Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Акад. Васил ГЮЗЕЛЕВ: ЗА “МИСЛЕНЕТО НА ПАРЧЕ” НАРОДЪТ ПЛАЩА СКЪПО

Е-поща Печат PDF

- Преди време обеща на читателите да продължим разговора. Да поплуваме в твоите води - историята.  Петър Мутафчиев (1883-1943), чието творчество високо цениш, определя историческата наука като духовна биография на народите и учителка по изстрадана мъдрост. Съгласен ли си, или имаш друго определение на историята?

- Това е едно от многото определения на историята. От античността до нашето време мнозина са онези, които са се опитвали да формулират предназначението на историческото знание и познание. Преди години бях започнал да колекционирам тези определения с цел да издам една може би интересна антология. Както и в редица други случаи, останах на степента на опита. Все пак ще приведа гледищата на някои известни личности. Според древноримския мъдрец Цицерон “историята е свидетел на времената, светлина на истината, живот на паметта, учителка на живота, вестителка на старината...” Един от най-големите италиански хуманисти на ХV в. смята, че “историята стои по-високо от философията, тъй като е основана на буквалната истина; тя е по-полезна, защото е пълна с мъдрост”. Наполеон Бонапарт в дни на покруса заключава: “Какво е историята, ако не общоприета измислица.” Известният поет Пол Валери я определя като “най-опасния продукт на химията на интелекта.” Един от най-големите съвременни историци Люсиен Льофевр твърди, че “историята е отговор на въпроси, които неизбежно си задава съвременният човек”.

Според мен историята е наука за миналото на народите, чиято реконструкция и интерпретация се извършва върху основата на достоверни и автентични извори. Тя не трябва да се пише от историците за поука на политиците, тъй като те по правило не се стараят да бъдат добри ученици на тази “учителка на живота”.

 

КОГАТО ГЛУПЦИ И ЛУДИ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА

Е-поща Печат PDF

„Само глупци или луди могат да мислят, че установяването на добри отношения с Русия е нещо лошо!”. Това сподели на 6 януари 2017 г. в туитър новоизбраният американски президент Доналд Тръмп. И добави, че в света има достатъчно проблеми, за да се прибавя към тях още един – влошаването на американско-руските отношения, за което съществен принос имаше отиващият си президент Барак Обама и неговата администрация.

Изявлението на Тръмп за отношенията между САЩ и Русия дойде само ден, след като шефовете на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност (NSA) го „брифираха” в „Тръмп тауър” (в Ню Йорк) относно руските хакерски намеси в американските президентски избори. Намеси, които според тях били ръководени от самия президент на Руската федерация Владимир Путин. Руското държавно ръководство имало предпочитания към Тръмп в ущърб на кандидата на демократите Хилари Клинтън. Затова руските хакери и дипломатите, които Обама изгони от САЩ, реализирали кампания за очернянето на бившия държавен секретар на САЩ. Те проникнали в личния сървър на г-жа Клинтън и предоставили извлечените оттам имейли на „Уикилийкс”.

 

СТОЖЕР НА СЛАВИСТИКАТА И БЪЛГАРИСТИКАТА

Е-поща Печат PDF

• Из подготвения за печат сборник „Срещи“ – книга първа от поредицата „Притаени мигове“

Навършват се 110 години от рождението на академик Дмитрий Сергеевич Лихачов. Ето още един прекрасен повод да изразим височайша почит към неговото хуманно творческо дело. Творческо дело със световни измерения, в което се открояват и изследвания за българския влог в славянската цивилизация, в общочовешкия напредък.

България има много приятели. Възхитата им от красотите на земята ни, оценките им за вековните борби за свобода и за културните постижения на българите ни ласкаят и събуждат чувства на родолюбива гордост. Ала ние сме дълбоко признателни преди всичко на ония българолюбци, които формират мнения и отношения към родината ни не само на основата на епизодични впечатления, на мимолетни лични срещи или оказано им гостоприемство, а като резултат на дълбоки научни проникновения. Такъв българолюбец без съмнение е академик Дмитрий Сергеевич Лихачов. Неговото определение за България като държава на духа отдавна вече не е метафора, а азбучна истина, която респектира всеки, който дръзва да изопачава или да ограбва българското историческо наследство.

В съзнанието ми дълбоко се е запечатала срещата ни на Първия световен конгрес по българистика, който се проведе в НДК през месец май 1981 г. На този висок научен форум се разискваше дълговечният исторически път на „челната отбранителна линия на българската държава“. Тук бяха световноизвестните учени: професорите Пикио и Санте Грачоти от Италия, Роже Бернар от Франция, сър Стивън Рънсиман от Великобритания, Генадий Литаврин и Георгий Марков от СССР, сър Дмитрий Облонски и още мнозина именити личности.

 

Залезът на Европа: ЕВРОПЕЙСКА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА

Е-поща Печат PDF

Тези дни излезе от печат поредният брой на списание „Изборский клуб”. Сред централните теми на изданието е създаването и развитието на империите. Централно място в броя заема докладът на постоянните автори на ИА REGNUM Юрий Баранчик и Александър Заполскис „Евросъюзът – една несъстояла се империя.” ИА REGNUM предлага на своите читатели да се запознаят с най-интересната и дискусионна част от доклада, отнасяща се до възможността за бъдеща гражданска война в Европа и перспективите за прерастването й в Европейска отечествена война.

***

ПРЕФОРМАТИРАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ЕС

Сценарии за развитие на икономическата и политическата криза

Анализът на текущото политическо и икономическо състояние на Евросъюза позволява да се откроят три ключови за функционирането му сфери: контрол на финансовата система, контрол на политическата система и контрол на гражданското население. В зависимост от степента на успешното им осъществяване, по-нататъшните събития имат три възможни варианта на развитие:

Първи — запазване на Евросъюза в неговите днешни, или близки до днешните, граници при сериозно вътрешно преустройство.

Втори — разпадане на ЕС в настоящия му вид с отпадане от него на част от най-малко значимите за европейската икономика страни, и формиране от останалите на ново съюзно образувание, както със запазване в основата му на нормите на Лисабонския договор, така и със създаване на други, нови форми на юридическо и политическо устройство.

 

МИТОДИ, ОПРОВЕРГАЙ РАДИО ЛОНДОН

Е-поща Печат PDF

Авторитарният еднопартиен режим преди 1989 г. беше като фризер, който замразяваше евроатлантически ценности като хомосексуализъм, гей бракове и смяна на пола , както и откритата русофобия. След победата на Запада в “студената война” токът на фризера беше изключен и започна неговото размразяване. Отначало се появиха само отделни патогенни т.е. вредни „микроорганизми“, които се задоволяваха с пренаписване на историята , както подобава на победителите.

Най-важно за нашите и за западните историци беше пренаписването в учебниците на историята на 20 век на двете световни войни. Доверчивите български деца, пораснали оттогава, са вече убедени, че най-решаващата битка на антихитлеристката коалиция е станала при град Ел Аламейн, на брега на Средиземно море, през 1942-ра, и че без десанта на съюзниците в Нормандия през юни 1944 г. Съветската армия не би достигнала Берлин.

 


Страница 10 от 171