Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 27 (2013) НАШИЯТ ОТГОВОР НА БЕЗПАМЕТСТВОТО

НАШИЯТ ОТГОВОР НА БЕЗПАМЕТСТВОТО

Е-поща Печат PDF

След отговора на министъра на образованието г-жа Клисарова на въпроса, зададен от Минчо Минчев, по процедура бе дадено право и за реплика, в която народният представител от “Коалиция за България” излага своето становище по казуса с отпадането на класически произведения на български автори от учебните програми, което публикуваме по-долу.

Уважаема госпожо Министър,

Благодаря Ви за изчерпателния отговор по този въпрос, който предизвика изключителна тревога в обществото заради безхаберната политика на предходното правителство в областта на образованието, науката и духовността. По време на своя пресконференция през миналата седмица Вие обявихте имената на чиновниците и експертите, работили по този проект. Но аз бих искал да отида и по-нататък.

Изготвен ли е предварителен анализ на действащите програми по български език и литература? Добавям и история, защото в обществото битува твърдението, че в края на 2011 г. е обсъждана възможността да отпадне въобще изучаването на българска история и да бъде заменена с обща история на балканските народи. В този смисъл бих искал да конкретизирате кои са поръчителите на промените в учебните програми по български език, литература и история?

Наемници в историята винаги е имало, както е имало победители и победени. Историята ни учи, че разгулът на временния победител не се изразява само в разгрома на армията на победения, нито дори в ослепяването на неговите войници, нито дори в пожарищата, насилието и разрухата, които оставя в наследство на победения народ. Безпределът на неговата престъпна воля и истинските му цели се открояват, когато започне да пише учебниците по история за децата на победените, когато започне да отсява и пресява златните зърна на културното и духовното му наследство.

Вие работите в най-важната област, осигуряваща духовното здраве на нацията и бъдещето на българската държавност. Вие заемате стола на велики предци като министрите на просвещението - проф. Иван Шишманов, патриарха на българската литература Иван Вазов, като учените, патриотите и обществениците от по-нови времена Александър Фол и Илчо Димитров. Не се съмнявам, че Вашата дейност ще бъде в мир и съгласие с делото, с духа и величавите сенки на тези хора. Те обичаха България и работеха за нея. Пожелавам Ви да продължите по техния път. Колкото до нас, народните представители в 42-рото народно събрание, които стоим зад Вас, ще се опитам да обобщя нашата подкрепа с думите на великия поет и войвода Христо Ботев: „Аз ще направя ръцете си на чукове, кожата си на тъпан и главата си на бомба, пък ще да изляза на борба със стихиите“.

Това е нашият отговор на безпаметството. Това е нашият отговор на майкопродавството и отцеругателството. Благодаря Ви още веднъж и сполай Ви за делото, на което сте се посветили.