Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 25 (2012) ЕДИНЕНИЕ Е ЗАВЕТЪТ НА ДИМИТРОВ

ЕДИНЕНИЕ Е ЗАВЕТЪТ НА ДИМИТРОВ

Е-поща Печат PDF

130-годишнината от рождението на един от най-знаменитите български държавници – Геор ги Димитров, събра на 18 юни в парк-хотел „Москва” в столицата неколкостотин антифашисти от България и чужбина. Те взеха участие в международната научна конференция “Георги Димитров и нашата съвременност”. Форумът бе организиран от Националния обществен съвет за отбелязване на юбилейната годишнина, Българския антифашистки съюз (БАС), Националния съвет на БСП, фондацията “Устойчиво развитие на България” и международната фондация “Георги Димитров”. В конференцията се включиха чуждестранни и наши учени, политици, общественици, пратеници на партии и организации, както и представители на чуждестранни мисии в страната.

Конференцията бе открита от г-жа Станка Шопова, зам.-председател на БАС. Участниците в нея бяха приветствани от г-н Вилмош Ханти, президент на Международната федерация на борците от съпротивата. Поздравления бяха отправени и от Португалската антифашистка организация, Комунистическата партия на Руската федерация, Руската организация на ветераните, Антифашистката организация на Германия. Пожелания за успех на форума имаше също от антифашистите в Гърция, Холандия, Франция и Македония. Съпричастността си към делото на Георги Димитров засвидетелстваха и Марио Соариш, експрезидент на Португалия, и бившият премиер на ГДР Ханс Модроф. По вече установена традиция, водещата на конференцията г-жа Станка Шопова, председател на фондация „Устойчиво развитие за България”, обяви тазгодишните лауреати на международната Димитровска награда – антифашистът от Гърция Георгиос Мораитис и французинът Жорж Дусен.

В работата на престижния научен форум участие взеха и председателят на ПП „Нова Зора” Минчо Минчев, председателят на Софийската градска организация (СГО) на партията доц. Тодор Мишев, зам.-председателят на СГО Евгений Еков и областният председател на ПП „Нова Зора” в Плевен Евгения Иванова. В своето изказване на конференцията Минчо Минчев изрази мнението на ръководството на ПП „Нова Зора”, че единението на всички прогресивни сили, за което Георги Димитров е работил през целия си съзнателен живот, е форма на концентрация на национална енергия. Затова е нужно обединяване на всички сили в лявото пространство, защото без единение няма победа. Това следва да стане чрез създаване на Единен народен фронт, който е съвременната еманация на идеята на Георги Димитров за Отечествен фронт, която той провъзгласява през 1942 г. Тази идея на председателя на ПП „Нова Зора” бе възприета с бурни ръкопляскания от мнозинството участници в конференцията. С аплодисменти бе посрещнато и изказването на М. Минчев, че Георги Димитров е най-изявеният патриот сред политиците на буржоазна България, както и сред тези на съвременна демократична България, тъй като никой, подобно на него, не е защитил честта и достойнството на българския народ пред лицето на света, както това направи Георги Димитров в трудните дни на Лайпцигския процес. С видимо одобрение бе приета и тезата на председателя на „Нова Зора”, че Единният народен фронт трябва да предложи на българските граждани нов обществен договор за нови социални отговорности и нови национални приоритети. Те, заяви Минчо Минчев, са още по-нужни в условията на продължаващата криза и са единствената противоотрова на геноцидно-изтребителния модел, прилаган спрямо българския народ. Обединението на милионите представители на социалната кауза и патриотизма в Единен народен фронт, по думите на лидера на партия “Нова Зора”, е напълно възможно на базата на няколко основни приоритети, заявени категорично и недвусмислено на цялото общество. Така, както това е правил в други тежки за България дни и големият българин Георги Димитров. Единение е заветът на Димитров, каза в заключение на словото си пред конференцията Минчо Минчев.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар