Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 41 Единственото решение за Косово е разделение

Единственото решение за Косово е разделение

Е-поща Печат PDF

Разделението на Косово на албанска и на сръбска част е единственото реално решение на косовския въпрос. Това, както предаде ИТАР-ТАСС, заяви по време на икономическия форум “Сърбия-ЕС” сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич.

Според Дачич трябва да бъде организирана международна конференция, за да се направи разграничението и да се установи мир между сърбите и албанците.

„Тези, които не разбират това, ще бъдат отговорни за предстоящите сблъсъци. Сърбия не иска нови войни на Балканите и настоява за продължение на диалога с Прищина. За разрешаване на косовския проблем е нужен компромис”, посочи сръбският вътрешен министър.Заради тази своя идея сръбският вицепремиер Ивица Дачич влезе в остър словесен двубой с държавния секретар в австрийското външно министерство Волфганг Валднер. На форума Дачич и Валднер представиха противоположни мнения по въпроса дали е възможна евентуална подялба на Косово, или автономия в рамките на “косовската държава”, чиято независимост Сърбия не признава.
Сръбският вицепремиер поиска от Австрия да уважи реалностите в Северно Косово и репликира висшия австрийски дипломат с думите, че съществува сръбско и албанско Косово. Подялбата на Косово според Валднер обаче не е решение, а чрез плана на бившия международен посредник Марти Ахтисаари може да се търси вариант за Северно Косово. Според държавния секретар в МВнР на Австрия: “Регионалната и европейска интеграция няма да бъдат успешни, ако „косовският въпрос продължи да бъде отворен. Независимостта на Косово е реалност. Подялбата не е решение.”
На позицията на австрийския държавен секретар, сръбският вицепремиер Ивица Дачич реагира доста остро, като го запита: „А някога казахте ли дали подялбата на Сърбия е вариант? Бих желал да ви припомня, че първо Сърбия беше разделена и едва тогава стигнахте до позицията, че няма да има по-нататъшни подялби”.
Скандалът, избухнал на международната конференция в сръбската столица, показа за сетен път колко раздалечени са позициите на Сърбия и Европейския съюз въпреки сръбския стремеж за членство в общността.
Това стана ясно и от заявлението тези дни на ръководителят на мисията на ЕС в Белград Венсан Дежер, че: „Европейската комисия все още не е приела окончателно мнение за Сърбия. Тази седмица предстоят важни срещи, касаещи Косово и най-новите събития. Въз основа на това, което ще се случи, ЕК на 12 октомври ще реши какво ще препоръча в доклада си за Сърбия”. Според Дежер, ЕК все още оценява последната информация, която е получила от сръбския вицепремиер Божидар Джелич при посещението му в Брюксел през миналата седмица.
Подобни заявления само намаляват подкрепата на сръбските граждани за членство на страната в ЕС. Според белградския вестник ”Блиц” през последните месеци броят на хората, подкрепящи членството в ЕС, се е стопил с цели 7%. „Отделните ходове на европейските представители и най-вече, които са свързани с Косово, влияеха на подкрепата на общественото мнение за ч