Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ИЗТОКЪТ СЕ ПРЕВРЪЩА В ПЕРИФЕРИЯ

Е-поща Печат PDF

През 1993 г., на срещата  на върха в Копенхаген, ЕС взе решение за асоцииране на страните от Централна и Източна Европа и постанови, че те биха могли да се присъединят, ако приемат Acquis communautaire (достиженията на общественото право ) и принципите на неолибералната икономика.

ЕС прие за членове през 2004 г. страните от Централна и Източна Европа и балтийските страни; през 2007 г. - България и Румъния, и през 2012 г. - Хърватия. Новият елит на тези държави приватизира икономиката и продаде националното богатство на международни корпорации.

Тези страни днес са перифериятана ЕС и до голяма степен са загубили контрол над собственото си развитие. Разширяването на ЕС на изток послужи основно за разработване на нови пазари за най-големите компании на Запада. Практическите последици от радикалната трансформация в повечето бивши соцстрани бяха масова безработица, корупция, намаляване продължителността на живота и постоянно изтичане на квалифицирана работна ръка. Индустрията беше до голяма степен разрушена, а хората разделени на печеливши и губещи според новите правила на т. нар. пазарна икономика.

Удължената работна маса на западните корпорации

Предприятията в източните страни членки на ЕС, които оцеляха, бяха трансформирани в нещо като удължена работна маса на западните корпорации.

 

„АМЕРИКАНСКА ПРОЛЕТ” ПРЕЗ НОЕМВРИ

Е-поща Печат PDF

На 8 ноември, два дена след провеждането на първия тур на президентските избори в България, гражданите на САЩ трябва да узнаят името на следващия стопанин на Белия дом. За света със сигурност е безразлично кой ще наследи Росен Плевнелиев на „Дондуков” 2. Дори западни лидери биха се затруднили да посочат къде на политическата карта на света се намира България. Въпреки твърденията на Бойко Борисов, че неговият глас се чува в Европа, дори незаконните мигранти не желаят да останат у нас. Така че съдбата на президентската институция в България е важна не за чужденците, а за българите. Никой не се интересува от слабите и послушни васали, те стават интересни само ако се опълчат на сюзерена. Затова пък изходът от американските президентски избори се очаква с трепет във всички страни, били те с демократични или диктаторски режими, членки на НАТО и ЕС, или необвързани с „евроатлантическите ценности”, партньори и съюзници на Америка, или „пакостни” държави, които отхвърлят диктата на Вашингтон.

Всъщност в някои щати гласуването за следващия американски президент започна седмица преди 8 ноември. Напомняме, че противно на погрешното впечатление, което създадоха социологическите агенции и „правилните” медии, господарят на Белия дом не се избира пряко от американските гласоподаватели: те избират една 538-членна изборна колегия, която избира президента. При това, т. нар. изборджии - членовете на избирателната колегия, не са длъжни да се съобразят с мнението на хората, които са ги избрали. Тази особеност прави трудно предсказуем резултата от гласуването в колегията и поддържа напрежението до последния момент. Да не забравяме как Джордж Уокър Буш стана президент, въпреки че опонентът му Ал Гор беше получил над 200 000 гласа повече от него. Тогава във Флорида, където губернатор беше братът на Буш, преминаха към повторно ръчно преброяване на бюлетините и предимството на Ал Гор беше заличено.

 

ТЕРОРИЗЪМ И ДЖИХАД - ИНСТРУМЕНТАРИУМЪТ ЗА ПРЕКРОЯВАНЕ НА СВЕТА

Е-поща Печат PDF

Разговор на Антоанета КИСЕЛИНЧЕВА с Боян ЧУКОВ, съветник по външна политика и национална сигурност в две правителства на Република България, бивш дипломат в Париж и Мадрид, офицер от външното разузнаване

- Г-н Чуков, защо битката за освобождаване на иракския град Мосул от ДАЕШ е толкова важна? Някои анализатори твърдят, че изтласкването на джихадистите от града е част от плана за пренасочването им към Сирия.

- Събитията около град Мосул (столица на „халифата” в Ирак) могат да бъдат разгледани от различни гледни точки. Първо, на фона на президентските избори в САЩ. Вашингтон се нуждае от зрелищна военна победа срещу ДАЕШ до края на 2016 г. Носителят на Нобеловата награда за мир Барак Обама би желал да приключи своя мандат с „победа” над световния тероризъм. Належащо е. Предимно от пропагандна гледна точка. Един успех на САЩ срещу ДАЕШ би повдигнал рейтинга на демократите и съответно на Хилъри Клинтън. (В случай, че тя спечели изборите, това ще й осигури един първоначален тласък.)

Американският военен министър Аштън Картър още преди реалния щурм срещу Мосул обяви в Париж (след посещение в Ирак) падането на другата столица на „халифата” – Ракка. Според него това би трябвало да стане след няколко седмици. Явно се опитва да остане военен министър и при новоизбрания стопанин на Овалния кабинет. Аштън Картър само забрави да каже коя точно армия ще нахлуе в Сирия, за да прогони заседналите джихадисти в Ракка. Това едва ли ще бъде иракската армия или пък кюрдите. Американците имат ориентировъчно в Ирак и региона около 5000 военни съветници и инструктори, които участват в настъплението срещу Мосул, но на втора линия.

Французите не споделят прогнозите на Аштън Картър. Министърът на отбраната на Франция Жан-Ив льо Дриан заяви на 25 октомври, че още е рано да се коментира съдбата на Ракка. По време на посещението си във Франция американският военен министър не успя да обясни достатъчно ясно как точно янките участват в освобождаването на Мосул.

 

ИМЕЙЛИТЕ НА ХИЛАРИ КЛИНТЪН И „МЮСЮЛМАНСКИ БРАТЯ”

Е-поща Печат PDF

Разследването на ФБР по случая за електронните писма на Хилари Клинтън няма връзка с пренебрегването на правилата за държавната тайна от нейна страна. Целта на операцията е да се намерят и отделят следите на частната й кореспонденция, останали във федералните сървъри, защото тази кореспонденция би могла да е свидетелство за нецелеви разход на държавни средства и корупция, а също и за връзките на съпруга й с „Мюсюлмански братя” и джихадистите.

Разследването на ФБР по случая с частната кореспонденция на Хилъри Клинтън не е свързано с подозрения за разгласяване на държавна тайна в частен имейл. Истинската цел е разследване на машинации, които водят към предателство.

Вместо да използва сигурния федерален сървър, Държавният секретар инсталирала в дома си персонален сървър, който позволява да се заобиколи държавния контрол с помощта на интернет.

Частен техник изчистил сървъра на г-жа Клинтън преди намесата на ФБР и сега не е възможно да се разбере защо й е притрябвал личен сървър.

 

РЕЧТА НА ТРЪМП, КОЯТО ВЗРИВИ АМЕРИКА

Е-поща Печат PDF

За мен е огромна чест да говоря тук , в Гетисбърг, на тази свещена земя, където толкова много хора дадоха живота си за свободата! Президентът Линкълн бе изправен пред невиждан дотогава разкол в страната, и се надявам, че ще можем да вземем пример от него и да победим разделението, пред което сме изправени ние днес. А ние действително сме много разделени. Повярвайте, аз не съм политик и никога не съм го искал, но видях, че страната е в беда, и разбрах, че не мога просто да стоя и да гледам отстрани... че съм длъжен да се намеся.

Доста години съм в системата, дълго време бях и важна част от нея, зная как се води играта във Вашингтон и на Уолстрийт, наясно съм как се заобикалят правилата в ущърб на обикновения американец. Това са разбойнически правила.

Почти всеки четвърти американец в трудоспособна възраст е без работа. Във всяко пето семейство никой не работи. 45 милиона американци ползват талони за храна, а 47 милиона души живеят в бедност. Страдат гражданите, които не са богати, страдат афроамериканската и латиноамериканската общност – ние излъгахме надеждите им.

Участваме във военни авантюри зад граница, нашите войни се проточват до безкрай – защото хората, които ги водят, не могат да ги спечелят. Те не умеят да печелят войни. В същото време у нас героично умират ветерани, които така и не дочакват медицинска помощ. Промените не могат да дойдат от вътрешно разбита система – а нашата система е потрошена. Фактът, че Вашингтон и вашингтонският истаблишмънт така старателно опитват да стопират нашата кампания (на Републиканската партия, чийто кандидат е Доналд Тръмп . бел- ред.) е доказателство, че тя е предвестник на онези промени, които се случват един път в живота.

 


Страница 9 от 174