Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Нова Зора

ЕС ЗОРКО БДИ ДА НЕ БИ ДА СЕ ИЗМЪКНЕМ ОТ МИЗЕРИЯТА

Е-поща Печат PDF

• БРЮКСЕЛ И СТРАСБУРГ УМИШЛЕНО НИ ТИКАТ В ОРИЕНТА

Светослав ТЕРЗИЕВ в разговор с Георги АСЬОВ

Журналистът Светослав Терзиев e експерт по проблемите на ЕС, в България едва ли ще се намерят повече от двама-трима специалисти, които да познават темата така всестранно и задълбочено. Терзиев, който наред с другото е от 20 години и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, е първи кореспондент на БТА в Индокитай и последен щатен кореспондент в Париж. Пак от около две десетилетия той работи във в. „Сега”.

- Г-н Терзиев, навремето бяхте кореспондент на БТА в Индокитай. Бихте ли сравнили тогавашното жизнено равнище във Виетнам с нашето сега?

- Връщате ме 35 години. Тогава Виетнам бе излязъл от няколко последователни десетилетия войни, като последните бяха войната със САЩ (до 1973 г.), войната с марионетния режим в Сайгон (до 1975 г.) и кратката война с Китай през 1979 г.

Когато стъпих за първи път в Ханой през октомври 1981 г., кратерите от бомбардировките още зееха в оризищата, а останките от свалени американски самолети стърчаха в някои квартали като музейни експонати. В тази обстановка мизерията бе чудовищна. Оризът се разпределяше с купони, а другите храни бяха лукс. На виетнамец се полагаха 400 г месо месечно. Хората просто гладуваха, нямаха лекарства и гледаха на социалистическите държави като на модел мечта… Типична следвоенна картина, която виждах през всичките четири години на престоя си там. През 1985 г. си тръгнах и не съм се връщал. Чета, че Виетнам е постигнал голям икономически напредък, имитирайки реформите в Китай на комунистически капитализъм. България пък се обърна към класическия капитализъм. Всеки го чувства и може да прецени дали му е донесъл по-добър живот. Мисля, че сега би било смешно България да помага на Виетнам.

 

Случаят Гърмен: А ПЪК НА ВЛАСТ Е ГРУПИРОВКАТА „НЯМА ДЪРЖАВА”

Е-поща Печат PDF

Наближат ли избори, политическите шмекери неизменно се заемат да „спасяват” етническия мир, спокойствието и стабилността в страната. Тази година Гърмен - „традиционната” крепост на ДПС, даде изобилни поводи за автореклама. Едни – като защитници на човешките права на циганския електорат; други – като пазители на политическата стабилност, законността и държавността; трети – като национално отговорни патриоти. А всички заедно – като „прави евроатлантици”. Всъщност за законността и народния суверенитет почти не остана време от предизборни тупурдии, не само в Гърмен, а и в цяла България.

Едни странни „изборни туристи” се местят „от село на село”, самонастаняват се върху „нерегулирани” терени, като махалата „Кремиковци” в Гърмен, струпват веднага своите коптори и без да плащат нито земя, нито данъци, ток или вода, чакат поредния изборен алъш-вериш, за да гласуват „правилно”. (Най-често – за кандидатите на ДПС.)

 

АМЕРИКАНЦИТЕ ПОДГОТВЯТ ВОЙНА С РЪЦЕТЕ НА СВОИТЕ САТЕЛИТИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

През последните дни в американската преса се появиха изявления за засилване на американското военно присъствие близо до границите на Русия. В понеделник (15 юни т.г. - бел. ред.) станаха известни плановете на военното ведомство на САЩ да разположи повече от 1000 единици бронетехника, включително повече от 200 танка “Абрахамс”, на територията на страни от Източна Европа и Прибалтика. Днес (17 юни т.г. - бел. ред.) началникът на военно-въздушните сили на САЩ потвърди прехвърлянето на авиационни части, включително изстребители от пето поколение “Ф-22”, които неотдавна участваха в боеве в Сирия и Ирак. Руското Министерство на външните работи констатира, че тези неприятелски действия означават нарушаване на Основополагащия акт Русия - НАТО.

Действията на САЩ показват недвусмислено, че са доминант в Европа, че са в състояние да отключат процеси, при които държавните глави на големите страни от ЕС да загубят контрол върху ситуацията. Целта на САЩ е голяма война в Европа, която те са готови да започнат с ръцете на сателитите си. Но дали ще им се удаде да си останат отвъд „голямата вода”?

За това разказва в своето интервю пред Накануне.RU Александър ЖИЛИН, военен експерт, ръководител на Центъра за изучаване на обществените практически проблеми.

- Най-големите американски издания се позовават на Пентагона и съобщават за планираното изграждане на военни складове и разполагане на повече от 1000 единици бронетехника, авиация, включително самолети от пето поколение, в страни от Източна Европа и Прибалтика. Как бихте го коментирали?

 

Турски избори 2015: ПЪРВИЯТ НЕ Е ПОБЕДИТЕЛ, ПОБЕДИТЕЛЯТ НЕ Е ПЪРВИ

Е-поща Печат PDF

 

„Още една такава победа и ще остана без армия”

Наполеон, след сражението при Бородино

 

На 7 юни 2015 г. в Република Турция завършиха едни от най-оспорваните и най-кървави парламентарни избори от 2002 г. насам (турските граждани в чужбина гласуваха по-рано. – Бел. ред.). Тоест, откакто в страната е на власт ислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР), оглавявана до август миналата година от Реджеп Ердоган, а след това от бившия министър на външните работи, после и премиер на Турция професор Ахмет Давутоглу.

Тазгодишната предизборна кампания бе изпълнена с яростни обвинения в авторитаризъм, диктаторство, корупция, съдействие на „паралелната структура” и тероризма, и дори в национално предателство. Обвиненията се илюстрираха с компрометиращи аудио- и видеозаписи, разпространявани в някои вестници като „Джумхуриет” и особено в социалните мрежи фейсбук и туитър. Заради излъчени от „Джумхуриет” видеокадри, уличаващи Националната разузнавателна организация МИТ в снабдяване на иракските „бунтовници” с оръжие и чрез тях - на организацията „Ислямска държава” (ИД), президентът Ердоган поиска доживотен затвор за главния редактор Джан Дюндар: за издаване на държавна тайна и национална измяна. И понеже не можа да осъди журналистите от „Ню Йорк таймс”, които го критикуваха, наруга публично турците, които лижели шепата на „Ню Йорк таймс”.Самият той обаче наруши грубо Конституцията и законите на страната, участвайки в предизборните прояви на ПСР, вместо да се държи като истински баща на нацията.

 

Пожарът в ИНИОН: СЛЕДИТЕ ВОДЯТ КЪМ РОТШИЛД?

Е-поща Печат PDF

• 88,8 % от Федералния резерв на САЩ принадлежи на Русия. Срокът на арендата на парите изтече

Мнозина си спомнят катастрофалния пожар в библиотеката на московския Институт за научна информация по обществени науки (ИНИОН) при РАН в нощта на 30 срещу 31 януари 2015 г. Тогава пламъците унищожиха и повредиха повече от 5,2 милиона тома различни издания. Сред тях, както бе съобщено, са комплект материали на Генералната асамблея на ООН на руски език, международни справочници, материали на Международния съд, документи на НАТО, част от библиотеката на Института за световна литература на чужди езици и на Института по славянознание.

Щетите се оказаха толкова големи, че академик Владимир Фортов сравни нещастието с Чернобилската авария.

Малцина обаче знаят, че на следващия ден изгоря и хранилището на документи в Ню Йорк. Нима не изглежда странно, че две толкова мащабни събития съвпадат по време? Дали е случайност едновременното унищожаване на ценни документи от двете страни на океана?

Защо именно през януари?

През последните десетина дни на януари в световната преса се промъкнаха информации, че де юре сред истинските собственици на американския Федерален резерв са били и са граждани на Руската империя и дори самата царска Русия. За това писа “Аргументи на седмицата”, а също и цяла дузина интернет сайтове. Включително и “Онлайн новини”, www.prezidentpress,ru и други.

 


Страница 10 от 288