Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 27 (2013) ФАЛШИВИТЕ ЛИЦА НА ПЛОЩАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ!

ФАЛШИВИТЕ ЛИЦА НА ПЛОЩАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ!

Е-поща Печат PDF

• Политическа шпицкоманда обявява блицкриг на гражданското ни общество

Текстът, който публикуваме, разглежда ситуацията на протестите в София, чиято продължителност се измерва не с дни, а с интензитет. И ако приемем този измерител, те се оказват на практика едно деформирано мъниче на “ангажирано гражданско поведение”, което пряко кореспондира с други “измерители”. Но не е ясно колко може да порасне и докъде може да стигне. Поне засега. Тъкмо за някои от лицата на площадната демокрация се разказва в статията на г-жа Надежда Ненова, публикувана в blitz.bg

Зора

Продължаващите 20 дни протести срещу политическата класа се стремят да докажат, че гражданското ни общество е живо. Така да е, живо е! Но кои са гражданите и кои са политиците в него? Привидно прост въпрос, но с далеч по-задълбочен и сложен отговор. БЛИЦ се нае с отговорността да разкрие симбиозата между политици и т. нар. граждани, като свали маските на фалшификаторите. За кратко полицията арестува пред парламента представяния за граждански глас Найо Тицин. Той се появи с маска на Волен Сидеров и с усмирителна риза. Екзалтираните репортери някак си пропуснаха да уточнят, че въпросният гражданин всъщност е... гласът на ДСБ! Тицин е известен като най-приближения на Иван Костов журналист. Та той е бил на заплата при Командира! Найо е и сред най-близките приятели на оперативния директор на БНТ Коко Каменаров още от времето, когато работят като журналисти в държавната телевизия. Когато Коко и Радина Червенова сключват граждански брак през 1998 г., им кумуват оперната прима Александрина Пендачанска и някогашният лидер на “Гергьовден”, а сега министър на културата Петър Стоянович. Съпругът на Пендачанска – Тицин, пък се включил като оператор и заснел церемонията. Оттогава двете семейства буквално са неразделни. Едва тази година обаче Найо успя да впише семейното приятелство в творческата си биография. През 2011 г. струващото на БНТ над 1 млн. лева предаване “Кастинг” изяде парите за неговото “Голямо парче”, но сега предстои да се завърти сериалът му “Четвърта власт”, който взе бюджет от над 2 млн. лева. Държавни пари!

Юнските протести изобилстват от политически и финансово мотивирани лица, претендиращи за представители на гражданското общество. Те твърдят, че са срещу статуквото и “за” нови избори и просто подкрепят всички, които викат “Оставка” пред Министерски съвет. Бившата говорителка на служебния премиер Марин Райков – Ивет Добромирова, и съпругът й Румен Василев, бяха заснети от тв-камерите в епицентъра на скандала с Волен Сидеров и балетиста Александър Александров зад Народното събрание. Румен Василев е бивш консул на България в Лондон и брат на и.д. шефа на “Новините” на БНТ и водещ на “Панорама” Бойко Василев. Той е в основата на блокирането на пътя на премиерския автомобил в Бояна, в който по щастливо стечение на обстоятелствата не е пътувал Пламен Орешарски.

Снимка на “Булфото” от уж спонтанното мероприятие показва любопитен кадър, при който Румен Василев тактично се отдръпва от демонстрантите и насочените към тях обективи, когато те се хващат за ръце на пешеходната пътека. Съпругата му Ивет Добромирова пък е дългогодишен кадър на БНТ. Преди 7 години тя напуска, за да създаде собствена пиар агенция ProPR. На сайта на агенцията се вижда, че ProPR има ограничена и внимателно отбрана клиентела. Сигурно по случайно стечение на обстоятелствата агенцията на “обикновената гражданкаДобромирова е организирала кампании на в. “Капитал”, собственост на Иво Прокопиев. Повече от нестандартна форма на протест срещу олигархията...

Като е станало дума за Прокопиев, наскоро същата пиар агенция разпространи от името на “Резиденшъл парк” опровержение на информацията, че жилището на брата на президента Росен Плевнелиев – Румен, е било обрано. Под прессъобщението стои името на Зорница Миткова. Същата, за която се твърди, че е произвела слогана “симпатичен протест”, повторен от държавния глава – семейно обвързан с гореспоментия Прокопиев и кръга “Капитал”! Същата, която неизменно дере гърло в компанията на шефката си Ивет Добромирова и мъжа й Румен. В четвъртия ден на демонстрациите прокламаторката на олигархистичните интереси цъфна в предаването на bTV “Лице в лице”, представена като “гражданка”! Там тя прилежно лансира произведението си “красив и симпатичен”, а под лицето й беше изтипосана плочка “лице на протеста”.

Още една фигура неизменно се натрапва както на площада пред Министерски съвет, така и пред телевизионните камери. Това е кинорежисьорът Евгений Михайлов, нашумял през 1990 г. със записа на култовата реплика на тогавашния президент Петър Младенов – “По-добре танковете да дойдат”. След като дълги години яростно бранеше СДС, сега със същата ярост Михайлов е на гербаджийската амбразура в социалната мрежа фейсбук. От старта на протестите този човек постави световен рекорд и по совалки из националните телевизии. И никъде не беше попитан: “Иван Костов ли те назначи за шеф на Киноцентъра или да?”

Друг по-голям гражданин и от най-едрите градски риби е Александър Димитров. На 28 юни той хвърли черен хайвер срещу сградата на Народното събрание, а след това бе в основата на “спонтанната” блокада на бул. “Брюксел” – тайно организирана чрез изпращане на лични съобщения във фейсбук. “Гражданската” му позиция е широко отразявана от медиите, които услужливо пропуската да отбележат кой е човекът, към когото насочват микрофон.

Димитров е с дълга политическа биография. Бил е зам.-председател и външнополитически секретар на “Нова десница”. В официалния сайт на РЗС пък е представен като кандидат в листата на партията за европейските избори през 2009 г., а две години по-късно вече е председател на РЗС - София. На парламентарните избори през май хамелеонът се явява с нова окраска – този път като кандидат за депутат от ВМРО. Изключителната медийна популярност на “гражданина” Александър има своето обяснение. Неговата съпруга се казва София Владимирова и е член на СЕМ от квотата на... ГЕРБ. Преди това е говорител на провалилата се като външен министър и кандидат за еврокомисар Румяна Желева. От 2000 г. до 2008 г. София Владимирова е работила в bTV като репортер, сценарист и медиен експерт в екипа на “Междинна станция”. Известна е като дясната ръка в СЕМ на продуцента Нико Тупарев, който пък е автор на криейтива на предизборните кампании на ГЕРБ.

А че продуцентите проплакаха от пресъхването на герберските кранчета с пари, се знае отдавна. И сред хората на семейния кръг около Ивет Добромирова на пътя на НСО в Бояна се появи... синът на топпродуцента Магърдич Халваджиян - Бебо.

Градски истории, гражданска му работа...

 

Надежда НЕНОВА, БЛИЦ

3 юли 2013