Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 48 (2012) СЦЕНАРИИ ЗА РАЗПАДАНЕТО НА САЩ

СЦЕНАРИИ ЗА РАЗПАДАНЕТО НА САЩ

Е-поща Печат PDF

Динамиката на политическите събития в САЩ позволява да се направи изводът, че това е най-острата вътрешнополитическа криза след Гражданската война

Един милион американци от всичките 50 щата поискаха след 6 ноември техният щат да излезе от САЩ. В Тексас повече от 100 хиляди души се подписаха най-богатият и благополучен щат да се отдели. Още през 2009 г. известният актьор Чък Норис се провъзгласи за основен кандидат за поста независим президент на новата държава – Тексас. При това той използва... моите аргументи. Моралното разложение на Америка, спадът в производството, недоверието в Обама, грабежите на вашингтонските бюрократи – това е пълният набор от мои аргументи...

 

Кризисната динамика в политическите събития в САЩ след победата на Барак Обама на президентските избори позволява да се направи извод, че това е най-острата вътрешнополитическа криза след Гражданската война (1861-1865 г.). Подобни неконтролируеми събития може да доведат до хаос и на територията на САЩ. Моделът на колониалния либерализъм, доминиращ в последното столетие, е близо до своя крах. Става дума за вероятността да се случи същото, както по време на бързия разпад на Руската империя след заговора на британската разведка и свалянето на царя през февруари 1917 г. Тогава събитията се развиват с невероятна бързина и властите не успяха да реагират. Закъснялата реакция на властите в САЩ по повод наводнението в Ню Йорк и т.н. свидетелства за неефикасното действие на американската система за управление, за липсата на решения по време на кризисни ситуации. Самият факт, че САЩ приеха хуманитарна помощ от Русия след урагана Синди (два военно-транспортни самолета Ил-76 превозиха до Ню Йорк 50 т хуманитарна помощ), говори, че САЩ наистина са в тежко финансово-икономическо, морално и екологично положение.

В своята книга „Американският мениджмънт на прага на 21 век” специалистите по управление Джексън Грейсън-младши и Карл О’Дел (издадена през 1991 г.) твърдят, че САЩ са най-големият длъжник в света. „През 1986 г. сумата по външния дълг достига 264 млрд. долара. Бързата трансформация от най-голям световен кредитор в най-голям световен длъжник, случила се само за пет години, е зашеметяваща и без прецедент в историята.” На всеки американец (включително и бебетата), по изчисленията на американските мениджъри, се падат като дълг 35 хиляди долара за 1990 г. Според прогнозата на специалистите към 1995 г. външният дълг трябва да достигне 700-900 млрд. долара. Нека напомня, че сега външният дълг на САЩ е повече от 16 трилилона долара.

Още през август 1998 г. направих карта за разпада на САЩ на шест части. При създаването й бяха отчетени преди всичко икономическите и етническите различия между щатите в САЩ. Като важен фактор възприех историята на Америка. Аляска например дълго време е била в състава на Руската империя, а Тексас е бил самостоятелна държава. Калифорния влиза в състава на САЩ късно, в средата на 19 век. Атлантическа Америка се отличава твърде много от Тихоокеанска Америка и в нея доминира финансовият капитал. В Тихоокеанска Америка доминират компютърните технологии. Малцина знаят, че 80 % от лаптопите се произвеждат в Китай. Икономическите връзки между Атлантическа Америка и Китай също са големи.

На 9 септември 1998 г., когато САЩ бяха на пика на могъществото си и нищо не предвещаваше системна криза като днешната, аз наистина първи заявих, че е възможно САЩ да се разпаднат на шест части. Тогава все още нямаше никакви негативни индикации. И през ноември 2012 г. – криза.

В рамките на програмата за електронна демокрация, започната през 2011 г. – We the people Белият дом се ангажира да откликва на всяка обществена инициатива, която събере 25 хиляди подписа за трийсет дни. Петицията за независимост на Луизиана бе поместена на сайта на Белия дом още на следващия ден след президентските избори от 7 ноември, а петицията за отделянето на Тексас – на 9 ноември. После ситуацията се разви стремглаво и на 16 ноември такива петиции дойдоха от всичките 50 щата на САЩ.

Петиция на гражданите на Америка до президента на САЩ

1. Искаме мирно да излезем от състава на САЩ и да създадем собствено ново правителство, т.е. пряко се иска мирно напускане на Тексас от състава на САЩ.

2. Претенции- пренебрежителното отношение на правителството към икономическите проблеми, въпиющо нарушение на правата на гражданите на САЩ.

3. Луизиана иска ново преброяване на гласовете.

Петициите на гражданите на САЩ са свидетелство, че САЩ са минали към втората фаза на подготовката за разпада. Някои световни и руски медии налагат информацията, че граждани на САЩ просто са недоволни от изборите, или пък че става дума само за икономически проблеми.

Милион души, подписали петицията, представлява сериозен сигнал за властите в САЩ. Барак Обама трябваше да реагира според действащото американско законодателство, понеже в седем щата е надскочен прагът от 25 хиляди души, което изисква официална реакция на исканията. Засега е ясно, че действащата американска администрация е объркана и не знае как да реагира на подобни законни искания.

САЩ: Първи сценарий за разпад. Хаос – пълен и бърз крах

Закъснялата реакция на властите в САЩ при урагана Санди, увеличаването на петициите от различните щати (всичките 50 щата) и т. н. свидетелства за неефективността на американската система за управление и вземане на решения. Нека припомним, че в 130 държави по света има американски военни бази. И всъщност системата на управление може да бъде загубена в резултат на развихрянето на неконтролируеми събития на територията на самите САЩ. В случая е трудно да се предвидят новите центрове на сила и балансът на интересите им при подобно развитие. Вероятно ще започне яростна ситуационна борба за „американското наследство”. Тя ще бъде съпроводена от поредица неконтролирани конфликти по територията на планетата. Трябва да отбележим, че такъв сценарий е най-малко вероятен. Реализирането му се изразява с много нисък процент.

Втори сценарий за разпадане.
Дезинтеграция на САЩ по модела на Югославия (най-лошият сценарий)

Има вероятност от подобно развитие. Тя е обусловена от наличието на огромен оръжеен арсенал сред населението на САЩ, което в случай на започване на дезинтеграционни процеси ще стане източник за развитие на неконтролируеми процеси. Освен това съществуват доста противоречия между американските щати, които рязко ще се изострят в случай на финансово-икономически колапс, по-голям от Голямата депресия.

След началото на кризата продажбата на огнестрелно оръжие на населението в САЩ се е увеличила с 40 %.

Трети сценарий за разпадане.
Дезинтеграция на САЩ по модела на Чехословакия

Това е оптималният вариант за развитието на дезинтеграционните процеси на територията на САЩ. Вариантът може да се разгърне в рамките на съществуващото сега американско законодателство. Президентът за преходния период Обама (за една година) ще поеме бързото разделение на пълномощията между федералния център (Вашингтон) и щатите. Този процес трябва да се осъществи в рамките на правото и под контрола на ООН.

Четвърти сценарий за разпадане.
Частичен хаос (дезинтеграция на САЩ по модела на ОНД)

Частичният хаос е моделът от СССР към ОНД. Има промеждутъчен модел, който може да се осъществи в рамките на създаването на три конфедерации – Републиканска, Демократическа и Независима. Днес доста активно работи Асоциацията на губернаторите-републиканци. На тази основа може да се създаде Републиканска конфедерация. Подобно конфедеративно устройство позволява да се осъществят в пълна степен принципите на Отвореното общество (Джордж Сорос) и да се децентрализира ефикасно икономическата система (Мадлийн Олбрайт). Всеки американски щат ще получи право свободно да участва в една от трите конфедерации на Обединената северноамериканска общност на конфедерациите. Подобна схема бе приложена частично от Британската империя при подялбата на най-голямата й колония – Индия.

Потенциалният разпад на САЩ ще повлече глобални сътресения. Затова Русия трябва да разполага с екип за информационно реагиране или Информационен спецназ. Идеята за създаване на информационен спецназ повдигнах за пръв път през 2003 г. в книгата си „Информационната война и Третият Рим”.

Основната задача на информационния спецназ е да бъде готов и способен за ефективни действия в световното информационно пространство по време на кризи, което ще осигури прецизна предварителна подготовка, планиране, а също наличие на хора, способни да осъществят планираното.

19 ноември 2012, КМ.ру