Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВАНДАЛИ, ВСУЕ СЕ МОРИТЕ!

Е-поща Печат PDF

ДЕКЛАРАЦИЯ на Градския съвет на БСП, гр. Пловдив

Относно: Поредното поругаване на паметника Альоша в гр. Пловдив

Ние, пловдивските социалисти, остро осъждаме поредното посегателство върху паметника „Альоша”.

Тази сутрин, на дата 10 ноември 2017 година, монументът осъмна грозно изрисуван със свастики, антисемитски лозунги и обидни политически послания. Отново наблюдаваме целенасочено демонстриране на варварско отношение към историческите и културните свидетелства за Втората световна война и за победителите в нея. Няма сила, която да промени или подмени факта, че Червената армия победи хитлеристка Германия и смаза „кафявата чума”, завладяла тогава Европа. Тази война беше най-жестоката и най-кървавата в историята на човечеството и нямаме право да забравяме. Паметникът на съветския войник, който пловдивчани нежно нарекоха Альоша, вече шейсет години се извисява от тепето, за да ни държи будни и да ни напомня думите на Юлиус Фучик „Хора, бдете! Никога повече фашизъм!”.

Днешният вандализъм е проява на неофашизъм и той трябва да бъде наказан!

Призоваваме президента, премиера, политическите лидери на всички партии да осъдят тази проява на антисемитска и античовешка агресия.

Настояваме пловдивската местна власт да предприеме всички мерки за охрана и защита на паметника. Осемхилядолетният Пловдив, градът  на мултиетническата толерантност и бъдеща европейска столица на културата, е призван да бъде пример за уважение, съхранение и опазване на историята, нейното материално и духовно наследство.

Ще очакваме в неделя, 12 ноември, в 12.00 часа на паметника „Альоша” онези, които помнят саможертвата на хилядите загинали във Втората световна война, и всички, които осъждат неофашистките посегателства.

Градски съвет на БСП – Пловдив, 10 ноември 2017 г.

 

Почетно консулство на Руската федерация в Пловдив

Е-поща Печат PDF

60 години паметникът „Альоша” се извисява над града ни и ни дава урок по миролюбие. Той е символ на борбата против фашизма, който трябва да ни обединява. В навечерието на отбелязването на тази годишнина сме свидетели на поредния грозен акт срещу паметника “Альоша”.

Проявите на вандалщина, които започват да се случват системно, преди седмица бе осквернен Паметникът на Съветската армия в София, и остават безнаказани, не са добър атестат за нашето общество. Поредното посегателство спрямо паметника, който е част от културно-историческото наследство на града ни, е неприемливо, а оскверняването му е престъпление, позор и срам за обществото, то е посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух.

Не за първи път паметника на  войника от камък, стоящ на хълма, пазещ спомена за всички безименни руски герои, загинали в Европа, осъмва в свастики, с цинични надписи и символи на фашистката идеология. Те имат една цел - да ни напомнят, че злото е живо, че омразата съществува не заради причините, а просто заради самата себе си.

Тази омраза трябва да изтрием от стените и душите си, защото животът ни няма да стане по-добър с поругаването на паметници, символизиращи победата на  антифашистката кауза.

Нека отдадем почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война, извоювали победата над нацистка Германия. Да осъдим  всички форми на ксенофобия, екстремизъм и насилие.

Нека не поставяме нови разделителни линии!

10.11.2017г.

Георги Гергов

Почетен консул на Руската федерация в Пловдив

 

Турция – България: ЕДНИ ТИЧАТ КЪМ КРИЗА, ДРУГИ - КЪМ КАТАСТРОФА

Е-поща Печат PDF

Към добро ли отиваме, или тичаме към кризата?”, запита турският журналист Мехмет Тезкан в коментар за икономическото положение и правораздаването в югоизточната ни съседка. Ден по-късно той охарактеризира реформата на Ердоган в националното образование с две изречения: „Хаосът е на вратата. Жалко за децата!”. Коментарите му бяха публикувани не в някое незначително регионално вестниче, а в тиражния всекидневник „Миллиет” (05-06.11.2017). За разлика от далечното минало, изданието рядко си позволява да критикува политиката на управляващите в Анкара обаче. Някога вестникът се опълчваше дори срещу военните преврати и наложените от тях режими, но днес изглежда „опитомен”. Благодарение на това негови журналисти не пълнят турските зандани с измислени обвинения в членуване, подкрепа и пропаганда на терористични организации, като Кюрдската работническа партия (РКК) и движението „Хизмет” на укриващия се в Пенсилвания ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, главен обвиняем за опита за преврат от 15 юли 2016 г.

Ето защо написаното от Мехмет Тезкан за състоянието на икономиката и демокрацията в днешна Турция трябва да се види от трубадурите на Ердоган в България, в лицето на трите турски партии: ДПС, НПСД и ДОСТ. А така също от управляващите и техните „присъдружни”, които рекламират икономическата, финансовата и политическата стабилност в България. Стабилност, която един вот на недоверие към правителството щял да подкопае непоправимо, особено, на фона на наближаващото българско европредседателство. А то на свой ред е смокиновият лист, зад който се опитват да скрият корупционния зетьо-шуро-баджанашки модел...

 

ПОРЪЧКОВИТЕ РЕАКЦИОНЕРИ НЕ СА НОВИНА

Е-поща Печат PDF

• Проф. Минчо П. МИНЧЕВ, секретар на ЦК на Партия на българските комунисти, в разговор с Минчо МИНЧЕВ, гл. редактор на в. “Нова Зора”

На 7 и 8 октомври в парк-хотел “Москва”, в София, се проведе конференция на комунистически и работнически партии от балканските страни на тема „100 години от Великата октомврийска социалистическа революция и съдбата на Червения проект на Балканите: вчера, днес и утре”. Участваха представители на партии от България, Македония, Румъния, Сърбия, Гърция, Кипър и Турция. Бяха изнесени десет доклада и след оживени дискусии бе съгласуван общ документ, който публикуваме.

В. „Нова Зора” публикува в бр. 37 (17 октомври 2017 г.) заключителния политически документ от срещата.

Минчо Минчев (“Нова Зора”): - Проф. Минчев, съименници сме и често стават грешки. Ту мен ме титулуват професор, ту Вас Ви припознават за главен редактор на вестник „Нова Зора”. Налага се обаче да Ви попитам защо, някак без много шум, в София се състоя едно според мен важно и интересно събитие – среща на комунистическите и работническите партии от балканските страни. Какво наложи  провеждането на подобно мероприятие?

Проф. Минчев: - Първо, искам да отбележа, че срещата имаше високия статут на конференция. На една обичайна среща само се обменят мнения на участниците в нея по определени проблеми и толкова, а сега ние приехме заключителен документ – Меморандум,  който освен оценка  на миналото и настоящето дава и препоръки за предстоящата дейност на партиите, приели меморандума.

Второ. Това, което придава особено значение на конференцията, е единодушието, с което бе приет заключителният документ.

Ще си позволя една историческа справка: за последно до Втората световна война балканските комунистически партии се събират в Москва през 1939 г. Тогава те са обединени в Балканска комунистическа федерация, която е подразделение на Комунистическия интернационал. Десетилетия след това подобни срещи не е имало. И чак от началото на този век Гръцката комунистическа партия ги поднови, като те се провеждаха в Солун. Донеотдавна други комунистически партии от региона не бяха в състояние да организират. Може би с изключение на Турската комунистическа партия. Сега вече и София стана домакин на такава среща.

- Кои партии участваха сега в конференцията?

- Участваха десет партии от осем страни  - от Турция, Гърция, Кипър, Сърбия, Хърватия и Македония по - една, и България и Румъния – по две.

- Кои са партиите от България?

 

ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА БИТКА ЗА ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ

Е-поща Печат PDF

Големият британски историк Ерик Хобсбаум, който остана лоялен член на комунистическата партия на Великобритания до нейния разпад, написа в края на 80-те години на 20 в. „Епоха на крайностите: Краткият двадесети век (1914-1991 г.)“ - допълнителен том към своята знаменита трилогия за „дългия ХIХ век“. „Епохата на крайностите“ започва с Октомврийската революция и завършва с края на СССР. Хобсбаум показва как Първата световна война поставя началото на революции, въстания, преврати, контрареволюции, разпад на държави. Революции и въстания има в много страни в Европа, но с успех завършва само Октомврийската революция в Русия, като оценките за това са, че особено важна е ролята на Ленин, без когото тя би била невъзможна. Хобсбаум пише: „Светът, който се разпадна на парчета в края на 80-те години, бе светът, оформен от Октомврийската революция през 1917 г.”

В този разпаднал се  през 1991 г. на парчета свят от началото на 2017 г. в. „Ню Йорк Таймс“ създаде специална рубрика „Червеният век“ - със сърп и чук на съответната страница, на която всяка седмица качва по една статия, посветена на Октомврийската революция – до 6 ноември 2017 г.  статиите са общо 38. Световно известното ляво издателство “Verso” издаде поредица от книги. Провеждат се множество конференции в различни страни. Обсъжда се разпадналият се на парчета „Червен век“.

През 1991 г., с разпада на СССР, в повечето от обособилите се републики 7 ноември престава да бъде национален празник. В Русия КПСС е забранена и официално няма кой да организира честването му. Неофициално обаче се събират много хора, за да честват събитието на Червения площад. Борис Елцин, издава на 7 ноември 1996 г. указ за това тази дата да се чества като „Ден на съгласието и примирението“, а не като „Велика октомврийска революция“. Владимир Путин отменя и този празник и от 2005 г. тази дата е работен ден, т.е. предпоставката е, че на 7 ноември 1917 г. не се е случило нищо, което заслужава да бъде отбелязвано. Все едно, че тя не е съществувала. Така днес при другите държави денят, в който са започнали техните революции, е национален празник. Американците честват своята революция всяка година на 4 юли, французите - на 14 юли. Китайците не само честват своята революция през 1949 г., но като туристи в Русия специално за тях е създаден маршрут по най-знаменитите места, свързани с революцията. В статията си за революцията от 6 ноември 2017 г. „Ню Йорк Таймс“ говори за „възраждане на комунизма“ и на Лениновия въпрос „кой кого“ в световен план, а също и за „иронията, че докато на Запад за революцията се говори на дълго и широко, Русия до голяма степен се прави, че нищо не се е случило“.

 


Страница 8 от 204