Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 27 (2013) ЧУЙТЕ И НАШИЯТ ГЛАС

ЧУЙТЕ И НАШИЯТ ГЛАС

Е-поща Печат PDF

Днес, след толкова дни на протести, когато вече забравяме справедливите искания от тяхното начало, след като постепенно угасва крехката надежда да чуем верния тон на разбирателството, след четиригодишното очакване за спокоен и искрен диалог без свирки, дюдюкане и обиди, ние искаме да се чуе и нашият глас.

Обръщаме се към онази част от българските граждани, които с лекота се приобщиха към бездумието на тъпаните, към безумието на отрицанието, към призива за хаос... Обръщаме се към младите хора, които подмениха тежките социални въпроси на деня с искания за незабавни политически и управленчески промени, но без да позволяват да бъдат създадени законовите основи за това ...

Защо?

Защо няколко хиляди човека парализират живота на останалите стотици хиляди граждани, като затварят улиците и пътищата към домовете и местоработата им?

Защо омразата, злобата и неуважението към правата на личността станаха единственото средство за изразяване на несъгласието с другите?

Защо без основания и аргументи се ограничават възможностите за действие и съзидание?

Защо се отрича достойнството на създателите на ценности?

Защо червени боклуци” се превърна в любим лозунг на протеста?

Защо свещеното българското знаме стана символ на отрицанието и презрението?

Защо една част от протестиращите, които възприеха думите за ненужни и ги смениха с ругателството, с доматите и яйцата, надделява над младите хора, жадни за промяна в името на бъдещето си в Родината?

Защо, най-накрая, се прави всичко възможно, за да не бъде потърсена отговорност от тези, които са истинските виновници за участта на страната ни в момента?

Всички искаме животът  да стане по-добър – и за нас, и за бъдещите поколения. Всички искаме свобода и справедливост. Но справедливо ли е да се чувстваме свободни, ако ограничаваме свободата на другите?

Здрав разум, а не дива омраза са нужни на България. Не уличната война, а националният мир ще даде възможност на правителството да решава проблемите на българския народ.

Духовността, завещана ни от предците и пазена като най-висше национално достояние, трябва да ни бъде ориентир в днешното противоречиво време.

Писатели, художници, артисти, журналисти, преводачи, композитори, музиканти, архитекти, хора на духа и съзидателния труд! Нашето място днес е и на размирната улица. Но нашият дълг не е да призоваваме към протест със задкулисни режисьори и натрапени от тях искания. Нашият дълг е да  призоваваме към диалог, към опазване на човешкото достойнство, към осигуряване на нормален  живот на гражданите, на условия за дейност на всички институции и за защитата на свободата на всеки един човек!

Хора, преди да викаме, да помислим. Да си спомним българската мъдрост: преброй до сто...

Не ни трябва диктатура. Нито гражданска война. Нито сблъсъци, които сеят вражда и етническа непоносимост. Трябва ни истината – такава, каквато е. Моралът, за който тъй много се говори, е в това да имаш силата да погледнеш истината в очите. Без подмяна, без празнословие, без розови очила. И да продължиш по пътя си напред, като преодоляваш колосалните трудности, пред които са изправени милиони твои съграждани. А не егоистично да заявяваш „Това не ме засяга“. Моралът най-сетне е и в това, да можеш мъжествено да приемеш вота на другите – такива са правилата на демокрацията. Нали всички заедно избрахме този модел на обществено устройство. А само преди броени дни всеки от нас имаше възможността за свободно волеизявление.

Ние, които създаваме българската култура и искаме тя да е израз на национално достойнство, категорично се противопоставяме на безредиците, на сблъсъците, на унизителните обиди, които пречат на Народното събрание и на правителството да работят и да решават проблемите на народа ни. Ние защитаваме искането за национално разбирателство и граждански мир, за да може да се коват закони и да се решава съдбата ни като народ с вековна история, достойно настояще и по-добро бъдеще.

Българската интелигенция, посветила живота и таланта си на съдбовните обществени проблеми, винаги с тревога и отговорност е приемала мисията си на духовен авангард. За нея не може да има по-справедлива кауза от тази да защитава спокойния и съзидателен ден на хората, да излъчва послания за човечност, обич и диалог.

Нямаме бъдеще като народ, ако позволим омразата да надделее над надеждите ни. Ще позволим ли виковете да заглушат думите, а ругатните да бъдат по-силни от истината? Ще позволим ли на хаоса да надделее над разума? Ще позволим ли да прекършат вярата ни в по-хубавия ден на България!

 

26юни 2013 г.

София

Федерация на клубовете на социалистите в културата и медиите