Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 27 (2013) УДАР ПО БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ДУХ

УДАР ПО БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ДУХ

Е-поща Печат PDF

В деня за парламентарен контрол, петък, 5 юли, народният представител от “Коалиция за България” Минчо Минчев зададе въпрос към министъра на образованието г-жа Анелия Клисарова по повод разработването на учебни планове в периода 2011-2013 г. и специално поради огласения публично скандал във връзка с проекта за промяна на учебните планове, където с цел “разтоварване на програмата” учениците всъщност “се разтоварват” от изучаването на основополагащи български автори и произведения.

Публикуваме текста на въпроса, зададен от Минчо Минчев в деня за парламентарен контрол.

Уважаема госпожо Министър,

Наскоро стана известен скандалния случай, че още преди година и половина, по време на управлението на партия ГЕРБ Министерството на образованието, младежта и науката започва работа по проект за промяна на учебните планове и то при положение, че не е приет нов закон за просветата.

Особено притеснителен е избраният подход в програмата за българска литература. Под уж благородния предлог, че учениците трябва да се разтоварват от претрупаната учебна програма, от нея отпадат основни елементи от фундамента на българското мироздание. Отпадат класически произведения на българската духовна твърд – като се започне със стихове на българския поетичен гений Христо Ботев и се премине през произведения на духовни колоси на българщината, възпитавали поколения млади хора в любов към всичко българско и родно. Става дума за творби на Любен Каравелов, Иван Вазов, Пейо Яворов, Алеко Константинов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, и стигнем до стихотворението „Вяра” на поета антифашист Никола Вапцаров и до романа „Тютюн” на Димитър Димов, заменен с „Осъдени души”.

Ограниченията във времето не ми позволяват да изредя и редица други промени в програмата и свързаните с нея учебни планове. Но усещането, което не ме напуска и което е движещия мотив на тревогата в този мой въпрос, е, че в годините на т. нар. нов цивилизационен избор, в които „демокрацията победи с малко, но завинаги”, оповестените като задача на проекта стъпки не са случайност. Те са част от широки ерозийни процеси на българското национално съзнание, част са от една система, крайният продукт на която е безпаметството и безродството. Такива са изводите и коментарите на тревожното българско общество.

Моят въпрос към вас, професор Клисарова, в качеството Ви на министър на образованието е: Как се стигна дотам, че 450 преподаватели с различни образователни степени и авторитети от висши учебни заведения бяха въвлечени в тази непочтена и антибългарска авантюра, и кой е формулирал темата на проекта, който е удар по българския национален дух и пробив в крепостта на националната сигурност?