Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 15 (2013) ФАКТИ И ЦИФРИ ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИТЕ ОБЕЩАНИЯ НА ГЕРБ ОТ 2009 Г.

ФАКТИ И ЦИФРИ ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИТЕ ОБЕЩАНИЯ НА ГЕРБ ОТ 2009 Г.

Е-поща Печат PDF

Много може да се говори за лъжите на Бойко Борисов и неговата партия. ГЕРБ взе властта през 2009 г. с обещанието да бъде различна от дотогава управлявалите партии. Изпълнените обещания на ГЕРБ обаче са предимно в периферните сфери - от рода на строителството на новата спортна зала. Или ако са изисквали минимално усилия – като 19-километровата (?!) автомагистрала “Люлин”. Другият вариант е обещанията да са изпълнени частично. Ако увеличението от 6,5 % на вдовишките пенсии се смята за пари. Или ако намаляването на осигуровките с 0,2 на сто е „облекчаване” на финансовата тежест.

Вече е ясно, че предизборната програма на ГЕРБ ще остане около 90 % неизпълнена. Фактите и цифрите за неизпълнените обещания на ГЕРБ от 2009 г. са категорични!

В предизборната си програма отпреди четири години ГЕРБ обеща своята подкрепа на проекта за АЕЦ “Белене” като частен проект. Това обещание остана неизпълнено. Правителството отказа строителството на централата и поиска изграждане на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Резултатът от това бе, че България загуби над 2 млрд. лева от вложени в строежа досега средства и е заплашена да плати неустойка от още 1 млрд. евро, заради денонсиране на договора с “Атомстрой” - Русия.

Неизпълнено остана и обещанието на Борисов и компания за изграждане на национално хранилище за радиоактивни отпадъци и хранилище за сухо съхраняване на отработено ядрено гориво в съответствие с най-добрите международни стандарти. Така България продължава да бъде „арена” на битката между акулите в бизнеса с преработка на отпадъци, за които ние сме само желан от тях „пазар”.

Само на мастило остана записано и намерението на ГЕРБ за рехабилитация на жп мрежата и второстепенната пътна мрежа като неотменимо условие за балансирано развитие на всички райони в страната. В края на мандата на настоящето правителство железниците са на прага на фалита със 750 млн. дългове. Железопътната инфраструктура е в лошо състояние, като трябва да се има предвид, че тя не включва само влаковите линии, но и вагоните, локомотивите, гарите и т. н. Провалът на управляващите по отношение на реформата в БДЖ е пълен!

Като приоритет на „еврогражданите” бе посочено също възраждането на традициите в селското стопанство. Изпълнението му обаче бе плачевно! Гаранционният фонд се забави много - реално се задейства едва през март тази 2013 г. Освен това ЕС оряза около 40 млн. евро субсидии за земеделие заради мудната ни администрация. Отделно животновъдството в България се намира в тежко положение и реално с плащанията на глава добитък се подпомагат предимно големи ферми. Друг сериозен проблем е, че в края на тази година изтича гратисният период за млечните ферми и около 80 000 от тях ще бъдат затворени.

В антикризисната си програма управляващите обещаха да има постоянни срещи между бизнес, правителство и синдикати. Сигурно е банално да кажем, че и то остана неизпълнено. Това, което се случи на практика, е по-скоро обратното - трите страни са все по-поляризирани по наболелите проблеми и редките срещи помежду им протичаха по следния начин: бизнесът и синдикатите се оплакваха, а накрая кабинетът на ГЕРБ правеше онова, което си бе наумил.

Нереализирано остана и друго едно иначе „красиво” намерение на ГЕРБ - да провежда редовен обществен диалог по отношение на кризата. Той обаче въобще не се получи, защото управляващите автоматично изкопираха авторитарния стил на лидера си Бойко Борисов, който не допуска две мнения. Може би най-емблематичното му изказване в този стил бе онова във Варна, когато при едно рязане на лента премиерът каза директно: „Показвайте пътища, театри, аули, библиотеки, спортни зали и не коментирайте нищо”.

Днес ситуацията у нас налага поемането на ангажимент за подобряването на бизнессредата и стимулирането на растежа, а оттам – и за вдигането на доходите. Именно на това набляга и “Коалиция за България”.