Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАПИТАЛИЗМЪТ, НАЙ-ЗАГАДЪЧНАТА СИСТЕМА В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ

Е-поща Печат PDF

Искам да благодаря на българските приятели за поканата и възможността да говоря тук. На пръв поглед темата на моя доклад звучи странно, защото обикновено намираме загадъчност само по отношение на Древен Египет или Китай, или пък цивилизацията на маите или инките, докато капитализмът си е някъде тук, наблизо, за него има статистика и сякаш всичко е ясно...

Но както често се случва, и както казва Лудвиг Витгенщайн, “някои факти приемаме, без да се замислим, а в действителност зад тях са скрити проблемите“. Най-напред, вместо епиграф, бих искал да посветя

пет минути на една фантазия

Представете си, че сега сме в 1966 г., тоест, върнали сме се 50 години назад. Нека сравним днешната ситуация с тогавашната. Тогава, в средата на 60-те години, светът е устремен към бъдещето, очакването е, че след 10 години ще летим до Луната, а после и до Марс, прогнозите са оптимистични - през 2020 г. човекът ще живее до 120 години, всички болести ще бъдат победени, изостаналите страни ще стигнат развитите и бедността ще намалее... Такива прогнози се правеха както в социалистическите страни, така и на Запад, достатъчно е да видим най-масовото научно-популярно списание в СССР от онова време - „Техника молодежи“, и съответно прогнозите на Артър Кларк на Запад. Изглеждаше сякаш точно така и ще стане – и в Съветския съюз, и в САЩ. В средата на 60-те години на Запад знаеха, че Съветският съюз със сигурност ще догони и изпревари САЩ, но възникваше въпросът кога ще се случи.

 

САГА ЗА АЛЧНОСТТА И НИХИЛИЗМА

Е-поща Печат PDF

В черния пантеон на предателствата спрямо България и българското бъдеще бе записана още една позорна дата. На 25 октомври т.г. Министерският съвет на Р България прие решение за одобряване и подписване на икономическото и търговско споразумение между Канада и ЕС, именувано като Всеобхватно, и отделно от него т. нар. споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. Като подсладител на горчивия хап, който трябва да преглътне народонаселението на България от този пореден шеметен акт на неразумност и отсъствие на загриженост за българското бъдеще, управниците ни размахват захарното петле на визите за Канада, които щели да паднат за българските граждани до края на 2017 г., за улеснение, ако някой от тях реши да развъжда мечките гризли в България или реши да преподава изкуството гола сеч на канадското лесничейство.

В мотивите на МС

не се съобщава за анализ, който да потвърждава националния интерес; не се съобщава и за дебати по въпроса за ползите и вредите за България. Но пък става ясно, че господа министрите мислят за Брюксел като за огън; че се възторгват от това, че ЕС щял да дръпне по отношение на БВП с цели 12 милиарда евро за една година, което било основанието и на г-н Юнкер да настоява. И поради това – юруш! Брюксел нарежда, Юнкер настоява! Ние ли ще сме тези, дето ще слагат прът в колелото на Европа.

 

КАКВИ ПРОМЕНИ СА НЕОБХОДИМИ В ЗАКОНА ЗА СЕЛСКОСТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ?

Е-поща Печат PDF

През последните 26 години аграрната наука беше превърната в истинска мъченица. Особено тежки за нея бяха (и все още са) последните 6-7 години. Известни са нейните затруднения, предизвикани от ежегодните намаления на бюджета за издръжка, съкращения на персонала, изолирането й от преговорния процес (за глава Земеделие) за присъединяването ни към ЕС. Тази изолация съществува и по отношение преустройството на земеделието и хранителната промишленост от планова (всъщност декретирана) към стихията на пазарната капиталистическа икономика. Унизително ниското заплащане на труда доведе до застаряване на кадровия състав и липса на млади хора за научни работници и специалисти. Всичко това избуя в протест, организиран от отраслевите синдикати на КТ “Подкрепа“ и КНСБ за подкрепа на Обръщението на ОС на БАН до министър-председателя и министрите на образованието и науката и финансите, с което се иска увеличение на бюджета за издръжка на науката през 2017 г. Нещо повече, двете академии и синдикатите, на съвместна пресконференция, заявиха готовност за ефективни стачни действия при положение, че правителството не удовлетвори исканията им за увеличение бюджета за 2017 г. За ССА е налице и една друга подробност. За последните 5-6 години са сменени 5 (пет) председатели. А колко са сменените директори на институтите, не се наемаме да изброим. В Академията цари несигурност и тревога както за бъдещето на аграрната наука, така и за развитието на обслужващите отрасли и личното оцеляване на кадрите.

На 18.10.2016 г. в пленарната зала на Народното събрание беше внесен за обсъждане ва първо четене Закон за изпълнение и допълнение на Закона за селскостопанската академия. Проектът е придружен с мотиви, които налагат промените в закона, чиято цел е да се подобри организацията на аграрната наука и да повиши нейната ефективност за развитие на земеделието и хранителната промишленост. Неговото внасяне е предшествано от обсъждане в МЗХ, МС и комисията „Земеделие и храни“ към НС. Законът е приет (на първо четене) и е даден срок на комисията от 20 дни да направи целесъобразни изменения и допълнения и да го внесе за окончателно приемане на второ четене.

 

Президентски избори 2016: ГОРЧИВИНА!

Е-поща Печат PDF

С ръка на сърцето трябва да признаем: безкраен е талантът на управляващия ни „политически елит” да отвращава избирателите. От политиката, от демокрацията, от т. нар. евроатлантически ценности... Веднъж, чрез прекрояването в последния момент на Изборния кодекс, така че да се увековечи статуквото, от което уж всички са недоволни. Втори път, предлагайки на политическия пазар като „котки в чувал” завършени негодници, или хора почтени, следователно абсолютно негодни да бъдат президенти, министри или кметове. Най-често не честните печелят, а хитрите и безскрупулните. И веднага щом се докопат до властта, започват да правят точно обратното на онова, което са обещавали. Народът повече не им трябва, поради което се държат с него, както в стихотворението на Ботев „В механата”: „Крещим, но щом изтрезнеем, забравяме думи, клетви, и немеем и се смеем над народни свети жертви”. Нашите „народни избраници” са дори по-лоши, защото се поставят в услуга на сенчести субекти. Последните може и да са финансирали предизборната им кампания, но никой не ги е упълномощавал за опекуни на президента, премиера, министрите, депутатите, кметовете и общинските съветници. Ако и новият ни държавен глава ще изпълнява безпрекословно инструкциите на Вашингтон, Брюксел и Анкара, предавани директно или чрез съответните посланици в София, по-добре да го няма! На колонията не й трябва президент, а генерал-губернатор.

 

ДИАГНОЗА “МЕТОДИ АНДРЕЕВ”

Е-поща Печат PDF

Той бил такъв човек, дето рядко се ражда и на Еньовден”, пише Любен Каравелов за хаджи Генчо, един от героите на повестта „Българи от старо време”.

Педагогиката на хаджията, който наред с другото преподавал и в местното школо, се свеждала до една топка и една пръчка. Когато някое от децата не слушало, хаджи Генчо хвърлял топката и го карал да му я донесе, след което заигравала пръчката по немирните ръчици. Освен това даскалът карал учениците да му носят и храна за мисирките. Но най-много обичал хаджи Генчо да ходи на гости у бившия хайдутин дядо Либен, с когото си пийвали винце и беседвали по разни теми: от достойнствата на Дядо-Либеновия аждрехан, до ингилизките и руските пушки. И тъй като единият хвалел Русия, а другият бил англофил, накрая се скарали. Дядо Либен казал „Ти си ахмак, хаджи Генчо”, а хаджията отвърнал: „А твоят кон не е кон, а клепоуха свиня!”.

Поради „идейните” им различия бил застрашен сватлъкът между двете фамилии, та се наложило синът на стария хайдутин да открадне дъщерята на хаджи Генчо. Тоест, младите взели нещата в свои ръце и ги извели до желания от тях край. Не са и предполагали, горките, че табиетите на двамата старци ще надживеят и тях, и „османското присъствие”. И ще разцъфтят в „евроатлантическа” България в началото на 21 век.

 


Страница 10 от 174