Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Нова Зора

ДА ПРОЧЕТЕМ ДОКРАЙ УРОЦИТЕ НА ПАИСИЙ

Е-поща Печат PDF

На 19 юни в Големия салон на централната сграда на Българската академия на науките в София се състоя тържествено събрание по повод 250-ата годишнина от създаването на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски. Събитието бе съпроводено и от изложба на илюстрации към „Историята...”, дело на талантливия художник Евгений Босяцки. В периода 1988 - 2001 г. Босяцки изписва на ръка, оформя, илюстрира, прави орнаменти и заглавни букви с перо на Паисиевата “История славянобългарска”.

 

ГЕРБЕРИ ТИЧАТ ПОДИР ПРИЗРАЦИ

Е-поща Печат PDF

Всички поразии, нанесени на България от управлението на ГЕРБ за три години, бледнеят на фона на мрачното бъдеще, което кабинетът на Бойко Борисов, и по-специално неговият енергиен екип, ни подготвя. Под американски натиск, Борисов, Дянков, Трайков и Добрев провалиха не само проектите за изграждане на нефтопровода „Бургас-Александруполис” и АЕЦ „Белене”, но са на път да провалят и газовия проект „Южен поток”. И като следствие, възможността за поевтиняване на природния газ, внасян от Русия.

 

Урок по история: СПАСЕТЕ НАШИТЕ ДЕЦА!

Е-поща Печат PDF

Покрай многото скандали, съпътстващи управлението на ГЕРБ, научихме, че е дошло и време то да влезе в школските учебници по история и обществознание. Разбира се, не само министър-председателят. В учебниците ще фигурират и други “вампири на прехода” - от Иван Костов та до Симеон Сакскобургготски. От просветното министерство обосновават новата „реформа” с необходимостта децата да знаели какво се е случило, преди да се родят, за да не повтаряли грешките на миналото! Боже, опази, виж кой говори! Все едно че училището, а не нещо друго, номинира бъдещите премиери, министри и други управленци на България. Разбира се, че историята като научна дисциплина трябва да отрази действителните факти. Но именно тук е “заровено кучето”.

 

БЪЛГАРИЯ: СРАМ НИ Е ОТ ВАС

Е-поща Печат PDF

Колкото повече наближава краят на герберското управление, толкова повече се убеждаваме, че първият правителствен мандат на Борисов не само трябва да е последен, но ще е добре и да приключи предсрочно. Защото времето, изтекло от 5 юли 2009 г. до днес, може с чиста съвест да се нарече „изгубени години”.

България под ръководството на ГЕРБ не стана нито по-богата и сита, нито по-модерна и развита, нито по-щастлива и уважавана в Европа и света. Напротив, след като доброволно отстъпи своя суверенитет на ЕС и НАТО, тя стана само по-зависима. Особено при управлението на Бойко Борисов, който усвои и умножи всички пороци на своите предшественици. Обещаваното през 2009 г. „прозрачно и честно управление” днес е същият мираж, какъвто беше в началото на прехода.

 

ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪБУДИМ!

Е-поща Печат PDF

Кървавият хаос на летището в Бургас на 18 юли би трябвало да помогне на България да прогледне и да излезе от захаросания виртуален свят, който вече четвърта година ни предлагат ГЕРБ. Кървавият терористичен акт на летището в Сарафово отнесе живота на един българин и на седем невинни туристи от Израел. Загубите са безвъзвратни . Травмата – жестока. Десетки са и тези, които ще останат инвалиди до края на своя живот.

 


Страница 4 от 288