Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СЕЧТА НЕ Е ПОДБОРНА, СЕЧТА Е ДО ГОЛО

Е-поща Печат PDF

„Отсечи на едно дърво корените и то ще загине”

Продължение от бр. 22

Вместо илюстрация, ето един въпрос

от изходния тест по „Човек и общество” за 4 клас: „Коя група българи, прославили страната ни по света, творят в областта на музиката? - Греди Асса, Вежди Рашидов; - Христо Стоичков, Йордан Йовчев; - Йълдъз Ибрахимова, Софи Маринова”?

Според мен подрастващите се нуждаят от ясна представа за себе си, за това кои са, откъде идват, кои са предците им, с какво имат право да се гордеят като българи и като жители на континента Европа. А иначе е твърде лесно да станат „граждани на света”.

Учебниците по родна история са прозорецът, през който нашите деца гледат на света и себе си. Разлиствайки тези учебници, човек изпитва най-малкото скука и отегчение и само една-единствена положителна емоция – от естетическото им и графично оформление.

Още един детайл - в раздел V от учебната програма МОН изяснява и уточнява: ”Особено важно е да се отбележи, че съдържанието на колона Ценностна ориентация и поведение в таблицата е значим съществен компонент на целите на обучението по предмета, тяхна иманентна характеристика и проектиран резултат, но не подлежи на оценяване.”.

 

Искам думата ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО УБИЙСТВО НА ХРИСТО БОТЕВ?!

Е-поща Печат PDF

Денят е 2 юни 2017 г. В съзнанието на всеки просветен българин, от неговото детство до края на живота му, този ден се счита за Ден на Христо Ботев и за отдаване на почит към неговата саможертва, както и към паметта на загиналите за свободата на България.

От историческите данни се знае, че за първи път този ден е отбелязан през 1884 г. във Враца и в Пловдив, а официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници.

Оттогава досега, независимо от смяната на обществено-икономическите строеве в България, денят се нарича с различни имена, но се отбелязва тържествено - в знак на преклонение пред подвига на предците ни герои.

На 2 юни 1948 г., точно в 12.00 ч, е даден първият сигнал от сирените, за едноминутно мълчание в цялата страна.

С решение на Министерския съвет на Република България от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

 

НАЕМНИЦИ В ПОЛИТИКАТА

Е-поща Печат PDF

През 70-те години на 20 век Уилфред Бърчет и Дерек Роубък нарекоха наемниците във военните конфликти „проститутките на войната”. “Общото между проституцията и наемничеството, писаха те,  е продажбата на тела. Докато има кой да плаща, ще има и проститутки, и наемници. И двете категории заслужават презрение”. Кой знае защо авторите изключиха от списъка на достойните за презрение онези, които плащат на презрените две категории? Или ги въоръжават, екипират и обучават например.

Скандалите в 44-ото народно събрание, предшестващи и съпътстващи гласуването на оставката на председателя Димитър Главчев няма да коментираме, макар да показаха, че и проституирането в политиката е също толкова достойно за презрение, колкото и това във военната сфера и тероризма. Персоните, които изчетоха декларации от името на ПГ на ГЕРБ, сякаш бяха изпаднали в амнезия относно собственото си седесарско костовистко и полукриминално минало. И както би казал Ботев, се напъваха с късите си крачета да уловят месеца за рогата, твърдейки че комунистите са клали народа си, както турчин не го е клал. Нищо, че този израз Антон Страшимиров е използвал по адрес на сговористкото управление след свалянето и убийството на Александър Стамболийски...

Що се отнася до комунизма, такъв в България не е имало никога, за разлика от законовите и други проекции на режимите на Мусолини в Италия и на Хитлер в Германия. А както пише Стефан Цвайг в „Заветът на Еразъм”: “Една идея, която не е осъществена, не е нито победена, нито пък опровергана. Една необходимост, дори отложена, не става от това по-малко необходимост. Тъкмо напротив, само идеали, които не са се изхабили или компрометирали, тъй като са останали неосъществени, продължават да въздействат на всяко поколение като елемент за нравствено издигане. Само те, все още неосъществените, се възраждат непрестанно”.

 

ОЧАКВАН И ОБИЧАН ПРАЗНИК

Е-поща Печат PDF

На 4 юни т. г. за шести път гр. Плевен предложи домакинството си на фестивала на патриотичната песен „Отечество”.

Областното и Общинското ръководство на ПП ”Нова Зора” за пореден път показа организационен талант и успя да направи от фестивала очакван и обичан празник! Председателят на областната организация Евгения Иванова още веднъж демонстрира невероятна енергия и преодоля трудностите, които в днешно време съпътстват всяко събитие от културен характер, още повече ако то е не е насочено в прослава на „евроатлантическите ценности”...

Зала „Катя Попова”, в продължение на 10 часа, беше препълнена със зрители, а отвън имаше още стотици любители на хубавите вокални изпълнения. Българската песен отново събра възторзите на истинските патриоти, разтуптя сърцата им и просълзи очите им с непреходната си звучност, затрогващи слова и гласов ритъм.

 

ДЕВЕТОЮНСКИТЕ ТЕЗИСИ...

Е-поща Печат PDF

Тази година се навършиха 100 години от известните Априлски тезиси на Ленин. Навремето те подробно се изучаваха по „История на КПСС”... Като се махнат предисловието и обилните коментари, биха могли да се сведат до 10 основни тезиса - по същество в тях са формулирани основите на ленинизма. Главната цел на тезисите е прерастването на буржоазно-демократичната революция в социалистическа. Сякаш по подобие на Априлските тезиси в навечерието на 9 юни (годишнина от Деветоюнския фашистки преврат у нас) се появиха нови тезиси във в. „24 часа“ (www.24chasa.bg). Само че авторът не е Ленин, а един българин (Росен Петров, нереализиран бивш офицер, съмнителен журналист и вече безработен бивш депутат-конформист на ГЕРБ).

Росен-Петровите “Деветоюнски тезиси” обаче нямат за цел свалянето на властта и провеждането на някаква революция. Те имат слугинска двояка цел. А именно - да се подпомогне голямата манипулация на съвременната (от последните 100 години) история чрез оправдаване на фашизма в България и приравняване на социализъм и фашизъм.

В първия и в десетия тезис на „Деветоюнските тезиси” на Р. Петров главният акцент и цел е да се оправдае българският фашизъм и да се сложи знак на равенство между две изключително важни противоположни исторически събития в българската история през 20 век – Деветоюнския фашистки преврат и Деветосептемврийското въстание срещу фашизма. Те са определени от г-н Петров като „два огледални кървави близнака, родени от една майка – българската омраза“.

 


Страница 2 от 176