Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 27 (2013) ЗА “МОРАЛНИТЕ ПОЛИТИЦИ” И “ИРОНИЯТА НА ИСТОРИЯТА”

ЗА “МОРАЛНИТЕ ПОЛИТИЦИ” И “ИРОНИЯТА НА ИСТОРИЯТА”

Е-поща Печат PDF

В последния си брой американското списание “Тайм” публикува статия под заглавие “Как парите ви карат да лъжете и мамите”. В нея се представя едно изключително интересно проучване, което показва как парите корумпират, как карат човека да лъже и мами. Общество, което действа по логиката на печалбата, е общество на лъжата и измамата.

В друга статия, преди три години, под заглавие “Богатите са различни: повече пари, по-малко емпатия”, списанието разказва за друго изследване на психолози, което открива, че богатите са много по-малко склонни да съчувстват на бедния и страдащия човек. И какво излиза? Капитализмът и богатството ни правят по-неморални. Колкото повече капитализъм имаме, толкова по-малко морал ще очакваме в обществото. Твърде неутно място за морала се оказва днешният неолиберален глобализиран капитализъм, при който основният мотив на поведение на хората става печалбата.

Това го казвам не аз, а проучването, публикувано в едно световноизвестно американско списание.

Според изследването, разрушавайки социализма, политиците и идеолозите, довели ни до днешния капитализъм, са изградили едно неморално общество.

Протестиращите по улиците на София искат “нов морал в политиката”. Същите приказки ги говори и едрият капиталист Плевнелиев, с многото му къщи от затворен тип, резиденции и какво ли още не. А къде при съвременния глобален капитализъм имаме “нови морални политици”? В едно изследване в САЩ от април тази година по-голяма част от американците отговарят, че се страхуват повече от правителството отколкото от терористи. В друго проучване на “Уолстрийт джърнъл” от 2011 г. 76 % от американците смятат, че съществуващите в страната им политически структури работят за богатите за сметка на останалите в страната. Трето изследване на “Вашингтон пост” показва, че американският Конгрес се ползва с по-малка популярност отколкото комунизма.

Знаете ли как голяма част от американците характеризират своите политици? Като “алчни елити”, грабещи страната.

Е, ако в държавата - образец на либерален капитализъм, са “алчни елити”, защо смятат, че при нас ще бъдат “чисти” и “неомърсени”? Дори да са морални като обикновени хора, то системата ще ги направи “алчни елити”.

Сега отново се повтарят в захлас мантрите на българската десница. Нали българската десница и антикомунистите цели 23 години крещят като зомбирани все “червени боклуци” и “кой не скача е червен”? И какъв е резултатът - икономиката и страната са върнати със 100 години назад. Пита се защо? Защото зад антикомунистическите лозунги за “смяна на системата” и “реформа” бе скрито налагането на капитализма. Сега хленчат, че някой бил заграбил богатството, а те останали с пръст в уста. Че милиони хора са превърнати в лузъри. А къде някога и някъде капитализъм е бил налаган без гигантски грабеж, при който да се обогатят едни и да обеднеят и да се сринат други? Къде днес капитализмът не превръща милиони хора в лузъри? Т. нар. интелигентни по площадите прочели ли са поне една книжка по история, за да видят има ли някъде преход към капитализъм, от който да не се възползва една върхушка? Къде има “морален” преход към капитализма с “морални капиталисти”? Явно не са толкова “интелигентни”, не са чели достатъчно дълбоко и в социалния смисъл на думата са изпълнени с фалшиви и неверни представи за света и затова накъде отиваме.

А нали българската десница, която успява да наложи своите стари лозунги на тези протести, искаше капитализъм? Получи го. Очевидно обаче този капитализъм не се харесва на израсналите през последните две десетилетия поколения, но още по-очевидно е, че в главите им стои представата, че като сменят политиците, всичко ще е наред. Типична илюзия на либералната многопартийна представителна демокрация в условията на глобализиран капитализъм – едно и също театро, което се играе вече 23 години. “Класата, която има властта да заграбва в големи мащаби, има също така властта да контролира правителството и да легализира грабежа”, пише Юджин Дебс, един от знаменитите американски профсъюзни дейци и политици преди около век. Може би това трябва да се прочете от протестиращите в София с техните просмукани от либерални идеологеми мозъци, за да разберат, че проблемът не е в правителството, а в системата, която създава свръхбогати хора, които контролират правителството.

Проблемът не е “незабавна смяна на правителството”, а “незабавна смяна на системата”, създадена със същите антикомунистически и “демократически” лозунги, крещяни както и днес, в началото на 90-те години в София. Тогава крещяха по същия начин и получиха преход към тази система. Друг преход към капитализъм не бе възможен. Сега имат наивната илюзия, че при тази система ще получат “нови”, “морални” политици. Ами нали тази мантра на либералната демокрация я повтаряме 23 години. Щом са “интелигентни” протестиращите, не им ли е ясно, че тя няма нищо общо с реалностите? И къде е “интелигентността” да се повтаря една и съща грешка 23 години и да не се осъзнае фалшивостта и неистинноста й?

В крайна сметка, както след всички крясъци по площадите след 1989 г., протестиращите ще останат с пръст в устата и още повече ще обеднеят. И само една малка групичка ще получи и преразпредели допълнително помежду си онова, което е останало. Социалната глупост и идеологическата заслепеност ни доведоха до днешното състояние. Като гледам социалната глупост и идеологическата заслепеност в лозунгите на тези протести, България наистина не я очаква нищо добро.

Фалшивото съзнание на скачащите по площадите за пореден път ще покаже колко гениален е бил Хегел, говорейки за “иронията на историята”, състояща се в това, че хората преследват едни цели, а се получава нещо съвсем различно.