Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 28 (2013) ЕФИРНИТЕ МЕДИИ- ИНФОРМАТОРИ ИЛИ ПОДСТРЕКАТЕЛИ

ЕФИРНИТЕ МЕДИИ- ИНФОРМАТОРИ ИЛИ ПОДСТРЕКАТЕЛИ

Е-поща Печат PDF

Едно събитие  е новина, ако е обществено значимо и е станало днес. Това учихме още в първи курс по журналистика на Софийския университет. Ако то продължава и е все тъй обществено значимо, минава на втори или трети план. Защото го изместват новините номер едно - станалите днес. Българските ефирни медии без изключение нарушиха това изискване на професията. И го нарушиха по най-драстичен начин. Повече от двайсет дни те започват и свършват с протестите в София, Пловдив и Благоевград. Пристрастен съм професионално да следя всички новинарски блокове, но сега винаги изчаквам да минат десетина минути от началото на предаванията, за да мога да чуя истинските новини. Да оставим настрана опитите да бъдем заблудени за характера на протестите. Някои водещи се опитват да внушават, че те са насочени против установената през годините на прехода система, в която властват олигарсите и мафията. Ако беше така, и аз щях да съм сред протестиращите. Но истината е съвсем друга и е пределно ясна. Протестиращите крещят против БСП, наричат тези, които не са сред, тях червени боклуци, и несъмнено искат да върнат отново на власт ГЕРБ, начело с Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Как пък нито един телевизионен репортер не попита някой от участниците къде работи, кой му плаща всяка сутрин да не ходи на работа, а да крещи пред парламента, кой му позволява, след като свърши добре платената си работа (според един от участниците), да има време да се прибере в къщи, за да изведе в 18.30 ч на площад „Независимост“ и съпругата, и детето си. Добре, разбрахме, че тези, които протестират там, редовно си плащат и тока, и парното, и яденето, и уискито. И в София те може да са и 15, и 20, и дори 30 хиляди. Но защо ефирните медии мълчат какво мислят останалите три и половина милиона българи, които гласуваха за новия парламент? И дали и те искат отново да си губят времето, като се явяват отново пред урните, за да стане същото? Защото при елементарни козметични промени на изборния кодекс е от ясно по-ясно, че ще се постигне същата конфигурация в бъдещото Народно събрание с малки изменения и допълнения. Ще влязат още две или три малобройни политически формации, с които ГЕРБ ще направи новата управляваща коалиция. Ами има ли бъдеще и такъв парламент, ако на свой ред депутатите от БСП, ДПС и „Атака“ повторят поведението  на ГЕРБ и откажат да влязат в парламентарната зала, за да може парламентът да работи? И мога още отсега да предскажа, че ако това стане, днешните протестиращи, които не обелват и зъб срещу отсъствието на депутатите на ГЕРБ от парламента, тогава пак ще са платени да излизат и скандират искания трите бойкотиращи парламента сили да се върнат в него.

Вече споменах, че някои телевизионни водещи се опитват да ни заблуждават, че протестиращите искат смяна на властта на олигарсите и мафията. Ами ако това беше вярно, защо те не протестираха против управлението на ГЕРБ, което утрои капиталите им? Та правителството на Орешарски не е направило и първите си стъпки, а цялата омраза на тези, които са платени да искат оставката му, е насочена само срещу него, само и единствено защото е мандатоносител на БСП. Ако Орешарски бе посочен за премиер от Бойко Борисов, щяхме да сме свидетели на още по-масови „протести“, но този път в защита на Орешарски. Което показва, че макар и от кумова срама да преминават вечер и пред централата на ГЕРБ, „протестиращите“ имат една-единствена цел - да заличат БСП от политическата сцена. Сякаш не знаят, че това не се е удавало на никоя друга политическа сила цели 130 години!

След БСП втората политическа сила, която е дори на още по-яростен прицел на протестиращите, е „Атака“ на Волен Сидеров. Интересно защо тези протестиращи не изразиха такова отношение, когато неговите депутати подкрепяха твърдо парламентарните решения на ГЕРБ? Защо тогава те  не бяха възмутени от тяхното политическо съдружие? И защо Европейската народна партия не възрази нито веднъж против този колаборационизъм?

„Атака“ и Волен Сидеров са атакувани само защото с присъствието си в парламентарната зала осуетиха плана на ГЕРБ за невъзможност да се създаде действащо правителство и незабавно да се насрочат нови предсрочни избори. И така, докато „протестите“ върнат отново ГЕРБ на власт. Ето, това искате вие, господа „протестиращи“, и ви питам защо не си го признаете открито, за да вярваме поне във вашата откровеност.

Били сте срещу олигархията. Били сте срещу мафията. Тогава защо мълчахте, когато продадоха авиокомпания „Балкан“ с близо 70 самолета и сгради във всички големи столици на света за 150 хиляди долара? Защо мълчахте, когато продадоха „Кремиковци“ за един долар, или когато продадоха „Булбанк“ за стойността на годишната й печалба, която „Уникредито“ получи правото да си прибере, с което реално купи банката за 0 евро? Защо мълчахте, когато продадоха БТК за 230 милиона евро, а американците я препродадоха незабавно за повече от два милиарда евро? Защо мълчахте и мълчите, когато българското злато бе дадено на канадска фирма срещу един процент от печалбата й? Правителството на Орешарски ли извърши най-големия криминален грабеж в цялата история на България? И защо тези, които го извършиха, вместо да са в затвора, са днес вашите кумири и вдъхновители? Защото сега и вие сте добре платени и можете да си платите и тока, и парното, за разлика от онези жалки нещастници, които излязоха на улиците и пометоха правителството на ГЕРБ през февруари? Затова ли се разграничавате на път и под път от тях? И защо с нови предсрочни избори искате да промените народния вот от вече произведените избори? Такъв ли е вашият морал - избори, докато не изберем Нашия и Нашите?

На протестите бе и една от водещите журналистки на БНТ. Така ли тази обществена медиа демонстрира своята обективност и безпристрастност? И срещу кого протестира въпросната журналистка? Срещу БСП? Та нали още БКП я издигна на ръководен пост в БНТ!  Как тогава да вярваме на професионализма и обективността на ефирните медии, които е логично да бъдат изразител на целокупното обществено мнение? Уверявам ви, че във всяка друга страна, ако журналистка от национална обществена медиа си позволи да участва в ненационална и партийно ориентирана проява, тя начаса ще загуби мястото си в обществената медиа.

Но тук заслужава да се запитаме: защо през тези повече от двайсет дни репортерите на ефирните медии не запитаха интервюираните от тях защо точно искат оставката на Орешарски? Орешарски ли, според тях, е ограбил България. И ако наистина протестират против системата на олигархията и мафията, кого точно имат предвид? Защо след БСП техен главен прицел станаха „Атака“ и Волен Сидеров? Та те никога не са били във властта, а властта е тази, която изразява или олицетворява интересите на олигархията и мафията! И защо и ГЕРБ иска имунитета на Сидеров като условие да се върне в парламентарната зала? ГЕРБ е длъжен да се върне по силата на предизборните обещания, които е дал пред избирателите си, а това няма нищо общо нито със Сидеров, нито с главния прокурор. Та Сидеров ли е поръчал близо 400 хиляди фалшиви изборни бюлетини, той ли се е готвил да фалшифицира в своя полза последните избори? Но това, което ГЕРБ не успя да постигне заради разкриването на фалшивите бюлетини, сега упорито се напъва да осъществи с подстрекавани от ефирните медии протести.

В страната обаче избухнаха и други протести - на зеленчукопроизводителите, на които доматите се изкупуват по 20 стотинки, а на пазара се появяват десетократно по-скъпи. Протестираха и производителите на дини. Преди това протестираха млекопроизводителите, на които млякото се изкупува за стотинки, а продава също десетократно по-скъпо. Протестите бяха отразени на втори план, но нито един от репортерите  не обясни или припомни кой и защо унищожи високороизводителните български селскостопански отрасли - зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството. И кой вкарва срещу подкупи безмитно гръцки, турски, македонски и дори египетски и йордански плодове и зеленчуци. Никой не благоволи да отиде на границата и да види дали действително действат обещаните от министър Греков мобилни екипи за митнически контрол. Но за българските ефирни медии купищата стъпкани домати или дини са само зрелищно ефектни, но не и дълбоко показателни за състоянието, до което бе докарано българското земеделие през прословутите години на криминалната революция, наречена преход. За тях много по-важна е оставката на правителството Орешарски и нови избори за ново парламентарно мнозинство, доминирано пак от ГЕРБ.

Обяснението за това поведение е от просто по-просто. Неслучайно Бойко Борисов бе главното действащо лице на всички телевизионни екрани по време на мандата на ГЕРБ. Неслучайно. Защото българските ефирни медии са добре платени. От кого? Въпросът е с понижена трудност.