Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 24 (2012) “ШЕВРОН” И УОРЛИК ВСЕ ПАК СЕ НАЛОЖИХА

“ШЕВРОН” И УОРЛИК ВСЕ ПАК СЕ НАЛОЖИХА

Е-поща Печат PDF

Опитните политици и бизнесмени знаят - когато нещо не може да стане от раз, се прави тихомълком след време.

Когато обществото позабрави за какво става дума.

Така подходи и лобито на американската компания “Шеврон” по въпроса за добива на шистов газ. Парламентът одобри редакцията на забраната на технологията за неговото търсене и добиване, с която отвори вратичка за извършване на все още спорните проучвания. С 92 гласа “за”, 12 - “против” и шестима “въздържали се”, от текстовете на забраната отпадна уточняването, че хидравличното разбиване (хидрофракинг) при търсене и добив на нефт и газ не може да се прилага с налягане над 20 атмосфери.

Поправката се наложи, тъй като според експерти фиксирането на силата на налягането пречело и на конвенционалния добив на нефт и газ. И дори на нагнетяването на синьо гориво в газохранилището в Чирен. Добре, но къде бяха тези екперти, когато се гласува забраната в първоначалания й вид?

Предложението за поправката в мораториума бе прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Синята коалиция и на двама независими депутати. От “Атака” бяха “против”. Жалко е, че от Коалиция за България имаше и “против”, и “въздържали се”.

Решението се отнася само до конвенционалния добив на газ, успокои медиите министър Делян Добрев. Защо ли обаче не му вярваме? Просто защото поправката развързва ръцете на “Шеврон” да ползва опасната технология, колкото и както си иска. А бившият вече американсик посланик Джеймс Уорлик сигурно е получил чека си за добре свършената работа.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар