Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Нова Зора

ЦИВИЛИЗАЦИЯТА РУСИЯ

Е-поща Печат PDF

В северните покрайнини на Москва, зорко охраняван от служители на вътрешни войски, се е притаил бившият засекретен институт на Службата за външно разузнаване. Сега на фасадата му над входа се чете надпис със златни букви: Руски институт за стратегически изследвания. Но това “цивилно” название не обърква посветените – тук над двеста сътрудници коват аналитичния щит на родината. Ще има ли нова война в Югоизточна Украйна? Кой стои зад президента на САЩ? Защо бихме могли да наречем мнозина от собствените си чиновници идейни агенти на влиянието?

На тези и редица други въпроси на “АН”, претегляйки по навик всяка своя дума, отговаря директорът на РИСИ Леонид РЕШЕТНИКОВ

Съперници на един и същ терен

– Вие имахте сериозна “шапка” – СВР (Служба за външно разузнаване). Защо изведнъж разсекретихте службата?

- Наистина бяхме закрит институт за външно разузнаване, специализиран върху анализа на достъпна информация, свързана с чужбина и новообразуваните страни, влизали някога в състава на СССР. Т. е., върху информация, необходима не само на разузнаването, но и на структурите, определящи външната политика на страната ни. Колкото и да е странно, администрацията на президента на Русия нямаше подобен сериозен аналитичен център. За сметка на това беше пълно с “учреждения”, състоящи се главно от директор, секретарка и жената на директора в ролята й на анализатор. На президентската администрация й липсваха сериозни специалисти и разузнаването бе принудено да й ги осигури.

Понастоящем наш учредител е президентът на Русия, а всички държавни поръчки за изследвания подписва главата на администрацията Сергей Иванов.

 

1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

В историята на България има много съдбоносни моменти. В повечето случаи тогава са я водили достойни, силни мъже. След хан Аспарух, основателят на държавата, безспорно такъв е хан Борис (Богор, Богорис), който се възкачва на българския престол през 852 г.

Борис е предопределен от съдбата да извърши два исторически акта – покръстване и просвещение на българския народ. Тези събития имат огромно значение за държавата, не само в онзи исторически момент, а и до днес. Всъщност, ще имат значение и в бъдеще – докато има българи и България.

На първо място, Борис взима решение народът да приеме християнската вяра.

През Ранното средновековие християнството в Европа няма алтернатива. Българският държавник съзнава, че оставането извън кръга на европейските християнски държави води до изолация и до развитие, което не съответства на културния контекст на времето. Във вътрешнополитически план християнството премахва религиозните, културните и етническите различия между прабългари и славяни и ги обединява в единна, неделима нация. А където има единна нация, там държавата е силна.

За самия Борис, като хан, покръстването има още един аспект – християнството е важен фактор за засилване, централизиране и концентриране на властта в ръцете на владетеля.

 

ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА И ИСТОРИЧЕСКИЯТ ПОДЕМ НА РУСИЯ

Е-поща Печат PDF

• Фашизмът, Западът, или кой какво избра и кой е изолиран?

На Запад толкова упорито говореха за митичната “изолация” на Русия, че тази дума, волно или неволно, навлезе здраво в предпразничния политически лексикон. И както се изясни, не случайно.

По време на юбилейния военен парад на столичния Червен площад алегорията за “изолация” ни идваше на ум винаги при преминаването покрай празничната трибуна на равния строй на поредната чуждестранна колона  участници. И тихичко, крачка след крачка, в такт с движението на парадните карета по историческия паваж, се появяваше и нарастваше усещането, че изолацията, както се казва, наистина я има. И че в нея се оказа не някой друг, а Западът, който в навечерието на славния победен юбилей усилено копаеше яма за Русия: не само  санкционна, но и морално-политическа; и главно - историческа. Но в резултат сам попадна в нея, докато се опитваше да организира неуспешна “блокада” и “бойкот” на майските тържества.

В това време по площада, марширувайки под знамената на Великата победа, минаваха воински подразделения от страните на ОНД. При това не само най-близките съюзници на Русия от Организацията за колективна сигурност (ОДКБ), а и представители на армиите на КНР, Индия, Монголия, Сърбия и редица африкански страни. Всъщност това е голямата и без съмнение по-добрата част на човечеството. А зад борда на този всеобщ, колективен празник, се оказаха Европа и Северна Америка. И още, техният японски придатък или “непотопяем самолетоносач”.

 

ГРАНТОВАТА ИСТОРИЯ НА ТУРСКОТО РОБСТВО

Е-поща Печат PDF

„Влезте през тесните врата; защото широки са вратата и просторен е пътят, който води към погибел, и мнозина са, които минават през тях; защото тесни са вратата и стеснен е пътят, който води в живота, и малцина ги намират.”

(Евангелие от Матея, гл. 7, 13:14)

Репликата на кмета на Панагюрище Никола Белишки „Няма синоним на „турско робство”. Всички опити да бъде намерен, са равносилни на национално предателство“, отприщи някакви мракобесни страсти във виртуалното пространство на България.

Гласовитата прослойка на грантаджиите реагира така, сякаш някой й размаха червен плащ и като започнаха едни оргаистични клетви, че в България никога не е имало робство, че тези, които го твърдят това, са „робофили“, че било ненормално да се говори така, човек можеше да си помисли, че този дебат се води в някаква паралелна вселена.

Оказа се, че има една различна версия на нашата история. Заради това ще се опитам да я обобщя тук пред вас.

Нещата, които ще напиша, се базират на реални твърдения, които прочетох, така че почти никъде не изсилвам, а там, където преувеличавам, го правя, с цел да покажа онова, което авторите на новата грантова история си мислят, но все още ги е страх да го изразят с думи.

 

Вашингтон: ДОЙДЕ ЛИ ОТРЕЗВЯВАНЕТО?

Е-поща Печат PDF

Появиха се множество хипотези по повод целта на визитата на Джон Кери в Русия, веднага след прекрасно проведения Ден на Победата - 9 май. Държавният секретар на САЩ се изказа пренебрежително по отношение на Русия на самия 9 май, а след два дни вече уговаряше своята визита. Путин се съгласи на среща с Джон Кери, определена за 12 май.

След известно време сигурно ще разберем и защо на 9 май Кери си позволи нападки към президента Путин, а само след три дни вече критикуваше вашингтонския марионетен режим в Украйна.

Едно от обясненията е, че Вашингтон взе да идва на себе си.

Ако сте гледали по телевизията военния парад на Червения площад в Деня на Победата, сигурно сте разбрали, че празникът бе зареден с могъщ идеен заряд, защото Русия е първокласна държава във военно отношение и защото има подкрепата на Китай и Индия, чиито военни карета маршируваха заедно с руските военни на парада. И докато Западът се отдалечава все повече от действителността, самопогълнат от идеята за своето “величие”, докато презрително отказа да участва в празнуването на победата над Хитлер, донесена от Червената армия, в Москва се събраха трите най-големи държави на света - Русия притежава най-голямата територия, а Китай и Индия, също с огромна територия, са водещи в света като численост на населението.

 


Страница 9 от 339