Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 45 (2012) ФРЕНСКИЯТ ДЕСАНТ В КОИЛОВЦИ И ИЗВОДИТЕ СЛЕД НЕГО

ФРЕНСКИЯТ ДЕСАНТ В КОИЛОВЦИ И ИЗВОДИТЕ СЛЕД НЕГО

Е-поща Печат PDF

В нощта на 15 срещу 16 октомври странен екшън се разиграва в околностите на с Коиловци, област Плевен. Трима българи, решени да бранят правото си, се изправят пред неподозирана опасност, влизайки в ръкопашна схватка с непознати, които ще се окажат висококласни френски военни командоси. На 19 същия месец трима души потърсили съдействие от посолството на Франция в София и в събота отпътували за родината си.

Че властите на двете евроатлантически държави са нещо гузни и поради това крият истината от обществото, вече проличава. Макар местопроизшествието да е посетено от полиция и агенти на ДАНС, съобщение в бюлетините на МВР за инцидента няма. А двама от петимата чужденци са простреляни! Друг е получил телесни повреди, докато други двама са избягали. И са в неизвестност!..

 

Какво се процежда през умишлено спуснатата от властите информационна завеса? Братята Слави и Васко Цоневи с приятеля си Румен Цветанов, действащ полицай, отишли през нощта в нива с окосена люцерна, за да я пазят от крадци. Неочаквано срещу тях изникнал черен джип с петима мъже и се опитал да ги прегази. Пред в. „Преса” полицаят Цветанов разказва, че вземайки нападателите за крадци, стрелял предупредително, а след като те оказали опасна съпротива, прострелял двама. Третият, със счупен нос, бил качен в повиканата линейка.

Братята свидетелстват, че противниците им били облечени като командоси и използвали техники от карате. Двама други избягали. Според свидетели младите здравеняци били облечени в черни кожени якета, говорели лош френски и дори псували на български.

Кметът на селото Красимир Иванов еднозначно твърди, че службите са направили гаф, който искат да прикрият. Общество и медии стават още по подозрителни поради факта, че полицията и прокуратурата не са предприели адекватни действия и никой не издирва двамата избягали. В първоначалната официална информация министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов твърди, че френски екстремни парашутисти, скочили от Румъния, се били озовали на територията на Република България. След инцидента тяхната самоличност била установена и те си заминали.

Близка версия представя и първият секретар на френското посолство в София Беноа Кнопер. Той обаче прехвърли компетентността по случая на българските власти.

От румънското посолство отрекоха да имат информация за случая и дипломатично твърдят, че научили за него от българските медии.

Според говорителката на ОДП-МВР в Плевен Марияна Цветкова местната полиция е оказала съдействие по случая на специалните служби и ДАНС е звеното, което се занимава с него. От плевенската прокуратура потвърдиха че има образувано разследване срещу неизвестен извършител за причинени телесни повреди на чужди граждани. Според тях чужденците не били извършили нищо нередно.

Кметът на село Коиловци обяснява, че до мястото на боя били намерени три тежки сака с професионално медицинско оборудване, парашути, неопренови костюми, пособия за скално катерене, подводно гмуркане, три лаптопа, радиостанции, професионален фотоапарат, карти на Румъния, България и близкото Славяново. Единият от чужденците на място обяснил, че били парашутисти, скочили над Румъния, докато друг от групата се представя за лекар. Цветан Цветанов обяви, че от компетентността на прокуратурата зависи дали ще бъдат предприети последващи действия.

Според публикации в чуждите медии се създава впечатлението, че френски разузнавачи са били на тайно учение в България. В подкрепа на това твърдение идва и нежеланието на Дирекцията на външното разузнаване на Франция да коментира. Френският вестник „Поан” уточни, че пострадалите в България са военнослужещи от френската Генерална дирекция за външна сигурност, които били на обучение в България. Подобна теза защити и френското списание „Мариан”, докато френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан отказа коментар.

От пресцентъра на БСП съобщиха, че депутатът от Коалиция за България Румен Петков и кметът на с. Коиловци Красимир Иванов са изпратили писмо до главния прокурор Борис Велчев, междувременно предсрочно сдал поста, по повод инцидента, като са изразили  огромната тревога у хората в района. Според о.з. ген. от ВВС Иван Иванов е вероятно парашутистите да са изпратени в България, за да проверят надеждността на мерките ни за сигурност. Действащият му колега, ген. К. Попов, твърди, че пускането на мними терористи е редовна практика на НАТО, при което десантните групи се посрещат на земята от контролиращи  на възлови места, които правят оценка за изпълнение на задачата.

Според френския журналист, режисьор на документални филми и фоторепортер Жан-Пол Ней, главен редактор на “Infos Dеfense”, свързан със сигурността и стратегическите въпроси, петимата французи от инцидента при плевенското село Коиловци действително били тайни агенти от Главната дирекция за външна сигурност (DGSE). Според Жан-Пол Ней става дума за стандартни практики, уреждани между партньорски държави с официални споразумения, гарантиране на военно, дипломатическо ниво и между съответните служби. Същевременно той изразява подозрения, че българското правителство може умишлено да е предизвикало скандала, за да “дръпне ушите” на Франсоа Оланд и на френския военен министър. Ако това е така, с кого ли пък българското правителство тайно се е сговорило да удари Франция по такъв начин? И колко ли ще ни струва това? Франция е една от икономически най-мощните държави в света, като по обем на БВП е на второ място в Европа и на пето в света. Сред важните особености на стопанството на страната са силното влияние на големите банки, транснационалните компании и високият дял на държавния сектор (около 30 %), грижата за специализирани отрасли като енергетика, металургия, машиностроене, химическата и леката промишленост. Над 80 % от електроенергията се произвеждат в АЕЦ, като страната е на второ място по инсталирани мощности на АЕЦ – 17,7 % от тези в света. Сериозен проблем е съхраняването на радиоактивните отпадъци. При Митеран са направени сериозни икономически реформи, включващи национализация на предприятия, сред които основно тези от енергетиката. Понастоящем Франция има 16 АЕЦ с 58 реактора.

За важността на отрасъла за френската икономика говори и създаването на Комисариат по атомна енергия, в който се провеждат научни изследвания в областта на ядрената енергетика, физика, информатика, както и изследвания върху индустриалните, медицинските и военните приложения на атомната енергия.

Франция днес е най-големият нетен износител на електричество в света с годишна печалба от 3 милиарда евро, а ядрената технология осигурява 75 % от потребявания във Франция електрически ток.

Новият президент на Франция Франсоа Оланд съобщи, че през 2016 г. страната ще затвори своята най-стара действаща атомна електроцентрала, но отхвърли и предложенията за проучване за шистов газ, аргументирайки се с екологични съображения. През юни 2011 г. неговият предшественик Никола Саркози обяви, че страната възнамерява да задели над един милиард евро за ядрената програма и подсилване на ядрената сигурност.

Ядрените амбиции на Франция имат и съвсем тривиални причини, като се има предвид, че тя има твърде малко газ, петрол и въглища. По този начин видимо и в бъдеще тя ще се стреми да гарантира енергийната си независимост за сметка на използването на атомна технология от най- висок ранг като този в „Кадараш”.

Същевременно ЕК организира изтичане на информация в медиите. Според в. „Фигаро” във всички ядрени реактори на френската EDF и в ядрения европейски парк може да се говори за недостатъци в системите за сигурност, за чието отстраняване според европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, ще бъдат необходими 25 млн. евро. Засега отказът на Германия от атомна енергия започна да носи щедри печалби на Франция, които само за 2011 г. възлизат на 360 млн. евро. Френската привързаност към ядрената енергия се обяснява и със стереотипи като: “Ако за Германия атомната енергия е индустрия, за французите тя е въпрос на идентичност”, както казва Мишел Риваси от изследователския институт CRIIAD. Интересите на френските ядрени енергийни компании далече надхвърлят Европа.

Българският пазар за атомна енергия също не е пренебрегнат от Франция според сайта на френската организация за икономическо проучване и подпомагане на френските фирми в чужбина UBIFRANCE. А са и средство, използвано умело и активно за влияние в политиката. Конфиденциални документи сочат, че освобождаването на арестуваните българските медици е резултат от сделка между Франция и либийския полковник Кадафи, която целяла нови договори за френските компании, пазар за френски ракети и строеж на ядрена централа в Либия.

Ако за Либия това е било въпрос на рестартиране на икономиката, за Франция това означава дългосрочно присъствие и влияние в региона. Вътрешнополитическите проблеми на Франция слагат край на добре развивалите се до този момент френско-либийски отношения и Кадафи се насочва към Мадрид, където обещава на испанските предприятия 12 милиарда евро договори в отбраната, енергетиката, инфраструктурата - с два милиарда повече, отколкото на Франция!?

На 16 март 2011 г. в интервю за Евронюз синът на Кадафи, Сейф-ал-Ислам, настоява Саркози да върне парите, които е приел от Либия, за да финансира президентската си кампания. На 19 март 2011, Никола Саркози нарежда на осем изстребители “Рафал” да излетят от базата в Сен-Дизие, в Източна Франция, и да бомбардират армията на Кадафи. Няма вечни приятели, има вечни интереси!

На основата на горното могат да бъдат направени следните изводи:

• Нежеланието на политиците, правителствата и институциите в двете страни, в случая България и Франция, официално да се ангажират с позиция по инцидента в с. Коиловцн, и въпреки наличието на явни данни за посегателство срещу Конституцията на Р България, законите и установените международни норми и взаимоотношения, увеличава съмненията, че нещо силно не е наред;

• Българските журналисти и медии са далеч по лишени от достъп до информация и ограничени по отношение на свободата на словото, сравнени със своите чуждестранни колеги;

• Сигурността и суверенитетът на България отдавна са преотдадени от политико-олигархичните елити и се използват само и единствено като разменна монета срещу гаранции за собственото им обогатяване, оцеляване и възпроизводство;

• Шумно акламираните равнопоставени международни отношения все още са само легенда, като те най-малко може да бъдат гарантирани от досегашния национален елит;

• Българските специални служби, владение на съответни клики, обслужват единствено интересите на собствените си ръководства и техните поддръжници измежду играчите във властта, като нито имат за цел, нито могат да гарантират трайно националната сигурност;

• Наличието на голямо количество свръхспециално, скъпоструващо оборудване, намерено в багажа на претърпелите фиаско френски командоси, районът на тяхното приземяване и тяхното поведение навеждат на мисълта за едностранно провеждана свръхсекретна операция;

• Като се има предвид състоянието и динамично извършващите се промени в международните отношения, единствено възможна цел на подобна операция може да бъдат само и единствено мащабни интереси, свързани със силно охранявани, трудно достъпни обекти на българска територия, свързани с геостратегически за страната и региона отрасли;

• Не по-малко лошо може да е действителното използване на българската територия за база за тренировки и организиране на акции на територията на други държави с подобен или близък терен и климат;

• Нещата започват да се случват винаги по-добре, когато народът сам вземе нещата в свои ръце.

Така “Операция “Гузни” прерасна в операция “Опасно вредни”.


 

Регистрирайте се, за да напишете коментар