Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 27 (2013) ДЪРЖАВНИКЪТ ТРЯБВА ДА Е ОТГОВОРЕН

ДЪРЖАВНИКЪТ ТРЯБВА ДА Е ОТГОВОРЕН

Е-поща Печат PDF

• Открито писмо до президента Росен Плевнелиев

Г-н Президент,

По повод на Вашата първа изява като държавен глава в честването на националния празник 3 март Ви написах писмо. Тогава отбелязах, че Вашето незачитане на делото на освободителката Русия и Императорския дом, както и на саможертвата на хилядите руски войници, паднали за нашето освобождение, не Ви нарежда в редиците на българската доблест. Вашето обръщение към нацията по повод предпоставените протестиращи в столицата, които Вие идентифицирахте с народа, позори високата длъжност държавен глава, обединител на нацията, президент на всички българи. Заявената от Вас позиция само подчертава Вашата маломерност на политик и определя мястото Ви на рупор на олигархичните кръгове, интересите на които са истинската пружина на тези протести.

Не народът е на улицата, господин Президент. Олигархията е там със своите пари. И разбира се, със своите креатури. И заблудените покрай тях.

Един герой на Радичков казваше, че араламбенето му е майката. На улицата и на площад “Независимост” те това и правят - араламбят, колкото да прикрият вълчите интереси, на които сте рупор.

Вие ли не знаете какви са апетитите на кръга “Глобална България”? Интересите на групировката на Иво Прокопиев? На Цветелина Бориславова? На Огнян Донев? Вие ли не познавате политтехнологическия почерк на Иван Кръстев? И не знаете кой е неговият суфльор! Вие ли не знаете енергийните интереси на мултинационалната компания “Уестингхаус” и нейните щения по отношение на обещаните от Бойко Борисов 7-ми, че и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”, общата цена на които е над 18 млрд. долара?

Вие ли, главнокомандващият на Българската армия, нямате понятие от сделката за Фантомите, струваща на бюджета 700 млн. долара, за които само рушветът е 50 милиона? Да сте споменали на народа, че са на библейска летателна възраст за самолети, защото са произведени преди 38 години? Не. И се опитвате да говорите за морал? Ако е така, защо не обявихте пред българския народ, че престъпното управление на партията, която Ви направи президент, тихомълком премахна от условието за покупката на самолети за БА съпътстващият офсет на стойност 700 млн. долара, пари, които щяха да създадат работни места за хиляди българи?

Някъде Ханс Моргентау беше записал - светците може да са идеални хора, но държавниците преди всичко трябва да са отговорни. С Вашето изявление Вие показахте, че не сте отговорен. Защото умира българското село. Защото демографски колапс стопява нацията. Защото чужденци изкупуват свещената българска земя. Защото народът измира като мухи, и деца се раждат двойно по-малко. Защото ерозира фундамента на българското мироздание, а президентът мълчи! Дума не обелва той за онази, черната, която се е задала към България. Живее си в многобройните строго охранявани свои частни поселения, прескача кога официално, кога не до Халкидики, и най-многото е да заяви, че откакто е в политиката, всичко му е на светло. А преди това? Защо не го освети това “преди това” и да го разкаже на “милите, образованите и симпатичните”, да го разкаже на онези от колибите, които дори не брои за народ? Но къде ти? Президентът чете Фойербах на немски, и знае, че в колибите не мислят като в дворците. В колибите ги вълнува цената на тока, въпросът за хляба, за доктора, който идва веднъж или два пъти в месеца на село, за автобуса, с който през седмицата само по веднъж може да отидеш до близкия град, за гробището, което расте, а селото все повече се смалява...

Да е чул някой президентът да спомене за това наше европейско настояще? Не, той говори за демокрация, но дава тласък на силите, искащи да узурпират държавната власт! Той говори за избори и тайничко вярва на внушенията, че “президент и протестиращи са естествени съюзници”. Мечтае си той за ново обединение в дясно, което да извършело рестарт на прехода, за да се стигнело до истинска пазарна икономика. Приказки за ланшния сняг, лафове за наивници.

Господин Президент, Вие, доскорошният член на борда на Американската търговска камара в София, с която още през 2005 г. способствахте за промяна на конституцията в частта й за продажба на българска земя на чужденци, трудно можете да защитите пред народа високата длъжност, която той Ви е поверил - президент на Р България. Не говорете за европейско бъдеще и цивилизационен избор.

Като не се съмнявам, че Вашата тайничка мисъл е всичко да се промени, за да си остане същото, препоръчвам Ви освен Фойербах да препрочитате и Джузепе Томазо ди Лампедуза. Може и да Ви научи на мъдрост, макар че на маломерния гепард в природата му казват коте.

Минчо МИНЧЕВ