРЕМЕ

Е-поща Печат PDF

На пръв поглед, в България нищо ново. Новите-стари български управляващи все още се опитват да стабилизират властта и да подготвят почвата за председателството на ЕС.

Големите медии разнищват поредните жълти скандали. И докато всичко си е постарому, някак се промъква информация, която води до усещането, че процесите в Европа са част от нещо по- голямо, което ще определи съдбата на континента и ще полее като студен душ нашата българска политика. Задава се нова геополитическа реалност, реалност, предизвикана от обективни външни фактори, срещу които няма противодействие. В някои по-тихи среди вече се говори за това какво ще стане, ако умре идеологията на българския политически елит, а именно европейското бъдеще. За пръв път в историята на Стария континент геополитическата и вътрешнополитическа съдба на Европа ще се решава далеч от нея. В Далечния и Близък изток. И тя може да прати България в „трета глуха”, където за добро или за лошо, ние ще имаме редкия шанс сами да бъдем отговорни за себе си.

 

ТЯХНАТА ИСТИНА

Е-поща Печат PDF

• Записки от голямата страна

Едно от нещата, към които постепенно привикваш в Америка е размахът, с който големите корпорации и големият бизнес лъжат.

Оппа, всъщност и аз излъгах току-що - не е възможно да свикнеш с това!..

Преди няколко години пътувахме през Мичигън и търсехме къде да спрем. Видяхме огромен билборд с реклама на национална мрежа от мотели и доста привлекателни специални оферти. Не си спомням точно, но предложението включваше безплатно настаняване за децата и купони за закуска за цялото семейство. И всичко това - за примамлвита сума от 35 долара всичко.

Разбира се, докато го видя и го прочета, отминахме отбивката и трябваше да пътуваме още 15 мили, после в обратна посока - отново 15 мили, после половин час по една хлъзгава пътека. През това време всеки сочеше някакви други мотели с още по-добри оферти...

 

ЕВОЛЮЦИЯТА НА КАПИТАЛИЗМА ВОДИ КЪМ ГРОБА

Е-поща Печат PDF

По същество капитализмът пренася в социалната среда законите на животинския свят: конкуренция, борба на всички срещу всички, “оцеляване на най-силните”, “умри ти днес, и аз – утре” и т. н. Социал-дарвинизъм.

Но има една особеност.

В животинския свят оцеляването на по-силния е обусловено от необходимостта да се поддържа по-силно потомство: слабите индивиди, условно казано, се изключват от процеса на възпроизводство; потомство трябва да създават само най-здравите, способни да оцеляват в сложните условия на природната среда.

При днешния капитализъм, тази най-важна особеност като че се пренебрегва: собственото общество на капитализма (тоест обществото на собствените му човешки особи, условно казано), като цяло еволюира към отказ от самовъзпроизвеждане. Безкрайно умножаващите се права на една или друга определена група, както и правата на отделните индивиди, се насочват по посока на непрекъснатото им самоудовлетворяване: жените не искат да раждат, защото трябва да живеят за себе си; същото се отнася за мъжете, които не искат да се обвързват със задълженията, произтичащи от брака; различните, т. нар. сексуални малцинства пък като цяло, биологически, са лишени от възможността да възпроизвеждат деца по понятни причини. Такива „прайдове” все повече и повече навлизат в политиката. В САЩ казват, че при равни условия (за назначаване, кариерно развитие и пр. - Бел. пр.) най-малък шанс има бял мъж с традиционна сексуална ориентация.

 


Страница 7 от 184