Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 37 (2013) ОТ БИЛДЕРБЕРГ ДО ГУГЪЛБЕРГ

ОТ БИЛДЕРБЕРГ ДО ГУГЪЛБЕРГ

Е-поща Печат PDF

• ТЕХНОКРАТСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА НА ГЛОБАЛНИТЕ ЕЛИТИ

Световните събития все по-ясно показват, че най-важната задача на световните елити става тоталното преустройване на човешкото съзнание и дори промяна на същността на човека. Точно това се откроява като цел и средство на строителството на „новия световен ред“.

Особено показателно в това отношение стана последното заседание на Билдербергската група (което се проведе от 6 до 9 юни 2013 г.) в британския хотел „Гроув“, в едно от предградията на Лондон.

Информацията къде ще се проведе заседанието, какъв е неговият дневен ред и кой ще участва стана известна далеч преди срещата. Тя се публикуваше както от алтернативни, така и от официални средства за масова информация.

За него например писа вестник “Телеграф” (“The Telegraph”), чиято статия беше озаглавена „Билдербергска група? Никакъв заговор, просто най-влиятелната група в света“. А в следващия си брой в статията „Билдербергска група 2013: списък на участниците и дневен ред“ “The Telegraph” представи темите, които трябваше да се обсъждат на срещата. Част от тях - проблема с безработицата в САЩ и Европа, национализъм и популизъм, политиката на  Европейския съюз, положението в Близкия изток, проблемите на Африка, кибервойните и разпространението на асиметрични заплахи, основни тенденции в областта на медицинските изследвания, перспективи и последствия от развитието на интернет образованието. Вътрешен източник на алтернативния сайт Infowars.com даде по-подробна информация за дневния ред, като съобщи, че на срещата ще се обсъждат две групи въпроси. Първата се отнася за проблеми на икономиката: засилване властта на централните банки под формата на „банкови реформи“, спасяване на банките в подкрепа на еврото и запазване на еврозоната, създаване на по-ефективна система за събиране на данъци, предотвратяване на излизането на Великобритания от Европейския съюз, потушаване на протестите, възникнали в отговор на затягането на икономическата политика, минимален икономически ръст през 2013 г., концентриране на богатствата на населението в ръцете на корпорациите и свръхбогатите елити.

Втората група въпроси е по-обемна и се отнася до проблеми на военния, политическия и психологическия контрол: нанасяне на удари по ядрените обекти на Иран, ако до три години не съкрати своите програми, продължаване на войната в Сирия с помощта на въоръжената опозиция, заплаха от световна война (като се има предвид, че лабораториите на Билдербергите работят за разпространение на вируси), контрол върху производството на 3D, държавен контрол на интернет за достигане на „киберустойчивост“, контрол на разпространението на информация с помощта на „министерство на истината“ (отдавнашна идея на Бил Клинтън), създаване на „напреднали градове“, които биха могли да осъществяват наблюдение върху всички страни от живота и поведението на населението, т.е. създаване на система за тотално наблюдение.

За изпълнението на подобни задачи е необходимо ускорено преустройване на технократската сфера, което и се осъществява пред очите ни. Както отбелязват авторите на Infowars.com Джоузеф Уотсън и Алекс Джон, Билдербергската група, както и други сенчести структури, навлиза в период на сериозна трансформация, сключвайки уния с компанията Google под контрола на председателя на нейния съвет на директорите Ерик Емерсън Шмид (1), който редовно участва в заседанията на групата.

Мястото, където заседава групата - в хотел „Гроув“, не е избрано случайно. Точно тук, започвайки от 2007 г., се провеждат ежегодните конференции на Google, известни като Google Zeitgeist („Духа на времето Google“), на които се правят анализи на милиарди търсения на потребителите на тази системи и се правят обобщения за дейността на компанията. Тази година конференцията на Google се проведе буквално няколко дни преди заседанието на Билдербергите.

Така че британският хотел „Гроув“ днес е като „централна база“ за определянето на дневния ред на Google в областта на световната технологична политика. И точно тази компания, която “London Independant” определи като „по-приятна“ версия на Билдербергите, осъществява истинската технократска перестройка. На нейните конференции ежегодно се събират около 400 делегати за обсъждането на ключови теми от световната политика и култура и за разработка на планове за съответни действия, насочени към това „да не се допусне обратна реакция срещу глобализацията“ (2). Сред тях има ключови фигури от средствата за масова информация, политически дейци, изгряващи звезди. Тази година на срещата са присъствали експертът на „Голдман Сакс“ Джим О’Нийл, Бил Клинтън, известната певица Ани Ленъкс. Тук, например, е било отбелязано, че за година доходите на компанията са се увеличили с 60 %, или с 2,89 млрд. долара.

Google Zeitgeist е по-ефективна форма на управление. Ако Билдербергите имат репутация на заговорници, то Google може да осъществява своя контрол открито, тъй като това предполага самата дейност по предоставянето на информационни услуги. Т.е. зад табелата на демократична и даже филантропска компания действа тоталитарна структура, която независимите журналисти вече нарекоха „Гугълберг“ („Билдерберг се превръща в Гугълберг“).

Google се оказа изключително удобен начин за прикриване на работата на специалните служби. Както стана известно от същите независими изследователи (3), главните организатори на „арабската пролет“, преминала под формата на народни вълнения, са били наети от тази компания и участвали в конференциите Zeitgeit в хотел „Гроув“. Добре известно е например, че ключова роля в организацията на преврата в Египет, осигурил идването на власт на „Мюсюлмански братя“, е изиграл сътрудникът на Google египтянинът Ваел Хоним, ръководещ в компанията маркетинговия отдел за Близкия изток и Северна Африка. Ерик Шмид казва, че се гордее с това, което е направил Хоним, и подчертава, че използването на Facebook, Twitter и интернет инструментите за разпалване на протестите в Египет са „добър пример за прозрачност“ (4).

Google оказва все по-нарастващо влияние върху американското и британското правителство. Това се улеснява от факта, че Ерик Шмид е член на съвета по наука и технологии при президента на САЩ, оглавява некомерсиалния фонд New America Foundation и участва в качеството си на съветник и спонсор в президентските кампании на Барак Обама. Дори са му предлагали да оглави Министерство на финансите на САЩ. Във Великобритания представители на Google от началото на изборите през 2010 г. най-малко 23 пъти са се срещали с официални лица от партията на консерваторите. Дейвид Камерън е говорил на конференцията Zeitgeist още през 2006 г., т.е. 4 години, преди да стане министър-председател. На срещите на Google са присъствали също британският министър на финансите Джордж Озбърн, принц Чарлз и много други влиятелни личности. Ръцете на Google се докопаха и до Русия: Ерик Шмид е член на съвета на директорите на „Сколково“ (фонд за развитие на Центъра за разработка и комерсиализация на новите технологии, наричан руската Силиконова долина. – Бел. прев.), макар някои експерти неясно защо определят това за „неутрален фактор“ (5).

Връзките между Google и Билдербергската група стават все по-тесни. Средствата за масова информация сравняват властта на компанията и нейните конференции със Световния икономически форум в Давос. На срещите на Google Zeitgeist се събират дейци, за които се смята, че са способни „да формират глобалното бъдеще“. Самата компания се самоопределя като сила, по-мощна от правителствата, тъй като контролира и управлява поведението на широки маси, както беше демонстрирано в Тунис и Египет. А намесата на Google във вътрешните работи на страните от Европа вече стана толкова активна, че дори Еврокомисията наскоро се обърна към компанията с питане в връзка със злоупотребите с доминиращото й положение на пазара на информационни услуги.

Главата на Google никога не е крил своя стремеж към тотален контрол над обществото, за което неведнъж е говорил в своите изявления, подчертавайки, че частният живот е реликт (живо същество, чийто видов генезис е по-стар от преобладаващата част на дадено растително или животинско съобщество. Зараждането на вида е в геоложки период, чиито условия са били по-различни от настоящите, но въпреки промените, на които видът е изложен, е оцелял до съвремието. – Бел. прев.) от миналото и че планира да превърне Google в истински „Биг Брадър“, в сравнение с който „1984“ на Джордж Оруел ще се възприема като детска приказка.

В едно от изявленията си Ерик Шмид заявява: Ние се нуждаем от това да натискате всички клавиши на вашия компютър. Ние знаем къде се намирате и къде сте били. Можем да разберем в общи линии за какво мислите. Струва ми се, че повечето хора не искат Google да отговаря на техните въпроси, а им се иска той да им казва какво трябва да правят... Знаем всичко, което правите и правителството може да ви наблюдава. Ние ще разберем къде се намирате в радиус от 50 см и ще намалим това разстояние до няколко сантиметра... Вашата кола ще ви вози сама и това, че колите са измислени преди компютрите е неправилно... Вие никога не сте сами и не ви е скучно...”(6)

Информационните технологии, според твърдение на Шмид, по радикален начин променят и образованието, и механизмите на работа на бизнеса, и характера на средствата за масова информация, и статута на интелектуалната собственост. Те променят самия човек, който фактически се сраства с компютъра, превръща се в бионически човек. Както посочва Шмид, „ние ще оставим командния интерфейс, когато вие дадете на компютъра команда, като на куче, и ще достигнем до ситуация, когато компютърът ще е по-скоро приятел. Компютърът казва: „Ето, ние например знаем какво ви интересува“. И вие сте се съгласили с това. И той казва: „Е, може би си струва да направите това или това“. Компютърът прави това, което му се получава добре: сложни аналитични задачи, търсене на игла в купа сено и има идеална памет. И ние, хората, правим така, че да ни се получава добре: изказваме съждения, забавляваме се и обмисляме разни неща. Това е симбиоза“ (7).

Това, което проповядва Ерик Шмид, се нарича трансхуманизъм, представлява мироглед, който произтича от възможности и желание за фундаментални изменения на вида „разумен човек“ с помощта на авангардни технологии с цел да се формира „постчовек“. За първи път това понятие употребява в труда си „Религия без откровения“ биологът-еволюционист Джулиан Хаксли, когото наричат „Малтус на ХХ век“ (Томас Робърт Малтус е английски икономист и социолог, свещеник. – Бел. прев.) Трансхуманизмът за него става нова идеология и дори нова „вяра за Човечеството“. Той е такъв и за съвременните „пророци“, предлагащи методи за преустройване на човека, които го превръщат в послушен управляем биоробот. Именно маса такива биороботи трябва да замени съвременното човечество.

Виждаме, че методите на управление на елитите претърпяват изменения, които им позволяват да преминават от скрито на открито ниво на управление. В тези условия се променя и значението на срещите на високо равнище, конференциите, тайните преговори. Точно това демонстрира последното заседание на Билдербергската група, което може да се определи ката антиконспирологично.

Борбата се пренася на ново ниво – на нивото на информационното и духовното противоборство, поставящо човека пред избора между антицивилизацията на нехората и цивилизацията на хората, създадени по образ и подобие Божие.

Бележки:

1. http://www.prisonplanet.com/google-berg-global-elite-transforms-itself-for-technocratic-revolution.html/print/

2. http://www.independent.co.uk/news/media/online/the-great-google-gathering-7771352.html

3. http://ordo-ab-chao.fr/de-bilderberg-2013-a-google-berg-pour-une-revolution-technocratique/

4. http://news.cnet.com/8301-13578_3-20032239-38.html

5. http://www.likeni.ru/events/123795/

6. Цитат по: http://ordo-ab-chao.fr/de-bilderberg-2013-a-google-berg-pour-une-revolution-technocratique/

7. http://ideanomics.ru/?p=830

 

Превод от руски Атанас СТОЙЧЕВ