Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЕДИН БЪДЕЩ ЕВРАЗИЙСКИ СЪЮЗ БИ СТЪПИЛ НА ОТКОЛЕШНИ ОСНОВИ

Е-поща Печат PDF

През последните три десетилетия сегашният модел на глобализация все по-често е подлаган на критики главно поради това, че действа като синоним на американизацията във всичките й аспекти: от широко налаганата идеологема за всемогъществото на пазара, през двете златни арки на “Макдоналдс” до ежедневната реклама “Нещата вървят по-добре с Кока-кола”.
Много анализатори предричат изместване центъра на световната политика на Изток. На сцената ще излязат, смятат те, развиващи се до вчера държави, и по-специално такива от Азия, начело с Китай и Индия. Китай е вече втори световен износител, втората по сила икономика и пръв по наличен творчески потенциал.

 

НАД ВСИЧКО Е СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Да започнем с очевидното. Българската политическа система се провали. Именно системата – а не отделните партии. Разбира се, провалиха се и те – но някак съвкупно, заедно стигнаха до непотребство, за да се илюстрира старият принцип, че грехът вкупом произвежда колективно непотребство. Да, всяка от съставките на системата има свой индивидуален и даже някак ярък принос в колективното непотребство.

 

Минските договорености КРАТКА ПАУЗА ЗА УКРАЙНА

Е-поща Печат PDF

Минските преговори в „нормандския формат“ се състояха. Докато в „неясния формат“ не постигнаха нищо. За Украйна те практически повтарят Минск-1 в далеч по-лош вариант.

Киев трябва да изпълни като минимум всички поети задължения (дори да съгласува действията си с опълчението), преди да може да установи контрол над границите.

И ако постигне това, едва ли има съмнение, че “украинските граничари”, които ще контролират граничните пунктове, ще бъдат от граничните служби на ДНР и ЛНР.

Считам, че Киев няма да изпълни и настоящите споразумения, доколкото обяви за неприемливи дори ония условия, които бяха регистрирани в първото споразумение от Минск (септември 2014 г.) и отказа да ги изпълни. Самият отказ на Порошенко да преговаря с опълчението и назначаването на пенсионера Кучма за посредник са ясно свидетелство за това. За да се договаряш с някого, трябва да разговаряш, нали? Ако Киев не желае да разговаря с ДНР и ЛНР, очевидно не иска да се постигне договореност.

 

Румен Овчаров: 2,3 МЛН. ЕВРО НА ДЕН НИ СТРУВА ГОВОРЕНЕТО НА БОРИСОВ

Е-поща Печат PDF

“В политиката или работиш в правилна
посока, или викаш неволята цял живот.”

Румен Овчаров е бил 7 месеца министър на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на Жан Виденов и 2 години министър на икономиката и енергетиката в кабинета “Станишев”.

 

САМОТНИЯТ ПЛУВЕЦ

Е-поща Печат PDF

Не смея нищо да поискам. Не мога нищичко да дам.
Помежду тези две скали като река изтича Времето.
И се задъхвам аз – плувец самотен.

Петър Велчев

Сякаш направо от боговете ни е подарена истинската, вечната поезия. Подобно на музиката, тя разтваря душите ни и ни помага да усетим света около нас. Тези няколко реда на един голям днешен български поет са добра илюстрация на казаното, защото просветляват нашата действителност по-добре от мъдрите книги на социолози и стратези.

 


Страница 176 от 204