Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 45 (2012) ДА ИМАШ ТУРЦИТЕ ЗА СЪЮЗНИЦИ, НО НЕ И ЗА СЪСЕДИ

ДА ИМАШ ТУРЦИТЕ ЗА СЪЮЗНИЦИ, НО НЕ И ЗА СЪСЕДИ

Е-поща Печат PDF

Една византийска мъдрост гласи: ”Да имаш франките за съюзници, но не и за съседи”. Тази формула винаги може да се перифразира, когато става дума за съседство между неравностойни като мощ и най-вече - като чувство за държавност на управлявщите в тези страни. За какво иде реч? Вече над 20 годин нашите кириакстефчовци, изпълняващи волята на кукловодите на новия световен ред, се опитват да убедят българското общество колко важно е да бъдем добри приятели и съседи с Турция, колко напреднала е тя и какви изгоди само ще имаме от едни тесен, ама много тесен съюз с Анкара.

 

Не отричаме нито нуждата от добросъседство, нито пък наистина забележителните икономически успехи на Турция през последното десетилетие. Само дето една поговорка, и то именно турска, гласи: “Щъркелът и жабата приятели няма да станат”. А Турция наистина се държи като щъркела, който бавно поглъща България като жаба. Като се започне от изкупуването на земите и изсичането на горите и се стигне до всевъзможни проекти, които направо довършват и последното ни богатство - сравнително чистата околна среда и свързаният с нея туризъм.

Ето и последното потвърждение на тази политика. Турците са решили да вдигнат ТЕЦ с мощност 2,6 гигавата близо до турското градче Инеада, което е разположено само на няколко километра от българската граница до Резово. Проектът е на стойност 2 млрд. долара и е в напреднала фаза. Бъдещият енергиен гигант ще изгаря над 3 милона тона въглища годишно. Ясно е какво ще последва за въздуха по Южното българско Черноморие.Тези въглища ще бъдат доставяни по море в също така ново огромно пристанище. Трафикът пък ще довърши окончателно риболова в тези води.

Не е известно с какво се занимават в посолството ни в Анкара нашите дипломати, та всичко това да е напълно неизвестно в София. Или може би са докладвали, но правителството на Б. Б. си мълчи. И едва ли щеше да се разчуе за проекта, ако не бяха областният лидер на БСП в Бургас Атанас Зафиров, бившият кмет на община Царево Петко Арнаудов и общинският съветник от БСП Димитър Гочев, които по линията на комшийски гостувания видели мястото, където ще се строи въпросната топлоелектрическа централа.

Сега вече няма как Б. Б. и министър Николай Младенов да не вземат отношение. Остава да ги видим колко са ербап...